Mødedato: 23.03.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Indtægtsbevilling til deltagelse i Horizon Europe projektet DISCO

Se alle bilag

Teknik- og Miljøforvaltningen har ansøgt og modtaget tilsagn om ekstern finansiering til et projekt om varetransport i København. For at modtage ekstern finansiering skal Borgerrepræsentationen godkende at modtage finansieringen jf. Københavns Kommunes bevillingsregler. Borgerrepræsentationen skal på den baggrund tage stilling til modtagelse af tilskud fra Europakommissionens Horizon Europe pulje med EU-projektet DISCO. Projektet er 100 % finansieret af EU. 

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Teknik og Miljøforvaltningen modtager 4,54 mio. kr. fra Europakommissionens Horizon Europe pulje til tværgående innovationsaktiviteter i Europa og deltagelse i projektet DISCO. Der skal på den baggrund gives en indtægts- og udgiftsbevilling på 4,54 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Af Københavns Kommunes Bevillingsregler gældende fra 25. marts 2022 fremgår det, at Borgerrepræsentationen skal tage stilling til indtægter til kommunale aktiviteter.

Teknik- og Miljøforvaltningen har fået tilsagn den 16. december 2022 om tilskud fra Europakommissionens Horizon Europe pulje til at indgå i et projekt, der understøtter forvaltningens arbejde med at mindske CO2. Denne indstilling er en standardindstilling i forhold til at overholde bevillingsreglerne for Københavns Kommune. Under løsning beskrives kort det projekt, som indtægtsbevillingen bidrager til at finansiere.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om den tildelte finansiering fra Europakommissionens Horizon Europe pulje kan modtages og anvendes til DISCO-projektet.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har mulighed for at indgå i projektet DISCO, der er 100 % finansieret af Europakommissionens Horizon Europe pulje. Projektet er et partnerskab med en række andre europæiske byer og organisationer, heriblandt Region Hovedstaden, Helsinki, Thessaloniki, Barcelona, Gent m.fl.

Professionel logistik og varelevering, og den deraf afledte tunge trafik, er den mest målte og kortlagte transportform på vejene i København. Denne viden betragtes dog almindeligvis som forretningskritisk af branchen og har derfor ikke tidligere været delt med kommunen og andre myndigheder. Derfor har kommunen traditionelt haft meget svært ved at planlægge og tage højde for den nødvendige tunge trafik i byen – logistik, varelevering mv. Med undtagelse af kommunens halvårlige punkttællinger i visse vejsnit, findes der generelt meget lidt viden om daglige antal lastbiler, og slet ingen viden om anvendte ruter, læs/typer af gods, antal stop, leveringstidspunkter mv. Viden herom vil kunne forbedre kommunens evne til at planlægge, optimere og foretage operativ trafikledelse og dermed bidrage til en grøn omstilling af den tunge trafik i København.

Denne mangel på data samt effektive beslutningsunderstøttende og værktøjer til operativ trafikledelse er en udfordring som deles af de fleste europæiske byer. Der er derfor dannet et innovationssamarbejde støttet af Europakommissionen for at løse denne udfordring.

Innovationssamarbejdet hedder “Data-driven, Integrated, Syncromodal, Collaborative and Optimised urban freight meta model for a new generation of urban logistics and planning with data sharing at European Living Labs” - forkortet DISCO.

Projektet vil arbejde med hvert led i kæden fra dataanskaffelse hos logistikvirksomhederne hen over databehandling, anonymisering og databasehåndtering, til opbygningen af beslutningsunderstøttende software modeller og i bedste fald en digital tvilling for logistikken og den tunge transport, til sidst benyttelse af data og den nye viden til at forbedre forvaltningens operationelle trafikledelse og -planlægning med det formål så vidt muligt at understøtte en grøn omstilling i branchen.

Politisk handlerum

Såfremt Teknik- og Miljøforvaltningen ikke modtager tilskud fra Europakommissionens Horizon Europe pulje, vil det ikke være muligt at gennemføre projektet.

Økonomi

Projektet løber over 4 år og er 100% finansieret af Europakommissionens Horizon Europe pulje. Teknik- og Miljøforvaltningens udgifter refunderes derfor 1:1.

Betalingsprocedurerne i Horizon Europe er udformet, så projektdeltagerne modtager 50% af det budgetterede beløb ved starten af projektet som ”pre-financing”. Herefter afrapporteres udgifterne årligt til Horizon Europe og refunderes heraf. Udgifterne for det sidste EU-projektår (2026) modregnes præfinansieringen. Herefter i 2027 kan der stadig forekomme residuale konteringer på projektet, inden det kan lukkes. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår at tabel 1 nedenfor.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Ud-valg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2023 p/l)

Varig?
ja/nej

2023

2024

2025

2026

2027

1.

TMU

1000-Ordinær drift

2.22.01.1

I

-2.268

-1.000

-1.000

0

-269

Nej

1.

TMU

1000 - Ordinær drift

2.22.01.1

U

1.000

1.000

1.000

1.268

269

Nej

1

ØU

Finans-poster

8.22.05.5

U

1.268

0

0

-1.268

0

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

0

-

*Øgede indtægter/reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter/øgede udgifter er indikeret uden fortegn.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen indgå en projektaftale med de øvrige europæiske partnere og Europakommissionen.

         Søren Wille

                                                          / Peter Højer

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik og Miljøforvaltningen modtager 4,54 mio. kr. fra Europakommissionens Horizon Europe pulje til tværgående innovationsaktiviteter i Europa og deltagelse i projektet DISCO. Der skal på den baggrund gives en indtægts- og udgiftsbevilling på 4,54 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift jf. økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. februar 2023

 

Indstillingen med teknisk ændringsforslag blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. marts 2023

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. marts 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top