Mødedato: 23.03.2006, kl. 17:30

Nedlæggelse af Koordinationsudvalget og nedsættelse af Det lokale Beskæftigelsesråd

Se alle bilag

Nedlæggelse af Koordinationsudvalget og nedsættelse af Det lokale Beskæftigelsesråd

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 23. marts 2006

 

 

BR 169/06

Nedlæggelse af Koordinationsudvalget og nedsættelse af Det lokale Beskæftigelsesråd

Nedlæggelse af Koordinationsudvalget og nedsættelse af Det lokale Beskæftigelsesråd

 

 

Indstilling om, at Koordinationsudvalget for den forebyggende arbejdsmarkedsindsats nedlægges pr. 31. maj 2006, at Det lokale Beskæftigelsesråd oprettes pr. 1. juni 2006, at Borgerrepræsentationen udpeger et medlem og en stedfortræder til Det lokale Beskæftigelsesråd blandt medlemmerne af det kommende Beskæftigelses- og Integrationsudvalg, at Borgerrepræsentationen bemyndiger forvaltningen, at anmode de lovbestemte organisationer om, at indstille medlemmer til Det lokale Beskæftigelsesråd, som efterfølgende skal godkendes af Borgerrepræsentationen, samt at der, jf. Lov om ansvaret for styring af den aktive beskæftigelsesindsats § 50, stk. 1, ydes diæter, erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste og udgiftsgodtgørelse efter reglerne i § 16a i Lov om kommunernes styrelse.

Det forudsættes, at eventuelle kommunale merudgifter i forbindelse med Det lokale Beskæftigelsesråd afholdes indenfor Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.

                                                                 (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)     

 

 

 

 

 

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Koordinationsudvalget for den forebyggende arbejdsmarkedsindsats nedlægges pr. 31. maj 2006

 

at Det lokale Beskæftigelsesråd oprettes pr. 1. juni 2006

 

 

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at Borgerrepræsentationen udpeger et medlem og en stedfortræder til Det lokale Beskæftigelsesråd blandt medlemmerne af det kommende Beskæftigelses- og Integrationsudvalg

 

at Borgerrepræsentationen bemyndiger forvaltningen, at anmode de lovbestemte organisationer om, at indstille medlemmer til Det lokale Beskæftigelsesråd, som efterfølgende skal godkendes af Borgerrepræsentationen

 

at der, jf. Lov om ansvaret for styring af den aktive beskæftigelsesindsats § 50, stk. 1, ydes diæter, erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste og udgiftsgodtgørelse efter reglerne i § 16a i Lov om kommunernes styrelse.

 

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 26. januar 2006

Indstillingen blev tiltrådt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført, idet det forudsættes, at eventuelle kommunale merudgifter i forbindelse med Det lokale Beskæftigelsesråd afholdes indenfor Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme."     

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2006

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

I forbindelse med strukturreformen er kommunen forpligtet til at nedlægge Koordinationsudvalget for den forebyggende arbejdsmarkedsindsats senest ved udgangen af 2006 og efterfølgende nedsætte Det lokale Beskæftigelsesråd. Imidlertid kan kommunen vælge, at nedsætte Det lokale Beskæftigelsesråd på et tidspunkt mellem 1. januar 2006 og 1. januar 2007 mod at Koordinationsudvalget samtidig nedlægges, og Det lokale Beskæftigelsesråd overtager Koordinationsudvalget opgaver og midler, jf. Lov om ansvaret for og styring af den aktive beskæftigelsesindsats § 76.

Det lokale Beskæftigelsesråds opgave er rådgive de ansvarlige for beskæftigelsesindsatsen i jobcenteret og samordne og udvikle den lokale forebyggende indsats for personer, der har svært ved at klare sig på arbejdsmarkedet. Dette sker bl.a. ved, at Rådet bliver inddraget i udarbejdelsen af beskæftigelsesplanen og iværksætter lokale beskæftigelsesorienterede initiativer på baggrund af en statslig bevilling.

 

SAGSBESKRIVELSE

Lov om ansvaret for og styring af den aktive beskæftigelsesindsats træder i kraft den 1. januar 2007. Der er dog en række undtagelser og herunder hører oprettelsen af Det lokale Beskæftigelsesråd, som senest skal oprettes den 1. januar 2007, men loven muliggør, at Rådet oprettes allerede fra den 1. januar 2006, dog mod at Koordinationsudvalget for den forebyggende arbejdsmarkedsindsats nedlægges, jf. Lov om ansvaret for og styring af den aktive beskæftigelsesindsats § 76.

 

Formål med Det lokale Beskæftigelsesråd

Det lokale Beskæftigelsesråd har til opgave at overvåge resultater og effekter af jobcentrets beskæftigelsesindsats samt at rådgive om forbedrende tiltag i både den kommunale og statslige indsats.

