Nye beboerlicenszoner
Indstilling
Indstilling om,
- at antallet af licenszoner i betalingsområdet, inklusiv den kommende gule betalingszone, reduceres fra sytten til ni zoner for at skabe mere fleksibilitet og gennemskuelighed for beboere i betalingsområdet, jf. bilag 1.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog den 1. oktober 2015 Budget 2016 (A, B, C, F, I, O og V), hvori det blev besluttet at reducere antallet af licenszoner i betalingsområdet med henblik på at gøre det nemmere og mere fleksibelt for beboere med bil i København. Beboere i betalingsområdet kan i dag have svært ved at finde en parkeringsplads indenfor deres egen beboerlicenszone især i aftentimerne. Med beslutningen fra Budget 2016 var der et ønske om, at antallet af licenszoner blev reduceret til 10 zoner.
Forvaltningen har i nærværende indstilling kvalificeret opdeling og afgrænsning for de nye beboerlicenszoner. Opdelingen understøtter ambitionerne om, at det skal være nemt og overskueligt at være bilist i København.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med lokaludvalgene udarbejdet et revideret forslag til inddeling af de nye beboerlicenszoner, der reducerer antallet af licenszoner fra de nuværende 17 til ni zoner (se bilag 1). På den måde opnås den mest naturlige opdeling af byen i zoner, der samtidig tager hensyn til at færrest mulig borgere oplever randzoneproblemer, og gør det nemmere og mere fleksibelt for borgerne at parkere indenfor egen licenszone.
Reduktionen i antallet af beboerlicenszoner eliminerer de fleste af de eksisterende randzoneproblemer imellem licenszonerne, da de nye zoner følger naturlige skillelinjer såsom parker, banelegemer, søer/kanaler, stærkt trafikerede hovedfærdselsårer og lignende. På den måde reduceres antallet af områder, hvor skillelinjen/randzonen mellem to zoner kan opleves som et problem.
De nye beboerlicenszoner vil desuden reducere behovet for flexzoner, dvs. særlige områder, hvor tilstødende licenszoner deles om parkeringskapaciteten. Der bliver etableret flexzoner på enkelte strækninger, for at undgå at beboere oplever zoner, der deler sig midt på en vej (bilag 1).
Skulle der opstå markant utilfredshed hos beboere eller virksomheder omkring en bestemt zonegrænse, vil forvaltningen undersøge mulighederne for at skabe yderligere fleksibilitet i disse områder.
Reduktionen i antallet af licenszoner vil imidlertid også gøre licenszonerne markant større. Det kan muligvis have den effekt, at borgere og virksomheder i betalingsområdet i højere grad kommer til at benytte bil til flere og kortere bilture indenfor egen licenszone, hvilket kan medføre øget søgetrafik og dermed øget CO2 udledning. Forvaltningen har ingen konkrete beregninger på, hvad det kan betyde i form af en evt. øget miljøbelastning.
Økonomi
I Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 700.000 kr. til projektet, pengene er stjernemarkeret, og vil blandt andet skulle dække udgifter til kommunikationsindsatsen, herunder direkte information til borgere via e-boks og almindelig post, projektledelse i forbindelse med implementeringen af de nye beboerlicenszoner, samt eventuelle udgifter til justeringer i it-systemer.
Videre proces
De nye licenszoner etableres og testes i løbet af efteråret 2016. Zonerne i det nuværende betalingsområde vil træde i kraft i januar 2017.
Beboerlicenszonerne i gul zone træder i kraft samtidig med gul zone 1. marts 2016.
Pernille Andersen /Anne-Sofie Degn
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at antallet af licenszoner i betalingsområdet, inklusiv den kommende gule betalingszone, reduceres fra sytten til ni zoner for at skabe mere fleksibilitet og gennemskuelighed for beboere i betalingsområdet, jf. bilag 1.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. september 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. september 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.