Mødedato: 22.09.2022, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlæg af pavillonboliger på Bådhavnsgade til indkvartering af fordrevne ukrainere

Se alle bilag

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen skal tage stilling til indkvartering af fordrevne ukrainere i pavillonboliger. Københavns Kommune har stadig en stor opgave med at finde indkvartering til fordrevne ukrainere, der visiteres til kommunen.

Der anbefales anlæg af pavillonboliger på Bådehavnsgade med plads til op mod 550 personer. Boligerne forventes indflytningsklar i foråret 2023.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 83,875 mio. kr. til Økonomiudvalget til at etablere  pavillonboliger til op mod 550 fordrevne ukrainere på Bådehavnsgade. Bevillingen finansieres af grundkøbspuljen jf. tabel 2 i økonomiafsnittet,
  2. at finansieringen af lejen af pavillonerne og leje af grunden til at huse de fordrevne ukrainere i 2024 og 2025 på i alt 38,235 mio.kr. indarbejdes i indkaldelsescirkulæret for budget 2024,
  3. at der gives en anlægsbevilling på 4,75 mio.kr. til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til indkøb af inventar til pavillonboligerne på Bådehavnsgade. Bevillingen finansieres af grundkøbspuljen jf. tabel 2 i økonomiafsnittet,
  4. at der gives en tillægsbevilling til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på 0,3 mio. kr. i 2022 og 15,6 mio. kr. i 2023 til udgifter til leje af grund og pavilloner til at huse 550 fordrevne fra Ukraine. Bevillingen finansieres af grundkøbspuljen, jf. tabel 3 i økonomiafsnittet.

(Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune skal modtage omkring 11 procent af de fordrevne ukrainere, som kommer til Danmark. Regeringen har udmeldt, at Danmark i alt står til at modtage op mod 50.000 ukrainere, og der er indtil videre indgivet over 30.000 ansøgninger efter særloven. Der opleves fortsat en tilstrømning af nye ukrainske fordrevne til Danmark, som de seneste uger har været på omkring 300 nye ansøgninger om ugen. Ved 30.000 ansøgninger skal Københavns Kommune modtage og kunne indkvartere 2.751 ukrainere. Tallet for indkvartering i Københavns Kommune stiger til 3.848 ved 40.000 visiteringer og 4.945, hvis der bliver givet 50.000 opholdstilladelser efter særloven. Københavns Kommune har i dag en forventet længerevarende indkvarteringskapacitet til fordrevne ukrainere på omkring 1.800 pladser. Den kapacitet vil dog løbende blive mindsket i forbindelse med at eksisterende indkvarteringslokationer skal anvendes til andre kommunale formål, eller det ikke er muligt at forlænge midlertidigt indgået 3. mandslejemål

Der er stadig store usikkerheder om det præcise antal fordrevne ukrainere, som Københavns Kommune skal kunne indkvartere, men der sker fortsat en stigning i antallet som Københavns Kommune skal modtage, som væsentlig overstiger den begrænsede fraflytning af ukrainere, der har været (det skønnes pr. 1. august, at omkring 75 visiterede ukrainere har forladt København). Københavns Kommune gør desuden i dag i et stort omfang brug af hoteller til at løse indkvarteringen af ukrainske fordrevne.

Der blev med BR-beslutningen den 7. april 2022 godkendt etablering og opstilling af pavillonboliger på Amager Strandvej, og i denne forbindelse desuden afsat midler til planlægningen af yderligere 2.000 pavillonboliger. Det indstilles derfor, at der opstartes endnu et pavillonboligprojekt, i første omgang med indkvarteringskapacitet til omkring 550 personer, afhængigt af familiesammensætningerne blandt de fordrevne ukrainere, der visiteres til kommunen.

Der arbejdes videre med at finde yderligere længere varende indkvarteringskapacitet til fordrevne ukrainere. Der afdækkes både muligheden for at opføre yderligere pavillonboliger og indgåelse af nye lejemål.

