Mødedato: 23.02.2006, kl. 17:30

Grønne Budgetter 2007

Grønne Budgetter 2007

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 23. februar 2006

 

 

BR 129/06

Grønne Budgetter 2007

Grønne Budgetter 2007

 

 

Indstilling om, at økologi og miljøcertificering fastholdes som de prioriterede miljøindsatsområder i de grønne budgetter for 2007.

Det bemærkes, at udgifterne til grønne budgetter i 2007 skal holdes indenfor de økonomiske rammer som Borgerrepræsentationen fastsætter for forvaltningerne.

                                                                 (Teknik- og Miljøudvalget)

 

 

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at økologi og miljøcertificering fastholdes som de prioriterede miljøindsatsområder i de grønne budgetter for 2007

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 11. januar 2006

Anbefalet.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog skal bemærkes, at udgifterne til grønne budgetter i 2007 skal holdes indenfor de økonomiske rammer som Borgerrepræsentationen fastsætter for forvaltningerne."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 31. januar 2006

Anbefalet.

Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

"SF går ind for miljøledelse, og indførelse af økologisk mad bør opprioriteres kraftigt. Vi må dog konstatere, at de afsatte midler end ikke er tilstrækkelige til at indfri de allerede besluttede mål. Børne- og Ungdomsforvaltningen er i lighed med de øvrige forvaltninger tildelt ét årsværk i hvert af årene 2006, 2007 og 2008 til miljøledelsesarbejdet, uagtet at forvaltningen er den største med sine 900 institutioner. Der er endvidere ikke fundet finansiering ud over 2006 for så vidt angår indførelse af 75%-økologi inden 2009."

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte d. 28. april 2005 modellen for grønne budgetter, og dermed at de grønne budgetter skulle indarbejdes fra og med budget 2006, samt at økologi og miljøcertificering skulle være de prioriterede miljøindsatsområder for 2006 (BR 236/05).

 

Formålet med de grønne budgetter er at sikre, at de enkelte forvaltninger årligt får fastlagt mål, som tilsammen sikrer, at kommunens fælles miljømål nås. Dette skal ske ved at følge en 3-trins model, hvor første trin er udvælgelse af prioriterede miljøindsatsområder og efterfølgende de stående udvalgs fastlæggelse af grønne budgetmål for de enkelte forvaltninger. Udvalgenes forslag til grønne budgetmål præsenteres herefter i forslag til budget 2007 for Københavns Kommune i juni 2006.

 

Styregruppen for grønne budgetter, som består af repræsentanter fra samtlige forvaltninger, har anbefalet at fastholde de to miljøindsatsområder økologi og miljøcertificering i 2007. Denne anbefaling støttes af kommunens politiske udvalg, som  har haft indstillingen til høring i november 2005.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Modellen for grønne budgetter som Borgerrepræsentationen godkendte den 28. april 2005 (BR 236/05) kan beskrives i korte træk ud fra nedenstående tre trin:

 

Trin 1: Fastlæggelse af miljøindsatsområder og grønne budgetmål

Borgerrepræsentationen udvælger få højt prioriterede miljømål, som meldes ud til forvaltningerne. Efterfølgende fastlægger forvaltningerne de grønne budgetmål på de centralt udmeldte miljømål.

 

Trin 2: Indarbejdelse af grønne budgetmål i det økonomiske budgetbidrag

Hver forvaltning indarbejder deres grønne budgetmål som resultatkrav i udvalgets budgetbidrag til Økonomiudvalget. Der anvendes et separat skema. De grønne budgetmål kan eventuelt medbringes i resultatkravene for de enkelte institutioner eller bevillinger.

 

Trin 3: Afrapportering

De enkelte udvalgs budgetmål indarbejdes i en samlet opgørelse for hele kommunen og præsenteres i Københavns Kommunes Grønne Regnskab.

 

I første trin fastlægges de højt prioriterede fælles kommunale miljømål enten ud fra de eksisterende politiske beslutninger på miljøområdet eller ud fra nye miljømål. Et højt prioriteret fælles kommunalt miljømål kan i princippet gælde for et enkelt år, men ofte vil det strække sig over længere tid. For budgetåret 2006 valgte Borger-

repræsentationen miljøindsatsområderne miljøcertificering og økologi ved ovennævnte beslutning (BR 236/05).

