Mødedato: 22.08.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udredning om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen

Se alle bilag
Metroselskabet har udarbejdet en udredning om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen. Der skal tages stilling til, om udredningen kan tages til efterretning. Derudover skal der tages stilling til den videre proces for arbejdet med Sydhavnsmetro, herunder beslutninger i efteråret 2013 om valg af foretrukken løsning og finansiering.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Metroselskabets udredning om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen, herunder de anlægstekniske løsninger og driftsøkonomi, tages til efterretning som grundlag for at arbejde videre sammen med staten om at realisere metro til Sydhavnen, og indgåelse af endelig aftale herom (udredningen er vedlagt som bilag 1).

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Investeringer i kollektiv infrastruktur er vigtige for Københavns Kommune.

Indbyggertallet og antallet af arbejdspladser er i kraftig vækst i København. I Sydhavnen er der frem mod 2025 forudsat en betydelig byudvikling med 15.000 nye indbyggere og 3.000 nye arbejdspladser. Det skaber mere trafik og trængsel både over kommunegrænsen og internt i byen. Et effektivt og attraktivt kollektivt trafiksystem er et væsentligt virkelmiddel, hvis den øgede trafik skal afvikles på en bæredygtig måde, der samtidig reducerer trængslen på byens vejnet.

Dertil kommer, at en effektiv infrastruktur, der sikrer virksomhederne adgang til kvalificeret arbejdskraft, i flere undersøgelser optræder blandt de højst prioriterede parametre for europæiske virksomheders valg af lokalisering.

Borgerrepræsentationen og staten besluttede i juni 2012, at Metroselskabet skulle udarbejde en udredning af mulighederne for at udbygge metroen med en afgrening fra Metrocityringen til Ny Ellebjerg via Sydhavnen. Udredningen er nu færdig og er vedlagt denne indstilling som bilag 1. 

Udredningen kan danne grundlag for indgåelse af en aftale i Metroselskabets ejerkreds om finansiering af metroafgreningen, og om igangsættelse af forberedende arbejder samt udarbejdelse af VVM og plangrundlag for metroafgreningen til Ny Ellebjerg.

Løsning

En afgrening fra Cityringen til Sydhavn og Ny Ellebjerg vil styrke den kollektive trafik, byudviklingen og øge de stationsnære arealer. Samtidig styrkes den bymæssige sammenhæng mellem det klassiske og det nye Sydhavn og forbindelserne mellem Sydhavnen og centrum. 

Metroafgreningen vil forbinde Cityringen med det nye, regionale trafikknudepunkt i Ny Ellebjerg, hvor der vil være skiftemulighed til S-tog, regionaltog og fjerntog. Forbindelsen i Ny Ellebjerg vil derfor fungere som et supplement til Københavns Hovedbanegård, hvor kapaciteten er opbrugt.

Udredningen viser, at:

- der er flere scenarier for linieføring, stationsplaceringer mv. for metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen
- alle scenarier har en positiv driftsøkonomi
- alle scenarier har en positiv samfundsøkonomi
- alle scenarier styrker den kollektive trafik og Ny Ellebjerg som trafikalt knudepunkt

Scenarierne varierer når det gælder den specifikke udformning, anlægsøkonomi og driftsøkonomi.

Udredningens hovedkonklusioner gennemgås nedenfor:

Linieføring og stationsplaceringer
Udredningen beskriver 8 scenarier og 6 varianter. Scenarierne og varianterne indeholder forskellige typer linieføringer, stationsantal, stationsudformninger og stationsplaceringer.

Antallet af stationer varierer i scenarierne fra 6 til 3. Eneste to stationer, der går igen i alle scenarier er stationerne ved Ny Ellebjerg og ved Mozarts Plads. Der er dog også beskrevet en variant uden station på Mozarts Plads.

Derudover er der i alle scenarier en eller flere stationer i det nye Sydhavnen (Sluseholmen, Teglholmen og Enghave Brygge). Endelig er der i 7 af de 8 scenarier en station på den vestlige side af Fisketorvet.

Linieføringen føres for hovedpartens vedkommende i boret tunnel gennem det nye og det klassiske Sydhavnen. Der er dog også beskrevet scenarier, hvor banen føres i åben grav gennem det klassiske Sydhavnen. Stykket fra Sjælør Boulevard til Ny Ellebjerg kan enten føres på terræn langs S-togssporene, eller i boret tunnel.

Finansieringsbehov
Det samlede finansieringsbehov (inkl. reserve på 30%) ligger fra 4,8 mia. kr. til 7,1  mia. kr. Den dyreste løsning indeholder 6 stationer, og er boret hele vejen. Den billigste indeholder tre stationer (Ny Ellebjerg, Mozarts Plads og Teglholmen), og er boret frem til Sjælør Boulevard, hvorefter banen føres i terræn langs S-togssporene frem til Ny Ellebjerg Station.

