Distriktsændringer for skoleåret 2023/2024 - efter høring
Der skal tages stilling til hvorvidt der skal foretages distriktsændringer efter høring.
Indstilling
Indstilling om,
- at flytte rode 277 fra Brønshøj Skole til Bellahøj Skole samt at flytte den sydlige del af rode 326 fra Skolen på Amagerbro til Amager Fælled Skole.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inde for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Problemstilling
Den 6. april 2022 besluttede Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) at sende tre forslag om distriktsændringer gældende fra skoleåret 2023/24 i høring. Høringen er nu afsluttet, og udvalget skal tage endelig stilling til forslagene.
Forslagene er sendt i høring på baggrund af to politiske ønsker og et lokalt ønske fra skolelederne på Bellahøj Skole og Brønshøj Skole. Forslagene er ikke fremsat af forvaltningen, da de ikke lever op til flere af de politisk vedtagne distriktsændringsprincipper, som forvaltningen tager udgangspunkt i, når der indstilles distriktsændringer.
Løsning
Der er indsendt 29 høringssvar til sagen (se bilag 1 for høringssvar). Høringssvarene fordeler sig som følger:
- 24 svar omhandler distriktsændringen mellem Brønshøj Skole og Bellahøj Skole.
- 4 svar omhandler distriktsændringen mellem Amager Fælled Skole og Skolen på Amagerbro
- 2 svar omhandler distriktsændringen mellem Amager Fælled Skole og Skolen på Islands Brygge.
I nedenstående afsnit opsummeres høringssvar samt om forslagene er i overensstemmelse med distriktsændringsprincipper.
Principperne er:
- Kapacitetsudnyttelse (økonomisk hensyn)
- Børnenes trafiksikkerhed (sikkerhed)
- Forældres forventninger (mindste indgriben)
- Elevsammensætning (ønsket om en balanceret elevsammensætning)
Kapacitetsudnyttelse omhandler skolernes børnetal, og som udgangspunkt foreslås kun distriktsændringer, hvis de er nødvendige for at overholde skolernes kapacitet. Børnenes trafiksikkerhed indebærer, at der skal sikres en sikker skolevej for eleverne, når der laves distriktsændringer. Forældres forventninger betyder, at der kun foreslås distriktsændringer, hvis de er nødvendige baseret på de øvrige principper, da forældre og børn skal have en sikkerhed i, hvilken skole, som de tilhører. Med en blandet elevsammensætning tilstræbes det, at distriktsændringer er med til at understøtte en socioøkonomisk blandet sammensætning på skolerne.
Distriktsændring mellem Brønshøj Skole og Bellahøj Skole
Forslaget blev stillet på baggrund af et lokalt ønske fra skolelederne på begge skoler. Der er modtaget 22 svar til distriktsændringen.
Der er både modtaget svar for og imod forslaget. Støtter af forslaget, herunder skolebestyrelsen på Bellahøj Skole, argumenterer for, at ændringen vil give en mere ligelig fordeling af elever mellem skolerne, og vil styrke elevsammensætningen. Modstandere af forslaget pointerer, at forslaget ikke lever op til principperne for distriktsændringer, herunder pointerer flere borgere, at det er uhensigtsmæssigt at løse et midlertidigt problem med en permanent løsning. Samtidigt skriver flere borgere, at det vil svække optaget til folkeskolen fremadrettet. Brønshøj-Husum Lokaludvalg støtter ikke forslaget, men anerkender problemet, og ønsker, at der i stedet arbejdes med at styrke elevoptaget for Bellahøj Skole. Vanløse Lokaludvalg har ingen bemærkninger til forslaget.
Forslaget opfylder ikke principperne om kapacitetsudnyttelse og mindste indgriben, da der alene er tale om en forventet midlertidig kapacitetsudfordring for Brønshøj Skole. Forvaltningen forventer således, at Brønshøj Skole kun overskrider sin fastsatte kapacitet ved næste skoleindskrivning, og det vil en distriktsændring ikke afbøde.