Løsning

Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen planlægger, at næste etape af pavillonboliger etableres på et areal ejet af By & Havn på Bådehavnsgade (matrikel 481 på kortet). Arealet kan rumme pavillonboliger med plads til op mod 550 ukrainere. Økonomiforvaltningen er i dialog med By & Havn om leje af grunden.

(base64 enkodet billedet er blevet fjernet)

Luftfoto fra volumenstudie (midterste matrikel 481)

 

Et nedsat byggeteam med deltagelse af Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Beskæftigelse- og Integrationsforvaltningen samt By & Havn har vurderet, at arealet er egnet til indkvartering af de fordrevne ukrainere. Arealet har tilstrækkelig volumen til det ønskede antal boliger, understøttende funktioner, friareal, og parkering. Arealet er ubebygget, men det vil være muligt at forsyne pavillonboligerne med el, vand etc. Placeringen er tæt på rekreative områder, men er også nabo til Stark og øvrig industri, samt Sydhavn Genbrugscenter.

By & Havn udlejer pt. grunden til Børnenes Dyremark til heste fra Karens Minde Kulturhus. Hestene blev flyttet i forbindelse med et klimatilpasningsprojekt ’Karens Minde Aksen’, som forventes afsluttet nov/dec 2022. Københavns Kommune og By & Havn vil indlede dialog med Børnenes Dyremark om hestene evt. kan retur til Karens Minde Kulturhus eller fx kan være alene på arealet syd for matriklen.

Bliver der i fremtiden brug for at etablere yderligere pavillonboliger vil det være muligt at udvide på det sydlige naboareal, eller ved at etablere en anden etape af pavillonboliger på Amager Strandvej 3. Derudover bliver der stadig screenet for yderligere grunde, som vil kunne egne sig til pavillonboligprojekter, såfremt der er behov.

Det vurderes fordelagtigt for kommunen at skabe nogle relativt store og længerevarende indkvarteringskapacitetssteder, som er placeret forskellige steder i byen, både i forhold til de ukrainere, som skal bo der, men også i tilfælde af, at noget af kapaciteten i fremtiden skal bruges til andre formål. Desuden har pavillonboligprojekterne en indkvarteringsstørrelse, som gør, at de kan driftes som selvstændige indkvarteringslokationer.

Byggeri København er ved at indgå en rammeaftale for pavillonboliger, som forventes at kunne anvendes omkring 1. september. Efter kontraktindgåelse af rammeudbuddet, skal der laves miniudbud for hvert kommende pavillonprojekt. Processen for planlægning og eksekvering af yderligere pavillonboliger forventes at tage ca. 4-6 mdr. efter miniudbud. Ifølge ByK forventes de første pavilloner på den nye rammeaftale at kunne være klar omkring marts - april 2023.

I forbindelse med oprettelsen af pavillonboligerne vil der være behov for bemanding af personale, der sørger for kontakten til beboerne, svarer på spørgsmål, håndterer akut-situationer, samarbejder med frivillige, understøtter aktiviteter mv. Det er en forudsætning for etablering af pavillonboligerne, at det er muligt at rekruttere det nødvendige personale. Udover udgifter til bemanding vil der være løbende drift af boligerne. Håndtering af kommunens udgifter hertil forventes håndteret i forbindelse med den løbende opfølgning på udgifter vedr. fordrevne ukrainere, ligesom det har været tilfældet i 2022.

I forhold til den langsigtede kapacitet for at huse ukrainere, så er pavillonboliger til ukrainere en væsentlig bedre løsninger, da de herved indkvarteres i en reel bolig. Samtidig er løsning i gennemsnit over 3 åren billigere løsning end husning på et hotel. Det koster omkring 14.000 kr. om måneden at indkvartere en ukrainer på et hotel, bl.a. fordi det er nødvendigt at tilkøbe mad, imens prisen for at huse en ukrainer på Bådehavnsgade skønnes til omkring 7.200 kr. om måneden (i gennemsnit over en tre årig periode)

Økonomi

Midlerne til at dække etableringen af pavillonboligerne på Bådehavnsgade, svarende til 105 mio.kr. finansieres fra grundkøbspuljen i 2022. Efter vedtagelse af denne indstilling vil der være periodiserede91,5 mio. kr. i udisponerede midler i grundkøbspuljen i 2022. I forbindelse med indkaldelsescirkulæret for budget 2024 vil grundkøbspuljen blive tilført et tilsvarende beløb (91.500 t.kr). Det midlertidige træk på grundkøbspuljen vil ikke have betydning for eksekveringen af grundkøb i 2022 og 2023.