Dækningen af finansieringsbehovet er endnu ikke aftalt i Metroselskabets ejerkreds, men vil indgå i de forhandlinger, der kan løbe frem til efteråret 2013.

Ny Ellebjerg
Metrostationen ved Ny Ellebjerg kan enten anlægges som undergrundsstation, svarende til stationerne på Cityringen, og have én samlet og overskuelig skiftevej til de øvrige baneforbindelser. Derudover vil den underjordiske station være forberedt på eventuel senere viderførsel mod Valby/Frederiksberg eller Hvidovre. Alternativt kan stationen anlægges på terræn, syd for Køge Bugtbanen, hvilket vil give relativt uoverskuelige og dermed mere utrygge skifteforhold på stationen. Stationen på terræn er ca. 700 mio. kr. billigere end undergrundsstationen.

Ved udbygning af Ny Ellebjerg med Sydhavnsmetro, og betjening med regional- og fjerntog, får Ny Ellebjerg ca. 57.000 daglige på- og afstigere, og bliver dermed en stor station med regional betydning.

Trafikale effekter
I scenarierne med 5 eller 6 stationer på Sydhavnsmetro øges hele metroens samlede passagertal i 2025 med mellem 43.000 og 45.000 påstigere pr. hverdagsdøgn. De enkelte stationer på Sydhavnsmetroen får ifølge beregningerne mellem 3.000 og 8.000 påstigere pr. hverdagsdøgn. Med kun 4 eller 3 stationer falder væksten i metroens samlede passagertal til 39.000 hhv. 33.000 påstigere. Sydhavnsmetro øger antallet af regionaltogspassagerer og aflaster S- banen for op til 10.000 daglige påstigere og busserne for op til 22.000 daglige påstigere. Den samlede kollektive trafik i hovedstadsområdet stiger ifølge beregningerne med op til 18.000 påstigere pr. hverdagsdøgn. Antallet af personture med bil falder samtidigt med op til 3.000 pr. hverdagsdøgn.

Beslutning om afgreningskammer
Den tidligst mulige idriftssættelse af Sydhavnsmetroen er ved udgangen af 2022. Det forudsætter, at det nødvendige afgreningskammer på Cityringen anlægges i perioden 2015-2018 for at begrænse påvirkningen af Cityringens arbejder og for at sikre driftsstabiliteten efter driftstarten på Cityringen. Hvis denne anbefaling følges, så er rammetidsplanen for etablering af Sydhavnsmetroens anlæg styret af processen for plangrundlag, lovgrundlag og projektering af udbud.

Økonomi

Indstillingen har ikke nogen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Sydhavnsmetroen kan tidligst have driftsstart i 2022. Det forudsætter, at der senest i efteråret 2013 indgås aftale i Metroselskabets ejerkreds om valg af løsning, finansiering og udarbejdelse af VVM. Samtidig skal Københavns Kommune starte arbejdet med udarbejdelse af kommuneplantillæg.

Aftalen i Metroselskabets ejerkreds, opstart på arbejde med VVM og kommuneplantiilæg skal derfor godkendes i BR senest oktober 2013, hvis denne tidsplan skal nås.

Tidsplanen kan kort opsummeres i nedenstående punkter:                                                                                   

Oktober, 2013:     Aftale om valg af løsning, finansiering samt start på udarbejdelse af kommuneplantillæg og VVM 

2015:                    Start på anlæg af afgreningskammer 

2016:                    Endelig godkendelse af byggestart for Sydhavnsmetroen 

2022:                    Driftsstart på Sydhavnsmetroen


Alternativt kan Metroselskabets ejerkreds i efteråret 2013 vælge at indgå aftale om anlæg af afgreningskammer på Cityringen, men vente med aftale om anlæg af Sydhavnsmetroen til et senere tidspunkt. I så fald vil Sydhavnsmetroen tidligst kunne have driftsstart i 2026.






Claus Juhl                

                                                                                                    /Anne Skovbro

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Metroselskabets udredning om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen, herunder de anlægstekniske løsninger og driftsøkonomi, tages til efterretning som grundlag for at arbejde videre sammen med staten om at realisere metro til Sydhavnen, og indgåelse af endelig aftale herom (udredningen er vedlagt som bilag 1).

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2013

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

B afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Radikale Venstre støtter udbygningen af og investering i Københavns metro, herunder til Ny Ellebjerg. Men partiet arbejder fortsat for metro til Brønshøj og videre til Tingbjerg som en høj prioritet.”

F og C tilsluttede sig protokolbemærkningen.



Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 


Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti ønskede at videreføre deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Venstre valgte at tilslutte:

”Vi støtter udbygningen af og investering i Københavns metro, herunder til Ny Ellebjerg. Men partiet arbejder fortsat for metro til Brønshøj og videre til Tingbjerg som en høj prioritet.”

 

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Finansieringen af et afgreningskammer fra Citymetroringen til Sydhavnsmetroen indgår i budgetforhandlingerne for budget 2014.”

Til top