Mødedato: 22.09.2005, kl. 17:30

Opfølgning på servicestrategi

Se alle bilag

Opfølgning på servicestrategi

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 22. september 2005

 

 

BR 486/05

Opfølgning på servicestrategi

Opfølgning på servicestrategi

 

 

Indstilling om, at vedlagte Opfølgning på Servicestrategi for Københavns Kommune med baggrund i vedtaget budget 2003, vedtaget budget 2004 og vedtaget budget 2005 vedtages. Opfølgning på servicestrategi i valgperioden er lavet på baggrund af forvaltningernes indberetning og i forbindelse med regnskab 2003, regnskab 2004 og regnskab 2005 foreløbigt.

                                                                                        (Økonomiudvalget)      

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen

 

at tiltræde vedlagte Opfølgning på Servicestrategi for Københavns Kommune med baggrund i vedtaget budget 2003, vedtaget budget 2004 og vedtaget budget 2005. Opfølgning på servicestrategi i valgperioden er lavet på baggrund af forvaltningernes indberetning og i forbindelse med regnskab 2003, regnskab 2004 og regnskab 2005 foreløbigt.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. september 2005

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Folketinget vedtog i 2002, at kommunerne skal udarbejde en servicestrategi, der kan give borgerne et overblik over, hvordan kommunen i valgperioden vil arbejde for kvalitets- og effektivitetsudvikling af serviceydelserne. Servicestrategien fastlægges af Borgerrepræsentationen inden udgangen af valgperiodens første år og gælder, til valgperioden slutter.

 

Servicestrategien for Københavns Kommune er udarbejdet på baggrund af vedtaget budget 2003, budget 2004 og budget 2005, samt de ved budgetvedtagelsen besluttede hensigtserklæringer. Opfølgning på servicestrategien i løbet af valgperioden er lavet på baggrund af forvaltningernes indberetning og i forbindelse med regnskaberne.

Opfølgning på servicestrategien er en opfølgningsredegørelse, som Københavns Kommune har udarbejdet som en evaluering af servicestrategien. Den indeholder en beskrivelse af, hvordan det er gået i forhold til de indsatsområder og påtænkte udbud, der er fastlagt i servicestrategien samt øvrige udbud.

Opfølgningsredegørelsen består af opfølgning på servicestrategi, påtænkte udbud og udfordringsretten.

 

Opfølgning på servicestrategien er udarbejdet af Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger, hvor forvaltningerne har oplyst status på de enkelte indsatsområder og Økonomiforvaltningen har stået for den overordnede koordinering heraf.

 

Indsatsområder i servicestrategien

2003:

Bedre betjening af borgerne

Udvikling af brugerpolitikken

Flere boliger til københavnerne (herunder handicappede m.fl.)

Fire ugers ventetidsgaranti til ældrebolig

Demenspolitik

Udbygning og forbedring af folkeskoleområdet

Børne- og familiepolitik

Kvalitetsstandarder for børns sundhed og trivsel i pædagogiske dagtilbud

Afvikling af tung trafik

Underjordiske P-anlæg

Frit valg

 

2004 / 2005:

Kultur i København

Frivilligt arbejde og styrkelse af nærmiljøet

Det kreative erhvervsliv

Øget sundhed

Øget integration

Vedligeholdelse

Idræt

Forbedrede forhold til ældre

 

Indsatsområderne under 2003 er hensigtserklæringer som Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med vedtagelsen af budget 2003

Indsatsområderne under 2004 og 2005 omfatter tiltag som Borgerrepræsentationen har vedtaget i forbindelse med budget 2004 og budget 2005.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Folketinget har den 31. maj 2002 vedtaget en ændring i den kommunale styrelseslov, der pålægger kommunerne at udarbejde en servicestrategi, der skal skitsere, hvordan kvaliteten og effektiviteten i den kommunale opgavevaretagelse skal udvikles, herunder om kommunen skal gøre brug af udbud, og på hvilken måde dette skal ske (udbudspolitik).

Det overordnede formål med servicestrategien er således at give et overblik over kommunalbestyrelsernes arbejde med at gøre opgavevaretagelsen bedre og billigere. Servicestrategien skal indeholde indsatsområder, som kommunalbestyrelserne vil have fokus på i arbejdet med kvalitets- og effektivitetsudviklingen. Servicestrategien skal desuden indeholde en udbudspolitik samt en redegørelse for, på hvilke områder kommunerne påtænker at anvende udbud.

 

Således udgør servicestrategien en egentlig tids- og handleplan for, hvad Borgerrepræsentationen får forelagt i forbindelse med kommunernes arbejde med kvalitets- og effektivitetsforbedringer.

Loven trådte i kraft den 1. januar 2003.

Servicestrategien for Københavns Kommune fastlægges af Borgerrepræsentationen inden udgangen af valgperiodens første år og gælder, til valgperioden slutter.

 

Folketinget har den 31. maj 2002 vedtaget lov nr. 373 af 6. juni 2002 som indebærer, at Kommunalbestyrelsen inden udgangen af valgperiodens første år, skal vurdere hvordan kvaliteten og effektiviteten i den kommunale opgavevaretagelse kan udvikles.

