Mødedato: 22.08.2002, kl. 17:30

Cykelparkering udenfor Middelalderbyen

Cykelparkering udenfor Middelalderbyen

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 22. august 2002

 

BR 401/02

Cykelparkering udenfor Middelalderbyen

Cykelparkering udenfor Middelalderbyen

Indstilling om at der anlægges cykelparkering i København udenfor Middelalderbyen som beskrevet i nærværende indstilling, at der gives en kapitalbevilling på 3 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme for 2002 (konto 2.22.3, Vejanlæg) til anlæg af cykelparkering, at der gives en kapitalbevilling på 0,5 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme for 2002 (konto 2.22.3, Vejanlæg) til oprydning i eksisterende cykelparkering, at mindreindtægten i Parkering København på 0,2 mio. kr. som følge af nedlæggelse af 18 p-pladser indarbejdes i forslaget om ny håndtering af parkeringsordningen, jf. Økonomiudvalgets beslutning i sagerne i Økonomiudvalget 124/2002, 143/2002 og 158/2002.

Cykelparkeringen i Nyhavn ved Charlottenborg anlægges, så pladsdannelsen med Mindeankeret fremstår symmetrisk.

(Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der anlægges cykelparkering i København udenfor Middelalderbyen som beskrevet i nærværende indstilling

at der gives en kapitalbevilling på 3 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme for 2002 (konto 2.22.3, Vejanlæg) til anlæg af cykelparkering,

at der gives en kapitalbevilling på 0,5 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme for 2002 (konto 2.22.3, Vejanlæg) til oprydning i eksisterende cykelparkering

at mindreindtægten i Parkering København på 0,2 mio. kr. som følge af nedlæggelse af 18 p-pladser indarbejdes i forslaget om ny håndtering af parkeringsordningen, jf. Økonomiudvalgets beslutning i sagerne i Økonomiudvalget 124/2002, 143/2002 og 158/2002.

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 19. juni 2002

Anbefalet, idet cykelparkeringen i Nyhavn ved Charlottenborg anlægges, så pladsdannelsen med Mindeankeret fremstår symmetrisk.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at Overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget har reserveret 5,5 mio. kr. til at forbedre cykelparkeringsforholdene i København i 2002. Midlerne er afsat til tre områder med 2 mio. kr. til Middelalderbyen, 2 mio. kr. til Indre By udenfor Middelalderbyen og 1 mio. kr. til "København i øvrigt", samt 0,5 til cykelparkering i konstruktion. Borgerrepræsentationen har bevilget de 2 mio. kr. (BR 240/2001) og (BR 79/2002) til at forbedre cyklisternes forhold i Middelalderbyen. Nærværende indstilling omfatter anvendelsen af de resterende 3,5 mio. kr.

Bygge- og Teknikudvalget har på mødet den 7. november 2001(BTU 480/2001) drøftet en liste over mulige lokaliteter. Forvaltningen har nu projektudviklet forslag til de konkrete placeringer.

Indstillingen indeholder forslag til i alt 31 placeringer med ca. 630 cykelparkeringspladser. For "København i øvrigt" er udover de placeringer der forventes gennemført, medtaget yderligere placeringer, som kan indgå, hvis projekterne bliver billigere end forventet, eller hvis enkelte af de prioriterede projekter må udgå. Det er forvaltningens vurdering, at alle 31 placeringer kan anlægges indenfor den reserverede ramme på 3 mio. kr.

I Indre By er der en blanding af større og mindre projekter (bilag A og B). Der er således projekter med mindre fortovsudbygninger, hvor der skabes plads til 20-30 cykler pr. lokalitet og der er større anlæg f.eks. ved Rådhuspladsen og Borgergade, hvor der bliver plads til 50-110 cykler.