TMF vurderer ikke, at der er nogen udfordringer i forhold til sikre skoleveje.
Distriktsændring mellem Amager Fælled Skole og Skolen på Amagerbro
Forslaget blev fremsat på BUU-mødet den 6. april 2022, og udvalget besluttede at sende forslaget med i høring. Der er modtaget 4 svar til distriktsændringen. Svarene er fra bestyrelserne på Skolen på Amagerbro og Amager Fælled Skole samt Amager Øst og Vest Lokaludvalg.
Skolebestyrelsen på Amagerbro er meget kritisk overfor forslaget, da forslaget ikke lever op til principperne for distriktsændringer. Dertil vil forslaget svække skolens socioøkonomi og elevoptag, som i forvejen er lavt. Skolebestyrelsen vurderer ikke, at trafiksikkerheden er en udfordring, og alternativt bør der findes andre løsninger på dette end distriktsændringer. Amager Fælled Skoles bestyrelse mener ligeledes, at ændringen er uhensigtsmæssig, da den svækker elevoptaget og socioøkonomien for Skolen på Amagerbro. Amager Vest Lokaludvalg støtter forslaget, mens Amager Øst Lokaludvalg hverken er for eller imod forslaget.
Forslaget opfylder ikke principperne om kapacitetsudnyttelse, elevsammensætning og mindste indgriben. Forslaget vil dog forventeligt ikke rykke mange elever fra Skolen på Amagerbro, da hovedparten af børn fra den sydlige del af rode 326 vælger en anden skole. I de sidste tre årgange er der 14 børn, som er bosat i området, heraf er 5 elever indskrevet på Amager Fælled Skole og 1 elev indskrevet på Skolen på Amagerbro. De resterende 8 elever er fordelt på fem andre skoler.
TMF vurderer ikke, at der er nogen udfordringer i forhold til sikre skoleveje.
Distriktsændring mellem Amager Fælled Skole og Skolen på Islands Brygge
Forslaget er et politisk ønske, som er blevet fremsat på baggrund af medlemsforslag, som udvalgte godkendte den 15. december 2021. Der er modtaget 1 høringssvar til forslaget fra Amager Fælled Skoles bestyrelse.
Skolebestyrelsen på Amager Fælled Skole er modstander af forslaget, da det vil svække elevoptaget for Amager Fælled Skole, og samtidigt er det bestyrelsens vurdering, at børnene i rode 329 har et tilhørsforhold til skolen. I forhold til trafiksikkerhed, så ønsker skolebestyrelsen, at der findes andre løsninger end distriktsændringer, hvis det vurderes nødvendigt. Skolebestyrelsen for Skolen på Islands Brygge støtter forslaget, da det vil give skolen et elevoptag, som matcher deres kapacitet og fysiske rammer. Derudover vil det fremadrettet samle Islands Brygges børn på samme skole.
Forslaget opfylder ikke principperne om kapacitetsudnyttelse, elevsammensætning og mindste indgriben. Forslaget er ikke nødvendigt kapacitetsmæssigt, og det vil ikke bidrage til at styrke elevsammensætningen på skolerne. Til gengæld vil skolebørn i rode 329 få kortere vej til skole, og TMF vurderer, at ændringen er fornuftig i forhold til sikre skoleveje.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Der lægges ikke op til ændringer i skoledistrikterne, idet de forslag der har været genstand for høring samlet set ikke opfylder de politisk fastsatte principper vedr. kapacitetsudnyttelse, mindste indgriben og elevsammensætning. Ønskes der alligevel ændringer, så vil disse blive behandlet i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, inden de træder i kraft.
