Udpegning af et medlem til bestyrelsen af det kommende Trafikselskab Sjælland
Udpegning af et medlem til bestyrelsen af det kommende Trafikselskab Sjælland
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 23. februar 2006
BR 104/06
Udpegning af et medlem til bestyrelsen af det kommende Trafikselskab Sjælland
Udpegning af et medlem til bestyrelsen af det
kommende Trafikselskab Sjælland
Indstilling om, at Borgerrepræsentationen udpeger et medlem til bestyrelsen af det kommende Trafikselskab Sjælland.
(Økonomiforvaltningen)
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller,
At Borgerrepræsentationen udpeger et medlem til bestyrelsen af det kommende Trafikselskab Sjælland
RESUME
I lov om trafikselskaber af 24. juni 2005 pålægges regionsrådene for Region Hovedstaden og Region Sjælland pr. 1. januar 2007 at etablere et samlet trafikselskab, som dækker de to regioners område bortset fra Bornholm.
Trafikselskabet skal varetage den daglige drift af bustrafikken i og mellem kommunerne/regionerne og assistere kommuner og regioner med at planlægge den ønskede bustrafik. Københavns Kommune vil fremover selv skulle bestemme hvilken type og hvilket omfang af busdrift, som ønskes, og bustrafikkøbet afregnes i forhold til de med driften direkte forbundne omkostninger.
I loven er det fastlagt, at selskabets bestyrelse bliver på 9 medlemmer: et medlem fra hver af de to regioner og 7 medlemmer udpeget af kommunerne med en passende geografisk fordeling. Københavns Kommune er på forhånd sikret en af de 7 pladser, og der skal nu foretages en udpegning af et medlem til selskabets bestyrelse.
Medlemmerne af selskabets bestyrelse udpeges for perioden 1.1.2007 – 31.12.2009. Økonomiforvaltningen indstiller til Borgerrepræsentationen, at der udpeges et medlem til bestyrelsen af det kommende Trafikselskab Sjælland.
SAGSBESKRIVELSE
I lov om trafikselskaber fra juni 2005 pålægges regionsrådene for Region Hovedstaden og Region Sjælland pr. 1. januar 2007 at etablere et samlet trafikselskab, som dækker de to regioners område bortset fra Bornholm.
Trafikselskabets organisering er fastsat i loven således at selskabets bestyrelse bliver på 9 medlemmer, et medlem fra hver af de to regioner og 7 medlemmer udpeget af kommunerne med en passende geografisk fordeling. Københavns Kommune bliver den absolut største trafikbestiller og er ifølge loven på forhånd sikret en af de 7 pladser. Af den samlede bustrafik på Sjælland vil mere end 25 pct. af passagererne køre i de københavnske busser.
Udover bestyrelsen oprettes endvidere et kommunalt repræsentantskab, hvor alle deltagende kommuner har én repræsentant. Repræsentantskabet vælger de resterende 6 kommunale medlemmer af bestyrelsen.
Medlemmerne udpeges for perioden 1.1.2007 – 31.12 2009. Kommunerne spiller en vigtig rolle i tilknytning til ledelsen af trafikselskabet og finansiering af busruter m.v. Af hensyn til forberedelsen af selskabets arbejde og organisering foreslås derfor allerede nu, at der udpeges en repræsentant til selskabets bestyrelse.
På den baggrund indstiller økonomiforvaltningen til Borgerrepræsentationen, at der udpeges et medlem til bestyrelsen af det kommende Trafikselskab Sjælland.
Transport- og energiministeren fastsætter ifølge loven, efter forhandling med Indenrigs- og sundhedsministeriet, bindende regler om trafikselskabers organisering m.v. i form af standardvedtægt. Transport- og energiministeriet forventer at fremsende standardvedtægt i høring i løbet af februar 2006.
Trafikselskabet skal løse opgaver der er parallelle i forhold til HUR's nuværende opgaver, men med en anderledes kompetencefordeling i forhold til udbuddet af service. Kommunerne og regionerne bliver direkte ansvarlige for egne busruter i en ny bestillerfunktion og overtager endvidere det finansielle ansvar.
Trafikselskabet er ansvarlig for at tilrettelægge og gennemføre den bus- og lokalbanetrafik, som kommuner og regioner bestiller. Trafikselskabets opgaver er herefter:
· Offentlig servicetrafik i form af almindelig rutekørsel med bus
· Alle nuværende lokalbaner i HUR-området lægges ifølge loven ind under trafikselskabet
· Fastlægge takster og billetteringssystemer
· Koordinering og planlægning, herunder køreplaner, information, markedsføring og langsigtet trafikplanlægning
· Individuel handicapkørsel for svært bevægelseshæmmede
· Evt. varetagelse af opgaven vedr. indkøb af anden trafik, som regionen eller kommunerne skal varetage efter lovgivning.
· Evt. færgeruter på kommunernes vegne.
Der forligger endnu ikke oplysninger om forventet mødeaktivitet og evt. honorar. Forvaltningen kan til sammenligning oplyse, at der i 2006 forventes afholdt 12 årlige møder i HUR og at honoraret udgør 95.000 kr. årligt.
ØKONOMI
---
MILJØVURDERING
---
ANDRE KONSEKVENSER
---
HØRING
---
BILAG
1. Lov om trafikselskaber – Lov nr. 582 af 24/06/2005
Bjarne Winge
/ Paul Sax Møller