I "København i øvrigt" er princippet, at der anlægges cykelparkering i sidegader til Østerbrogade, Nørrebrogade og Amagerbrogade (bilag C og D). I hver af de omhandlede sidegader vil der blive plads til ca. 10 cykler. Forvaltningens forslag omfatter en række private fællesveje. Projekterne for disse veje gennemføres kun, hvis grundejerne acceptere dem.

Hvor cykelparkeringen omfatter kørebanearealer, gøres disse til en del af fortovet. Dette princip er anvendt i forbindelse med projekterne i Middelalderbyen, og forvaltningen anbefaler, at dette princip fortsættes i den øvrige del af byen.

Anlæggelse af cykelparkeringspladser på de angivne lokaliteter vil medføre nedlæggelse af 18 bilparkeringspladser i Indre By. Projekterne i "København i øvrigt" forventes nedlagt maximalt 2 parkeringspladser, da cykelparkeringspladserne anlægges indenfor det generelle parkeringsforbud op mod kryds på 10 m.

Udvalget har endvidere på mødet den 24. oktober 2001 (435/2001) afsat 0,5 mio. kr. til udvikling af cykelparkering i konstruktion. Forvaltningen vil foreslå, at disse midler i stedet anvendes på en ekstraordinær indsats for oprydning i eksisterende cykelstativer og udskiftning af ødelagt udstyr. Forvaltningen har ved gennemgang af cykelstativer i København konstateret, at en del pladser optages af "cykellig" og stjålne cykler. En oprydning i disse cykler vil skabe flere ledige cykelparkeringspladser og forskønne byen. Denne indsats skal ske i samarbejde med Københavns Politi. Det anbefales, at oprydningen iværksættes i hele byen.

Forvaltningen anbefaler, at projekter cykelparkering i konstruktion udsættes idet, forvaltningen gerne vil afvente erfaringer med et hollandsk system. Forvaltningen forventer, at der i 2003 eller 04 vil være opnået erfaringer til en fornyet indstilling om cykelparkering i konstruktion.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikuvalget har reserveret 5,5 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme i 2002 til at forbedre cykelparkeringsforholdene i København. Borgerrepræsentationen har allerede bevilget 2 mio. kr. (BR 240/2001) og (BR 79/2002) til at forbedre cyklisternes forhold i Middelalderbyen.

Bygge- og Teknikudvalget drøftede på mødet den 7. november 2001 (BTU 480/2001) en liste over mulige lokaliteter, samt at der afsættes 2 mio. kr. til Indre By udenfor Middelalderbyen og 1 mio. kr. til "København i øvrigt", samt 0,5 mio. kr. til cykelparkering i konstruktion.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Forvaltningen har projektudviklet forslag til de konkret placeringer. I forbindelse med projektudviklingen er enkelte lokaliteter udgået, idet forvaltningen har vurderet, at behovet ikke var større end den eksisterende kapacitet eller pga. andre forhold som f.eks. placering af cykelstativer i forbindelse med metroen. Dette gælder ved DGI-byen og i Frederiksborggade.

Der indstilles i alt 31 placeringer med ca. 630 cykelparkeringspladser heraf 13 placeringer i Indre By med plads til ca. 450 cykler og 18 placeringer i "København i øvrigt" med 180 pladser. Placeringerne er prioriteret for så vidt angår "København i øvrigt", men ikke i Indre By, hvor alle anlæg forventes gennemført. Det er forvaltningens vurdering, at alle placeringer kan anlægges indenfor den givne ramme.

Forvaltningen anbefaler, at princippet fra Middelalderbyen, hvor cykelparkering, som placeres på kørebanearealer, gøres til en del af fortovet. Dette betyder yderligere omkostninger til fortovs udbygninger, men giver et mere rolig og harmonisk byrum.

Nogle af cykelparkeringspladserne kan etableres op mod gadehjørner helt eller delvist inden for de 10 m, hvor bilparkering er forbudt. Desuden etableres enkelte cykelparkeringspladser på gadestrækninger ved inddragelse af parkeringspladser. Endelig etableres en del cykelparkering på pladser eller på overskydende kørebanearealer.

