Kvalitetsstandarden "Hjælp i Hverdagen" 2025
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Socialforvaltningens kvalitetsstandard for Den Sociale Hjemmepleje ”Hjælp i Hverdagen 2025”. Kvalitetsstandarden ”Hjælp i hverdagen” har både været i intern og ekstern høring, hvilket har givet anledning til en række mindre ændringer. Kvalitetsstandarden er igen i år revideret i tæt samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Indstilling
Indstilling om,
1. at godkende Socialforvaltningens kvalitetsstandard for Den Sociale Hjemmepleje ”Hjælp i Hverdagen 2025” (bilag 1).
(Socialudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen skal én gang årligt godkende en borgerrettet kvalitetsstandard om personlig og praktisk hjælp, rehabiliteringsforløb, genoptræning og vedligeholdende træning (servicelovens §§ 83, 83 a og 86). I kvalitetsstandarden ”Hjælp i Hverdagen 2025” kan borgeren læse om mulighederne for at få hjælp i hverdagen, hvis borgeren har en fysisk, psykisk eller social udfordring, som gør det vanskeligt at klare de daglige opgaver.
Socialudvalget skal mindst én gang årligt følge op på Tilsynspolitikken for ydelserne personlig og praktisk hjælp samt madservice efter servicelovens § 83 på Socialforvaltningens område. Socialudvalget godkendte den 23. maj 2018 en tilsynspolitik, som beskriver, hvordan Socialudvalget udmønter forpligtelsen til at føre tilsyn med disse tilbud. Tilsynspolitikken indeholder også retningslinjer og procedurer for kommunens tilsyn med disse tilbud (både egne og eksterne tilbud). Politikken blev senest revideret i 2023.
Løsning
Socialforvaltningens ”Hjælp i Hverdagen 2025” har været i intern og ekstern høring, hvilket har givet anledning til en række mindre ændringer. Kvalitetsstandarden er igen i år revideret i tæt samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Socialforvaltningen har derudover fulgt op på Tilsynspolitikken i en intern høring, hvilket har givet anledning til væsentlige ændringer.
Kvalitetsstandarden for Den Sociale Hjemmepleje ”Hjælp i Hverdagen 2025”
Socialforvaltningen har på baggrund af en intern og herefter en ekstern høring udarbejdet en revideret udgave af kvalitetsstandarden (bilag 1). Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ensarter de to forvaltningers kvalitetsstandarder dér, hvor det er muligt.
Væsentlige ændringer siden sidste år er markeret med gult i kvalitetsstandarden i bilag 1. Væsentlige ændringer skal her forstås som tilføjelser, præciseringer og omformuleringer af tidligere afsnit. Mindre redaktionelle justeringer fremgår ikke. Indledende tekststykker er markeret med grønt i bilag 1, da de i det digitale format bliver forkortet eller klippet ind forskellige steder, alt efter hvordan det passer med de digitale indgange på kommunens hjemmeside.
Høringssvar
Både Socialforvaltningens og Sundheds- og Omsorgsforvaltningens reviderede kvalitetsstandarder har været i ekstern høring i perioden 23. september til 18. oktober 2024 hos relevante interessenter. Kvalitetsstandarderne har i samme periode været tilgængelige på Københavns Kommunes høringsportal ’Bliv Hørt’. Ændringerne pba. af den interne høring er beskrevet i høringsbrevene (bilag 2), som forvaltningens høringsparter modtog i forbindelse med den eksterne høringsperiode.
Socialforvaltningen har modtaget fire høringssvar fra hhv. Brugerrådet, Dialogforum, Handicaprådet og Udsatterådet. Derudover har Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen modtaget et fælles høringssvar fra Østerbro Lokaludvalg. Høringssvarene har givet anledning til en række mindre indholdsmæssige ændringer i Kvalitetsstandarden ”Hjælp i Hverdagen 2025”. Det fremgår af bilag 3, hvordan Socialforvaltningen har imødekommet bemærkninger fra høringsparterne. Alle høringssvar og høringsbreve fremgår af bilag 2.
Dialogforum og Handicaprådet udtrykker ærgrelse over, at der med den nye kvalitetsstandard sker flere serviceforringelser. Begge råd problematiserer desuden, at der fremover ikke vil blive tilbudt træningsforløb ifm. inkontinens. Hertil bemærker Socialforvaltningen i bilag 3, at man som københavner fortsat kan få tilbudt træning for inkontinens via online undervisningsmateriale. Træningen varetages af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Borgere over 65 år kan desuden modtage træning på hold sammen med andre samt få individuel rådgivning. Denne information tilføjes til kvalitetsstandarden.
