Mødedato: 22.09.2011, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Rekreativ anvendelse af byggetomter i København NV

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens opfølgning på ’Medlemsforslag om håndsrækning til København NV’ stillet af Radikale Venstre i Borgerrepræsentationen den 4. november 2010 (2010-157085).

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at Teknik- og Miljøforvaltningen støtter midlertidige aktiviteter på tomme byggegrunde ved at vælge Glentevej 1/Nordre Fasanvej 210 som et af de grønne partnerskaber, der beskrives i Budget 2011 aftalen, ”Frigivelse af midler til storbyhaver og grønne partnerskaber” (2010-182135),

2.      at Teknik- og Miljøforvaltningen koordinerer det frivillige arbejde med Helhedsplanen for Stærevej fra 2012, 

3.      at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke overtager renholdelsen på de private fællesveje i Bispebjerg/Nordvest,

   4.            at Teknik- og Miljøborgmesteren sender et brev til den relevante fagminister med anmodning om en lovændring, der gør det muligt for kommunerne at pålægge grundejere sanktioner,
         hvis grundene ikke holdes ryddelige, samt at pålægge ejere af byggetomter at udlægge grundene til midlertidig rekreativ anvendelse, samt 

 

5.      at der hermed er gjort op med ’Medlemsforslag om håndsrækning til København NV’ stillet af Radikale Venstre i Borgerrepræsentationen den 4. november 2010 (2010-157085).

 (Teknik- og Miljøudvalget)

(Standsningsret)

Problemstilling

Den 4. november 2010 henviste Borgerrepræsentationen nedenstående medlemsforslag (2010-157085) stillet af Radikale Venstre til Teknik- og Miljøudvalget. Et medlemsforslag, hvor:

  1. Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at overtage renhold på private fællesveje i Bispebjerg/Nordvest i området nord og syd for Tomsgårdsvej.
  2. Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at indgå i dialog med private grundejere i Bispebjerg/Nordvest om at lægge midlertidige aktiviteter på tomme byggegrunde, herunder at muligheden for at anlægge en storbyhave/lommepark og/eller næridrætsanlæg på grunden omkranset af Provstevej/Theklavej/Thoravej undersøges.
  3. Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at give private grundejere påbud om at rydde op på deres grunde i Bispebjerg/Nordvest, herunder at rette henvendelse til Folketinget, hvis der ikke er tilstrækkelige sanktionsmuligheder inden for lovgivningens rammer. 
  4. at de foreslåede initiativer sættes i gang hurtigst muligt, og at de fra 2012 koordineres med en kommende helhedsplan i området omkring Stærevej.

Derudover har initiativgruppen Grøn Stue, Bispebjerg Lokaludvalg og Miljøpunkt Nørrebro henvendt sig til forvaltningen med et ønske om at indgå i dialog med private grundejere i Bispebjerg/Nordvest om at lægge midlertidige aktiviteter på tomme byggegrunde og foreslået seks privatejede grunde i København NV samt et kommunalt ejet areal, som alternativ.

Løsning

På baggrund af bl.a. sager om de uryddelige grunde i Nordvestkvarteret har forvaltningen taget initiativ til et samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen om muligheder for initiativer generelt i byen for at sikre, at såvel private som kommunale grunde ikke henligger til gene for borgerne. Dette samarbejde er etableret for nylig. Denne indstilling vedrører derfor kun Nordvestkvarteret.

 

Indstillingen har været i høring hos Bispebjerg Lokaludvalg, som har meldt positivt tilbage overfor løsningsforslaget. Se bilag 1

 

Herunder vil hvert punkt i medlemsforslaget blive besvaret.


1. Overtage renhold på private fællesveje i Bispebjerg/Nordvest i området nord og syd for Tomsgårdsvej.

Forvaltningen vurderer, at der efter en besigtigelse af området og møde med bl.a. en repræsentant fra Bispebjerg Lokaludvalg, ikke aktuelt er behov for en særligt styrket renholdelsesindsats (med tilhørende finansiering via grundejere) hvad angår de private fællesveje, da de affaldsproblemer, som præger kvarteret primært vedrører et antal byggetomter.  


2. Dialog med private grundejere i Bispebjerg/Nordvest om at lægge midlertidige aktiviteter på tomme byggegrunde

Forvaltningen er positivt indstillet overfor at indgå samarbejde med de frivillige om at gøre byen mere grøn, og samtidig aktivere de byggetomter, der ikke skal bygges på de næste mange år. Initiativgruppen Grøn Stue, Bispebjerg Lokaludvalg og Miljøpunkt Nørrebro har forsøgt at få en dialog med ejerne af byggetomterne, men oplever at det er vanskeligt at komme i dialog med ejerne – enten pga. uklare ejerforhold for tomterne i ejendomsregistrene eller fordi ejerne ikke vil tale med dem.