I Indre By er der to grupper af projekter. En gruppe er fortovs udbygninger, hvor der skabes plads til 20-30 cykler. Af disse projekter er forslagene til bl.a. Studiestræde og Øster Farimagsgade ved Botanisk Have vedlagt som bilag B. Den anden gruppe projekter er større anlæg, hvor der er meget store behov, og hvor et større anlæg er nødvendigt. Det er f.eks. projekterne ved Rådhuspladsen, Vesterbros Torv og Borgergade, hvor der bliver plads til 40-110 cykler jf. bilag B. I flere anlæg er der endvidere taget højde for nye bycykelstativer.

I "København i øvrigt" anlægges der cykelparkering i sidegader til Østerbrogade, Nørrebrogade og Amagerbrogade. Vesterbrogade er fravalgt, idet forvaltningen vurderer, at etablering af cykelparkering her bør afvente gennemførelsen af det planlagte busfremkommelighedsprojekt. Der er midler til at anlægge cykelparkering i 6 sidegader til hver brogade. I hver sidegade vil der blive plads til 10 cykler. (bilag C og D).

Det foreslås, at der etableres cykelparkering følgende steder.

Indre By

Projekt nr.

Sted

Cykel

P-pladser

P-pladser

nedlægges

Bycykel

Andet

662

Nansensgade

20

2

10

663

Studiestræde ved Palads og Pumpehuset

50

2

3 afsætningspladser nedlægges

664

Vestervoldgade ved

Plaza Hotel

111

0

Anlægges på overskydende kørebane areal

665

Gothersgade ved Filmhuset og Kongens Have

30

3

666

Store Strandstræde

30

2

668

Nyhavn ved Charlottenborg

20

0

15

Anlægges ved indsnævring af kørebane

669

Borgergade ved Gothersgade

59

6

672

Wildersgade

20

0

Indenfor 10 m. zonen

673

Over Gaden Ovenvandet mod Torvegade

20

0

10

Anlægges på fodgænger arealer

677

Ved Statens Museum for Kunst

20

0

på fortov

683

Øster Farimagsgade ved

Botanisk Have

30

3

10

685

Nørre Farimagsgade ved Ørstedsparken

20

0

10

Anlægges ved indsnævring af kørebane

686

Vesterbros Torv

45

0

Indenfor zone med parkeringsforbud

Total

475

18

 

"København i øvrigt"

Nørrebrogade

Østerbrogade

Amagerbrogade

Sortedam Dosseringen

Ved Østerbrogade nr 45

Brigadevej

Møllegade

Ryesgade

Ved Amagerbrogade nr. 72

Kapelvej

Slagelsegade efter tunnel

Ved Amagerbrogade nr. 92

Gaden ved 66a-c

Gaden ved Østerbrogade 56 A-D (p)

Ved Amagerbrogade nr. 108

Frederik d.VII's Gade

Gustav Adolfs Gade (p)

Blekingegade

Gormsgade

Olufsvej (p)

Uplandsgade

Ægirsgade

Carl Johans Gade (p)

Norgesgade (p)

Hillerødgade

Ebertsgade (p)

Baldersgade

Tyrolsgade (P)

Frankrigsgade

(p) – privat fællesvej

Gaderne med kursiv forventes ikke anlagt, men kan anlægges såfremt andre projekter må udgå.

Udvalget drøftede på mødet den 24. oktober 2001 (BTU 435/2001), at der af den samlede ramme for cykeltiltag i 2002 skulle anvendes 0,5 mio. kr. til udvikling af cykelparkering i konstruktion. Forvaltningen har siden da foretaget undersøgelser af markedet for cykelparkering i konstruktion. Undersøgelserne har vist, at der på markedet er eller vil komme anlæg, der kan være interessante i København, men at disse stadig har en del "børnesygdomme". Forvaltningen vil derfor anbefale, at de afsatte midler anvendes på et andet cykel formål.