Dialogforum problematiserer desuden, at det kun er muligt at få sygeplejeforløb, hvis det er ordineret fra lægen. Hertil bemærker Socialforvaltningen, at vederlagsfri hjemmesygepleje kun ydes efter lægehenvisning, jf. sundhedslovens § 138.
Handicaprådet skriver i deres høringssvar, at de værdsætter arbejdet med at gøre kvalitetsstandarden mere borgervenlig og brugerrettet, så borgerne lettere kan finde relevant og aktuel information. De skriver, at de generelt mener, at kvalitetsstandarden er letlæselig, men efterspørger, at afsnittet om hjælpemidler og forbrugsgoder udfoldes med eksempler. Socialforvaltningen imødekommer dette forslag i kvalitetsstandarden.
Handicaprådet opfordrer desuden til, at Socialforvaltningen fremover angiver baggrunden for ændringer i serviceniveauet. Socialforvaltningen svarer på forslaget i bilag 3, at forvaltningen bestræber sig på at forklare ændringer i serviceniveauet fyldestgørende, men at det ikke i alle tilfælde vil være muligt at angive en konkret baggrund for ændringen.
Udsatterådet foreslår i deres høringssvar, at kontaktmulighederne for de forskellige tilbud ensrettes for at mindske barriererne for socialt udsatte borgere. De efterspørger, at der for alle tilbud anføres telefonnummer og telefontid fremfor links til særskilte sider på hjemmesiden med disse informationer. Hertil bemærker Socialforvaltningen i bilag 3, at forvaltningen kontinuerligt arbejder på at gøre oplysningerne i kvalitetsstandarden så tilgængelige som muligt for borgerne, og at der i dette arbejde må vægtes hensynet til at sikre, at der ikke henvises til forældede oplysninger, hvilket lettest sikres ved at henvise til hjemmesider, og hensynet til tilgængeligheden for alle borgere. Derudover bemærker Udsatterådet, at det i afsnittet om muligheden for skærmbesøg læses som om, det ikke er muligt for borgeren at afslå tilbuddet om skærmbesøg. Socialforvaltningen har imødekommet bemærkningen og tilrettet teksten i kvalitetsstandarden, så det fremgår, at det er frivilligt fra borgers side at modtage skærmbesøg.
Endelig har forvaltningen imødekommet en række forslag til mindre sproglige justeringer fra Brugerrådet i Den Sociale Hjemmepleje.
Afskaffelse af årlige godkendelser af kvalitetsstandarder i Kommuneøkonomiaftalen for 2025
Regeringen og Kommunernes Landsforening indgik den 31. maj 2024 en politisk aftale om kommunernes økonomi for 2025. Aftalen indeholder en række forenklingsforslag, herunder et regelforenklingsforslag om at afskaffe årlige godkendelser af kvalitetsstandarder (bilag 5, forslag nr. 14, s. 15). Forslaget indebærer, at kravet om, at kommunalbestyrelserne skal godkende kvalitetsstandarder mindst én gang årligt fjernes. Parterne bag aftalen er enige om, at forenklingsforslagene gennemføres hurtigst muligt. Forvaltningen er ikke bekendt med, hvornår proceskravet konkret vil blive afskaffet, men følger sagen.
Digital publicering
For at sikre en mere tilgængelig og tidssvarende løsning, har Socialudvalget den 26. april 2023 vedtaget, at Kvalitetsstandarden ”Hjælp i Hverdagen” fra 2024 kun skal udgives digitalt. Den digitale udgave giver den enkelte borger mulighed for at målrette søgningen og fokusere på de informationer, der er relevante for den enkelte ved en ”klik-løsning” på kommunens hjemmeside. Det betyder også, at informationerne i kvalitetsstandarden ikke vil blive formidlet i den rækkefølge som for nuværende ses af bilag 1. Som hidtil bliver der udarbejdet en fysisk pixiudgave, der supplerer den digitale løsning. Den seneste pixiudgave er fra 2022 og er vedlagt som bilag 4. Borgere introduceres til begge løsninger ved opstartsmøder. Pixiudgaven revideres som udgangspunkt kun hvert fjerde år, medmindre den årlige revidering af kvalitetsstandarden giver anledning til indholdsmæssige ændringer i pixiudgaven. I år ændres pixiudgaven blandt andet på grund af opdaterede adresser, telefonnumre og hjemmesideadresser. Desuden er tekst om ekstra årlig rengøring fjernet, idet effektiviseringsforslag SU18 fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningens effektiviseringskatalog fra Budget 2025 indebærer, at den årlige ekstra rengøring ophører.