 

Fra og med budgetåret 2007 udvælger Borgerrepræsentationen eventuelt nye miljøindsatsområder efter indstilling fra Teknik- og Miljøudvalget. Det foregår ved, at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder en indstilling, som sendes i høring i de øvrige udvalg for efterfølgende at blive godkendt i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Forvaltningerne vil efterfølgende fastlægge forslag til deres grønne budgetmål ud fra de centralt udmeldte indsatsområder. For at koordinere og støtte forvaltningerne i dette arbejde er der nedsat en styregruppe med repræsentanter fra samtlige forvaltninger.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
I modellen for grønne budgetter er der lagt op til, at der en gang årligt udvælges et eller flere højt prioriterede miljøindsatsområder, som der udarbejdes grønne budgetmål for. Dette skete første gang i forbindelse med Københavns Kommunes budget 2006, hvor Borgerrepræsentationen besluttede, at de to miljøindsatsområder skulle være miljøcertificering og økologiske fødevarer.

Miljøcertificering og økologiske fødevarer er indsatsområder med bevågenhed, og hvor der foreligger fælles kommunale miljømål, jf. Københavns Agenda 21 2004-2007. Inden udgangen af 2008 skal kommunens forvaltninger og institutioner være miljøcertificeret og 75 % af den mad, der serveres i kommunens køkkener, skal være økologisk.

 

Status for miljøcertificering

Alle forvaltninger har gennem de seneste år været i gang med at indføre miljøledelse på udvalgte institutioner, og en række institutioner er allerede blevet miljøcertificeret. Der er ved udgangen af 2005 ca. 50 institutioner, som er miljøcertificeret og ca. 10 institutioner er i gang med at indføre miljøledelse. Der er omkring 1100 institutioner i Københavns Kommune.

 

Det forventes, at fire forvaltninger kan nå at blive miljøcertificeret inden udgangen af 2008 mens de tre øvrige forvaltninger har nogle forbehold.

 

Status for økologi
En del af kommunens kantiner og køkkener har siden 2001 deltaget i Dogme Økologi Projektet. Ved udgangen af 2005 er 320 af kommunens ca. 1000 køkkener blevet omlagt til ca. 75 % økologi. Dette er sket inden for køkkenernes eksisterende kostbudgetter. Hovedparten af de omlagte køkkener er på daginstitutionsområdet, hvor det er både lettest og billigst at omlægge, men hvor forbruget af fødevarer også er lavt. Der er derfor fortsat behov for at styrke arbejdet med at omlægge til økologiske fødevarer og at fastholde og forankre økologien i de køkkener, som allerede er omlagt. Udover daginstitutionerne er en række skoler, døgninstitutioner, plejehjem og kantiner blevet omlagt.

 

Prioriterede miljøind satsområder i 2007
Styregruppen har i løbet af 2005 drøftet fremdriften af forvaltningernes arbejde med

miljøcertificering og økologi. Derudover har styregruppen drøftet mulige nye miljøindsatsområder for 2007, herunder bl.a. energiforbrug og miljøbevidste indkøb.

 

Arbejdet med at indføre økologi og miljøcertificering er nogle store, spændende og ambitiøse opgaver, som alle forvaltninger gerne vil løse. Det er derfor forvaltningernes holdning at man for 2007 fastholder disse og ikke introducerer nye indsatsområder.

 

Tidsplan

 

10. december 2005              Høringsfrist for udvalgene vedrørende forslag til indsatsområder for grønt budget 2007.

 

11. januar 2006                   Indstilling med forslag til indsatsområder og høringssvar fra de øvrige udvalg behandles på Teknik- og Miljøudvalgets møde.

 

Januar 2006                         Indstilling forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, formentlig på samme møde hvor indkaldelsescirkulæret behandles. Det er aftalt med Økonomiforvaltningen, at kravene til udformningen af de grønne budgetmål skrives ind i indkaldelsescirkulæret.

 

Ultimo januar 2006              Økonomiforvaltningen udsender indkaldelsescirkulæret til forvaltningerne.

 

Februar – maj                      Politisk behandling af budgetforslag, startende med budgetseminarer i de stående udvalg i februar og marts måneder. Hvert enkelt udvalg får fastlagt forslag til grønne budgetmål for deres respektive forvaltning.

