Bemyndigelse til underskrift vedr. dispensationer i kommunale solcelleprojekter
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til delegation af underskriftskompetence vedrørende kommunale indeståelser ved dispensationer fra selskabsudskillelse af kommunale solcelleprojekter.
Indstilling
Indstilling om,
- at vicedirektør Lena Kongsbach bemyndiges til at underskrive kommunale indeståelser i henhold til BEK nr. 2300 af 6. december 2021 om undtagelse af visse kommunale og regionale solcelleanlæg fra kravet om selskabsmæssig udskillelse (”undtagelsesbekendtgørelsen”) som dokumentation ved Københavns Kommunes ansøgninger om dispensation fra krav om selskabsudskillelse af kommunale solcelleanlæg, jf. bekendtgørelsens § 4, stk. 1.
(Teknik- og Miljøforvaltningen)
Problemstilling
Elforsyningsloven (lov. nr. 984 af 5. december 2021) fastsætter som hovedregel ved kommuners produktion af elektricitet fra solcelleanlæg, at denne aktivitet skal udskilles i et selskab med begrænset ansvar, medmindre der opnås dispensation. Undtagelsesbekendtgørelsen (BEK nr. 2300 af 12. juni 2021) giver dog under visse betingelser mulighed for dispensation. Dispensationsansøgningen skal vedlægges en kommunal indeståelse, dvs. en underskreven garanti for, at betingelserne for dispensation er opfyldt.
Dispensationsansøgningen skal vedlægges en kommunal indeståelse, dvs. en underskreven garanti for, at betingelserne for dispensation er opfyldt. Københavns Ejendomme under Økonomiforvaltningen har bemyndigelse til at fremsende ansøgninger på vegne af Københavns Kommune, jf. Borgerrepræsentationens beslutning den 22. november 2018. Københavns Ejendomme har derfor anmodet Teknik og Miljøforvaltningen om at foretage den energifaglige vurdering af projekterne og give den formelle garanti for, at dispensationsbetingelserne er opfyldt.
Ligesom det er tilfældet med selve ansøgningen, skal underskriveren af den faglige vurdering – den kommunale indeståelse - have en personlig bemyndigelse fra Borgerrepræsentationen til at underskrive den kommunale indeståelse.
Løsning
Københavns Kommune kan opsætte og udnytte solcelleanlæg på nybyggeri, når disse etableres som et led i at opfylde kravet til energirammen. Kommunen skal dog søge om dispensation fra elforsyningslovens krav om selskabsmæssig udskillelse, bl.a. med underskrift af den tekniske overholdelse af dispensationskravene.
Der kan opnås dispensation, hvis nye solcelleanlæg opsættes i forbindelse med nybyggeri, og hvis solcelleanlægget er en del af energirammeberegningen, der ligger til grund for byggetilladelsen. Det er disse betingelser, som den kommunale indeståelse skal garantere, er opfyldt.
Dispensationen skal søges hos og gives af Energistyrelsen. Det er Københavns Ejendomme, der som kommunal bygherre står for de kommunale solcelleprojekter og ansøger om dispensationerne, der skal vedlægges den kommunale indeståelse - samt dokumentation for, at Borgerrepræsentationen har givet en personlig bemyndigelse til underskriveren af indeståelsen. Borgerrepræsentationen gav den 22. november 2018 Københavns Ejendomme personlige bemyndigelser til underskrift af selve ansøgningerne.
Den energifaglige vurdering af, om dispensationskravene er opfyldt, foretages af Bygge-, Parkerings- og Miljømyndighed i Teknik-og Miljøforvaltningen. Borgerrepræsentationen gav den 31. januar 2019 personlig bemyndigelse til daværende serviceområdechef Hans Christian Karsten til at underskrive disse vurderinger (indeståelser).
Det foreslås derfor, at den personlige bemyndigelse til at underskrive de kommunale indeståelser gives til vicedirektør Lena Kongsbach, der har afløst Hans Christian Karsten.
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når indstillingen er godkendt, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen Københavns Ejendomme, og de foreliggende dispensationssager behandles løbende.
Søren Wille / Lena Kongsbach
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. september 2022
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.