Tobias Børner Stax Sti Andreas Garde
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at der ikke foretages ændringer af skoledistrikterne gældende fra skoleåret 2023-24, idet de forslag der har været genstand for høring samlet set ikke opfylder de politisk fastsatte principper vedr. kapacitetsudnyttelse, mindste indgriben og elevsammensætning.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 10. august 2022
Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) til erstatning for forvaltningens at-punkt:
”At Børne- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at flytte rode 277 fra Brønshøj Skole til Bellahøj Skole”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 7 medlemmer: A, B, F, Ø.
Imod stemte 3 medlemmer: C og V.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) til erstatning for forvaltningens at-punkt:
”At Børne- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at flytte den sydlige del af rode 326 fra Skolen på Amagerbro til Amager Fælled Skole”.
Ændringsforslaget (ÆF2) blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 5 medlemmer: F og Ø.
Imod stemte 4 medlemmer: B, C og V.
1 medlem undlod at stemme: A.
Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) til erstatning for forvaltningens at-punkt:
”At Børne- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at flytte rode 329 fra Amager Fælled Skole til Skolen på Islands Brygge”.
Ændringsforslaget (ÆF3) blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 2 medlemmer: F.
Imod stemte 8 medlemmer: A, B, C, V og Ø.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Forvaltningens at-punkt blev således erstattet af både ÆF1 og ÆF2, der herefter skal behandles i Økonomiudvalget og i Borgerrepræsentationen.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiforvaltningen forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inde for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. september 2022
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B og I.
Imod stemte: C og V.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. september 2022
SF genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse af nyt at-punkt:
”At Børne- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at flytte rode 329 fra Amager Fælled Skole til Skolen på Islands Brygge”.
SF fremsatte følgende ændringsforslag om at dele at-punktet op i 2 separate at-punkter, med henblik på delt afstemning (ÆF2):
Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 46 stemmer imod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: F.
Imod stemte: Ø, A, C, B, V, Å, D, I, O.
Det af SF fremsatte ændringsforslag blev vedtaget med 52 stemmer imod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, C, B, F, V, Å, D, I, O.
Imod stemte: -
Der blev herefter foretaget delt afstemning.
Delt afstemning om rode 277 blev forkastet med 29 stemmer imod 23. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, B, Å.
Imod stemte: A, C, F, V, D, I, O.
Delt afstemning om rode 326 blev forkastet med 29 stemmer imod 15. 8 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø.
Imod stemte: A, C, B, V, D, I, O.
Undlod at stemme: F, Å.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
"Det Konservative Folkeparti finder det uhensigtsmæssigt at ændre skoledistrikter, når en ændring ikke lever op til de politisk vedtagne principper om distriktsændringer. En flytning af rode 277 fra Brønshøj til Bellahøj Skole, vil løse et forventet midlertidigt kapacitetsproblem på Brønshøj Skole med en permanent og varig ændring af områdets skoledistrikter. Vi finder en sådan løsning uheldig, da den er i klar strid med princippet om mindste indgriben, og kan skabe usikkerhed blandt forældre og børn i Københavns Kommune om begrundelser for fremtidige ændringer af kommunens skoledistrikter. Vi noterer også, at forvaltningen ikke anbefaler ændringen, samt at både Brønshøj-Husum Lokaludvalg og en klar overvægt af de afgivne høringssvar i sagen er kritiske overfor en flytning af rode 277 på det foreliggende grundlag."
Socialdemokratiet og SF afgav følgende protokolbemærkning, som Det Konservative Folkeparti tilsluttede sig:
"I partierne har vi siden udvalgsbehandlingen i august haft en række dialoger med lokale aktører i Brønshøj om den foreslåede skoledistriktsændring ml. Bellahøj og Brønshøj Skole. Vi har lyttet til de lokale bekymringer og har på den baggrund besluttet at stemme imod skoledistriktsændringen.
Vi er meget opmærksomme på, at Bellahøj Skole er udfordret. Vi vil derfor i udvalget se på, hvordan vi skaber de bedst mulige rammer for at understøtte en positiv forandring for skolen - og andre skoler i en lignende situation."