Tilsynspolitik for § 83-ydelser (personlig og praktisk hjælp samt madservice) på Socialforvaltningens område
Tilsynspolitikken blev senest revideret i forbindelse med Socialudvalgets behandling af kvalitetsstandarden for 2023. Tilsynspolitikken er gældende for den kommunale leverandør og de private frit valgs leverandører, der begge tilses i et anmeldt tilsyn udført af et uvildigt konsulentfirma. Det har givet anledning til følgende ændringer:
- Tilsynet varsles seks uger før, hvor det tidligere var uanmeldte tilsyn. Dette følger Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejdsgang. Ved anmeldte tilsyn foretages en gennemgang af udvalgte borgersager.
- Præcisering af, at Socialforvaltningen udfører tilsyn af underleverandørerne, hvilket tidligere var uspecificeret. Ved tilsynet foretages en gennemgang af alle sager.
- Borgere, som er berettiget til personlig og praktisk hjælp samt madservice (§ 83), kan vælge selv at udpege en eller flere personer til at udføre den berettigede hjælp og støtte (§ 94).
- Præcisering af, at Socialforvaltningen følger op på tilsyn ved et årligt besøg i borgers hjem, hvis borgeren har en selvudpeget hjælper (§ 94), med fokus på om hjælpen forsat opfylder sit formål.
- Borgere, der modtager mere end 20 timers hjælp ugentligt og har behov for personlig og praktisk hjælp samt madservice (§ 83), som forvaltningen ikke kan stille til rådighed, kan i stedet få udbetalt et kontant tilskud til hjælp, de selv antager (§ 95). Præcisering af, at der løbende indhentes budgetskemaer, og at årsregnskab én gang årligt indhentes på alle sager, hvor borgeren modtager kontant tilskud til ansættelse af hjælpere (§ 95).
For en uddybet beskrivelse af Socialforvaltningens tilsynspraksis og ændringerne til tilsynspolitikken henvises til bilag 6.
Politisk handlerum
Hvis Socialudvalget ikke anbefaler det første at-punkt, vil den eksisterende kvalitetsstandard blive administrativt forlænget, og forvaltningen vil vende tilbage hurtigst muligt med et revideret udkast. Forvaltningen bemærker, at et højere serviceniveau forudsætter finansiering. Det bemærkes yderligere, at hvis kvalitetsstandarden ikke godkendes af Socialudvalget, men Sundheds- og Omsorgsforvaltningens kvalitetsstandard godkendes af Sundheds- og Omsorgsudvalget, vil de to forvaltningerne have forskellige serviceniveauer.
Hvis udvalget ikke godkender det andet at-punkt, vil den eksisterende tilsynspolitik blive videreført.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Socialudvalget anbefaler indstillingen, vil kvalitetsstandarden for 2025 blive forelagt Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse. Hvis kvalitetsstandarden bliver godkendt af Borgerrepræsentationen, vil den blive opdateret på Københavns Kommunes hjemmeside. Tilsyn med ydelser efter servicelovens § 83 på Socialforvaltningens område tilses som beskrevet i Tilsynspolitikken. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forelægger den 12. december 2024 en indstilling om kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp målrettet ældre borgere over 65 år for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Denne kvalitetsstandard vil efterfølgende også blive forelagt Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse.
Mikkel Boje / Eva Stokbro Jensen
Oversigt over politisk behandling
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at godkende Socialforvaltningens kvalitetsstandard for Den Sociale Hjemmepleje ”Hjælp i Hverdagen 2025” (bilag 1).
Socialforvaltningen indstiller,
2. at Socialudvalget godkender den opdaterede Tilsynspolitik for ydelserne personlig og praktisk hjælp samt madservice (bilag 6).
Socialudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2024
1. at-punkt blev anbefalet og 2. at-punkt blev godkendt.