Mødedato: 22.09.2005, kl. 17:30

Ændring af budgetrammen for 2006

Se alle bilag

Ændring af budgetrammen for 2006

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 22. september 2005

 

 

BR 493/05

Ændring af budgetrammen for 2006

Ændring af budgetrammen for 2006

 

 

Indstilling fra Økonomiudvalget om, at Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning om, "at udvalgets budgetramme for 2006 opskrives med 16,0 mio. kr. for at sikre en videreførelse af serviceniveauet i 2005, samt at udvalgets budgetramme for 2006 opskrives med 2,7 mio. kr. for at sikre, at oprettelsen af nye skoler ikke fører til serviceforringelser" forkastes.

                                                                 (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

 

 

at      udvalgets budgetramme for 2006 opskrives med 16,0 mio. kr. for at sikre en videreførelse af serviceniveauet i 2005

 

at      udvalgets budgetramme for 2006 opskrives med 2,7 mio. kr. for at sikre, at oprettelsen af nye skoler ikke fører til serviceforringelser

 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 17. august 2005

 

Indstillingen blev godkendt.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget kan ikke anbefale, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet der henvises til vedlagte notat".

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. september 2005

Der blev begæret afstemning om Økonomiforvaltningens indstilling.

For stemte 7 medlemmer: A, B, C og O

Imod stemte 3 medlemmer: Ø og V

1 medlem undlod at stemme: Charlotte Wieth-Klitgaard (F)

Indstillingen blev hermed anbefalet.

 

 

 

RESUME

 

Indførelsen af den nye budgetmodel indebærer, at budgetudmeldingen for det kommende år (i dette tilfælde 2006) ikke længere baserer sig på foregående års samlede ramme. I stedet baserer budgetudmeldingen for det kommende år sig på, hvad det enkelte udvalgs ramme havde været, hvis de seneste befolkningsprognoser var anvendt i fastsættelsen af den demografiske kompensation.

 

For Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budgetramme for 2006 indebærer det, at udgangspunktet er 15,5 mio. kr. lavere end budgetrammen for 2005, idet der er sket en nedjustering i prognoserne for antallet af københavnere på de forskellige alderstrin.

 

Som det fremgår af indstillingen vedrørende regnskabsprognosen, indstillingen vedrørende bufferpuljen og indstillingen vedrørende omplaceringer, foreslår forvaltningen, at der omflyttes demografimidler således, at der i 2005 er budgetmæssig dækning for udvalgets udgifter på de områder, der i 2005 er demografiafhængige. Dog er det allerede nødvendigt at foreslå, at udvalget overfører 5,1 mio. kr. fra bufferpuljen for at sikre det budgetmæssige grundlag for de områder, der i 2005 er inddraget i demografimodellen.

 

I de foreslåede omplaceringer af demografimidler indgår også forhold, der alene er relevante i 2005 (afvigelser på pris og afhjælpende foranstaltninger). I forhold til at identificere behovet for opskrivning af budgetrammen for 2006 skal der derfor ses bort fra 4,6 mio. kr. af de omplacerede beløb.

 

Samlet betyder det, at udvalgets budgetramme for 2006 skal opskrives med 16,0 mio. kr., hvis serviceniveauet ved indgangen til 2006 skal fastholdes. Alternativt skal der findes besparelser indenfor udvalgets 2006 budgetramme for et tilsvarende beløb.

 

Serviceniveauet er i denne forbindelse alene forstået som dækningsgrader og ikke som serviceniveauet over for det enkelte barn. Idet der for en række ydelser er lovgivningsmæssigt krav (vidtgående specialundervisning og gymnasieområdet) eller er opstillet mål for pladsgaranti (aldersgruppen 10 – 13 årige), er det ikke muligt at tilpasse aktivitetsniveauet efter en forventet dækningsgrad (eksempelvis via ventelister). For at dække de øgede udgifter i 2006, som følge af den store søgning til gymnasieområdet og til den vidtgående specialundervisning, er det nødvendigt, at rammen i 2006 forøges for at sikre serviceniveauet. 

 

Derudover foreslår forvaltningen, at udvalget søger at få opskrevet rammen for 2006 i forbindelse med de udgifter, udvalget påtager sig i kraft af starten af nye skoler (specialtilbuddet i Peder Vedels Gade og genåbningen af Gasværkvejens Skole) i 2006.

 

Der er tidligere redegjort for udgiftsbehovet på gymnasieområdet i 2006 (sagsnr. 266048 drøftet på mødet den 15. juni 2005).  Redegørelsen vedrørte alene udgiftsbehovet i 2006 i forbindelse med den forventede elevtalsudvikling i 2006. Det var forudsat i redegørelsen, at udgiftsbehovet på gymnasieområdet og døgnanbringelsesområdet ved indgangen til 2006 havde fuld budgetmæssig dækning.

