Mødedato: 22.08.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om at gøre det mere attraktivt at opføre ungdomsboliger

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

1.    at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til politisk behandling om,

a)      at byggesagsgebyret for byggeri af ungdomsboliger i Københavns Kommune suspenderes for en tre-årig periode,

b)      at bygherrer, der står for byggeri af ungdomsboliger, gives henstand med at betale for grunde til ungdomsboliger, indtil byggetilladelsen fra Københavns Kommune foreligger.

2.    at Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter udarbejdelse og vedtagelse af lokalplaner for egnede grunde til byggeri af ungdomsboliger, så eventuelle investorer kender planforholdene og vilkårene for ungdomsboligbyggeriet på forhånd.

3.    at Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen igangsætter udlejning af tomme lejligheder på plejehjemmet Sølund som ungdomsboliger.

 (Stillet af Venstre)

MOTIVERING

Næsten 63.000 studerende begynder på studierne efter sommerferien, og især København vil blive hjemsted for tusinder af nye studerende. Men bagsiden af medaljen er den velkendte: Mange af de unge får svært ved at skaffe sig en egnet bolig i hovedstaden, som de kan betale.

For at øge lysten hos private investorer til at bygge flere af de eftertragtede ungdomsboliger foreslår Venstre, at følgende initiativer gennemføres:

  1. Byggesagsgebyret suspenderes for en tre-årig periode. I dag skal bygherren betale en udgift på 5.000 kroner per byggesag plus 174 kroner per kvadratmeter til Københavns Kommune.
  2. Bygherren gives henstand med at betale for grunde til ungdomsboliger, indtil byggetilladelsen foreligger. I dag skal køberne af kommunens grunde betale købssummen med det samme, men de kan ikke bruge deres grund til noget, før de har fået byggetilladelsen. I de næste tre år ændres dette, så køberne først betaler, når de har fået byggetilladelsen. Dette vil samtidig stimulere kommunen til en hurtigere sagsbehandling.
  3. Sagsbehandlingstiden af lokalplaner sættes ned, så lokalplanerne foreligger inden bygherren går i gang med byggeprocessen. København bør allerede nu vedtage lokalplaner for udvalgte grunde, så det sikres, at der kun kan bygges ungdomsboliger dér. Dermed kender investorerne vilkårene og ved, at de sparer meget tid, fordi planforholdene allerede er på plads, før de udarbejder deres projekter.

Med ovenstående initiativer vil private pensionskasser og andre private investorer få øget tilskyndelse til at igangsætte byggeri af de ungdomsboliger, som København og byens studerende har så hårdt brug for.

På plejehjemmet Sølund står der i øjeblikket cirka 240 mindre lejligheder tomme. Da den politiske beslutning om nedrivningen af Sølund er udskudt pga. parkeringsforlig, foreslår Venstre, at boligerne inddrages som ungdomsboliger. Da de studerende skal betale husleje, er der ikke udgifter forbundet med udnyttelsen af disse lejligheder.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2013

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag:

 

”Det foreslås, at medlemsforslagets tredje at ændres til

-      at Teknik- og Miljøforvaltningen sætter arbejdet med ny lokalplan for plejehjemmet Sølund i bero indtil videre og

-      at Borgerrepræsentationen pålægger Sundhed- og Omsorgsforvaltningen i samarbejde med relevante forvaltninger at udarbejde forslag til politisk behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget, der sikrer at man hurtigst muligt igangsætter tidsbegrænset udlejning af tomme lejligheder på plejehjemmet Sølund for at undgå økonomisk tab ved tomgang og imødekomme efterspørgslen særligt fra studerende til små billige boliger.”

 

Dansk Folkeparti stillede følgende underændringsforslag til det fremsatte ændringsforslag:

”Det foreslås, at ordet tidsbegrænset erstattes af permanent udlejning.”

 

Et forslag fra Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre om at udvalgshenvise medlemsforslagets 1. at litra a samt 2. at til Teknik- og Miljøudvalget blev vedtaget uden afstemning.

 

Et forslag fra Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre om at henvise medlemsforslagets 1. At litra b til Økonomiudvalget blev vedtaget uden afstemning.

 

Det af Dansk Folkeparti stillede underændringsforslag blev forkastet med 39 stemmer imod 4. 4 undlod.


For stemte: O.

Imod stemte: A, B, C, F, I, Signe Goldmann (løsgænger) og Ø.

Følgende undlod at stemme: V.

 

Det af Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre stillede ændringsforslag:blev vedtaget med 45 stemmer imod 0.


For stemte: A, B, C, F, I, O, V, Signe Goldmann (løsgænger) og Ø.

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten ønsker principielt, at der permanent kommer ungdomsboliger på Sølund men vil dog først have afdækket renoveringsbehovet og placering af andre nye plejeboliger.”

Til top