Nye visiterede seniorbofællesskaber med fokus på tryghed
Indstilling
Indstilling om,
- at der gives en anlægsbevilling på 0,3 mio. kr. i 2019 (2019 p/l) og 3,52 mio. kr. i 2020 (2020 p/l) til montering og istandsættelse af servicearealer på Guldbergs Have. Der anvises dækning på anlægsbevillingen til Moderniseringsplanen på Sundheds- og Omsorgsudvalgets anlægsramme.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
(Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Problemstilling
Som en del af moderniseringsplanen for plejehjem i Budget 2018 har Borgerrepræsentationen besluttet, at der skal etableres 70 sociale ældreboliger til den gruppe borgere, der i dag visiteres til en plejebolig, men som ville opnå en højere grad af livskvalitet gennem socialt samvær med ligesindede i almene ældreboliger, hvor der er tilknyttet servicearealer og fast hjælp.
Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte derfor på udvalgsmødet den 13. december 2018, at rammerne for og placeringen af det nye tilbud om ’visiterede seniorbofællesskaber med fokus på tryghed’ blev sendt i høring.
På baggrund af de indkomne høringssvar forelægger forvaltningen igen rammerne for og placeringen af de nye boligtilbud til udvalgets endelige godkendelse med henblik på, at forvaltningen kan forberede den første ibrugtagning i 2020/2021.
Løsning
Etableringen af det nye boligtilbud med arbejdstitlen ’visiterede seniorbofællesskaber med fokus på tryghed’ er til den gruppe af borgere, som i dag visiteres til en plejehjemsplads grundet utryghed og ensomhed, men måske ikke har brug for det høje niveau af praktisk og personlig hjælp og støtte, der er på et plejehjem. Derfor er der i det nye tilbud fokus på den sociale omsorg og pædagogiske kompetencer, som supplement til den praktiske hjælp og støtte i hverdagen, for at ramme målgruppens behov.
Boligerne er for målgruppen tænkt som et attraktivt alternativ til at flytte i plejebolig, og de kommer således til at fungere som supplement til den øvrige plejeboligkapacitet.
Tilbuddet tænkes også at kunne medvirke til at forebygge funktionstab og dermed undgå eller udskyde behovet for pleje og en egentlig plejehjemsplads.
Høring
Rammerne for og placeringen af de ’visiterede seniorbofællesskaber med fokus på tryghed’ har været i høring hos Københavns Ældreråd samt de berørte boligorganisationer, FSB og AKB København, og deres relevante afdelingsbestyrelser.
Alle høringsparter har indsendt positive høringssvar, hvor de bakker op om både indhold og den inddragende proces i forvaltningens beskrivelse af de nye tilbud og deres placering. Såvel ældrerådet som boligorganisationerne ser de ’visiterede seniorbofællesskaber’, som et positiv tiltag med potentiale for at komme mange borgere til gavn. Alle tre høringsparter ser frem til den videre dialog, som forvaltningen har forslået, om udviklingen af tilbuddet.
De fulde høringssvar er samlet i bilag 1. I bilag 2 er de mere specifikke kommentarer fra de indkomne høringssvar resumeret og rubriceret sammen med forvaltningens bemærkningen hertil.
På den baggrund, er det forvaltningens vurdering, at høringssvarene ikke giver anledning til væsentlige ændringer af rammerne for seniorbofællesskabet eller forslaget til placeringen af bofællesskabet.
På den baggrund indstiller forvaltningen følgende beskrivelse af rammerne for og placeringen af ’de visiterede seniorbofællesskaber’ til godkendelse.
Overordnede rammer for ’visiterede seniorbofællesskaber med fokus på tryghed’
De 'visiterede seniorbofællesskaber med fokus på tryghed' målrettes ældre, der ønsker mere samvær og søger den tryghed, som et fællesskab kan give, men som ikke selv har mange ressourcer. Disse ældre vil også have brug for støtte til struktur og samvær i hverdagen.
De visiterede seniorbofælleskaber skal:
• Give støtte til struktur og praktiske gøremål i hverdagen.
Tilbuddet skal styrke en-til-en-relationen mellem de ældre og personale og give rum til samtaler, også svære samtaler om fx sorg og manglende livsmod. Tilbuddet skal også give støtte til daglige rutiner og gøremål, fx at kunne drage omsorg for sig selv i forhold til måltider og bad, eller i forhold til at være tryg ved at gå på gaden og handle ind, hvis man har svært ved at se eller høre.
• Sætte det sociale i centrum.
