Mødedato: 22.06.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om stop for klimabelastende markedsføring af fossile produkter og services

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en sag til politisk behandling, om at stoppe klimabelastende markedsføring af fossile produkter og services på kommunens reklamebærende udstyr,

2. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en sag til politisk behandling, om at indskrive et stop for klimabelastende markedsføring af fossile produkter og services i ejerstrategierne for Københavns Kommunes selskaber,

3. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen at undersøge, hvordan man kan definere og afgrænse klimabelastende markedsføring af fossile produkter og services.

(Stillet af SF og Alternativet) 

Motivering

Vores næste klimaplan kommer i høj grad til at handle om københavnernes forbrug og udledning af klimagasser. Derfor skal vi i gang med at forberede tiltag, som understøtter ændret forbrugsvaner.

Mellemfolkeligt Samvirke, Den Grønne Ungdomsbevægelse, Klimabevægelsen og Greenpeace gik i 2022 sammen om at udarbejde en analyse af konsekvenserne af reklamer for klimaskadelige produkter. Analysen viser, at 10% af alle de penge virksomheder bruger på reklamer i Danmark går til reklamering for de mest klimabelastende forbrugsvarer, såsom udlandsferier, flyrejser og nye biler. Det svarer til ca. 1,5 mia. kroner om året (Bilag 1).

Analysen estimerer, at alene reklamer for biler og flyrejser øger danskernes forbrug i så høj grad, at danskernes årlige CO2-udledning stiger med mellem 314.000 og 943.000 tons. Til sammenligning havde Bornholm i 2019 en samlet udledning på 308.073 tons CO2. Derudover er reklamerne med til at legitimerer forbruget af f.eks. oversøiske rejser, krydstogter eller nye biler.

Det strider mod Københavns Kommunes ambition om at blive en CO2-neutral hovedstad og at motivere københavnerne til “at vælge grønne løsninger”.

Fossile brændselsstoffer fra forbrugsvare som biler er ikke kun skadeligt for klimaet. Det belaster også luftkvaliteten i byen. En undersøgelse fra Harvard University viser, at luftforurening forårsaget af afbrænding af fossile brændsler var årsag til 8,7 millioner dødsfald på verdensplan i 2018. Det svarer til flere dødsfald end cigaretter og malaria tilsammen. Nationalt Center for Miljø og Energi ved Århus Universitet estimerer, at luftforurening var skyld i 4.200 dødsfald årligt i Danmark mellem 2016-2018. Det svarer til 8% af alle dødsfald i Danmark.

Nationalt Center for Miljø og Energi forventer, at afbrændingen af fossile brændsler årligt koster samfundet 79 mia. kroner alene på grund af den luftforurening det skaber. Reklamer for f.eks. benzinbiler eller flyrejser har altså også indirekte skadelige konsekvenser for københavnernes sundhed.   

Markedsføring af fossile produkter i Danmark og København
København er i dag hverken underlagt kommunal eller national regulering af markedsføring for klimabelastende produkter. Reklamer er i dag reguleret i mange henseender, herunder Markedsføringsloven, men mens reklamer for tobaksprodukter længe har været forbudt, står det fortsat virksomheder frit for at reklamere for f.eks. benzin- og dieselbiler eller all-inclusive rejser.

Københavns kommune ejer reklamebærende udstyr, såsom bustoppesteder, digitale reklamestandere, stilladser og bygninger med reklameskilte. Borgerrepræsentationen kan pålægge Økonomiforvaltningen af stille krav om forbud mod klimabelastende markedsføring, når kommunen sender varetagelsen af reklamebærende by-udstyr i udbud i 2031.

Der er dog behov for handling nu. Det er f.eks. allerede muligt at forbyde reklameindhold på bygninger eller løsøret, som kommunen ejer, hvis hensynet bag er sagligt begrundet. Det er også allerede muligt, at forhandle en tillægsaftale, som forbyder reklamer for særligt klimabelastende produkter, til den eksisterende aftale om opsætning af reklamebærende byudstyr. For at være sikker på, at alle muligheder for at forbyde eller begrænse klimabelastende markedsføring afdækkes sagligt, foreslår Alternativet og SF, at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen, med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen, at udarbejde en sag til politisk behandling om at stoppe klimabelastende markedsføring på kommunens reklamebærende udstyr.

Alternativet og SF foreslår også at pålægge Økonomiforvaltningen, med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen, at vende tilbage med en sag til politisk behandling om, at et forbud mod klimabelastende markedsføring indskrives i ejerstrategierne for Københavns Kommunes selskaber.

Derudover forslår Alternativet og SF, at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen,  med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen, at udarbejde en entydig definition af og løbende opgørelse over ”klimabelastende markedsføring af fossile produkter og services”, som både selskaber og samarbejdspartnere kender, da reguleringen i praksis vil være afhængig af en officiel løbende opgørelse af ”klimabelastende markedsføring af fossile produkter og services” på tværs af sektorer. Definitionen bør indeholde, men ikke begrænses til:  

• Al reklame for rejser med fly eller krydstogtskibe, herunder ferier og rejser der involverer flyvning og krydstogt.

• Al reklame for salg af transportmidler der drives af fossile brændsler, herunder personbiler, motorcykler, og knallerter. 

• Al reklame for fossile brændstoffer, såsom benzin og diesel.

Erfaringer fra udlandet og behov for national handling  
Der er en stigende bevidsthed i Europa om faren ved fossile reklamer. F.eks. har reklamer for fly og biler med forbrændingsmotorer været forbudt i Amsterdams metro og bymidte siden 2021. I Stokholm har man sat sig et mål om at forbyde al reklame, som driver forbruget af fossile brændsler. I 2022 kom der i Frankrig et nationalt forbud mod reklamer for fossile brændsler. 

Fossile reklamer modvirker direkte den grønne omstilling, som Danmark har forpligtet sig til med Paris-aftalen, og som et bredt flertal i Folketinget har aftalt med Lov om Klima.

Oversigt over politisk behandling

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. juni 2023

 

Efter anmodning fra forslagsstiller blev medlemsforslaget udsat til behandling på Borgerrepræsentations møde den 22. juni 2023.

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. juni 2023

Et forslag fra Enhedslisten om udvalgshenvisning til Teknik- og Miljøudvalget blev afvist med 29 stemmer mod 23. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte:  Ø, F og Å.

Imod stemte: A, C, B, V, I og O.

 

Medlemsforslaget blev herefter forkastet med 29 stemmer imod 23. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, F og Å.

Imod stemte: A, C, B, V, I og O.

Til top