Kommunalbestyrelsen skal inden udgangen af tredje kvartal i det år, hvori valg til kommunalbestyrelser finder sted, redegøre for, hvordan kommunalbestyrelsen følger op på kommunens servicestrategi.

Redegørelsen skal efterfølgende gøres tilgængelig for kommunens borgere.

Borgerrepræsentationen skal i den sammenhæng gøre status på servicestrategien inden udgangen af 3. kvartal 2005, dvs. inden afholdelse af kommunalvalget d. 15. november 2005.

 

Udover redegørelsen for kvalitets- og effektivitetsudviklingen af serviceydelserne omfatter servicestrategien også en status på brugen af udfordringsretten. Denne giver private virksomheder ret til at byde på kommunale opgaver. Private virksomheder kan altså give tilbud på at udføre driftsopgaver for kommunen.

 

Københavns Kommune servicestrategi blev formuleret med udgangspunkt i Borgerrepræsentationens drøftelser og prioriteringer i forbindelse med budgetvedtagelsen for 2003. Servicestrategien blev efterfølgende vedtaget af Borgerrepræsentationen 6. februar 2003 (BR 04/03).

Servicestrategien sætter fokus på kvalitets- og effektivitetsudvikling i serviceydelserne og skaber synlighed om, hvordan Borgerrepræsentationen – bedst og billigst - vil løse de kommunale opgaver. Servicestrategien er dermed med til at give borgerne klar information om, hvilke tiltag kommunen arbejder med.

 

I beslutningen indgik at Borgerrepræsentationen ville arbejde med udvikling indenfor nedenstående indsatsområder i perioden 2003-2005, men også at Borgerrepræsentationens årlige budgetdrøftelser skulle afspejles løbende i servicestrategien. Opfølgning på servicestrategi i forbindelse med budget og regnskab indeholder derfor både tiltag og beslutninger Borgerrepræsentationen har truffet i forlængelse af vedtagelsen af budget 2003, budget 2004 og budget 2005. Dvs. at temaerne i den oprindelige servicestrategi er suppleret med temaer vedr. øget sundhed, kultur i København, vedligeholdelse, øget integration og styrkelse af nærmiljøet.

 

Servicestrategien er dermed løbende blevet tilpasset, så den følger udviklingen i de politiske prioriteringer. Strategien er derfor et dynamisk udgangspunkt for Københavns Kommunes kvalitetsudvikling og effektivisering af serviceydelserne.

Det er dog vigtigt at bemærke, at udviklingen understøttes af mange andre tiltag på flere fronter end dem, der er nævnt her i rapporten i forbindelse med opfølgning på servicestrategien.

 

I den afsluttende del af rapporten gennemgås Københavns Kommunes udbudspolitik.

Målet med udbudspolitikken er, at kvaliteten i kommunens service er så høj som mulig og koster færrest muligt skattekroner – uanset om opgaverne varetages i kommunalt eller i privat regi.

Samspillet mellem Københavns kommune og private virksomheder giver borgerne flere valgmuligheder.

 

Udarbejdelsen af opfølgning på servicestrategien for Københavns Kommune

Med baggrund i det af Borgerrepræsentationen vedtagne budget 2003, budget 2004 og budget 2005, samt de vedtagne hensigtserklæringer indeholder servicestrategien følgende indsatsområder, som ses af nedenstående oversigt.

 

Forklaringsnøgle:

J: alle tiltagene følger den politisk vedtagne plan.

K: et eller flere af tiltagene følger ikke den politisk vedtagne plan. De tiltag er nævnt specifikt nedenfor.

L: et eller flere af tiltagene blev ikke gennemført.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

< tr style='mso-yfti-irow:15'>

 

Indsatsområde

Status

J

Bedre betjening af borgerne

16 tiltag, alle følger den politisk vedtagne plan

J

Udvikling af brugerpolitikken

7 tiltag, alle følger den politisk vedtagne plan

L

Flere boliger til københavnerne

7 tiltag, hvoraf følgende tiltag ikke bliver gennemført.

Lokalplan for Nokken: Kommuneplantillægget om husbåde blev ikke vedtaget og der udarbejdes derfor ikke lokalplanforslag for Nokken.

K

Fire ugers ventetidsgaranti til ældrebolig

2 tiltag, hvoraf målet med følgende tiltag er blevet ændret.

Plejeboliger til handicappede og psykisk syge: Grundet Tryghedsplanen er den 4 ugers ventetidsgaranti erstattet af et mål om 4 måneders ventetidsgaranti til handicappede.

J

Demenspolitik

3 tiltag, alle følger den politisk vedtagne plan.

J

Udbygning og forbedring af folkeskoleområdet

6 tiltag, alle følger den politisk vedtagne plan.

J

Børne- og familiepolitik

6 tiltag, alle følger den politisk vedtagne plan.

J

Kvalitetsstandarder for børns sundhed og trivsel i pædagogiske dagtilbud

4 tiltag, alle følger den politisk vedtagne plan.