Det forudsættes, at udgifterne til ukrainske fordrevne holdes udenfor kommunernes anlægsramme, ligesom tilfældet er på service. Såfremt der alligevel viser sig behov for at anvise anlægsmåltal, håndteres dette inden for Økonomiudvalgets samlede anlægsramme.

 

Økonomi

Byggeri København har anslået økonomien til planlægning og anlæg af pavillonboliger til 550 personer til at koste ca. 143 mio.kr. jf. tabel 1.

Udgifterne til anlæg af pavillonerne vurderes til ca. 84 mio. kr. Hertil kommer yderligere udgifter til inventar på 4,8 mio.kr. samt leje af pavilloner og grund på 54,1 mio.kr.

 

Tabel 1. Samlet økonomi for boliger til op til 550 personer i 3 år

Beskrivelse

1.000 kr.

2022 p/l

Anlæg af pavillonboliger

83.875

Inventar

4.750

Anlæg i alt

88.625

Leje af grund og pavilloner(samlet 36 måneder)

54.107

Service i alt

54.107

Udgifter i alt

 

142.732

 

I nærværende indstilling håndteres finansieringen af udgifterne til pavillonleje og leje af grund kun i 2022 og 2023, mens finansieringen af lejen i 2024-2025, svarende til 38,2 mio.kr., indarbejdes med indkaldelsescirkulæret for budget 2024.

Byggeri København har udarbejdet anlægsøkonomien for pavillonboligerne med udgangspunkt i anlægsøkonomien for pavillonboligerne for Amager Strandvej, men hvor der er tilføjet en pulje til uforudsete udgifter samt forureningsomkostninger.

 

Finansiering og bevillingsmæssige konsekvenser

Med godkendelse af denne indstilling trækkes midlerne fra grundkøbspuljen, jf. tabel 2.

Tabel 2. Bevillingsmæssige konsekvenser

At

-punkt

Udvalg

Bevilling

Beløb i 1.000 kr.

 

Varig?

(nr. og navn)

(2022 pl-niveau)

 

ja/nej

 

2022

2023

2024

2025

2026

 

1

ØU

3160 - Byggeri København, Anlæg

3.568

64.230

0

3.568

9.619

nej

1

ØU

3161 - Byggeri København, Eksekvering

0

1.340

1.340

0

0

nej

1

BIU

3525 – Beskæftigelsesindsats, byggehonorar

0

105

105

0

0

nej

1

ØU

3175 - KEID KøbEjd./Grund.

-83.875

0

0

0

0

nej

2

BIU

3525 – Beskæftigelsesindsats, inventar

0

4.750

0

0

0

nej

2

ØU

3175 - KEID KøbEjd./Grund.

-4.750

0

0

0

0

nej

3

BIU

3510 – Administration

281

15.591

0

0

0

nej

3

ØU

3175 - KEID KøbEjd./Grund.

-15.872

0

0

0

0

nej

 

ØU

Finansposter, kassen

100.648

-86.016

-1.445

-3.568

-9.619

nej

I alt

-

-

0

0

0

0

0

-

 

Tabel 3: Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/

Bevilling

Beløb i 1.000 kr.

projekt

(nr. og navn)

(2022 p/l)

 

 

I årene 2022–2026

ØU

Anlægsudgifter til pavilloner

3160 - Byggeri København, Anlæg

80.986

ØU

Byggehonorar

3161 Byggeri København, eksekvering

2.680

BIU

Byggehonorar

3525 –Beskæftigelsesindsats, byggehonorar

209

BIU

Inventar til pavillonboligerne

3525 – Beskæftigelsesindsats, inventar

4.750

I alt

-

-

88.625

 

Videre proces

Ved godkendelse i Borgerrepræsentationen vil der blive udbudt en bestilling på pavillonboligerne til Bådehavnsgade, på den rammeaftale, som forventes indgået primo september.