Der er derudover særskilt redegjort for udgiftsbehovet for 2005 og 2006 for undervisning på døgnanbringelsesområdet (sagsnr. 268340 drøftet på mødet den 15. juni 2005). For døgnanbringelsesområdet for 2005 blev det besluttet, at forvaltningen i forbindelse med regnskabsprognoserne for 2005 foretager en opfølgning i forhold til udgifterne vedrørende demografi for undervisningen på anbringelsesområdet. Det var dermed forudsat i redegørelsen, at udgiftsbehovet på døgnanbringelsesområdet ved indgangen til 2006 havde fuld budgetmæssig dækning.

 

I forbindelse med oktober-kalkulen vil der blive udarbejdet en ajourført demografiredegørelse.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Det er besluttet, at udvalgenes budgetrammer i forbindelse med budgetforslag 2006 tildeles efter den nye budgetmodel. Det indebærer, at der i løbet af budgetåret bliver reguleret for ændringer i de midler, udvalgene tildeles i forbindelse med den forventede demografiske udvikling.

 

Det har for den nuværende demografimodel og den deraf følgende tildeling af ress ourcer gjort sig gældende, at de tildelte midler beregningsteknisk var fastsat ud fra de konstaterede dækningsgrader og opgjorte priser. I den nuværende model for beregning og tildeling af ressourcer har der ikke været en tilbageførsel af ressourcer, ej heller hvor det har kunnet konstateres, at befolkningsprognoserne har overvurderet antallet af københavnere i målgruppen. Udvalget har derfor tidligere været i stand til at dække merudgifter på dele af demografiområderne af mindre udgifterne på andre demografiområder.

 

I de seneste år er udvalgene af Økonomiudvalget blevet bedt om at redegøre for anvendelsen af de tildelte demografimidler. Som det er tilfældet med demografiredegørelsen for 2005 (jf. sagen om regnskabsprognosen for (UUU 92/05)), har der været udsving mellem de forventede stigninger fra den beregnede elevtalsudvikling i demografimodellen og de faktisk konstaterede elevtal. Den væsentligste årsag til dette er, at demografimodellen tager udgangspunkt i de dækningsgrader, der har kunnet konstateres to år før, og dermed har beregningerne i modellen ikke taget højde for den ikke ubetydelige udvikling i dækningsgrader inden for især den vidtgående specialundervisning og gymasieområdet. Udviklingen på disse områder er på den baggrund de senere år blevet finansieret ved, at de beregnede midler i demografimodellen til antallet af elever, der modtager normalundervisning, var sat for højt.

 

Derudover har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen afholdt udgifter, der er forårsaget af den demografiske udvikling, men ikke er en del af beregningerne i demografimodellen. Det drejer sig om, at udgifter til etablering af nye skoler medfører driftsudgifter til ledelse, administration, skatter og afgifter, etc.

 

Endelig bør man nævne, at udvidelsen af pladstallet på Ungdomsskolen i Utterslev, med henvisning til beslutningen om anvendelsen af selvbudgetteringsmidler, er blevet finansieret af de tildelte demografimidler.

 

Demografiredegørelserne hen over årene har derfor også affødt, at midlerne blev omplaceret i forhold til det konstaterede finansieringsbehov på de relevante områder.

 

Der er tidligere redegjort for udgiftsbehovet på gymnasieområdet i 2006 (sagsnr. 266048 drøftet på mødet den 15. juni 2005).  Da gymnasieområdet i 2006 ikke er en del af de områder, der bliver reguleret i forbindelse med den ny budgetmodel, har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen sammen med Økonomiforvaltningen redegjort for udgiftsbehovet i 2006. Gymnasieområdet indgår i 2005 i demografimodellen, og udvalget er tildelt midler til dette område.

 

Da denne indstilling vedrører mulighederne for videreførelse af serviceniveauet fra 2005 til 2006, er gymnasieområdet inddraget på tilsvarende vis som de øvrige områder i budgetmodellen.

 

Der er derudover særskilt redegjort for udgiftsbehovet for 2005 og 2006 for undervisning på døgnanbringelsesområdet (sagsnr. 268340 drøftet på mødet den 15. juni 2005). For døgnanbringelsesområdet for 2005 blev det besluttet, at forvaltningen i forbindelse med regnskabsprognoserne for 2005 foretager en opfølgning i forhold til udgifterne vedrørende demografi på undervisningen på anbringelsesområdet.

 

Det var dermed forudsat, at døgnanbringelsesområdet indgår i demografiredegørelserne for 2005, og at udgiftsbehovet i 2005 kan dækkes ved omflytninger af budgetmidler indenfor udvalgets ramme. I vurderingen i redegørelsen af udgiftsbehovet for 2006 var det antaget, at området ved indgangen til 2006 havde budgetmæssig dækning for udgifterne på området

 

Nedskrivning af budgetrammen for 2006

Økonomiforvaltningen foretager to beregninger af forventningerne til den demografiske udvikling i 2006, begge med baggrund i befolkningsprognoser.

