Mødedato: 23.05.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Tillæg til ejeraftale for HOFOR Vand Holding A/S

Se alle bilag

Med det formål at opnå større fleksibilitet i den daglige drift af HOFOR Vand-koncernen og sikre større ligestilling foreslås en ændring af ejeraftalen, således at vandselskabernes koncerninterne bestyrelser kan bestå af mere end 3 medlemmer.

Indstilling og beslutning

Det indstilles,

  1. at tillæg til ejeraftalen for HOFOR Vand Holding A/S tiltrædes, jf. bilag 1,
  2. at tidspunkt for etablering af vandproduktionsselskabet udskydes,
  3. at bestyrelsen for HOFOR Vand Holding A/S kan træffe beslutning om etablering af vandproduktionsselskabet under hensyntagen til loyalitetsbestemmelserne i ejeraftalens pkt. 3.5 og 3.6,
  4. at bestyrelsen i hvert af vandselskaberne i HOFOR Vand-koncernen består af mindst 3 generalforsamlingsvalgte medlemmer.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Ifølge ejeraftalen, der blev tiltrådt af 8 HOFOR ejerkommunerne i forbindelse med etablering af Vores Vand Holding A/S (nu HOFOR Vand Holding A/S), skal der i HOFOR Vand-koncernen etableres et nyt vandproduktionsselskab pr. 1. januar 2013.

Imidlertid har det vist sig uhensigtsmæssigt at etablere vandproduktionsselskabet nu, hvorfor det foreslås, at tidspunktet udskydes.

Med det formål at opnå større fleksibilitet i den daglige drift af HOFOR Vand-koncernen og sikre større ligestilling foreslås endvidere en ændring af ejeraftalen, således at vandselskabernes koncerninterne bestyrelser kan bestå af flere end 3 medlemmer.

Ejeraftalen for HOFOR Vand Holding A/S kan i henhold til pkt. 16.2 alene ændres ved enighed mellem ejerkommunerne. Ændringer skal ske skriftligt ved underskrift af et tillæg til ejeraftalen af repræsentanter for samtlige ejerkommuner.

Løsning

Vandproduktionsselskab

Af ejeraftalen fremgår det af pkt. 2.4, at der med virkning pr. 1. januar 2013 skal etableres et særskilt vandproduktionsselskab i HOFOR Vand-koncernen.

Det skal ske ved at samle vandselskabernes produktionsaktiver i et nyt separat vandproduktionsselskab i HOFOR Vand-koncernen. De nuværende vandselskaber ville herefter alene udøve distributionsaktiviteter i ejerkommunerne, mens vandproduktionsaktiviteten skulle varetages af det særskilte vandproduktionsselskab.

Forsyningssekretariatet, som reguler vand- og spildevandsselskaberne, har allerede pålagt alle HOFOR Vand-koncernens nuværende vandselskaber krav om effektiviseringer. Hvis der etableres et særskilt vandproduktionsselskab, vil det øge presset endnu mere, hvilket vil have en negativ indflydelse på selskabernes økonomi, og eventuelt vil det medføre en nedlæggelse af visse grundvandsbeskyttende foranstaltninger, som fx skovrejsning. Dette skyldes, at den nuværende benchmarking-model tilgodeser vand- og spildevandsselskaber, der har samlet flest mulige aktiver i én juridisk enhed.

Selv om produktionsaktiviteterne ikke samles i et særskilt vandproduktionsselskab, vil vandproduktionsaktiviteterne fortsat blive styret og drevet ud fra et helhedssyn. Ejer- og styringsmæssigt har det heller ingen betydning, hvorvidt der etableres et særskilt vandproduktionsselskab i koncernen, eller den nuværende struktur opretholdes, da alle selskaberne i HOFOR Vand-koncernen ejes og styres af det fælles holdingselskab - HOFOR Vand Holding A/S.

Det anbefales derfor, at tidspunktet for etableringen af vandproduktionsselskabet udskydes, hvilket bestyrelsen for HOFOR Vand Holding A/S har tiltrådt.

Det foreslås i den vedlagte ændring til ejeraftalen, at bestyrelsen for HOFOR Vand Holding A/S kan træffe beslutningen om det konkrete tidspunkt for at samle vandproduktionsaktiviteterne i én juridisk enhed. Henvisningen til loyalitetsbestemmelserne i pkt. 3.5 og 3.6 i ejeraftalen i den forbindelse understreger, at bestyrelsen herved skal tage hensyn til, hvordan en samling af vandproduktionsaktiviteterne vil påvirke økonomien i koncernens vandselskaber.

Naturstyrelsen igangsætter i foråret 2013 en ekstern analyse af vandsektorloven, herunder den økonomiske regulering. Analysen skal være afsluttet ultimo 2013. HOFOR Vand Holding A/S’ bestyrelse og ledelse vil aktivt følge arbejdet og forsøge at gøre sin indflydelse gældende.

Bestyrelsen i vandselskaberne

Af ejeraftalen for Vores Vand-koncernen, der er blevet tiltrådt af ejerkommunerne, fremgår det endvidere af pkt. 8.3.1, at bestyrelsen i koncernens vandselskaber består af 3 generalforsamlingsvalgte medlemmer.

I ejeraftalen, der efterfølgende er blevet indgået vedrørende spildevandskoncernen, er det derimod i pkt. 8.2.1 blandt andet bestemt, at bestyrelsen i koncernens spildevandsselskaber består af mindst 3 generalforsamlingsvalgte medlemmer. Denne bestemmelse giver større fleksibilitet i forbindelse med underskrift af dokumenter og kan samtidigt sikre større ligestilling i vandselskabernes bestyrelser.

Med det formål at opnå samme fleksibilitet i Vores Vand-koncernen som i spildevandskoncernen foreslås det derfor, at ejeraftalen ændres, således at bestyrelsen i hvert af vandselskaberne består af mindst 3 generalforsamlingsvalgte medlemmer, hvoraf 1 bestyrelsesmedlem som hidtil er administrerende direktør i holdingselskabet og de øvrige bestyrelsesmedlemmer er ansat i koncernens serviceselskab.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Hvis Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, vil tillægget til HOFOR Vand ejeraftalen blive underskrevet af Overborgmesteren.

 

 

 

Claus Juhl                           /Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at tillæg til ejeraftalen for HOFOR Vand Holding A/S tiltrædes, jf. bilag 1,
  2. at tidspunkt for etablering af vandproduktionsselskabet udskydes,
  3. at bestyrelsen for HOFOR Vand Holding A/S kan træffe beslutning om etablering af vandproduktionsselskabet under hensyntagen til loyalitetsbestemmelserne i ejeraftalens pkt. 3.5 og 3.6,
  4. at bestyrelsen i hvert af vandselskaberne i HOFOR Vand-koncernen består af mindst 3 generalforsamlingsvalgte medlemmer.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2013

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. maj 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top