Dispensation fra ejeraftale om I/S Amager Ressourcecenter
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til en aftale mellem ejerkommunerne bag I/S Amager Ressourcecenter (ARC) om en midlertidig dispensation fra begrænsninger for import af affald i ejeraftalen fra 2016 om genopretning af ARCs økonomi og CO2-begrænsning.
Indstilling
Indstilling om,
- at aftalen om dispensation vedrørende importaffald for ARC godkendes, jf. bilag 2,
- at takststigning til afholdelse af udgifter til stigende A-takst til ARC indarbejdes i affaldsgebyret fra 2024 og frem.
(Teknik og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)
Problemstilling
ARCs ejerkommuner, Dragør, Frederiksberg, Hvidovre, Københavns og Tårnby Kommune, har indgået en ejeraftale om genopretning af ARCs økonomi og CO2-reduktion (Borgerrepræsentationen 13. juni 2016, jf. bilag 3) med efterfølgende tillæg (juni 2018, november 2019, juni 2020). I aftalen indgår begrænsninger for import af affald. ARCs forbrændingsanlæg har stor gæld, og ARC har fremlagt en prognose for økonomien, som viser en negativ likviditet inden for få år. Dette skyldes blandt andet, at affaldsmængderne til forbrænding i ejerkommunerne er faldende, fordi affaldet sorteres for at øge genanvendelsen. Kommunerne har aftalt at genforhandle ejeraftalen, hvis der sker væsentlige ændringer i rammebetingelserne for affaldsforbrænding, hvilket forventes ved den kommende konkurrenceudsættelse og liberalisering af affaldsforbrændingssektoren. De økonomiske udfordringer betyder, at anlægget kan blive udfordret i denne konkurrencesituation.
Løsning
Et bredt flertal af Folketingets partier har indgået aftale om ’Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi’, og det forventes, at der vil ske liberalisering af affaldsforbrændingsanlæggene som metode til at reducere affaldsforbrændingskapaciteten i Danmark med omkring 30% i 2030. Der forventes fremsat et lovforslag i 2022, som fastlægger, hvordan liberaliseringen skal gennemføres, og liberaliseringen forventes at træde i kraft i 2025.
For at afdække omfanget af ARCs økonomiske udfordringer og handlemulighederne har ejerkommunerne fået gennemført en uafhængig analyse ved revisionsselskabet Ernst & Young (EY) jf. fortroligt bilag 4. Analysen er fortrolig, da den indeholder væsentlige oplysninger om ARC’s affaldsenergianlægs økonomi, som ifølge forvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 2, er omfattet af tavshedspligt.
Analysen bekræfter behovet for handling for at genoprette ARCs økonomi og anbefaler en ophævelse af ejeraftalens begrænsninger for import af affald, idet mængderne til forbrændinger afgørende for anlæggets fremtidige økonomi.
Borgmesterkredsen i de fem ejerkommuner har på den baggrund drøftet mulighederne for tiltag, der kan stabilisere ARCs økonomi, og har - med forbehold for godkendelse i de respektive kommunalbestyrelser/Borgerrepræsentationen – indgået en aftale om at dispensere fra de gældende importbegrænsninger i ejeraftalen, jf. bilag 3, mens der afventes en udmøntning af den planlagte liberalisering, dog senest indtil udgangen af 2025, jf. bilag 2.
I aftalen fastlægges denne prioritering af affaldstyper til energiudnyttelse:
- Affald fra ARCs ejerkommuner, hvor borgere og virksomheder er afhængige af forsyningssikkerheden.
- Affald fra resten af Danmark.
- Affald, der har et forholdsvist lavt CO2-indhold fra Europa (Low Carbon Waste).
- Affald fra Europa.
Prioriteringen muliggør, at ARC kan modtage affald fra andre dele af Danmark, hvilket understøtter klimaplanens mål om 30 % reduktion af den samlede danske affaldsforbrændingskapacitet. En robust økonomi er en forudsætning for, at ARC kan realisere planerne om CO2-fangst, som er forbundet med høje etableringsomkostninger med en langsigtet investeringshorisont.
I tillæg til dispensationen støtter aftalen en stigning i A-taksten, som ifølge ARCs vedtægt fastsættes af generalforsamlingen, og som er en indbyggerafhængig takst. De omkostninger, som nu foreslås dækket af A-taksten, omhandler generelle opgaver, som ikke dækker et enkelt forretningsområde, herunder fx direktion og kommunikationsaktiviteter. Københavns Kommune betaler A-takst til ARC for to tredjedele af indbyggerne, mens der betales for den resterende tredjedel til Vestforbrænding. ARCs A-takst er i 2022 på samlet 1 mio. kr., som dækker omkostningerne til monitorering af den nedlagte Uggeløse Losseplads. Forslaget om A-takststigningen vil betyde, at ARC i perioden fra 2023-2027 vil opkræve 21,2 mio. kr. i A-takst, svarende til 32 kr. per indbygger, herefter faldende til 18,2 mio. kr. årligt. Differencen på 3 mio. kr. årligt i perioden vil gå til projektudviklingsomkostninger til blandt andet CO2-fangst. I dag opkræves en del af omkostningerne til fx direktion og kommunikation via kommunernes betaling af genbrugstakst og indsamlingsomkostninger. Disse reduceres ved en stigning af A-taksten, og netto vil Københavns Kommune fra 2023 få en stigning i betalingen til ARC på 6,9 mio. kr.