Forvaltningen har foretaget en screening af en række privatejede tomter og den ønskede brug i forhold til miljø- og planlægningsforhold. Der er lagt vægt på, at de tidsmæssige og økonomiske forhold skal være fornuftige, da det skal være økonomisk ansvarligt at anvende kommunale støttemidler.

 

På baggrund af denne screening vurderer forvaltningen at den ikke kan stå inde for, at de privatejede tomter er sikkerheds- og miljømæssige forsvarlige at bruge som rekreative arealer, som de er i dag. Omvendt er den pris, det koster at sikre dem, høj i forhold til den rekreative brugsværdi, der tilføres byen i en midlertidig periode på et privat areal.

 

Det er Københavns Kommunes forpligtigelse at sikre at arealer til offentlige, rekreative formål, er forsvarlige at anvende, både sikkerheds- og miljømæssigt.

 

Da alle grunde er forurenede, skal der lægges rent jord på i en 0,5-1,0 meter - nogle steder endda også køres forurenet jord væk. Priserne fremgår af økonomiafsnittet. Det er, efter forvaltningens mening, ikke en god investering, især ikke hvis der efter en tid bliver bygget på grunden af den private ejer.

 

Et alternativ til midlertidige aktiviteter på privatejede byggetomter er et kommunalt ejet areal. Her kan man gøre sig nogle gode erfaringer med frivillighed og midlertidighed, som kan have en afsmittende effekt på hele området. Forvaltningen foreslår derfor at etablere et grønt partnerskab omkring Glentevej 1/Nordre Fasanvej 210. Dels fordi det er kommet som et ønske af initiativgruppen Grøn Stue, Bispebjerg Lokaludvalg og Miljøpunkt Nørrebro, dels fordi stedet er udpeget som storbyhave i ’Tag Parken i Lommen’ kataloget fra 2009. Derfor er det oplagt at bruge stedet til midlertidigt at eksperimentere med frivillighed, urban farming mm. og disse erfaringer kan så tages med i et eventuelt permanent storbyhaveprojekt, der i så fald vil tage minimum 2-3 år at realisere. Arealet er desuden et af de udviklingsprojekter, der omtales i ”Helhedsplan for området omkring Nørrebro Station”, som fokuserer på at binde parker og byrum sammen på begge sider af banen fra Lersøparken i nord til Bispeengbuen i syd.


3. Give private grundejere påbud om at rydde op på deres grunde i Bispebjerg/Nordvest, herunder at rette henvendelse til Folketinget, hvis der ikke er tilstrækkelige sanktionsmuligheder inden for lovgivningens rammer.

Der er i dag kun yderst begrænsede muligheder for at pålægge private ejere at rydde op på deres grunde. Der skal være tale om uhygiejniske forhold, rottefare, forureningsfare o.lign. for at kommunen kan gribe ind med påbud. Derimod er der ikke i lovgivningen mulighed for at gribe ind for at varetage mere generelle hensyn til grundenes ryddelighed og fremtræden.

I forbindelse med det nævnte samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen vil det blive nærmere vurderet, om og i givet fald hvordan forbedrede sanktionsmuligheder kan understøtte kommunens indsats. Forvaltningen vil på denne baggrund vende tilbage vedrørende dette punkt.

4. De foreslåede initiativer sættes i gang hurtigst muligt, og at de fra 2012 koordineres med en kommende helhedsplan i området omkring Stærevej

Helhedsplanen for Stærevej fokuserer bl.a. på borgerens ejerskab og engagement, tryghed/trivsel samt frivillig arbejdskraft. Et frivilligt grønt projekt på en byggetomt ville absolut understøtte tankerne i Helhedsplanen. Derfor koordineres det videre arbejde naturligvis fra 2012.

Økonomi

Det vil koste ca. 3-500 kr. pr. m3 (ved 0,5 m jord) at lægge rent jord på et forurenet areal, alt efter forholdene. Hertil kommer oprydning og fjernelse af storskrald, murbrokker, metal og andre potentiels farlige genstande. Herudover kommer et ukendt antal jordbundsprøver, hvis det er nødvendigt (600 kr. pr. stk.). Alene i ren jord vil grunden på Tranevej, som er den absolut mindste af de foreslåede grunde, ca. 850 m2, koste mellem 127.500 kr. og 212.500 kr. Den største grund er på ca. 2000 m2 og vil koste mellem 300.000 kr. og 500.000 kr. Hertil kommer jordprøver, oprydning, rullegræs mm. På baggrund af disse tal tegner der sig et billede at en meget høj pris, som forvaltningen har taget det med i den samlede vurdering. Særligt i forhold til det synlige rekreative resultat - i forhold til usikkerheden om den tidshorisont arealet kan være til rådighed, inden det skal bebygges.