Tilbuddet skal styrke netværk og sociale relationer, ikke mindst de ældre beboere imellem. Det handler blandt andet om at understøtte, at de ældre kan hjælpe hinanden, og at de kan deltage i samvær, konkrete aktiviteter og træning såsom at spille kort sammen, nyde en kop kaffe, lave mad sammen eller gå en tur i nærområdet. En plads i fællesskabet betyder ikke kun noget for den enkelte, men også at de ældre kan være noget for hinanden.
• Forebygge utryghed og ensomhed blandt ældre.
I tilbuddet lægges vægt på at gøre brug af lokale tilbud og aktiviteter, fx at komme i det lokale aktivitets- eller træningscenter. I et af de visiterede seniorbofællesskaber (Guldbergs Have) integreres tilbuddet med den daglige hjælp (hjemmepleje) for at undersøge, om og hvordan et integreret tilbud kan skabe værdi for et samlet ældreboligområde.
I tilbuddet ansættes personale med socialpædagogiske erfaringer – i Guldbergs Have dog sammen med social- og sundhedshjælpere og -assistenter samt terapeuter. Personalet organiseres i selvstyrende teams uden faste vagtplaner for at skabe en fleksibel ramme, hvor medarbejderne kan tilrettelægge deres arbejde med afsæt i den enkelte beboer og den samlede gruppes aktuelle behov.
Såfremt udvalget godkender denne indstilling, vil forvaltningen udarbejde de administrative visitationskriterier i dialog med Københavns Ældrerådet.
Idet der er tale om et helt nyt tilbud, vil forvaltningen løbende udvikle, afprøve og evaluere tilbuddet. Udviklingen og afprøvningen tager afsæt i at inddrage både beboere og personale og sammen være nysgerrige på at udforme tilbuddet. Evalueringen sker i samarbejde med forskere fra Københavns Professionshøjskole, og viden og erfaringer fra de første to enheder skal danne grundlag for placering og udformning af et tredje seniorbofællesskab.
Fysisk placering af visiterede seniorboligfælleskaber
De visiterede seniorboligfællesskaber etableres som tre selvstændige enheder i eksisterende ældreboligbebyggelser, hvor i alt 80 eksisterende ældreboliger omdannes til 70 boliger i tre seniorbofællesskaber med tilhørende fællesrum og -arealer samt fast personale. Ti ud af de 80 ældreboliger ombygges til fællesrum og -arealer. Seniorboligfællesskaberne vil således hver bestå af 15-30 seniorboliger og tilhørende fællesrum. Indretningen kommer til at bygge på principper om synlighed, fleksibilitet samt plads til små og store fællesskaber, men også udnyttelse af grønne arealer. Den enkelte bolig bevares, som den er, men anvendes fremover til borgere visiteret til seniorbofællesskab med fokus på tryghed og dermed ikke som almindelig ældrebolig. Boligerne vil løbende blive istandsat efter gældende istandsættelsesordning i afdelingen jf. Lov om almene boliger.
Forvaltningen indstiller, at de tre seniorboligfællesskaber etableres og placeres efter nedenstående plan:
• Guldbergs Have
Guldbergs Have har cirka 275 ældreboliger og ligger i forbindelse med De Gamles By. Guldbergs Have ejes af det almene boligselskab AKB. I 2020/2021 etableres et visiteret seniorbofællesskab i Guldbergs Have. Servicearealet etableres i Guldbergs Have 19, 1. sal, som Københavns Kommune ejer, og som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gennem mange år har lejet og anvendt til forskellige formål. Servicearealerne skal både anvendes som fællesarealer til seniorbofællesskabet og rumme tilbud til de øvrige beboere i Guldbergs Have.
• Sundparken
Sundparken har cirka 490 ældreboliger og huser desuden en hjemmeplejeenhed og en sygeplejeklinik. Der planlægges endvidere etablering af et plejehjem i Sundparken. Sundparken ejes af det almene boligselskab FSB. I 2021/2022 etableres et visiteret seniorbofællesskab i Sundparken. Servicearealet etableres ved nedlæggelse og efterfølgende ombygning af 3-4 ældreboliger.
De visiterede seniorbofællesskaber vil både i Guldbergs Have og Sundparken blive placeret samlet og med let adgang til servicearealer/fællesarealer.
• Ca. 2024 et tredje sted
Der placeres et visiteret seniorbofællesskab med 15-20 boliger i en tredje ældreboligbebyggelse med forventet åbning i 2024. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges en sag herom.
