Forbedring af forholdene for cykling på brosten, projektforslag
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
1. at der frigives en anlægsbevilling på 0,31 mio. kr. (2013 p/l) til SMS kampagnen i 2012, hvor cyklister blev opfordret til at melde ukomfortable brolagte strækninger ind. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3, samt
2. at der frigives en anlægsbevilling på 1,21 mio. kr. (2013 p/l) til ombygning af Lipkesgade imellem Holsteinsgade og Classensgade (1,21 mio. kr.).
Det præciseres, at der ikke, som anført i bevillingsreglerne, er blevet givet anlægsbevilling til SMS kampagnen i 2012, inden midlerne er brugt. Med denne sag frigives anlægsbevillingen på 0,31 mio. kr. (2013 p/l) i 2013.
Det forudsættes, at denne sag afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets anlægsmåltal for 2013.
Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Løsning
Fælles for alle tre projekter er, at løsningerne skal sikre et ”naturligt” og ”jævnt” forløb for cyklisterne, som samtidig er sikkert, trygt og bevarer det æstetiske byrum. Projekterne vil ikke påvirke antallet af bilparkeringspladser i gaderne. Da projekterne ikke ændrer på trafikafviklingen, skal politiet ikke give samtykke til projekterne.
Lipkesgade
Løsningen for Lipkesgade består i at udskifte et ca. en meter bredt spor af de eksisterende brosten i hver side af kørebanen. De eksisterende brosten udskiftes med nye brosten, der har en mere plan overflade. Der er højresving påbudt for cykler og biler, som kører ud på Holsteinsgade fra Lipkesgade (jf. bilag 1). For at sikre at cyklister, som kommer fra Classensgade og ønsker at fortsætte mod nordvest af Saabyesvej, også får glæde af løsningen, bliver en del af brostensbelægningen på Willemoesgade imellem Lipkesgade og Holsteinsgade også udskiftet. Forvaltningen anbefaler, at det nye brostensbånd bliver ca. 1 meter bredt, således at også cyklister på ladcykler vil få fornøjelse af det.
Niels Hemmingsens Gade
Løsningen for Niels Hemmingsens Gade (jf. bilag 2) består i at udskifte et ca. 1 meter bredt spor af de eksisterende brosten på midten af kørebanen. De eksisterende brosten udskiftes med nye, mere plane brosten. Placeringen af sporet i midten af gaden sker på baggrund af en vurdering af gadens bredde. De smalle fortove er dårligt fremkommelige pga. parkerede cykler, hvorfor fodgængere ofte er henvist til kørebanen, hvor der er en begrænset/langsom biltrafik. Denne uformelle fodgængertrafik på kørebanen tvinger cyklister til at køre på midten af vejen.
Arealet under Knippelsbro
På strækningen imellem Knippelsbro og den kommende Cirkelbro er der i dag en fællessti for cyklister og gående, som for cyklernes vedkommende stopper ved, at de ledes ud på kørebanen lige før Knippelsbro. Løsningen for arealet under Knippelsbro (jf. bilag 3) består i at etablere et dobbeltrettet spor for cyklisterne ind under Knippelsbro frem til trappen op til Torvegade/Knippelsbro ved at udskifte den eksisterende brostensbelægning. De eksisterende brosten udskiftes med nye mere plane brosten. Derudover etableres der metalslisker op af trappen til Knippelsbro, således at det bliver lettere at få sin cykel med op på broen.
Lokaludvalg
I forbindelse med projekteringen er Østerbro lokaludvalg, Indre By lokaludvalg og Christianshavns lokaludvalg blevet hørt om projekterne. Lokaludvalgene bakker op om projekterne, men har nedenstående kommentarer. Østerbro lokaludvalg vil gerne have projektet udrullet på flere af bydelens gader, samt have ophævet ensretningen for cyklister i forbindelse hermed. Dernæst vil de af æstetiske hensyn gerne nøjes med en bredde på brostensbåndet på 0,6 m. Indre By Lokaludvalg ønsker, at belægningen skal udskiftes i fuld bredde eller at forvaltningen justerer projektet ved udkørslen til Skindergade. Ligeledes ønsker lokaludvalget opsat et spejl ved udkørslen til Skindergade.
De fulde høringssvar samt forvaltningens kommentarer til disse fremgår af bilag 4a-d.
Arealet ved Bryggebroens landing på Islands Brygge indgik oprindeligt også i cykelpakke VI, cykling på brosten da det var den strækning som fik flest stemmer i forbindelse med SMS kampagnen. Forvaltningen har derfor undersøgt mulighederne for at forbedre cykelforholdene på denne strækning, men det har hidtil ikke været muligt, da beboerne i G/F Havnestaden, som ejer arealet ved Bryggebroens landing, ikke bakkede op om ideen. Forvaltningen er nu ved at afsøge nye muligheder for at nå til enighed med grundejerne, således at projektet alligevel kan blive gennemført.