 

Den første beregning er på baggrund af forventningerne til befolkningstallet i 2005 og 2006, hvor beregningsgrundlaget er befolkningsprognosen fra april 2004. Senere justeres 2006 befolkningstallet i forhold til forventningerne til befolkning i prognosen fra april 2005.

 

Tabel 1-  Ny budgetmodel - målgruppe 5-15-årige mediobetragtning pr. 1/6

< td nowrap valign=bottom style='border-top:none;border-left:none;border-bottom: solid windowtext 1.0pt;border-right:solid windowtext 1.0pt;mso-border-top-alt: solid windowtext .5pt;mso-border-left-alt:solid windowtext .5pt;mso-border-alt: solid windowtext .5pt;padding:0cm 3.4pt 0cm 3.4pt;height:12.75pt'>

1.070

 

2005

2006

Ændring

Prognose 1 (april 2004)

47.458

48.528

Prognose 2 (april 2005)

47.181

48.259

1.079

Ændring fra prognose 1 til 2

 

 

9

Befolkning benyttet i ny budgetmodel

47.458

48.259

802

Ændring fra første skøn til endeligt budgetgrundlag

 

 

-269

Obs: Afvigelser skyldes afrundinger i Økonomiforvaltningens beregninger

 

Med den ny prognose falder dette skøn fra 1.070 personer til 802 personer. Stigningen på 802 personer i folkeskolens målgruppe er det endelige grundlag for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets demografikorrektioner af budgetrammen i 2006.

 

Nedjusteringen af målgruppen 5-15-årige med 269 personer betyder, at Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ramme for 2006 også nedjusteres. Betydningen for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets efterspørgselsstyrede områder følger i tabellen nedenfor:

 

Tabel 2 - Budgetkorrektioner på baggrund af demografiske ændringer af budget 2006 (i mio. kr.)

 

Økonomisk konsekvens fra første skøn til

endeligt budgetgrundlag

Folkeskolen m.m.

-10,3

Vidtgående specialundervisning

-1,2

Ungdomsskolen

-0,3

F&K-ydelser

-3,7

I alt

-15,5

 

 

Disponeringen af midler i 2005

Som beskrevet i Demografiredegørelsen 2005 har Uddannelses- og Ungdomsudvalget indtil medio 2005 ikke oplevet, at den demografiske udvikling har medført et fald i forbruget på 15,5 mio. kr. Tværtimod forventes der et merforbrug i 2005 på 5,1 mio. kr., der i 2005 i sagen vedrørende bufferpuljen foreslås finansieret af bufferpuljen i 2005.

 

3,3 mio. kr. heraf vedrører afhjælpende foranstaltninger på fritidshjem og klubber, og dermed ikke er varige udgifter. Herudover vedrører en del af omplaceringerne af demografimidlerne, at priserne, der anvendes i demografimodellen afviger på en række af de områder, hvor udvalget ikke har mulighed for at påvirke prisen (eksempelvis køb af pladser i andre kommuner, etc.). Der er i demografiredegørelsen for 2005 indregnet udgifter for 1,3 mio. kr. i forbindelse med afvigelser i prissætningen. Da prisfastsættelsen i den nye budgetmodel er sammensat på en ny måde, er der i denne sammenhæng set bort fra dette beløb.

 

Der har ganske vist været et fald i forhold til forventet i søgningen til folkeskolerne og til efterskoler, men der har været stigende efterspørgsel på den vidtgående specialundervisning, privatskoler, gymnasium og hf.

 

Udviklingen har betydet, at det har været nødvendigt at prioritere anderledes end forventet i demografimodellen. Der foreslås derfor flyttet midler fra 3.01 Folkeskoler til 3.41 Gymnasium og hf-kurser, 3.07 Undervisning af børn med vidtgående handicap, 3.10 Bidrag til statslige og private skoler samt funktionerne, der vedrører dag- og døgnanbringelse.

 

Omflytningerne sker alene som følge af dækningsgrader (benyttelsesgrader) og ikke som følge af serviceniveauet over for det enkelte barn. Udgangspunktet i reguleringen af udvalgets budgetramme for 2006 har alene været udviklingen i målgruppens størrelse. Ændringen i prognoserne indebærer, at den forventede stigning i antallet børn og unge i målgruppen i 2005 er nedjusteret. Dermed er den samlede ramme for 2006 nedskrevet.

 

For de undervisnings- og servicetilbud, der hører under Uddannelses- og Ungdomsudvalget, og som er en del af demografimodellen, gælder, at der er lovgivningsmæssige krav (vidtgående specialundervisning og gymnasieområdet), eller er opstillet mål for pladsgaranti (aldersgruppen 10 – 13 årige).