For at kunne etablere seniorboligfællesskaberne på ovennævnte placeringer, er det en forudsætning, at det fornødne antal boliger bliver ledige. Det er dog frivilligt for de nuværende beboere i de berørte ældreboliger, om de vil flytte til en anden opgang, anden ældreboligbebyggelse eller om de vil blive boende. Alle rimelige udgifter i forbindelse med en flytning vil blive dækket af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, der også vil være behjælpelig med at håndtere alle praktiske forhold i forbindelse med flytningen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har god erfaring med at genhuse beboere fra tidligere projekter, hvor ældreboliger er overdraget til Socialforvaltningen og hvor beboerne er blevet tilbudt flyttetilskud og erstatningsbolig efter eget ønske og økonomisk råderum.
Økonomi
Udgifter til montering og istandsættelse af servicearealer i forbindelse med omdannelse af eksisterende ældreboliger til seniorboliger i Guldbergs Have afholdes af Moderniseringsplanen vedtaget med Budget 2011 og udvidelse af Moderniseringsplanen vedtaget med budget 2018, jf. tabel 1.
Tabel 1. Anlægsbevilling - frigivelse af anlægsmidler
Udvalg |
Aktivitet/projekt |
Bevilling og navn |
Funktion |
Beløb i 1.000 kr. |
|
2019 (2019 p/l) |
2020 (2020 p/l) |
||||
SOU |
Montering af Servicearealer Guldbergs Have (Budgetaftale 2011 – Moderniseringsplan 2) |
3435 Anlæg |
0.25.18.3 |
|
1.920 |
Istandsættelse af Servicearealer Guldbergs Have (Budgetaftale 2018 – Udvidelse af Moderniseringsplanen – Frikøb af ældreboliger) |
3435 Anlæg |
0.25.19.3 |
300 |
1.600 |
|
I alt |
Montering og istandsættelse servicearealer Guldbergs Have |
|
|
300 |
3.520 |
Det skal bemærkes, at Sundheds- og Omsorgsudvalget vil få forelagt en indstilling vedrørende anlægsbevilling til Sundparken, når model for overtagelse af lejemål til fællesarealer er aftalt med FSB.
Udgifter til tomgangshusleje i forbindelse med frigørelse af boliger til seniorbofællesskabet afholdes indenfor rammerne af Moderniseringsplanen.
Udgifterne til driften af seniorboligerne afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets serviceramme.
Det bemærkes, at der med Sundheds- og Omsorgsudvalgets prioritering af forvaltningens anlægsmåltal den 24. januar 2019 og 23. maj 2019 er afsat anlægsmåltal i 2019 og 2020 til montering og istandsættelse af servicearealer i Guldbergs Have.
Videre proces
Efter Borgerrepræsentationens behandling af denne indstilling vil forvaltningen forberede den konkrete etablering, og foretage de nødvendige ombygninger med henblik på den første åbning af et visiteret seniorbofællesskab i Guldbergs Have i 2020/2021.
Forvaltningen vil endvidere , i samarbejde med boligselskaberne, tilrettelægge en proces for de frivillige flytninger. Tidspunktet for åbning af de kommende seniorbofælleskaber afhænger dels af disse drøftelser, dels af hvornår der bliver ledige ældreboliger, som de berørte borgere ønsker at flytte til.
Boligerne i de visiterede seniorbofælleskaber indgår i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens plejeboligkapacitet. Det præcise tidspunkt for åbning af seniorbofællesskabet i Guldbergs Have og efterfølgende af Sundparken skal derfor samtidig indgå i den årlige tilpasning af plejeboligkapaciteten, der sker som følge af den demografiske udvikling. Sundheds- og Omsorgsudvalget vil i august/september 2019 blive forlagt en indstilling om tilpasning af plejeboligkapaciteten i 2020/2021.
Oversigt over politisk behandling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at tage orienteringen om de indkomne høringssvar til efterretning,
- at godkende rammerne for det nye tilbud om ’visiterede seniorbofællesskaber med fokus på tryghed',
- at godkende placeringen af visiterede seniorbofællesskaber i Guldbergs Have og Sundparken.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
4. at der gives en anlægsbevilling på 0,3 mio. kr. i 2019 (2019 p/l) og 3,52 mio. kr. i 2020 (2020 p/l) til montering og istandsættelse af servicearealer på Guldbergs Have. Der anvises dækning på anlægsbevillingen til Moderniseringsplanen på Sundheds- og Omsorgsudvalgets anlægsramme.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2019
Indstillingen blev godkendt, idet udvalget tog det omdelte rettelsesblad til efterretning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2019
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2019
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.