Mødedato: 23.05.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Grøn cykelrute Amagerbanen, projektforslag

Se alle bilag
Med henblik på at skabe sammenhæng i nettet af grønne cykelruter mellem Københavns centrum og Østamager fremlægges projektforslag vedrørende anlæg af en grøn cykelrute på det nedlagte jernbanespor ’Amagerbanen’.

Indstilling og beslutning

Det indstilles,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 8,636 mio. kr. (2013 p/l) til detailprojektering og anlæg af Amagerbanen i 2013. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3.

Det bemærkes, at der på Økonomiudvalgets møde den 30. januar 2013 blev fordelt ekstra anlægsmåltal i 2013 på 200,4 mio. kr. hvoraf Teknik- og Miljøudvalget modtog 116,3 mio. kr.

Det bemærkes endvidere, at Økonomiforvaltningen har rettet henvendelse til KL om, at Københavns Kommune vil igangsætte yderligere anlægsaktiviteter i 2013 for 150 mio. kr. Borgerrepræsentationen behandler fordelingen af det ekstra anlægsmåltal for 150 mio. kr. den 23. maj 2013.

Det forudsættes, at Teknik- og Miljøudvalget overholder anlægsmåltallet i 2013 ved at anvise kompenserende udskydelse i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering, som forelægges Økonomiudvalget den 11. juni 2013.

Desuden forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Cykelruten ’Amagerbanen’ indgår i Cykelpakke V, som er en del af Budget 2012 indgået mellem Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance. Borgerrepræsentationen traf den 6. oktober 2011 beslutning om udmøntning af Cykelpakke V, og der blev afsat 10 mio. kr. til cykelruten.

Projektforslaget til Amagerbanen er nu udarbejdet til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse, og de resterende anlægsmidler ønskes nu frigivet.

Løsning

København skal leve op til visionen om at være verdens bedste cykelby, hvorfor kommunen arbejder målrettet på at etablere flere cykelruter og genveje, så fremkommeligheden og sikkerheden for cyklister forbedres.

Amagerbanen sikrer, at cyklister kan komme let, ubesværet og hurtigt mellem Østamager og Københavns centrum og omvendt, jf. bilag 1-3.

Cykelruten starter ved Christianshavnsrutens udmunding ved Laplandsgade. Det har ikke været muligt indenfor rammebeløbet at etablere en fællessti på det nedlagte jernbanespor langs Amagerbanen nord for Uplandsgade, hvorfor cykelruten anlægges på eksisterende cykelsti langs Uplandsgade frem til Ved Amagerbanens udmunding til Prags Boulevard. For at sikre bløde trafikanters krydsning af Prags Boulevard etableres en midterhelle 50 meter øst for det signalregulerede kryds ved Prags Boulevard/Strandlodsvej.

Cykelruten forsætter på Amagerbanens nedlagte jernbanespor som en 3,5 meter delt sti i et nyt stianlæg over Lergravsvej og forbi bebyggelsen Øresundshave frem til Øresundsvej.

Vest for Øresundshave pågår der pt. en projektudvikling af en ny boligbebyggelse ved Skanska (bilag 3g). En ny lokalplan er underudarbejdelse for området bl.a. i den forbindelse. Bebyggelsen får indkørsel fra Øresundsvej mellem metroens banelinie og cykelruten. Cykelruten er projekteret på et grundstykke ejet af Skanska i dag, men der er i den forbindelse indgået aftale med Skanska om, at der foretages bytte af grundstykker (mageskifte), så cykelruten kan blive anlagt på København Kommunes eget jordstykke og Skanskas indkørsel på egen jord.

Ved Øresundsvej koordineres cykelrutens udmunding og overgang af Øresundsvej med Skanskas indkørsel til den nye bebyggelse, men cykelruten placeres og anlægges, så forholdene for cyklister og gående bliver optimale med det samme. Det forventes at Skanskas nye bebyggelse anlægges i 2015.

På udvalgte steder langs cykelruten laves der tilslutninger til sideveje og stiforløb på tværs. Langs cykelruten etableres der belysning opsat på master. 

Langs det nedlagte jernbanespor udtyndes eksisterende bevoksning for selvsåede buske. Der genplantes nye træer, så bevoksningen fremstår ensartet og fornemmelsen af en allé forstærkes. Belysningen langs dette stykke understreger denne bevoksning.

