Mødedato: 22.08.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Vedtagelse af regulativ for erhvervsaffald

Se alle bilag

Regulativet for erhvervsaffald skal revideres som følge af Borgerrepræsentationens beslutning om at kompetenceoverdrage affaldsindsamling fra kommunens egne institutioner og virksomheder til I/S Amager Ressourcecenter (ARC). Derudover stilles der krav om, at private virksomheder og kommunens egne institutioner og virksomheder i visse tilfælde skal anvende klare plastsække til emballering af affald. Regulativet har været i offentlig høring, og Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget 10 høringssvar, som samlet set ikke har givet anledning til ændringer af regulativforslaget.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende forslag til revideret regulativ for erhvervsaffald, jf. bilag 2.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 8. april 2024, at forslag til revideret regulativ for erhvervsaffald blev sendt i offentlig høring i fire uger fra den 19. april 2024 til den 17. maj 2024. Baggrunden for den forslåede regulativrevision er Borgerrepræsentationens beslutning den 18. april 2024 om at kompetenceoverdrage affaldsindsamlingen fra kommunens egne institutioner og virksomheder til ARC med virkning fra 1. september 2024. Forvaltningen har modtaget i alt 10 høringssvar (bilag 3).

Løsning

Som følge af Borgerrepræsentationens beslutning om at kompetenceoverdrage affaldsindsamlingen fra kommunens egne institutioner og virksomheder til ARC, skal regulativet for erhvervsaffald fremover indeholde 16 nye ordninger for indsamling af affald fra kommunens egne institutioner og virksomheder. De foreslåede ordninger afspejler de forskellige affaldstyper, som kommunens egne institutioner og virksomheder producerer. De enkelte institutioner m.v. skal betale i det omfang, de benytter de enkelte affaldsordninger. Herudover stiller forslaget til revideret regulativ krav om, at private virksomheder og kommunens egne institutioner og virksomheder i visse tilfælde anvender klare plastsække til emballering af affald. Kravet om klare plastsække forventes at øge sorteringen af det genanvendelige affald, samt at give virksomhederne og institutionerne bedre mulighed for selv at rette op på fejlsortering og at gøre tilsynene mere effektive.

Høring

Der er modtaget i alt syv høringssvar fra lokaludvalg og miljøpunkt, et høringssvar fra Københavns Ældreråds Teknik og Miljøudvalg, et høringssvar fra Handicaprådet i Københavns Kommune og et høringssvar Østerbro Lokaludvalg (bilag 3). Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger til høringssvarene fremgår af et høringsnotat (bilag 4) og er gengivet i en kort opsamling nedenfor. Samlet set har bemærkningerne ikke givet anledning til ændringer af regulativforslaget.

Høringssvar vedrørende nye ordninger for kommunale institutioner og krav om plastsække
Ud over positive tilkendegivelser vedrørende ændringsforslaget indeholder høringssvarene ingen bemærkninger til de foreslåede ændringer af regulativet.

Høringssvar vedrørende øget indsamling af affald fra private virksomheder
Nørrebro Lokaludvalg foreslår, at Københavns Kommune inkluderer små og mellemstore virksomheder i de eksisterende affaldsordninger for at løse pladsproblemer i gårdene og trængsel på vejene. Indre By Lokaludvalg foreslår, at indsamling af alt erhvervsaffald fra Indre By kompetenceoverdrages til ARC med henblik på at få en bæredygtig, effektiv og koordineret indsamling af affald fra beboelse og erhverv i Indre By.

Hertil bemærker forvaltningen, at det gældende erhvervsaffaldsregulativ allerede i dag i et vist omfang tilbyder private virksomheder, der ligger i ejendomme, hvor der også er boliger at benytte de kommunale indsamlingsordninger for husholdningsaffald. Der er i henhold til lovgivningen tale om et frivilligt tilbud, og forvaltningen har derfor ikke hjemmel til at tvinge virksomhederne til at benytte Københavns Kommunes indsamlingsordninger.

Høringssvar vedrørende øget sortering og fokus på affaldshierarkiet
Valby Lokaludvalg ønsker mere fokus på affaldssortering i de kommunale institutioner, og Østerbro Lokaludvalg ønsker, at institutionerne følger affaldshierarkiet, så genbrug prioriteres før genanvendelse.