Planlægningen og eksekveringen af yderligere pavillonboliger forventes at tage ca. 4-6 mdr. efter miniudbud, således at pavillonerne kan stå klar til indflytning omkring marts/april 2023.

Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen arbejder fortsat på at finde yderligere indkvarteringskapacitet til fordrevne ukrainere.

 

Søren Hartmann Hede      Henrik Lund 

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 83,875 mio. kr. til Økonomiudvalget til at etablere  pavillonboliger til op mod 550 fordrevne ukrainere på Bådehavnsgade. Bevillingen finansieres af grundkøbspuljen jf. tabel 2 i økonomiafsnittet,
  2. at finansieringen af lejen af pavillonerne og leje af grunden til at huse de fordrevne ukrainere i 2024 og 2025 på i alt 38,235 mio.kr. indarbejdes i indkaldelsescirkulæret for budget 2024.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

3. at der gives en anlægsbevilling på 4,75 mio.kr. til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til indkøb af inventar til pavillonboligerne på Bådehavnsgade. Bevillingen finansieres af grundkøbspuljen jf. tabel 2 i økonomiafsnittet,

4. at der gives en tillægsbevilling til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på 0,3 mio. kr. i 2022 og 15,6 mio. kr. i 2023 til udgifter til leje af grund og pavilloner til at huse 550 fordrevne fra Ukraine. Bevillingen finansieres af grundkøbspuljen, jf. tabel 3 i økonomiafsnittet.

 

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 22. august 2022

 

Der blev begæret afstemning om indstillingens at-punkter:

For stemte: 10 (A, B, C, F, O, V og Ø)

Imod: 1 (Å)

Undlod: 0

 

Dermed blev indstillingen godkendt.

 

 

Alternativet fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Alternativet vurderer ikke, at der er tilstrækkelige oplysninger på sagen til, at udvalget kan træffe en beslutning. Der mangler en belysning af, hvordan byggeriet påvirker det lokale naturområdet, herunder biodiversitet. Lokaludvalget er ikke hørt, og der er ikke fremlagt nogen alternativer. Vi ved, at der lokalt er meget stærke holdninger til bebyggelse på sydhavnstippen og den problemstilling berøres ikke i sagsfremlæggelsen.”

 

 

Enhedslisten fremsatte følgende protokolbemærkning som SF, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti tilsluttede sig:

”Vi synes, det er ærgerligt, at sagen ikke er blevet mere belyst. Vi ville ønske, at der havde været flere mulige grunde at vælge imellem. Vi vælger dog at stemme ja, da vi ikke længere kan udskyde behovet for boliger for flygtninge, og løsningen med Cabinn hotellerne er uholdbare. Derudover også fordi vi har fået bekræftet, at der ikke røres ved ét eneste græsstrå på den matrikel, hvor der lige nu er en naturfredningsundersøgelse i gang.”

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. september 2022

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, C, B, F, V og I.

Imod stemte: Ø.  

 

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne finder det afgørende, at der hurtigst muligt skabes egnede boliger til de fordrevne ukrainere, så det er muligt, at de kan fraflytte de hotelindkvarteringer, der benyttes i dag.

Indkvartering på Cabinn-hoteller og lignende skaber ikke tilfredsstillende og menneskelige rammer for de ukrainske flygtninge, der skal blive en del af den københavnske hverdag.”

 

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

"I Enhedslisten var vi meget bekymrede for placeringen af pavillonboligerne på Bådhavnsgade, da sagen blev behandlet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Efter behandlingen blev fortroligheden ophævet, og vi fik mulighed for at undersøge sagen nærmere.

