Forsikring af frivillig kommunal indsats
Indstilling
Indstilling om,
-
at det godkendes, at der etableres forsikring for frivillig indsats,
-
at det godkendes, at Københavns Ejendomme og Indkøb etablerer forsikring for frivillig indsats som udvidet dækning (jf. scenarie 2, udvidet dækning).
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Folketinget vedtog den 2. marts 2017 en lovændring i lov om social service med ikrafttrædelse 1. juni 2017. Ændringen gav kommunerne mulighed for at forsikre eller selvforsikre borgere, der udfører frivillig indsats. Borgere, der udfører frivillig indsats, kan således omfattes af den samme sikring som kommunens ansatte og borgere, der udfører frivilligt arbejde for Københavns Kommune (KK).
Det er alene borgerens frivillige indsats i tilknytning til den kommunale og regionale opgavevaretagelse, som kommunalbestyrelser og regionsråd har fået hjemmel til at tegne forsikring for eller være selvforsikrende for.
Frivilligt arbejde defineres således:
- Af arbejdsskadesikringslovens § 2 fremgår det at arbejdet kan være lønnet eller ulønnet og kan være varigt, midlertidigt eller forbigående.
- Arbejde i arbejdsskadesikringslovens forstand forudsætter efter §2, stk. 1, at der består en tjeneste/antagelsesforhold mellem arbejdstageren og arbejdsgiveren.
- Endvidere skal arbejdet efter praksis tilvejebringe en form for nytteværdi af enten fysisk eller immateriel karakter.
- Frivilligt arbejde er oftest ulønnet.
Frivillig indsats er en indsats, som typisk er karakteriseret ved,
- at arbejdsgiveren ikke har nogen instruktionsbeføjelser,
- at den ikke har nogen nytteværdi,
- at ingen lønnet medarbejder skulle have udført den, hvis den frivillige ikke havde,
- at der ikke er et ansættelseslignende forhold,
- at der ikke er nogen fast vagtplan,
- at der ikke skal findes en afløser i tilfælde af fravær.
Se også bilag 1 vedr. begrebsdefinitioner.
Allerede i 2014 arbejdede KK på at forsikre frivillige herunder også frivillig indsats. Økonomiforvaltningen (ØKF) anmodede i den forbindelse Statsforvaltningen om en vejledende udtalelse om, hvorvidt kommunen kunne tegne rejseforsikringer af bl.a. frivillige på rejser med kommunens institutioner. Statsministeriet tog anmodningen op til behandling. I 2016 afgav Social- og Indenrigsministeriet svar om, at ministeriet på baggrund af anmodningen ville overveje at tilvejebringe hjemmel i lovgivningen til, at kommuner vil kunne tegne de nødvendige forsikringer (bilag 2). Indtil da har der ikke været hjemmel til at forsikre frivillige på rejser eller borgere der yder frivillig indsats.
ØKF har, sideløbende med 6-by-samarbejdet (som er et samarbejde mellem seks af landets største kommuner; Randers, Esbjerg, Aalborg, Odense, København og Aarhus), afsøgt mulighederne for at etablere forsikringsdækning for frivillig indsats. I den forbindelse er der gennemført en undersøgelse med fokus på at formulere en fælles forsikringsdefinition af frivillig indsats, afdække markedet og se på mulighederne for at selvforsikre. Undersøgelsen fremgår af rapporten (bilag 3), hvor der opstilles tre scenarier, der beskriver, hvordan dækningsomfanget for frivillig indsats kan se ud, og hvad det vil betyde for forsikringsløsningen ift. omkostning, dækningsgrad og dokumentationsbehov. De tre scenarier repræsenterer tre niveauer af dækning, omkostning og dokumentationsbehov og beskrives kort nedenfor. På baggrunden af rapporten anbefaler forvaltningerne at forsikre frivillig indsats med udvidet dækning jf. scenarie 2.
Nedenfor opstilles tre scenarier for potentiel forsikringsdækning. (Scenarierne er uddybet i bilag 3)
Scenarie 1: Bred dækning
- Ikke arbejde eller frivilligt arbejde
- Indsats, der har tilknytning til løsning af en kommunal opgave
Scenarie 2: Udvidet dækning
- Ikke arbejde eller frivilligt arbejde
- Indsats, der har tilknytning til løsning af en kommunal opgave
- Iværksat, anerkendt eller godkendt af fagansvarlig (eller derover)
- Ønske om registrering
Scenarie 3: Begrænset dækning
- Ikke arbejde eller frivilligt arbejde
- Indsats, der har tilknytning til løsning af en kommunal opgave
- Skriftlig godkendelse af indsatsen af en kontorchef (eller derover)
- Skriftlig eller elektronisk registrering af forbrugt tid og af personer, der udfører indsatsen
Ved etablering af en forsikringsordning for frivillig indsats vil alle, der yder en frivillig indsats i henhold til et af de tre ovenstående scenarier, være forsikringsdækket.
