Mødedato: 23.03.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af Metroselskabets Forretningsstrategi 2023-2026

Se alle bilag

Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen forelægges forretningsstrategi 2023-2026 for Metroselskabet I/S til godkendelse.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at forretningsstrategi 2023-2026 for Metroselskabet I/S ”Fremtidens Metro - Størst mulig samfundsværdi med det mindst mulige klimaaftryk”, jf. bilag 1, godkendes.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

I henhold til § 4 i vedtægt for Metroselskabet I/S skal bestyrelsen mindst én gang i udpegningsperioden fremlægge en opdateret forretningsstrategi til ejernes godkendelse.

Forretningsstrategien skal bl.a. belyse:

  • Overordnede retningslinjer for metroens drift, herunder rammerne for betjeningskrav og niveau samt kvalitetsmål
  • Overordnede retningslinjer for projektering og anlæg af metro
  • Finansieringsstrategi og risikoprofil vedrørende interessentskabets gæld

I forbindelse med forretningsstrategien forelægges interessenterne tillige et opdateret langtids-, drifts-, likviditets-, reinvesterings- og investeringsbudget, herunder det forventede tilbagebetalingstidspunkt for interessentskabets gæld.

Forretningsstrategien godkendes af interessenterne i enstemmighed på interessentskabsmøde.   

I henhold til lov om kommunernes styrelse og Borgerrepræsentationens beslutning om delegation af kompetence til Økonomiforvaltningen den 20. januar 2022 skal forretningsstrategien for Metroselskabet forelægges Borgerrepræsentationen til godkendelse, da der er tale om en beslutning af overordnet principiel og økonomisk betydning.

Løsning

Metroselskabets bestyrelse har fremlagt ny forretningsstrategi for 2023-2026 ”Fremtidens Metro - Størst mulig samfundsværdi med det mindst mulige klimaaftryk” til interessenternes godkendelse, jf. bilag 1.

Metroselskabets nye forretningsstrategi 2023-2026 er udarbejdet på baggrund af en række strategidrøftelser i bestyrelsen og tager udgangspunkt i:

  • Kunderne
  • Klima og ressourcer
  • Bygherrerollen
  • Sikkerheden
  • Organisation og kompetencer

De udvalgte områder er tæt forbundne, og tilsammen gør de selskabet i stand til at indfri løftet om en Metro med stor teknologisk kvalitet og høj driftsstabilitet, som leverer størst mulig samfundsværdi med det mindst mulige klimaaftryk.

Fokuspunktet ”Kunderne” indebærer for selskabet en øget kommerciel tilgang i form af bl.a. billetløsninger og øget markedsføring med henblik på passagervækst og samtidig udvikling af nye metoder til at sikre den høje service til borgerne sideløbende med, at Metroen vedligeholdes.

Metroen er et klimavenligt transportmiddel, men i strategiperioden skal selskabet under fokuspunktet ”Klima og ressourcer” arbejde intensivt med at finde løsninger, der reducerer det negative klimaaftryk fra anlægsarbejdet, så fremtidens metro bliver endnu mere klimavenlig.

Selskabet kan og skal som bygherre spille en central rolle ved at indarbejde bæredygtighedstiltag i kommende projekter, herunder materialevalg, konstruktionsmetoder og samarbejdsformer. Særligt skal selskabet afsøge mulighederne for alternative kontraktformer, hvor teknologisk udvikling undervejs i en flerårig anlægsperiode kan komme projektet til gode. Samtidig skal selskabet forberede sig organisa­torisk på at kunne håndtere flere megaprojekter i form af nye metrolin­jer og flere mindre projekter i form af reinveste­ringer og vedligehold på de ældste metrolinjer.

Et fortsat væsentligt indsatsområde i sel­skabets forretningsstrategi er, at alle kan arbejde sikkert hver dag. Det betyder både et fokus på den fysiske sikkerhed og et øget fokus på psykisk arbejds­miljø, både i driften og på kontorerne.

Fokusområdet ”Organisation og kompeten­cer” er fundamentet for, at strategiens mål kan opfyldes. Det er Metroselskabets ambition at arbejde målrettet på at udvikle Metroselskabets strategiske tilgang til organisations- og kompetenceudvikling bl.a. med udgangspunkt i øget digitalisering.

Forretningsstrategiens mål er i tråd med Københavns Kommunes ejerstrategi for Metroselskabet vedtaget af Borgerrepræsentationen den 2. februar 2023, herunder for så vidt angår de vigtige fokuspunkter om høj driftsstabilitet, indsatser for at øge passagertallet og reducere metroens klimaaftryk samt levere en kompetent bygherreorganisation ift. både igangværende og kommende anlægsprojekter.

Metroselskabets opdaterede langtidsbudget for 2023, jf. bilag 2, viser forventningerne til den langsigtede økonomiske udvikling i selskabet. Det baserer sig på tilsvarende forudsætninger som langtidsbudgettet for 2022, dog er de langsigtede rente- og inflationsforventninger opdateret med Finansministeriets forventninger, hvorefter renten i perioden frem til 2048 forventes at stige i forhold til tidligere, og inflationen samtidig at falde. Dette har en samlet negativ indflydelse på selskabets langtidsbudget og tilbagebetalingstiden med 4 år, hvorfor tilbagebetalingstiden er forlænget til 2066. Den maksimale gæld nås i 2025 på 34,2 mia. kr. i løbende priser.

Det er selskabets vurdering, at den aktuelle forlængelse ikke giver anledning til yderligere overvejelser i forhold til selskabets samlede økonomi på nuværende tidspunkt.

Økonomi

Der er ingen bevillingsmæssige konsekvenser ved indstillingen.

Videre proces

Forretningsstrategien forventes behandlet på et kommende ordinært eller ekstraordinært interessentskabsmøde i Metroselskabet.

 

Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forretningsstrategi 2023-2026 for Metroselskabet I/S ”Fremtidens Metro - Størst mulig samfundsværdi med det mindst mulige klimaaftryk”, jf. bilag 1, godkendes.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. marts 2023

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. marts 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top