Økonomi
Med denne indstilling ønskes de resterende 1,9 mio. kr. frigivet. De 1,9 mio. kr. (2012 p/l) svarer til 1,93 mio. kr. i 2013 p/l.
0,410 mio. kr. (2013 p/l) er allerede anvendt i forbindelse med SMS kampagnen i 2012. Ved en beklagelig fejl er disse midler ikke blevet frigivet inden anvendelsen.
De resterende 1,62 mio. kr. (2013 p/l) ønskes anvendt til ombygning af de anførte projekter. De 1,62 mio. forventes anvendt med 0,15 mio. kr. til ekstern rådgivning, 0,15 mio. kr. til internt lønforbrug og 1,32 mio. kr. til anlæg i 2013.
Projektet for arealet under Knippelsbro er finansieret af Cykelpakke VI (Budget 2013, Æ283) (indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance). Der er i alt afsat 2,5 mio. kr. (2013 p/l) til dets gennemførelse. De 2,5 mio. kr. blev stjernemarkeret og er dermed frigivet i forbindelse med budgetvedtagelsen. Midlerne er frigivet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3, i forbindelse med Budget 2013 (Æ283).
I forbindelse med gennemførelsen af projektet ved Knippelsbro skal der anvendes 1,2 mio. kr. (2013 p/l). De 1,2 mio. kr. skal anvendes til ekstern rådgivning (0,15 mio.kr.), internt lønforbrug (0,15 mio.kr.) og anlæg (0,9 mio.kr.). Alle udgifter afholdes i 2013.
Der er således 1,3 mio. kr. tilbage i puljen. Disse midler forventes at blive anvendt på arealet ved Bryggebroens landing, når og hvis det lykkes at finde en løsning sammen med arealets ejere. Såfremt det ikke lykkes at nå frem til en løsning med beboerne, vil forvaltningen anbefale, at der gennemføres et projekt for en af de andre strækninger, som blev indmeldt i forbindelse med SMS kampagnen.
Projekterne forventes at påvirke Teknik- og Miljøforvaltningens drift marginalt.
Videre proces
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at projektforslaget for ombygningen af Lipkesgade imellem Holsteinsgade og Classensgade godkendes til færdigprojektering og udførelse, se bilag 1
- at projektforslaget for ombygningen af Niels Hemmingsens Gade i mellem Løvstræde og Skindergade godkendes til færdigprojektering og udførelse, se bilag 2
- at projektforslaget for ombygningen af brostensarealet under Knippelsbro godkendes til færdigprojektering og udførelse, jf. bilag 3.
4. at der frigives en anlægsbevilling på 0,31 mio. kr. (2013 p/l) til SMS kampagnen i 2012, hvor cyklister blev opfordret til at melde ukomfortable brolagte strækninger ind. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3
5. at der frigives en anlægsbevilling på 1,62 mio. kr. (2013 p/l) til ombygning af Lipkesgade imellem Holsteinsgade og Classensgade (1,21 mio. kr.)og Niels Hemmingsensgade (0,41 mio. kr.) i mellem Løvstræde og Skindergade. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2013.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 27. maj 2013:
Udvalget stillede ændringsforslag til 5. at:
Fra
”at der frigives en anlægsbevilling på 1,62 mio. kr. (2013 p/l) til ombygning af Lipkesgade imellem Holsteinsgade og Classensgade (1,21 mio. kr.)og Niels Hemmingsensgade (0,41 mio. kr.) i mellem Løvstræde og Skindergade. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2013.”
Til
”at der frigives en anlægsbevilling på 1,21 mio. kr. (2013 p/l) til ombygning af Lipkesgade imellem Holsteinsgade og Classensgade (1,21 mio. kr.)”
Indstillingens 1. at blev godkendt.
Indstillingens 4. at og nye 5. at blev anbefalet.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget præciserer, at der ikke, som anført i bevillingsreglerne, er blevet givet anlægsbevilling til SMS kampagnen i 2012, inden midlerne er brugt. Med denne sag frigives anlægsbevillingen på 0,31 mio. kr. (2013 p/l) i 2013.
Økonomiudvalget forudsætter, at denne sag afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets anlægsmåltal for 2013.
Økonomiudvalget forudsætter endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgetsbudgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2013
Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2013
Indstillingen blev godkendt med 44 stemmer imod 4.
For stemte: A, B, C, F, I, O, Jaleh Tavakoli (løsgænger), Signe Goldmann (løsgænger), Sofie K. Led (løsgænger) og Ø.
Imod stemte: V.