Videre proces

Efter godkendelse af indstillingen vil forvaltningen fortsætte dialogen med initiativgruppen om at igangsætte projektet på Glente Plads. Forvaltningen er i dialog med Københavns Ejendomme, om at indgå en aftale om brug af arealet. Samtidig med at projektet går i gang, kan initiativgruppen fortsætte med at arbejde på at få aftaler med de private ejere, og forvaltningen kan afklare sikkerheds- og miljøspørgsmål.

Projektet på Glentevej 1/Nordre Fasanvej 210 får del i puljemidlerne ”Frigivelse af midler til storbyhaver og grønne partnerskaber” (2010-182135), som blev frigivet af Borgerrepræsentationen den 10. marts 2011.

 

Hjalte Aaberg                                           
                                                                                       /Jon Pape

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen støtter midlertidige aktiviteter på tomme byggegrunde ved at vælge Glentevej 1/Nordre Fasanvej 210 som et af de grønne partnerskaber, der beskrives i Budget 2011 aftalen, ”Frigivelse af midler til storbyhaver og grønne partnerskaber” (2010-182135)
  2. at forvaltningen koordinerer det frivillige arbejde med Helhedsplanen for Stærevej fra 2012 
  3. at forvaltningen ikke overtager renholdelsen på de private fællesveje i Bispebjerg/Nordvest
  4. at forvaltningen vender tilbage vedrørende henvendelse om ændret lovgivning, der styrker kommunens sanktionsmuligheder overfor private med hensyn til at holde grunde ryddelige
  5. at der hermed er gjort op med ’Medlemsforslag om håndsrækning til København NV’ stillet af Radikale Venstre i Borgerrepræsentationen den 4. november 2010 (2010-157085)

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 06.06.2011

Morten Kabell, Ø, stillede et ændringsforslag til indstillingens 4. at:

Ændring af 4 at-punkt
 
fra
 
"At forvaltningen vender tilbage vedrørende henvendelse om ændret lovgivning, der styrker kommunens sanktionsmuligheder overfor private med hensyn til at holde grunde ryddelige."
 
til
 
" At Teknik- og Miljøborgmesteren sender et brev til den relevante fagminister med anmodning om en lovændring, der gør det muligt for kommunerne at pålægge grundejere sanktioner, hvis grundene ikke holdes ryddelige, samt at pålægge ejere af byggetomter at udlægge grundene til midlertidig rekreativ anvendelse.”

Der blev stemt om ændringsforslaget:

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
I X
Ø X
For stemte 8, imod stemte 3 og 0 undlod at stemme

Ændringsforslaget blev vedtaget.

Der blev stemt om indstillingen:

 
Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
I X
Ø X
For stemte 10, imod stemte 1 og 0 undlod at stemme

Indstillingen blev godkendt.

Liberal Alliance standsede sagen i medfør af KSL § 23.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. september 2011


Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Baykal fremsatte følgende tekniske ændringsforslag til indstillingen:

”Det foreslås, at 1. at-punkt ændres fra:

”at forvaltningen støtter midlertidige aktiviteter på tomme byggegrunde ved at vælge Glentevej 1/Nordre Fasanvej 210 som et af de grønne partnerskaber, der beskrives i Budget 2011 aftalen, ”Frigivelse af midler til storbyhaver og grønne partnerskaber (2010-182135).”

 

Til:

 

”at forvaltningen støtter midlertidige aktiviteter på tomme byggegrunde ved at anvende midler fra ”Storbyhaver og grønne partnerskaber” til at understøtte grønne aktiviteter i i kvarteret, herunder til en midlertidig storbyhave på en privatejet grund på Provstevej/Thoravej.”

 

 

Der ønskedes delt afstemning om indstillingens 4. at-punkt.

 

 

Det tekniske ændringsforslag blev vedtaget med 47 stemmer imod 0.

 

For stemte: A, B, C, F, I, O, V og Ø.

 

 

Indstillingens 4. at-punkt blev godkendt med 38 stemmer imod 5. 3 undlod.

 

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: C og I.

Følgende undlod at stemme: V.

 

 

Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt med 45 stemmer imod 0. 2 undlod.

 

For stemte: A, B, C, F, O, V og Ø.

Følgende undlod at stemme: I.

Til top