Endvidere overtager Det lokale Beskæftigelsesråd de opgaver omkring virksomhedsrettet indsats, som Koordinationsudvalget for den forebyggende arbejdsmarkedsindsats i dag varetager. Således vil Rådet kunne disponere over en statslig pulje til fremme af særlige virksomhedsrettede lokale initiativer eksempelvis i samarbejde med organisationer, der har relation og kendskab til lokale forhold. Anvendelsen af midlerne kan dog kun finde sted, hvis de ansvarlige for beskæftigelsesindsatsen i jobcentrene er enige i, at anvendelsen ligger inden for beskæftigelsesplanens overordnede rammer. Midlerne kan anvendes til:

·        efter lokale forhold at udvikle og underbygge virksomhedernes medvirken i virksomhedsrettede tilbud,

·        efter lokale forhold at udvikle nye tilbud og nye jobtyper til personer med begrænsninger i arbejdsevnen, eller som i øvrigt har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet,

·        opkvalificering og efteruddannelse af medarbejdere som led i aktiviteter eller initiativer efter § 47 eller

·        evaluering og formidling som led i aktiviteter eller initiativer efter § 47.

 

Beskæftigelsesplan og resultatrevision

Det lokale Beskæftigelsesråd inddrages i udarbejdelsen af den årlige beskæftigelsesplan, hvor Rådet eksempelvis udarbejder en plan for hvilke initiativer der påtænkes gennemført for den statslige bevilling, som skal anvendes inden for de overordnede rammer af beskæftigelsesplanen. Rådet kan indstille, at der sker ændringer i beskæftigelsesplanen, men Rådets plan for påtænkte initiativer sendes ligeledes i høring hos de ansvarlige for beskæftigelsesindsatsen i jobcentrene. Ligeledes kan Det lokale Beskæftigelsesråd indstille til de ansvarlige for beskæftigelsesindsatsen i jobcentrene, at der sker ændringer i indsatsen. Dette sker på baggrund af resultatrevisionen.

 

Sammensætning af Det lokale Beskæftigelsesråd

Kommunalbestyrelsen udpeger medlemmerne af Rådet, som består af

følgende organisationer:

·        1 fra kommunalbestyrelsen,

·        op til 3 efter indstilling fra Dansk Arbejdsgiverforening,

·        op til 3 efter indstilling fra Landsorganisationen i Danmark,

·        1 efter indstilling fra Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd,

·        1 efter indstilling fra Akademikernes Centralorganisation,

·        op til 2 efter indstilling fra De Samvirkende Invalideorganisationer,

·        1 efter indstilling fra Praktiserende Lægers Organisation i egenskab af repræsentant for erhvervet praktiserende læger,

·        1 efter indstilling fra det lokale integrationsråd i de kommuner, hvor et sådant er nedsat, og

·        op til 2 fra relevante lokale foreninger efter indstilling fra de øvrige medlemmer af rådet i forening.

 

Medlemmer og suppleanter udpeges for en periode på fire år startende fra den 1. juni året efter det kommunale og regionale valgår. Rådets formand og suppleant udpeges for en toåriget periode af Rådet selv. Forretningsordenen fastsætter Rådet selv.

 

Koordinationsudvalg contra Beskæftigelsesråd

Da Det lokale Beskæftigelsesråds normale funktionsperiode løber fra den 1. juni året efter det kommunale og regionale valgår, vil det være naturligt at nedsætte Rådet pr. 1. juni 2006 og samtidig nedlægge Koordinationsudvalget for den forebyggende arbejdsmarkedsindsats.

Fordelen frem for først at oprette Rådet pr. 1. januar 2007 er, at Rådet har mulighed for at forberede og planlægge arbejdet for 2007. Hvad angår Koordinationsudvalget for den forebyggende arbejdsmarkedsindsats opgaver i den resterende del af 2006, så vil Det lokale Beskæftigelsesråd overtage Udvalget opgaver. Ifølge lovgivningen vil Det lokale Beskæftigelsesråd endvidere overtage restbevillingen fra Koordinationsudvalget for den forebyggende arbejdsmarkedsindsats.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af positivlisten over sager, der skal miljøvurderes

 

ØKONOMI

De økonomiske udgifter skønnes ikke væsentligt at fravige de udgifter kommunen har i forbindelse med Koordinationsudvalget for den forebyggende arbejdsmarkedsindsats. Udgifterne er primært centreret omkring mødevirksomhed  og sekretærbistand og skønt Det lokale Beskæftigelsesråd vil omfatte flere medlemmer, skønnes udgiften ikke at stige væsentligt, da udgiften fra 2007 skal afholdes af staten og kommunen i fællesskab.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger

 

HØRING

Ingen

 

 

BILAG

Lov om ansvaret for og styring af den aktive beskæftigelsesindsats kapitel 7 og 14.

 

 

 

 

 

      Morten Binder

                                                                 / Torben Brøgger

 

Til top