Medlemsforslag om den organisatoriske forankring af sanktioneringskompetencen
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, om hvordan man vil kunne nedlægge K-Kassen og tilbageføre sanktioneringskompetencen til jobcentrene, så det er den sagsbehandler, som kender borgeren og dennes livssituation, der vurderer relevansen af en evt. sanktionering.
(Stillet af Enhedslisten)
Motivation
I 2010 besluttede man i Københavns Kommune at udskille K-kassen fra jobcenteret/ sagsbehandlerne. Formålet var at sikre ensartet praksis og skabe specialisering i forbindelse med sanktioner. I 2017 blev 22% af alle de mennesker, der modtager en ydelse - kontanthjælp, integrationsydelse mv. - sanktioneret. København er det sted i landet, der sanktionerer mest. Andre kommuner vi kan sammenligne os med sanktionerer 3%. Vi kan altså konstatere, at borgerne i København ikke bliver behandlet lige for loven, som det var intentionen med K-kassen. K-kassen er nok blevet specialister, men det er specialister i at sanktionere og ikke i at hjælpe borgerne tættere på arbejdsmarkedet, hvilket i følge lovgivningen er formålet med sanktioner.
Beskæftigelses- Integrationsforvaltningen skal sikre, at en evt. sanktionering sker ud fra en konkret og individuel vurdering af, om sanktioneringen vil bringe borgeren tættere på arbejdsmarkedet. Denne vurdering foretages bedst i jobcenteret, som er den myndighed, der har kendskab til borgeren. At rykke kompetencen til jobcentret vil i større omfang sikre, at der kun besluttes sanktioner, når det er med til at få borgeren tættere på beskæftigelse.
Medlemsforslaget blev af Enhedslisten fremsat på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 22. oktober, men blev ikke vedtaget. Enhedslisten ønskede på den baggrund at indbringe forslaget for Borgerrepræsentationen.
Beslutningen fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 22. oktober er vedhæftet som bilag 1.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. november 2018
Medlemsforslaget blev forkastet med 36 imod 11. 6 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø.
Imod stemte: A, B, F, V, C, O og I.
Undlod at stemme: Å.
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre, Venstre, Socialdemokratiet og Konservative ønsker at se på, hvordan sanktioner for kommunens udsatte borgere i højere grad kan forebygges. Dette ønske har vi bedt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om at undersøge, og vi ser frem til at behandle forvaltningens forslag.”
Alternativet og SF afgav følgende protokolbemærkning:
“Københavns kommunes sanktionsniveau overfor borgerne på indkomstoverførsel er alarmerende højt, når man sammenligner med andre kommuner. Det peger i retning af, at der i dag hersker en kultur, der går mere op i lovens bogstav end i lovens ånd. SF og Å ser det som en selvstændig målsætning at på saglig vis nedbringe sanktionsniveauet – i særlig grad for udsatte borgere. Vi stemmer ikke for Enhedslistens forslag i dag, da vi for nuværende ikke mener, at kunne træffe en sådan vidtgående beslutning på et tilstrækkelig oplyst grundlag.”