 

Det er for disse områder kendetegnende, at det ikke er muligt at tilpasse aktivitetsniveauet efter en forventet dækningsgrad (eksempelvis via ventelister ). Da den enkelte elev har krav på at få et passende undervisningstilbud, de unge har ret til at blive undervist på gymnasiet (hvis de er egnede), og der er pladsgaranti for et pasningstilbud i fritidsordning eller fritidsinstitution,  er udgiftsbehovet i høj grad afhængig af borgernes til- og fravalg. Da udviklingen i dækningsgrader for de nævnte områder i de senere år har indebåret, at stadigt flere af en årgang bliver specialundervist, og stadigt flere unge vælger gymnasiet, har det også vist sig nødvendigt at omplacere demografimidlerne indenfor udvalgets ramme.

 

For at dække de øgede udgifter i 2005, som følge af den store søgning til gymnasieområdet og til den vidtgående specialundervisning, er det som tidligere nævnt foreslået, at udvalget dækker en del af disse merudgifter (5,1 mio. kr.) i 2005 via bufferpuljen. 

 

Den ny budgetmodel har således den betydning for Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at budgetrammen ved begyndelsen af 2006 er nedskrevet med 15,5 mio. kr.

 

De ændrede prioriteter, der har været gennem 2005, er ikke med i budgetforslaget for 2006. Ændringerne i dækningsgraderne er forskellige fra dem, der var forudsat i den ny budgetmodel. Det betyder, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget allerede ved indgangen til 2006 ikke har fuld budgetmæssig dækning i forhold til udvalgets udgifter.

 

Fastholdelse af serviceniveau i 2006

I det omfang serviceniveauet for de efterspørgselsstyrede områder i forhold til dækningsgrader og priser for Uddannelses- og Ungdomsudvalget skal fastholdes ved indgangen til 2006, kræver det i udgangspunktet, at den nuværende beregnede ramme for udvalget for 2006 skal opskrives med følgende:

 

Nedskrivning af budgetrammen i 2006 på grund af befolkningspronose

15,5 mio. kr.

Udvalgets egenfinansiering i 2005

0,5 mio. kr.

Total

16,0 mio. kr.

 

I det omfang udvalget selv skal finansiere dette beløb i 2006 og årene fremover, skal udvalget finde tilsvarende varige besparelser, udover de besparelser der bliver gennemført i kraft af, at udvalget bidrager med 41,2 mio. kr. til omstillingsbidraget i 2006.

 

De områder, der i givet fald bliver berørt af disse besparelser, vil opleve et væsentligt servicefald, hvad enten det er bortfald af ydelser (eksempelvis Billedskolen, Naturskolen, KØSS, tilskud til sommerkolonier, etc.), eller det er nedjustering af det enkelte servicetilbud (timetallet i børnehaveklasser, opskrivning af klassekvotient, kolonidage på fritidsinstitutioner etc.).

 

Åbning af nye skoler i 2006

Den demografiske udvikling har også indebåret, at det har været og er nødvendigt at etablere nye skoler. For budget 2006 er det specialtilbuddet i Peter Vedelsgade og genåbningen af Gasværksvejens Skole, der får betydning. Peter Vedelsgades skønnes at belaste budgettet med 1,2 mio. kr. i 2006 og på Gasværksvejens Skole, der forventes genåbnet med start fra skoleåret 2006/2007, skønnes udgiften at udgøre 1,5 mio. kr. i 2006.

 

I de tidligere års omplacering af demografimidler har det været muligt at tage højde for de elevtalsuafhængige driftsudgifter i forbindelse med etablering af nye skoler. Det er fra 2006 ikke længere muligt. Det indebærer, at for at bevare serviceniveauet over for den enkelte elev (prisen pr. elev), så vil det være nødvendigt at tilføre Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ramme i 2006 2,7 mio. kr. I modsat fald vil det være nødvendigt for udvalget at finde kompenserende besparelser inden for udvalgets ramme med et tilsvarende servicefald i forhold til de borgere, der modtager den pågældende service.

 

Opfølgning ved oktoberkalkulen

Som der er redegjort for i demografiredegørelsen for 2005, er elevtalsudviklingen for skoleåret 2005/2006 endnu ikke indregnet. 

 

I forbindelse med udarbejdelsen af oktober-kalkulen vil en opdateret demografiredegørelse blive udarbejdet.

 

Indplacering af opskrivningen vil blive drøftet med Økonomiforvaltningen, så de opskrevne budgetter i givet fald også slår igennem i forhold til prisfastsættelsen og de fastsatte dækningsgrader.

 

 

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger.

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring       

Ingen bemærkninger.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

Ingen

 

 

Peter Rasmussen

Søren Stahl Nielsen

 

 

 

 

 

 

Til top