Mødedato: 22.09.2022, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Afrapportering og evaluering af Copenhagen 2021

Se alle bilag

København var i august 2021 værtsby for WorldPride og EuroGames; ét stort LGBTI+-megaevent under titlen Copenhagen 2021. På trods af gældende restriktioner op til og under Copenhagen 2021 grundet Covid-19 der betød, at eventen blev afviklet med begrænset kapacitet som følge af afstandskrav, rejserestriktioner og coronapas, lykkedes det arrangørerne at gennemføre et omfattende program med over 1.000 aktiviteter. 1.826 deltagende atleter fra 49 forskellige nationaliteter deltog i EuroGames og med 15.000 deltagere og over 100.000 tilskuere til WorldPride åbningsparaden og -marcherne, var københavnernes interesse og opbakning til eventen yderst positiv.

Borgerrepræsentationen forelægges nøgletal for Copenhagen 2021 samt en vurdering af eventen i forhold til de politisk godkendte målsætninger, som lå til grund for udmøntningen af kommunens bevilling. Kultur- og Fritidsforvaltningens opsamling baseres på bilagene knyttet til indstillingen.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at afrapportering samt evaluering af Copenhagen 2021 tages til efterretning.

(Kultur- og Fritidsudvalget)

Problemstilling

København var i perioden den 12.-22. august 2021 værtsby for Copenhagen 2021. Som projektejer var Happy Copenhagen, stiftet af Copenhagen Pride og Pan Idræt, ansvarlig for udvikling og afvikling af eventen, mens ansvaret for aktiveringsindsatserne lå hos DGI Storkøbenhavn i tæt samarbejde med Pan Idræt. Kultur- og Fritidsforvaltningen har løbende været i dialog med Happy Copenhagen, DGI Storkøbenhavn og Pan Idræt om udvikling, aktivering og finansiering af eventen. Forvaltningen har haft en skærpet opmærksomhed på eventens økonomi samt på de særlige vilkår, arrangører af events i 2021 stod overfor grundet Covid19-situationen.

Københavns Kommune afsatte med budget 2020 12 mio. kr. til Happy Copenhagens udvikling og afvikling af Copenhagen 2021. Derudover blev der afsat 0,7 mio. kr. til aktivering af eventen, 0,4 mio. kr. til afvikling af EuroGames på Københavns Kommunes anlæg samt 4,1 mio. kr. til ekstraudgifter i Teknik- og Miljøforvaltningen. Yderligere bidragsydere fremgår af regnskabet (bilag 4). Københavns Kommunes direkte tilskud til Copenhagen 2021 skulle sikre gennemførelsen af de fire programsøjler WorldPride, EuroGames, Kunst & Kultur og Menneskerettigheder, der var fundamentet for Copenhagen 2021.

Løsning

Præsentation af centrale målsætninger for Copenhagen 2021

Covid-19 samt de gældende restriktioner op til og under Copenhagen 2021 påvirkede alle aspekter af udviklingen, afviklingen, finansieringen samt de endelige resultater for Copenhagen 2021. Restriktionerne gjorde bl.a., at såvel WorldPride som EuroGames blev reduceret kapacitetsmæssigt som følge af afstandskrav, rejserestriktioner og coronapas. Trods Covid-19 lykkedes det arrangørerne at gennemføre et omfattende program med over 1.000 aktiviteter samt aktivere 1.400 frivillige. Covid-19-restriktionerne gjorde ligeledes, at selve deltager- og tilskueroplevelsen af eventen måtte retænkes, hvilket resulterede i at over 100 arrangementer blev digitalt streamet eller transmitteret online, med mere end 71.000 digitale deltagere. Det er Kultur- og Fritidsforvaltningens indtryk og vurdering, at Copenhagen 2021 overordnet set er lykkedes med at skabe større bevidsthed og rummelighed i idrætslivet og LGBTI+-samfundet. Nøgletal for Copenhagen 2021 fremgår af bilag 2. I bilag 1 følger en nærmere uddybning af de mest centrale målsætninger indenfor de fire programsøjler.

