Mødedato: 22.09.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Københavns Kommunes medlemskab af Strong Cities Network

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om Københavns Kommune skal indtræde i Strong Cities Network.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at Københavns Kommune indtræder i det globale netværk Strong Cities Network.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Strong Cities Network er et globalt netværk af byer med fokus på at forebygge voldelig ekstremisme. Formålet med netværket er at skabe en platform for at samarbejde og videndele om, hvordan byer kan medvirke til at forebygge voldelig ekstremisme. Strong Cities Network blev etableret i 2015 og består af en række større og mindre byer fra hele verden, heriblandt New York, Beirut, London, Paris, Århus, Stockholm og Oslo. 

Økonomiudvalget blev på mødet den 12. april 2016 orienteret om overborgmesterens deltagelse i det første regulære møde i Strong Cities Network i Antalya i Tyrkiet den 10.-12. maj 2016. Københavns Kommune deltog endvidere ved det indledende møde i Strong Cities Network i september 2015. Her repræsenteret af beskæftigelses- og integrationsborgmesteren da overborgmesteren var forhindret.

Borgerrepræsentationen skal med denne indstilling træffe beslutning om Københavns Kommunes videre engagement i Strong Cities Network.

Løsning

Forebyggelse af voldelig ekstremisme er et yderst aktuelt emne – også for København, hvilket angrebene i februar 2015 viste med stor tydelighed. Derfor er der bl.a. blevet udarbejdet en strategi og handleplan for, hvordan der i Københavns Kommune arbejdes med at forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme. Denne blev vedtaget af Borgerrepræsentationen d. 22. juni 2016.

Radikalisering og voldelig ekstremisme er grænseoverskridende fænomener, og det er derfor væsentligt at trække på internationale erfaringer for at håndtere de udfordringer, det afføder lokalt. Et medlemsskab af Strong Cities Network giver København mulighed for at hente inspiration og læring fra mange forskellige byer, om hvordan de arbejder med at forebygge voldelig ekstremisme.

Økonomiforvaltningen vurderer på den baggrund, at det er relevant at Københavns Kommune også fremadrettet engagerer sig i Strong Cities Network som en platform for international videndeling, dialog og samarbejde.

Møder i Strong Cities Network

En gang årligt samles de byer, der er medlem af Strong Cities Network med både politiske repræsentanter og praktikere. Derudover er der nedsat forskellige arbejdsgrupper på embedsmandsniveau, som medlemsbyerne kan deltage i. Det øverste organ i Strong Cities Network er en styregruppe, som består af borgmestre fra 25 byer. Såfremt BR beslutter, at kommunen skal fortsætte sit engagement i netværket, får København, repræsenteret af overborgmesteren, en plads i styregruppen. Strong Cities Network sekretariatsbetjenes af den engelske non-profit organisation Institute for Strategic Dialogue.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt BR godkender, at Københavns Kommune indtræder i Strong Cities Network, vil Økonomiforvaltningen informere Institute for Strategic Dialogue om beslutningen. Herefter vil overborgmesteren på vegne af København modtage invitationer til kommende arrangementer, arbejdsgruppemøder etc. Møderne her afholdes normalt i forbindelse med den årlige samling.

 

Mikkel Hemmingsen                                    /Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at det godkendes, at Københavns Kommune indtræder i det globale netværk Strong Cities Network.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. september 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. september 2016

 

Indstillingen blev godkendt med 41 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, I, O, U og V.

Imod stemte: Ø.

Til top