Forvaltningen vil foreslå, at midlerne i stedet anvendes på en ekstraordinær indsats for oprydning i eksisterende cykelstativer og udskiftning af ødelagt udstyr. Forvaltningen har ved gennemgang af cykelstativer i København konstateret, at en del pladser optages af "cykellig" og stjålne cykler. Forvaltningen har oprydning som en del af sin driftsopgave, men ressourcerne til dette formål er begrænsede. Forvaltningen foreslår derfor en særlig indsats i 2002. En oprydning i disse cykler vil skabe flere ledige cykelparkeringspladser og forskønne byen. Denne indsats skal ske i samarbejde med Københavns Politi. Det anbefales, at oprydningen iværksættes i hele byen. Ved at anvende 0,5 mio. kr. på dette område vil forvaltningen som minimum kunne fordoble den nuværende indsats.

Forvaltningen anbefaler, at projekter cykelparkering i konstruktion udsættes idet, forvaltningen gerne vil afvente erfaringer med et hollandsk system. Forvaltningen forventer, at der i 2003 eller 04 vil være opnået erfaringer til en fornyet indstilling om cykelparkering i konstruktion.

Økonomi

Bygge- og Teknikudvalget har reserveret 5,5 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme i 2002 til cykelparkering. De 2,5 mio. kr. er en del af de midler der i 2002 er afsat til cykelstier, baner og parkering (BTU 435/2001), heraf er 1 mio. kr. bevilliget til Middelalderbyen. En mio. til cykelparkering i Middelalderbyen blev afsat og bevilliget i 2001, og 2 mio. kr. er overført fra 2000 og 01 (BTU 480/2001).

Der er således 3,5 mio. kr., der endnu ikke er kapitalbevilget. Disse midler har Bygge- og Teknikudvalget besluttet skal anvendes med 2 mio. kr. i Indre By udenfor Middelalderbyen og 1 mio. kr. til cykelparkering i "København i øvrigt".

Det forventes, at der indenfor rammen på 3 mio. kr. kan etableres ca. 630 stativpladser. Hvis det i forbindelse med detailprojekteringen viser sig ikke at være muligt, tages nogle af stativerne ud, så den økonomiske ramme holdes, ligesom yderligere anlægges såfremt rammen ikke er anvendt.

Der foreslås anvist en kapitalbevilling på 3 mio. kr. på Vej & Parks Anlægsramme konto 2.22.3 Vejanlæg.

Det foreslås, at provenuetabet på 0,2 mio. kr. fra nedlæggelse af 18 betalings p-pladser indarbejdes i forslaget om ny håndtering af parkeringsordningen, jf. Økonomiudvalgets beslutning i sagerne i Økonomiudvalget 124/2002, 143/2002 og 158/2002.

Høring

Politiet vil blive hørt i forbindelse med den konkrete udformning af cykelparkering på kørebaneareal.

Andre konsekvenser

I forbindelse med etablering af cykelparkering på gadeareal er det tidligere blevet anslået, at der vil blive nedlagt ca. 1 parkeringsplads pr. 20 cykelpladser. Ovennævnte gennemgang viser, at der i Indre By nedlægge ca. 18 parkeringspladser og 3 afsætningspladser. Pladsernes placering fremgår af ovenstående skema for Indre By. I "København i øvrigt" anlægges cykelparkeringen indenfor for et generelt parkeringsforbud ved kryds, forvaltningen vurderer dog, at der enkelte steder kan blive nødvendigt at nedlægge parkering. Omfanget vurderes til ca. 2 pladser.

Anlægsarbejderne planlægges gennemført i efteråret 2002.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag A Oversigtskort for Indre By

Bilag B Skitser for Indre By

Bilag C1-3 Oversigtskort for "København i øvrigt"

Bilag D Skitse for "København i øvrigt"

 

Ole Bach

 

Til top