Med de nye oplysninger der er kommet frem i sagen, eks. det at placeringen ligger tæt op ad en skydebane, at arealet er forurenet, og at der er dårlige transport- og indkøbsmuligheder - kan vi ikke længere støtte indstillingen.

Frem mod det kommende møde i Borgerrepræsentationen vil vi sammen med Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen afsøge muligheder for andre placeringer."

 

 

Enhedslisten og SF angav følgende protokolbemærkning:

 

”SF ønsker at man frem mod BR behandlingen får afdækket omfanget af forurening på grunden og hvordan de kommende beboers sundhedstilstand sikres i beboelsesmiljøet. Derudover ønsker SF at forvaltninger spørger lokaludvalgene, om de har alternative indkvarteringsforslag.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. september 2022

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag, som Alternativet tilsluttede sig:

”Sagen sendes tilbage til Økonomiforvaltningen, der pålægges at komme med en ny indstilling på BR-mødet den 13. oktober, hvor pavillonbygningerne i stedet søges placeres på Godsbaneterrænnet.”

 

Det af Enhedslisten og Alternative fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 36 stemmer imod 17. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å.

Imod stemte: A, C, B, F, V, D, I, O.

 

Indstillingen blev herefter godkendt med 36 stemmer imod 2. 15 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, C, B, F, V, D, I, O.

Imod stemte: Å.

Undlod at stemme: Ø.

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Alternativet er, ligesom Kgs. Enghave Lokaludvalg, imod placeringen af pavillonboliger ved Sydhavnstippen. Dels fordi, det i praksis vil gøre det samlede naturareal ved Sydhavnstippen mindre, og dels af hensyn til de flygtninge, der ifølge Sikker By vil blive placeret i et utrygt område med blot en rockerborg og en skydeplads som nabo.”

 

Radikale Venstre og SF videreførte følgende protokolbemærkning:

”Vi synes, det er ærgerligt, at sagen ikke er blevet mere belyst. Vi ville ønske, at der havde været flere mulige grunde at vælge imellem. Vi vælger dog at stemme ja, da vi ikke længere kan udskyde behovet for boliger for flygtninge, og løsningen med Cabinn hotellerne er uholdbare. Derudover også fordi vi har fået bekræftet, at der ikke røres ved ét eneste græsstrå på den matrikel, hvor der lige nu er en naturfredningsundersøgelse i gang.”

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF og Venstre videreførte følgende protokolbemærkning:

”Partierne finder det afgørende, at der hurtigst muligt skabes egnede boliger til de fordrevne ukrainere, så det er muligt, at de kan fraflytte de hotelindkvarteringer, der benyttes i dag. Indkvartering på Cabinn-hoteller og lignende skaber ikke tilfredsstillende og menneskelige rammer for de ukrainske flygtninge, der skal blive en del af den københavnske hverdag.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”I Enhedslisten er vi meget bekymrede for placeringen af pavillonboligerne på Bådhavnsgade. Derfor gik vi i gang med at undersøge sagen nærmere, så snart fortroligheden blev ophævet.

Med de nye oplysninger der er kommet frem i sagen hvor vi kan se, at arealet er forurenet, at der er dårlige transportmuligheder, og at placeringen ligger tæt op af en skydebane - hvilket vi på ingen måde bør byde krigsflygtninge. Derfor kan vi ikke stemme for at placere boligerne i Bådhavnsgade.

Vi har derfor fundet en alternativ grund til boligerne, det er Godsbaneterrænet. Det er et byudviklingsområde, hvor der i forvejen er opstillet midlertidige ungdomsboliger, og en midlertidig skolebygning. Arealet er så stort, at der også er plads til midlertidige flygtningeboliger.

Arealet ejes af staten, som bør medvirke til at løse problemet med at sikre en ordentlig indkvartering af flygtningene.”

 

SF afgav følgende protokolbemærkning:

"SF ønsker, at området reetableres som naturområde, når behovet for flygtningeboliger ikke længere er til stede".

Til top