Præsentation af centrale målsætninger for aktivering af Copenhagen 2021

Aktiveringsindsatser omkring, under og efter Copenhagen 2021 vurderes at have resulteret i positive og blivende effekter for det københavnske foreningsliv. Med tre indsatsområder (Nye Partnerskaber, Idrættens Regnbuekoalition og Styrkelse af Pan Idræt) blev der igangsat en lang række strategiske indsatser målrettet styrkelse af mangfoldighed, inklusion og ligestilling i foreningslivet i København samt udvikling af Pan Idræt. Aktiveringsindsatserne resulterede bl.a. i: en medlemsfremgang på 31%, oprettelse af tre nye idrætsafdelinger hos Pan Idræt, indgåelse af nye partnerskaber på tværs af foreninger og organisationer samt udvikling af inklusionsprojekt i samarbejde med DBU, DGI, DIF, Spillerforeningen, Amnesty og Institut for Menneskerettigheder.

De tre indsatsområder er nærmere beskrevet i bilag 5 med tilhørende resultater.

Kultur- og Fritidsforvaltningens samlede vurdering

På trods af udfordringer er det forvaltningens vurdering, at Happy Copenhagen lykkedes med at levere et event i høj klasse. Organisationen formåede at håndtere de særlige udfordringer Covid-19 medførte på professionel vis og med inddragelse af de rette eksterne samarbejdspartnere. Forvaltningen har løbende været i dialog med Happy Copenhagen, hvor bl.a. tilskudsaftalens måltal blev genbesøgt og revideret. Forvaltningen vurderer på baggrund af disse aftaler, at Happy Copenhagen har leveret tilfredsstillende resultater i henhold til tilskudsaftalen med Københavns Kommune.

Forvaltningen vurderer samlet på baggrund af det fremsendte materiale samt møde, at de beskrevne konsekvenser af budgetjusteringer, Covid-19 og programskaleringer ikke er af afgørende betydning for Københavns Kommunes økonomiske involvering i projektet. Forvaltningen har dermed godkendt afrapporteringen.

Økonomi

Copenhagen 2021 blev afholdt indenfor den økonomiske ramme, som fra Københavns Kommunes side var afsat til formålet. Indblik i eventbudget og -regnskab er vedlagt (bilag 4 og bilag 7). Københavns Kommune har, jævnfør tilskudsaftalen, ført skærpet tilsyn med finansieringen af eventen, og har løbende været i tæt dialog med Happy Copenhagen om finansieringsmålene. Forvaltningen har løbende godkendt økonomien i henhold til målene.

Finansieringsmålene for Copenhagen 2021 lød: senest 23. oktober 2020 var indgået aftaler med kommercielle partnere, offentlige og private bidragsydere, fonde og donorer for minimum 65 % af budgettet for 2020 og 2021, senest 1. januar 2021 tilsvarende for minimum 80% af budgettet, senest 1. april 2021 tilsvarende for minimum 90% af budgettet og senest 1. juni 2021 tilsvarende for minimum 95% af budgettet.

Såfremt finansieringsmålene ikke kunne indfries ved de aftalte deadlines, skulle eventens budget nedjusteres til et niveau, hvor udgifterne var dækket.

Kultur- og Fritidsudvalget har løbende været orienteret om status for både aktiviteter og økonomi for eventen. Der har været orientering til udvalget på møde den 17. december 2020, d. 17. marts samt d. 27. maj 2021.

Dato for indlevering af endeligt regnskab fra Copenhagen 2021 blev udskudt grundet uoverensstemmelse mellem Copenhagen 2021 og Region Hovedstaden om et tilbagebetalingskrav på ca. 1.5 mio. kr., hvorved det endelig regnskab ikke kunne revisionsgodkendes hos Copenhagen 2021 og derved ikke kunne indsendes til Københavns Kommune.

Tilbagebetalingen er gennemført, og regnskabet er nu godkendt af Region Hovedstaden.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil afrapporteringen forelægges Borgerrepræsentationen til orientering ved møde den 22. september 2022. 

 

Søren Tegen Pedersen /Jakob Heide Petersen

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at afrapportering samt evaluering af Copenhagen 2021 tages til efterretning.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. august 2022

 

 Sagen blev løftet af Frederik W. Kronborg (Ø) til en A-sag og behandlet efter dagsordenens punkt 5 (Reservation af budget i Megaeventpuljen til fællesnordisk bud på EM i kvindefodbold 2025).

 

 

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen og besluttede, at udvalget skal have en samlet drøftelse af erfaringer og læring fra EM i herrefodbold 2021, Copenhagen 2021, Tour de France m.v.

 

 

Analyse- og udviklingschef, Jakob Heide Petersen, og Idrætschef Thomas Bach deltog under punktets behandling.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. september 2022

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top