Forvaltningerne vurderer, at udsigten til negativ likviditet indenfor de kommende år samt de forventede ændringer af lovgivningen nu medfører et behov for handling i forhold til ARCs økonomi. Med dispensationen fra importbegrænsningerne forventer forvaltningerne, at ARCs årsresultat frem til 2025 forbedres væsentligt, såfremt det lykkes at fremskaffe de nødvendige affaldsmængder.
Den prioriterede rækkefølge af importmuligheder vurderes at være i overensstemmelse med ejeraftalens fokus på begrænsning af CO2-udledning ved energiudnyttelse af affald. ARC har i denne sammenhæng anslået, at import af 200.000 ton affald kan medføre en øget udledning af fossil CO2 fra ARC på omkring 60.000 ton årligt. For Københavns Kommunes klimaregnskab vil det betyde en årlig øget CO2-udledning på 8.000-10.000 ton.
Politisk handlerum
- Kommunerne kan beslutte at sikre ARCs økonomi via kapitalindskud. EY har jf. fortroligt bilag 4 anslået, at der kan være behov for et kapitalindskud i et worst case-scenarie på op til 731 mio. kr. for at sikre ARC mod negativ likviditet i hele forbrændingsanlæggets levetid. I givet fald vil Københavns Kommunes andel udgøre omkring 490 mio. kr. svarende til omkring 750 kr. per borger.
- ·Øget behandlingspris for det forbrændingsegnede restaffald (B-takst). B-taksten er i 2022 på 487 kr. per ton affald, der leveres til forbrænding på ARC. B-taksten skal øges med væsentligt mere end 100 kr. per ton for at sikre ARCs økonomi, jf. fortroligt bilag 4.
- Det kan alternativt vælges ikke at styrke ARCs økonomi. Så længe ARC er organiseret som et §60-selskab, hæfter de fem ejerkommuner direkte, ubegrænset og solidarisk overfor gæld til tredjemand, mens de indbyrdes hæfter med deres respektive ejerandel. Fra 2025 ventes krav om selskabsgørelse af affaldsforbrændingsanlæggene (ApS eller A/S), hvorefter ejerkommunernes hæftelse som udgangspunkt er begrænset til den indskudte selskabskapital, Styrkes ARCs økonomi ikke, kan det derfor lede til forbrændingsanlæggets konkurs. ARCs gæld er per 31. december 2021 på 3, 7 mia. kr., hvoraf Københavns Kommune hæfter for 2,5 mia. kr.
Økonomi
Dispensationen fra importbegrænsningerne i ejeraftalen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Stigningen i A-takst blev nævnt i bilaget om affaldsgebyrer til takstkataloget for 2023, som blev behandlet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 30. maj 2022. Da stigningen endnu ikke var godkendt på tidspunktet for gebyrberegningerne, indgår den ikke i de foreslåede gebyrer for 2023. Den vil i stedet blive indarbejdet i gebyrerne for 2024. Da den stigende A-takst medfører en omfordeling af udgifter, forventes nettopåvirkningen på gebyrerne at være ca. 25 kr. per husstand årligt.
Videre proces
ARCs vedtægt kræver, at ændring af beslutninger om forbrænding af affald, der ikke er produceret i en af ejerkommunerne, kræver tilslutning fra samtlige bestyrelsens medlemmer på to bestyrelsesmøder, der afholdes med et interval på mindst tre måneder. Når dispensationen er godkendt i ejerkommunernes kommunalbestyrelser og ARCs bestyrelse, kan ARC importere affald i henhold til prioriteringen nævnt ovenfor. ARCs bestyrelse behandler sagen sideløbende med den politiske behandling i de fem ejerkommuner. ARCs bestyrelse har førstebehandlet sagen den 15. juni 2022 og tiltrådt indstillingen. Sagen forventes andenbehandlet den 23. september 2022.
Når Borgerrepræsentationen har godkendt aftalen om midlertidig dispensation fra ejeraftalens importbegrænsninger, giver Teknik- og Miljøforvaltningen besked til ARC.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at aftalen om dispensation vedrørende importaffald for ARC godkendes, jf. bilag 2,
- at takststigning til afholdelse af udgifter til stigende A-takst til ARC indarbejdes i affaldsgebyret fra 2024 og frem.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 29. august 2022
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti finder det væsentligt, at kapaciteten i anlægget udnyttes, dels for at få den bedste mulige miljømæssige effekt og dels for at undgå unødige prisstigninger for borgerne.”
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. september 2022
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 29. august 2022:
”Det Konservative Folkeparti finder det væsentligt, at kapaciteten i anlægget udnyttes, dels for at få den bedste mulige miljømæssige effekt og dels for at undgå unødige prisstigninger for borgerne.”
Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. september 2022
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti og Venstre genfremsatte følgende protokolbemærkning, som Nye Borgerlige tilsluttede sig:
”Partierne finder det væsentligt, at kapaciteten i anlægget udnyttes, dels for at få den bedste mulige miljømæssige effekt og dels for at undgå unødige prisstigninger for borgerne.”