Medlemsforslag Sæt institutionerne fri – bedre rammer for faglighed og innovation
Indstilling og beslutning
Det foreslås,
- at forvaltningerne på de store velfærdsområder og på kulturområdet i Københavns Kommune (BUF, SOF, SUF, KFF) fremlægger et forslag til politisk behandling om udvælgelse af tre institutioner eller enheder som udnævnes til fri-institutioner. Fri-institutionerne undtages fra en række interne regler, og skal fungere som velfærdslaboratorier, hvor der udvikles nye måder at løse kerneopgaverne på, nye måder at dokumentere på, nye måder at arbejde med mål på, osv.
- at ØKF, TMF og BIF hver udarbejder et forslag til politisk behandling til en model, hvor centre og/eller andre decentrale enheder kan arbejde efter frisættende principper. Modellerne behandles i de respektive politiske udvalg.
- at forsøget med fri-institutionerne igangsættes på enheds-/institutionsniveau senest den 1. januar 2014.
- at forsøgene evalueres og behandles politisk i BR første halvår 2016.
(Stillet af Socialistisk Folkeparti)
MOTIVERING
I København arbejder vi med en ambitiøs tillidsreform, hvor vi vil erstatte unødvendig kontrol og dokumentation med faglighed og tillid til, at medarbejderne selv fagligt kan vurdere og prioritere indsatsen i det daglige arbejde. Samtidig er der brug for at nytænke relationen til borgerne og vores måder at involvere og inddrage borgerne i de konkrete velfærdsløsninger. Vi er godt i gang, men der er behov for at tage nye skridt.
Den bedste udvikling og nytænkning kommer fra de medarbejdere, ledere og borgere, som i hverdagen er tæt på virkeligheden, fordi de kender de daglige udfordringer og behov. I Københavns Kommune er der fortsat for mange interne regler og krav, som sætter unødvendige begrænsninger og tager tiden fra medarbejderne. Det skal vi have ændret, så medarbejderne får mere tid til kerneopgaven, alt sammen til gavn for københavnerne.
Derfor foreslås det, at der i velfærdsforvaltningerne (BUF, SOF, SUF) samt Kultur- og Fritidsforvaltningen udpeges tre institutioner eller enheder, som udnævnes til fri-institutioner, samt at ØKF, TMF og BIF hver fremlægger forslag til en model, således at centre og/eller andre decentrale enheder kan arbejde efter frisættende principper. Fri-institutionerne/enhederne skal konsekvent arbejde med tillid og faglighed i stedet for kontrol. Det skal bl.a. give fri-institutionerne mulighed for at udvikle nye måder at løse kerneopgaverne på, nye måder at samarbejde med borgere og brugere på samt finde alternative metoder til dokumentation. Målet er at få konkrete og anvendelige erfaringer fra fri-institutionerne til gavn for alle institutioner i Københavns Kommune.
Det forslås, at fri-institutionerne i to år er undtaget fra at efterleve en række specifikke regler. Institutionerne byder selv ind med hvilke regler, de ønsker at være undtaget fra. Det skal som minimum indeholde fritagelse for overholdelse af og rapportering på mål fastsat af det pågældende udvalg og forvaltningen. Derudover kan fri-institutionerne søge om fritagelse for alle andre forvaltningsspecifikke regler og styringsmekanismer.
Fri-institutionerne skal i samarbejde med forvaltningen finde alternative styrings-, rapporterings- og dokumentationsmetoder med særligt fokus på styring gennem faglighed.
Fri-institutionerne skal fortsat overholde de økonomiske rammer og retningslinjer, gældende lovgivning samt nationale regler og vejledninger. Ligesom fri-institutionerne fortsat skal bidrage med at løfte kommunens forpligtelser på arbejdsmarkedsområdet, men der følges ikke særskilt op på fri-institutionernes måltal – vi har tillid til, at fri-institutionerne tager del i dette fælles ansvar.
Det skal være de decentrale enheder selv, der byder ind med ønsket om at blive fri-institutioner, og institutionerne skal være med til at udvælge hvilke regler mv. de gerne vil undtages fra.
Institutionerne der ønsker at blive fri-institutioner skal ansøge om dette inden sommerferien, hvorefter udvalgene inden oktober 2013 har udpeget tre institutioner/enheder, og i den forbindelse afklaret præcis hvilke regler og krav, som fri-institutionerne i de kommende to år ikke er omfattet af.
Forvaltningerne fremlægger herefter forslag til politisk behandling i udvalgene. I det omfang at enhederne ønskes fritaget fra beslutninger truffet i Borgerrepræsentationen, er det nødvendigt med politisk behandling i BR.
I løbet af de kommende to år skal der løbende ske erfaringsopsamlinger og tages stilling til evt. udbredelse af bedre praksis udviklet på fri-institutionerne.Beslutning
Et forslag fra Enhedslisten om at henvise medlemsforslaget til behandling i Økonomiudvalget blev vedtaget uden afstemning.