På baggrund af ØKF-rapporten valgte forvaltningerne at pege på scenarie 2: Udvidet dækning som ramme for KKs forsikring af frivillig indsats. Begrundelsen er, at scenariet sikre borgere, der yder frivillig indsats, men samtidig minimerer den affødte meradministration.
Løsning
Udvidet dækning dækker alle indsatser, der som minimum er godkendt af en lokal projektleder eller fagperson for at opnå dækning. Forsikrings-løsningen opfordrer endvidere til registrering af borgere, der yder indsatsen og antallet af timer brugt i forbindelse med udførsel af frivillig indsats. En sådan registrering kan foregå ved brug af f.eks. frivilligaftalen.
I dag har forvaltningerne forskellige processer samt forskellige niveauer af formalisering omkring processerne ved brugen af frivillig indsats. Ved at implementere ovennævnte selv-forsikrings-løsning, vil der ske ændringer i enkelte forvaltningers praksis for at sikre, at frivillige indsatser kan forsikringsdækkes. Ændringerne vil generelt være karakteriseret af en højere formalisering samt sikring af, at indsatser, der skal kunne forsikringsdækkes, er iværksat, anerkendt eller godkendt af en fagansvarlig (eller derover) i forvaltningen.
Økonomi
KK er i dag selvforsikret på arbejdsskade– og ansvarsområdet. Forskellen på eksternforsikring og selvforsikring er som udgangspunkt, at KK selv påtager sig risikoen forbundet med dækningen af eventuelle skader.
For at beregne den samlede økonomiske belastning ved etablering af det anbefalede scenarie er der indhentet tal på, hvor mange årsværk, der forventes at blive brugt pr. forvaltning til udførsel af frivillig indsats. Antallet af årsværk danner baggrund for de samlede forsikringsomkostninger. De samlede omkostninger består af ansvarsskader, arbejdsskader og skadebehandlingsomkostninger. I forbindelse med afdækning af dækningsomfanget og den økonomiske belastning af forvaltningerne har forvaltningerne estimeret et samlet antal årsværk til 114,5.
Estimatet er forbundet med en vis usikkerhed, da området ikke hidtil er belyst, og det endelige antal årsværk ikke kan verificeres.
|
Årsværk timer*pr. forvaltning |
BIF |
50.024 |
BUF |
26.936 |
KFF |
94.276 |
SOF |
19.240 |
SUF |
19.240 |
TMF |
8.658 |
ØKF |
1.924 |
Tabel 1 - 1 årsværk er 1924 timer
Selvforsikringsløsninger i KK er underlagt et krav om at kunne hvile i sig selv. Dvs. at omkostninger for forvaltningerne ikke må overstige de reelle omkostninger over en tiårig periode.
Ved etablering af selvforsikring af frivillig indsats vil dækningsansvaret for arbejdsskade og erhvervsansvarsområdet blive udvidet. Forvaltningerne kan i den forbindelse pålægges en meromkostning bestående af en direkte skadesudgift samt en skadebehandlingsudgift både for ansvars- og arbejdsskadeforsikringsområdet. Omkostningerne indregnes årligt i Indkaldelsescirkulæret (IC).
Arbejdsgruppen fremlagde samlede estimerede årlige omkostninger for HR-kredsen for den anbefalede selv-forsikrings-løsning. Omkostningerne estimeres til 153.047 kr. årligt fordelt på 7 forvaltninger.
Videre proces
Af det lovforberedende arbejde til Lov om sociale service fremgår det, at kommunalbestyrelsen selv beslutter, hvorvidt kommunen ønsker at tegne ulykkes- og ansvarsforsikringer for frivillige, der yder en frivillig indsats i tilknytning til løsning af kommunens opgaver. Det er således op til den enkelte kommunalbestyrelse at træffe beslutning om, hvorvidt de omhandlede ulykkes- og ansvarsforsikringer skal tegnes, og i givet fald, om det er alle eller kun udvalgte frivillige indsatser og aktiviteter, der skal omfattes.
Ved Borgerrepræsentationens godkendelse af indstillingens pkt. 1-2 etableres forsikring af frivillig indsats (jf. scenarie 2 i bilag 3).
Peter Stensgaard Mørch / Mads Grønvall
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at det godkendes, at der etableres forsikring for frivillig indsats,
-
at det godkendes, at Københavns Ejendomme og Indkøb etablerer forsikring for frivillig indsats som udvidet dækning (jf. scenarie 2, udvidet dækning).
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2019
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2019
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.