 

 

 

1. maj 2006                         Udvalgene oversender forslag til budget til Økonomiforvaltningen.

 

Juni 2006                             Københavns kommunes grønne regnskab 2005 forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen samtidig med det økonomiske regnskab. I det grønne regnskab præsenteres de enkelte udvalgs fremdrift indenfor de to prioriterede indsatsområder, økologi og miljøcertificering.

 

Økonomi

Miljøcertificering

Der har i en række år været arbejdet med at indføre miljøledelse i kommunens forvaltninger. I perioden 2001 til 2004 var der afsat 2 mio. kr. årligt til at gennemføre forskellige miljøledelsesprojekter. Den 28. april 2005 besluttede Borgerrepræsentationen at konvertere kommunens energipulje på 5 mio. kr. til indførelsen af miljø- og energiledelse (BR 234/05) for at sikre det fortsatte arbejde med at indføre miljøledelse. Pengene bliver udmøntet til kursus- og undervisningsaktiviteter, certificeringsomkostninger, samt til ansættelse af en ankerperson i hver forvaltning.

 

Økologi
Dogme Økologi Projektet blev iværksat i 2001 og er finansieret til udgangen af 2005 af Københavns Kommune og FødevareErhverv. For 2006 er der afsat 5,2 mio. kr. til Dogme Økologi Projektet. Det muliggør, at næsten 100 institutioner kan omlægges til økologi, og forankringen kan sikres i de eksisterende 320 omlagte institutioner.

 

Ved interne omprioriteringer i Miljøkontrollen har Dogme Økologisekretariatet fået tilført 1,5 mio. kr. årligt til bl.a. at udføre forankringsarbejdet i de allerede omlagte institutioner.

 

Der er således kun yderligere finansiering af Dogme Økologi projektet til og med 2006, hvilket betyder, at der ved fastsættelsen af udvalgenes grønne budgetmål på økologi må  tages højde for, at den endelige finansiering af indsatsen for 2007 og 2008 ikke er på plads.

 

Miljøvurdering

Sagen er miljøvurderet, da den er omfattet af Miljø- og Forsyningsforvaltningens hidtidige positivliste over sager, der skal miljøvurderes. Sagstypen er koblet til følgende miljømål:

 

  • Alle forvaltninger i Københavns Kommune skal være miljøcertificeret inden udgangen af 2008, samt
  • 75 % af den mad, som serveres i kommunens køkkener og kantiner, skal være økologisk inden udgangen af 2008

Brugen af de grønne budgetter sikrer en koordineret indsats i forhold til miljømålene, og har derfor en positiv påvirkning på opfyldelsen af de koblede miljømål.

 

Effekten af at indføre miljøledelse forekommer dels som en direkte effekt, der vil kunne måles umiddelbart og dels som indirekte effekter, hvor det som oftest ikke er muligt at etablere en direkte sammenhæng mellem indsats og effekt.

 

Den direkte effekt af at indføre miljøledelse i en institution eller forvaltning vil ofte være en reduktion af forbruget af el, vand, varme og andre ressourcer. Denne effekt kan både skyldes egentlige reduktionsmål, men kan også skyldes den øgede fokus på miljøforhold og ressourceforbrug, som miljøledelse giver.

 

Brug af økologiske produkter sikrer, at der ikke benyttes pesticider i forbindelse med dyrkning af afgrøder, således at fremtidig forurening af grundvandet med pesticider undgås.

 

Høring

Forslag til de to indsatsområder for 2007 har været sendt i høring i de øvrige stående udvalg med frist den 10. december 2005.

 

Samtlige udvalg har tiltrådt indstillingen om at fastholde de to indsatsområder miljøcertificering og økologi i det grønne budget for 2007. Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen med forbehold for, at de økonomiske vilkår afklares før målene for 2008 kan realiseres. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte ligeledes indstillingen med den bemærkning, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal spørge Miljø- og Forsyningsforvaltningen, hvor meget det koster at miljøcertificere forvaltningerne.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen er sammen med de øvrige forvaltninger i gang med at undersøge spørgsmålet yderligere.

 

 

Hjalte Aaberg

 

Til top