Mødedato: 22.08.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Københavnerforslag vedr. behandlingsgaranti til københavnere der er vokset op i misbrugshjem

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til et københavnerforslag om at etablere en behandlingsgaranti på 90 dage til københavnere i alderen 14-35 år, der er vokset op i misbrugshjem. Det er det første Københavnerforslag, der har opnået mere end 2.500 stemmer fra bosiddende københavnere og som dermed går videre til politisk behandling.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at det tages til efterretning, at indførelse af den i forslaget beskrevne behandlingsgaranti til børn og unge mellem 14 og 35 år, kræver, at der afsættes de nødvendige midler til opgaven i forbindelse med Budget 2025,
  2. at københavnerforslag om en behandlingsgaranti til børn og unge mellem 14 og 35 år, som er belastet af en opvækst i en familie med alkohol- eller stofmisbrug, hermed er håndteret.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Casper Berg Lavmand Larsen har stillet følgende københavnerforslag:

Københavns Kommune skal snarest og senest i 2024 indføre en behandlingsgaranti til børn og unge mellem 14 og 35 år, som er belastet af en opvækst i en familie med alkohol- eller stofmisbrug. Behandlingsgarantien skal sikre, at børn og unge inden for 90 dage får tilbud om gratis og specialiseret behandling.”

Forslagsstiller motiverer bl.a. forslaget med (se den fulde motivering i bilag 1), at målgruppen har 2,5 gange højere sandsynlighed for indlæggelse på en psykiatrisk afdeling og dobbelt så stor risiko for at forsøge selvmord sammenlignet med deres jævnaldrende. En tredjedel udvikler psykiske problemer såsom angst, depression, spiseforstyrrelser, selvskade og får PTSD-symptomer. Organisationen TUBA tilbyder terapi til børn og unge af forældre med et misbrug og det fremgår af deres årsrapport for 2024, at 42 % af de unge i terapeutisk behandling har været udsat for fysisk vold i hjemme, 28 % har været udsat for seksuelle krænkelser eller overgreb, mens 47 % aldrig har talt med nogen om deres forældres misbrugsproblemer før, de kom i terapi.

Forslagsstiller ønsker, at opgaven løses af en relevant civilsamfundsorganisation. Det kan f.eks. være TUBA København. TUBA København oplyser, at der aktuelt er 666 unge på venteliste, og at ventetiden er knap et år for de 18-25-årige og op til 3,5 år for de 26-35-årige (de 14-18-årige kommer til med det samme). Motivationen for forslaget om en behandlingsgaranti for de 14-35-årige er derfor at gøre op med den lange ventetid og sikre, at alle, der har behov, får en indsats hurtigt.

Løsning

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til københavnerforslaget om en behandlingsgaranti til børn og unge mellem 14 og 35 år, som er belastet af en opvækst i en familie med alkohol- eller stofmisbrug. En behandlingsgaranti indebærer, at der skal afsættes midler til en større behandlingskapacitet til målgruppen.

Forslaget behandles i Borgerrepræsentationen, da det har mindst tre medstillere, opfylder kriterierne for københavnerforslag og har opnået stemmer fra mindst 2.500 bosiddende københavnere inden for 180 dage (svarende til ca. seks måneder). Forslaget har fået 3.845 stemmer.

Behandlingsgaranti til børn og unge 90 dage
Københavns Kommune kan godt indføre en behandlingsgaranti til børn og unge i alderen 14-35 år, der er vokset op i familier med misbrug. Det kræver dog, at der afsættes de nødvendige midler til opgaven, og at opgaven sendes i udbud, hvis den skal løses af en ikke-kommunal aktør, herunder en civilsamfundsorganisation.

I praksis er der allerede en behandlingsgaranti for de unge under 18 år, da Socialforvaltningen har en kontrakt med TUBA København, som indebærer, at der ikke må være venteliste for de 14-17-årige. TUBA København har venteliste for de 18-35-årige, så det vil i første omgang være nødvendigt at fjerne den eksisterende venteliste, hvis der skal indføres en behandlingsgaranti på 90 dage. Det gælder uanset, om det vil være TUBA København eller en anden aktør, der vinder et eventuelt udbud om levere behandlingsgarantien.

Socialforvaltningen foreslår, at Borgerrepræsentationen beder om at få udarbejdet et budgetnotat til Budget 2025, hvor forvaltningen kan beregne de konkrete omkostninger ved at indføre en behandlingsgaranti på 90 dage for de 18-35-årige.

Socialforvaltningen bemærker, at en behandlingsgaranti såvel som det eksisterende behandlingstilbud falder uden for den kommunale forsyningsforpligtelse, dvs. at Københavns Kommune ikke er forpligtet til at stille det til rådighed.

Eksisterende behandlingstilbud til målgruppen
Socialforvaltningen har tilbuddet Barndom i Balance – Opvækst og rusmidler (BiBa), der er et gratis tilbud til børn og unge (0-24 år) fra familier med alkohol-, hash- og stofproblemer. BiBa hjælper børn, unge og deres familier via rådgivning, samtaleforløb, legeterapi, gruppeforløb mm. Forvaltningen finansierer selv to fastansatte medarbejdere i BiBa, mens de øvrige medarbejdere er finansieret af ca. 5,8 mio. kr. fra Social- og Boligstyrelsens pulje ”Behandlingstilbud til børn og unge fra familier med stof- eller alkoholmisbrug”. Der er som udgangspunkt ikke ventelister hos BiBa.