Den eksisterende midterhelle ved krydsningen af Øresundsvej gøres bredere, så både en fodgængerpassage og en separat bane for cyklister kan indeholdes. Krydsende cyklister og fodgængere får herved ubetinget vigepligt fremover.

Cykelruten forsætter videre ned langs metroens vestside på det 5,5 meter brede eksisterende vejareal langs Engvej og Roselillevej frem til indgangen ind til haveforeningen Strandbo ud for Regitsevej uden separat opstribning langs Engvej.

Projektforslaget medfører ikke nedlæggelse af parkeringspladser.

Myndighed og Lokaludvalg, bilag 4 og 5
Projektforslaget er godkendt af Politiet.

Projektforslaget har været til høring hos Amager Øst Lokaludvalg, som har givet en overordnet positiv tilbagemelding med forslag om at fastholde en tidligere foreslået bro over Uplandsgade ved krydset på Prags Boulevard/Strandlodsvej, at anlægge en cykelrute langs metroens østside syd for Øresundsvej samt at belysningen langs cykelruten bør være CO2-neutral. Amager Øst Lokaludvalgs høringssvar fremgår af bilag 4.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at udgifterne til en bro over Uplandsgade ikke vil stå mål med det forventede brug, men forvaltningen vil se på muligheden for at forsætte cykelruten langs østsiden af metroen fra Øresundsvej til kommunegrænsen og ser meget positivt på forslaget om at etablere CO2-neutral belysning langs cykelruten og vil forsøge at indarbejde det i projektet.

Teknik- og Miljøforvaltningens svar til Lokaludvalget fremgår af bilag 5.

Økonomi

Der er afsat i alt 10,0 mio. kr. (2012 p/l) til projektet i Budget 2012 (UÆ161), heraf var 0,1 mio. kr. (2012 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet med budgetvedtagelsen. På Borgerrepræsentationens møde 26. april 2012 blev der frigivet yderligere 1,4 mio. kr. (2012 p/l) til projektering af Amagerbanen. Med denne indstilling ønskes de resterende 8,5 mio. kr. (2012 p/l) frigivet. De 8,5 mio. kr. (2012 p/l) svarer til 8,636 mio. kr. i 2013 p/l.

Ud af de 8,636 mio. kr. er der afsat 0,480 mio.kr. til ekstern rådgivning, 0,400 mio. kr. til internt lønforbrug og 7,756 mio. kr. til anlæg af projektet.

De årlige driftsomkostninger anslås til 110.000 kr. Såfremt der ikke gives en forhøjelse af Teknik- og Miljøforvaltningens driftsramme i Budget 2014, vil de forøgede driftsomkostninger blive dækket via effektiviseringer eller reduktion af serviceniveauet på Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige områder.

Videre proces

Projektet forventes udført september – december 2013.

 

 

 

Pernille Andersen                                     /Jens Christian Zøfting-Larsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslag i bilag 3 danner grundlag for detailprojektering og anlæg af Amagerbanen.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

2.    at der frigives en anlægsbevilling på 8,636 mio. kr. (2013 p/l) til detailprojektering og anlæg af Amagerbanen i 2013. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 15. april 2013

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at der på Økonomiudvalgets møde den 30. januar 2013 blev fordelt ekstra anlægsmåltal i 2013 på 200,4 mio. kr. hvoraf Teknik- og Miljøudvalget modtog 116,3 mio. kr.

Økonomiudvalget bemærker endvidere, at Økonomiforvaltningen har rettet henvendelse til KL om, at Københavns Kommune vil igangsætte yderligere anlægsaktiviteter i 2013 for 150 mio. kr. Økonomiudvalget forventer at behandle fordelingen af det ekstra anlægsmåltal for 150 mio. kr. den 30. april 2013.

Økonomiudvalget forudsætter, at Teknik- og Miljøudvalget overholder anlægsmåltallet i 2013 ved at anvise kompenserende udskydelse i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering, som forelægges Økonomiudvalget den 11. juni 2013.

Desuden forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2013
Indstillingen blev anbefalet uden afstemning. 

Bemærkning

Borgerrepræsentationens Sekretariat har i forbindelse med udarbejdelsen af dagsordenen til Borgerrepræsentationens møde den 23. maj 2013 opdateret Økonomiudvalgets erklæring, som den fremgår i indstillingsfeltet "Indstilling og beslutning", for så vidt angår datoen for den politiske behandling af fordeling af ekstra anlægsmåltal. Behandlingen af fordelingen behandles på BR den 23. maj 2013.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. maj 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top