Mødedato: 22.06.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om at undervise i Muhammed-krisen

Medlemsforslag

Det foreslås, 

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger overborgmesteren at rette henvendelse til børne- og undervisningsministeren og opfordre til, at der udarbejdes undervisningsmateriale til brug på folkeskoler om Muhammed-krisen, naturligvis omfattende alt relevant materiale fra perioden, herunder tegningerne,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at udarbejde et tillæg til læseplanen, hvor det præciseres at Muhammed-krisen skal behandles i undervisningen.

(Stillet af Dansk Folkeparti)

Motivering

Den såkaldte Muhammed-krise i 2005 er en af de mest dramatiske begivenheder i Danmark siden 2. Verdenskrig. Danskernes ytringsfrihed blev angrebet med dødstrusler og fysisk vold, både i vores eget land og i den muslimske verden.

Muhammed-krisen er således en uadskillelig del af Danmarkshistorien.

Alligevel tør lærere – af frygt for deres egen og deres familiers sikkerhed – ikke undervise i Muhammed-krisen, og slet ikke ved brug af tegninger af den muslimske profet. Det er en begrænsning af lærernes pligt og ret til at undervise - fremkaldt af voldstrusler.

For at fritage lærerne for ansvaret, for at beskytte deres ret til at undervise i Danmarkshistorien og for at beskytte alle danskeres ytringsfrihed, stiller Dansk Folkeparti dette forslag.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. juni 2023

Alternativet fremsatte ændringsforslag om, at følgende udgår af medlemsforslagets 1. at-punkt:

”naturligvis omfattende alt relevant materiale fra perioden, herunder tegningerne,”

 

Det af Alternativet fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 35 stemmer imod 3. 14 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Å.

Imod stemte: A, C, F, B, V, I og O.

Undlod at stemmer: Ø.

 

Medlemsforslagets 1. at-punkt blev forkastet med 37 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, V, I og O.

Imod stemte: Ø, A, F, B og Å.

 

Medlemsforslagets 2. at-punkt blev forkastet med 45 stemmer imod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, I og O.

Imod stemte: Ø, A, C, F, B og Å.

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Alternativet mener, det er en god idé, at der stilles materiale til rådighed for de lærere, der ønsker at lave et forløb om Muhammed-krisen. Med afsæt i didaktiske overvejelser og samarbejde med bl.a. lærerne bør Undervisningsministeriet bestemme den nærmere udformning af materialet. Vi går imidlertid ikke ind for et kommunalt pålæg om undervisning i Muhammed-krisen, som er stik imod Danmarks Lærerforenings anbefaling. Vi har tillid til lærernes undervisningskompetence og prioriterer det højt at imødekomme de faglige parters ønske om frisættelse og mindre styring som led i fastholdelses-indsatsen, særligt i en tid hvor mange lærere forlader folkeskolen.”

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning: 

”Det Konservative Folkeparti anser Muhammed-krisen, som en væsentlig historisk begivenhed, så det må opfattes som en pligt at undervise i denne. Derfor stemmer vi for 1. at, som giver lærerne mulighed for at tage udgangspunkt i undervisningsmateriale om emnet. Vi opfordrer til at emnet indgår i den landsdækkende kanon for faget.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten mener, at det har skadet undervisningens kvalitet, at undervisningsministeriet og forvaltningen har udøvet en alt for omfattende og detaljeret læringsmålsstyring. Vi ønsker i stedet en undervisning, der er præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati, således som det foreskrives i Folkeskolelovens formål. Derfor kan vi ikke støtte forslaget og dets forskrift om mere detailstyring af undervisningen.”

 

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning, som SF tilsluttede sig:

”For partierne er både ytringsfrihed og undervisningsfrihed helt afgørende. Muhammedkrisen er en væsentlig begivenhed i nyere dansk historie og enhver lærer i den københavnske folkeskole, der finder det relevant at lave undervisningsforløb i Muhammedkrisen skal kunne gøre det uden at frygte for konsekvenserne af det. For vi skal værne om ytringsfriheden. Samtidig har vi den største tiltro til vores dygtige lærere på byens skoler og deres faglige dømmekraft. Vi mener således, at lærerne selv skal vurdere, hvilke undervisningsforløb, det giver mening at bruge, når 7. Klasse har historie eller samfundsfag. Det vil vi ikke blande os i politisk. For vi skal også værne om undervisningsfriheden.”

 

SF afgav følgende protokolbemærkning:

”Beslutningen om, hvilke historiske begivenheder, der indgår i historie-kanon, ligger hos Folketinget”.

Til top