Hertil bemærker forvaltningen, at der i affaldsbekendtgørelsen er fastsat nationalt strømlinede sorteringskriterier, som også omfatter affald fra kommunale institutioner. Affaldsbekendtgørelsen forpligter derudover kommunen til at sikre, at den kommunale affaldshåndtering sker i overensstemmelse med affaldshierarki, hvorfor genbrug ifølge lovgivningen skal prioriteres før genanvendelse. Økonomiforvaltningen (Københavns Ejendomme) oplyser, at forvaltningen løbende arbejder for at skabe bedre sortering af affald i kommunens skoler og institutioner, herunder med indsatser herom i kommunens gældende Ressource og Affaldsplan 2024, Cirkulær København.

Høringssvar vedrørende tilgængelighed for mennesker med handicap
Handicaprådet i Københavns Kommune anfører, at affaldssortering skal være tilgængeligt for alle uanset handicap. Hertil oplyser Økonomiforvaltningen (Københavns Ejendomme), at forvaltningen løbende arbejder med at sikre godt arbejdsmiljø for de skraldemænd, der indsamler affald fra kommunens institutioner, fx ved sikre jævne og faste overflader og ved belysning i affaldsskure, og at disse tiltag bl.a. også forbedrer adgangen til faciliteterne for mennesker med handicap.

Høringssvar vedrørende tømmetidspunkter
Indre By Lokaludvalg foreslår, at indsamling af affald skal ske efter kl. 09.00 og gerne i tidsrummet kl. 18.00-20.30, hvor støjgenerne ikke opleves så voldsomme. Hertil bemærker forvaltningen, at Borgerrepræsentationen har besluttet at ensarte tømningsvindue for husholdningsaffald i hele byen fra kl. 06.00-20.00. Økonomiforvaltningen (Københavns Ejendomme) oplyser, at forvaltningen tilstræber, at kommunale institutioners beholdere så vidt det er muligt bliver tømt i samme tidsrum, men at praktiske årsager kan der være behov for at tømme uden for dette tidsrum.

Høringssvar vedrørende madaffald
Østerbro Lokaludvalg mener, at der skal sikres høj genanvendelse af madaffald. Hertil bemærker forvaltningen, at kommunens institutioner allerede i dag efter lovgivningen er forpligtet til at sortere madaffald og at sikre, at det sorterede madaffald genanvendes. Fra den 1. september 2024 køres madaffald fra kommunens institutioner sammen med madaffald fra husholdninger til Solrød Bioenergi ApS, hvor det genanvendes ved bioforgasning, og gødningsressourcen udnyttes på landbrugsjord.

Høringssvar vedrørende gebyr for restaffald
Østerbro Lokaludvalg undrer sig over, at gebyret for restaffald ikke er steget i de sidste 15 år. Hertil bemærker forvaltningen, at gebyret for restaffald fra husholdninger beregnes på baggrund af ejendommens beholdervolumen. Literprisen for restaffald har været stigende i den anførte periode.

Politisk handlerum
Den del af de foreslåede regulativændringer, der handler om indførelse af ordninger for kommunens egne institutioner og virksomheder (forslagets §§ 18-33), er en konsekvens af Borgerrepræsentationens beslutning om kompetenceoverdragelse til ARC og er derfor ikke en del af det politiske handlerum.

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at:

  • regulativet ikke skal indeholde forslag til krav om anvendelse af klare plastsække. Dette vil betyde, at målet om øget sortering af det genanvendelige erhvervsaffald og mulighed for, at virksomhederne og institutionerne kan rette op på eventuel fejlsortering og mere effektive tilsyn ikke understøttes i samme grad.

Økonomi

Regulativet for erhvervsaffald har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen vil fortsat skulle administrere ordningerne for de kommunale institutioner mv., herunder opkræve gebyrer, som dækker omkostningerne til ordningerne. Ordningerne har derfor ingen betydning for husholdningernes ordninger eller de to kommunale indsamlingsordninger for erhvervsaffald, der opkræves markedspriser for (ordningen for husholdningslignende restaffald og ordningen for affald egnet til materialenyttiggørelse).

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil forvaltningen offentliggøre det reviderede regulativ for erhvervsaffald i Energistyrelsens Nationale Regulativ-database og på Københavns Kommunes hjemmeside med ikrafttrædelse den 1. september 2024.

 

Søren Wille              / Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til revideret regulativ for erhvervsaffald, jf. bilag 2.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 10. juni 2024

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2024

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2024

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top