Derudover har forvaltningen siden 2018 haft en kontrakt med TUBA København om at levere 350 årspladser til brug for rådgivning og terapi til københavnere mellem 14 og 35 år, som er vokset op i familier med alkohol- eller andre rusmiddelproblemer. Forvaltningen indgik i 2022 en ny toårig kontrakt med TUBA København på 4,1 mio. kr. årligt, efter at opgaven havde været i udbud.

Kontrakten indebærer, at TUBA København ikke har venteliste for børn og unge under 18 år, og at der højst må være en ventetid på otte uger til rådgivning/terapi for unge mellem 18 og 25 år. Børn og unge mellem 14 og 25 år skal viderehenvises til andre tilbud, hvis der opstår ventelister. Der kan både henvises til kommunale og frivillige tilbud. TUBA har tidligere oplyst, at mange af de voksne vælger at takke nej til viderehenvisningen, hvilket medfører venteliste for denne aldersgruppe.

Den nuværende kontrakt udløber ved udgangen af oktober 2024, men med mulighed for forlængelse i to gange et år. Hvis der indføres en behandlingsgaranti, jf. Københavnerforslaget, skal det koordineres, så den nuværende kontrakt med TUBA København ophører, inden forvaltningen indgår en eventuel ny kontrakt med TUBA eller en anden leverandør om en behandlingsgaranti. Ellers risikerer forvaltningen at betale for samme ydelse flere steder.

Forslag fremsat i Folketinget
Socialforvaltningen gør opmærksom på, at det Konservative Folkeparti har fremsat et lignende forslag i Folketinget, der er planlagt til 2. behandling den 4. juni 2024:

Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af indeværende kalenderår at fremsætte et lovforslag, som indebærer en behandlingsgaranti til børn og unge under 25 år, der er belastede af en opvækst med voksne, der er stof- eller alkoholafhængige. Behandlingsgarantien skal sikre, at børn og unge anonymt og så vidt muligt inden 14 dage, men senest inden 30 dage efter de har henvendt sig, får den nødvendige rådgivning, støtte og behandling.”

Hvis forslaget vedtages, vil det erstatte forslaget om behandlingsgaranti for de 14-25-årige i Københavns Kommune, men ikke målgruppen mellem 26 og 35 år. Borgerrepræsentationen kan derfor fortsat vælge at afsætte midler til en behandlingsgaranti for den resterende del af målgruppen, dvs. de 26-35-årige. 

Sammenligning af modeller
Socialforvaltningen har samlet de forskellige modeller for behandlingsgaranti i nedenstående tabel, hvor den aktuelle venteliste hos TUBA København også fremgår.

Alder

Nuværende kontrakt med TUBA

Aktuel venteliste hos TUBA

Københavnerforslag

Forslag fremsat i Folketinget

14-18 år

Ingen ventetid

Ingen ventetid

Maks. 90 dage*

Så vidt muligt 14 dage og højst 30 dage

18-25 år

Maks. 8 ugers ventetid

2 år for individuel terapi og knap 1 år for gruppeterapi

Maks. 90 dage

Så vidt muligt 14 dage og højst 30 dage

26-35 år

Ingen begrænsning for ventetid

3,5 år for individuel terapi og 2 år for gruppeterapi

Maks. 90 dage

Ikke omfattet

*Forvaltningen anbefaler, at forvaltningens nuværende krav om ingen ventetid fastholdes for de 14-18-årige. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Det er nødvendigt at afsætte midler til opgaven i Budget 2025, hvis Borgerrepræsentationen ønsker at etablere en behandlingsgaranti som beskrevet i københavnerforslaget.

Forvaltningen har tidligere til Budget 2023 (SO77) beregnet, at det ville koste en engangsudgift på ca. 6 mio. kr. at afskaffe den daværende venteliste på 469 unge hos TUBA København og at der efterfølgende skulle afsættes ca. 10 mio. kr. årligt i drift til en behandlingsgaranti på fire uger. Forvaltningen vurderer, at en afskaffelse af ventelisten i dag vil koste ca. 9 mio. kr. i engangsudgift, da ventelisten er steget til 666 unge. Den efterfølgende drift vil være mere end den nuværende kontrakt på 4,1 mio. kr. og mindre end 10 mio. kr., da forslaget til Budget 2023 gik på en fire ugers ventetid. De konkrete beløb vil blive beregnet i forbindelse med en eventuel bestilling på nyt budgetnotat til Budget 2025.  

Videre proces

Sagen sendes videre til behandling i Borgerrepræsentationen.

Ethvert medlem af Borgerrepræsentationen kan bestille et budgetnotat til Budget 2025, hvor forvaltningen kan beregne de konkrete omkostninger ved at indføre en behandlingsgaranti på 90 dage for de 18-35-årige.

 

Mikkel Boje

                                         / Assal Raun

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler:

  1. at det tages til efterretning, at indførelse af den i forslaget beskrevne behandlingsgaranti til børn og unge mellem 14 og 35 år, kræver, at der afsættes de nødvendige midler til opgaven i forbindelse med Budget 2025.
  2. at københavnerforslag om en behandlingsgaranti til børn og unge mellem 14 og 35 år, som er belastet af en opvækst i en familie med alkohol- eller stofmisbrug, hermed er håndteret.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 29-05-2024

Indstillingen blev anbefalet.

 

Derudover bad Socialudvalget om at få udarbejdet et budgetnotat til Budget 2025 på den foreslåede behandlingsgaranti.

 

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2024

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med 55 stemmer. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, C, F, B, V, Å, I og O

Til top