K

Afvikling af tung trafik

4 tiltag, hvoraf målet med følgende tiltag endnu ikke er opfyldt.

Ring 2: Sagen vedr. omlægning af den tunge trafik blev udsat på Bygge- og Teknikudvalgets møde den 23. februar, da der afventes en nærmere afklaring vedr. en klage sendt til Naturklagenævnet.

J

Underjordiske P-anlæg

1 tiltag, følger den politisk vedtagne plan.

J

Frit valg

3 tiltag, alle følger den politisk vedtagne plan.

J

Kultur i København

3 tiltag, alle følger den politisk vedtagne plan

J

Frivilligt arbejde og styrkelse af nærmiljøet

2 tiltag, alle følger den politisk vedtagne plan.

J

Det kreative erhvervsliv

2 tiltag, alle følger den politisk vedtagne plan.

J

Øget sundhed

6 tiltag, alle følger den politisk vedtagne plan.

J

Øget integration

4 tiltag, alle følger den politisk vedtagne plan.

K

Vedligeholdelse

9 tiltag, hvoraf målet med følgende tiltag endnu ikke er opfyldt.

Østerbro stadion: Opførelse af bygninger og rejsning af lysmaster kræver byggetilladelser. Byggetilladelserne kan først udstedes, når lokalplanen er gældende. Det forventes, at byggetilladelserne kan gives i starten af det nye år og at master og bygninger kan etableres i første halvår af 2006.

Undersøgelse af vedligeholdelsesniveau: I forbindelsen med organisationsændringer i KI, var det ikke muligt at udarbejde en sammenlignende analyse vedr. vedligeholdelsesniveau for boldbaner.                                 

K

Idræt

3 tiltag, hvoraf målet med følgende tiltag endnu ikke er opfyldt.

Idrætsskole: Forslag om idrætsskoleprojekt har været sendt i høring, og på denne baggrund forventes sagen behandlet af Uddannelses- og Ungdomsudvalget i august 2005. Forslag om idrætsskoleprojektet har ikke været drøftet i Kultur- og Fritidsudvalget.

J

Forbedrede forhold til ældre

2 tiltag, alle følger den politisk vedtagne plan.

 

 

Indsatsområderne dækker de områder, hvor Københavns Kommune skal udarbejde en ny politik samt områder, hvorpå kommunen skal iværksætte større udviklingsopgaver eller udbygninger på grund af særlige forhold.

 

Det er de enke lte udvalg, der har det umiddelbare ansvar for udarbejdelsen af de konkrete initiativer til udvikling og effektivisering af opgavevaretagelsen indenfor de enkelte indsatsområder. Således er det også de enkelte udvalg, der har ansvaret for overholdelse af tids- og handleplanen for indsatsområderne indenfor udvalgenes egen opgavevaretagelse.

 

Den politiske behandling af de faktiske tiltag indenfor de enkelte indsatsområder sker således i takt med forvaltningernes udarbejdelse af forslag hertil. For de tværgående indsatsområder vil servicestrategien betyde, at der pågår og igangsættes et arbejde i samtlige forvaltninger, som på sigt vil indgå i en samlet koordinering i kommunen.

 

Opfølgning på servicestrategien for Københavns Kommune er udarbejdet i et samarbejde mellem samtlige forvaltninger og dækker således de tiltag og initiativer som er iværksat indenfor de enkelte indsatsområder.

 

Fra 2003 er der er årligt blevet udarbejdet en opfølgning på servicestrategien. Den er blevet forelagt Borgerrepræsentationen samtidigt med behandlingen af budgetforslaget for det kommende budgetår. Opfølgningen har indeholdt en statusredegørelse på de projekter/aktiviteter, der blev igangsat på baggrund af budgetvedtagelsen, hvorpå servicestrategien blev udarbejdet.

 

I løbet af foråret 2005 har Økonomiforvaltningen udsendt oversigtsskemaer med indsatsområderne og de enkelte projekter samt bilag vedr. udbud og udlicitering, til besvarelse af de enkelte forvaltninger. Forvaltningerne har derefter indhentet statusoplysninger om de enkelte indsatsområder, og på baggrund af forvaltningernes svar har Økonomiforvaltningen samlet statusbesvarelserne sammen og udarbejdet følgende opfølgningsredegørelse.

 

Det skal bemærkes, at der ifølge lovbekendtgørelsen skal laves en ny servicestrategi når den nye Borgerrepræsentation tiltræder, og at Borgerrepræsentationen ligeledes skal gøre status på servicestrategien inden udgangen af 3. kvartal 2009, hvori valg til kommunalbestyrelser finder sted.

 

 

ØKONOMI

Ingen

 

MILJØVURDERING

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Udkast til Opfølgning på Servicestrategi for Københavns Kommune

Indholdet af opfølgningsredegørelsen på servicestrategien samt opfølgningsredegørelsen vedr. udbud.

 

 

 

Erik Jacobsen                                                                /    Bjarne Winge

 

 

Til top