Mødedato: 22.06.2016, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Bilfri kulturnat og bilfri dag

Se alle bilag
Der skal tages stilling til gennemførelsen, og omfanget, af bilfri søndag den 18. september 2016, samt gennemførelsen af bilfri kulturnat i oktober 2016.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der afholdes bilfri søndag i København den 18. september 2016 på gader, der allerede er afspærret i forbindelse med Copenhagen Half Marathon,
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke igangsætter en delvis bilfri by i forbindelse med kulturnatten 2016,
  3. at der hermed er gjort op med medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti om, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde forslag til bilfri søndag 2016, som blev vedtaget på Borgerrepræsentationens møde den 8. oktober 2015,
  4. at der hermed er gjort op med medlemsforslaget fra Dansk Folkeparti, som blev vedtaget på Borgerrepræsentationens møde d. 26. november 2015 om forsøgsvis afvikling af bilfri kulturnat 2016.

(Teknik- og Miljøudvalget)

(Standsningsret)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 26. november 2015, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde et forslag til Teknik- og Miljøudvalget om de praktiske forhold i forbindelse med forsøgsvis afvikling af bilfri kulturnat 2016. Teknik- og Miljøforvaltningen indstillede derfor et budgetønske til overførselssagen 2015-2016 til at dække udgifter til afspærring, skiltning, kommunikation og bemanding til, på forsvarlig vis, at holde Middelalderbyen bilfri i forbindelse med Kulturnatten 2016. Der blev imidlertid ikke fundet midler til bilfri kulturnat på overførselssagen.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 25. april 2016, at Teknik- og Miljøforvaltningen senest den 20. juni 2016, skulle fremlægge et forslag om afvikling af bilfri søndag med et mindre budget end det tidligere fremlagte.

Løsning

Forvaltningen foreslår, at der gennemføres bilfri søndag den 18. september 2016, i forlængelse af Copenhagen Half Marathon, hvor større dele af byen i forvejen er afspærret. Denne søndag ligger i Den Europæiske Mobilitetsuge (16.-22. september).

Den bilfri søndag holdes fra kl. 12.00-20.00 på store del af ruten for Copenhagen Half Marathon, i takt med, at de sidste deltagere i er passeret. Teknik- og Miljøforvaltningen vil invitere lokale borgere, organisationer og lokaludvalg til at bidrage med aktiviteter. Teknik- og Miljøforvaltningen er i dialog med arrangørerne bag Copenhagen Half Marathon om mulighederne. Projektet er budgetteret til kr. 400.000 kr. til mindre afspærring, skiltning, kommunikation og ekstra renhold.

De berørte områder

Copenhagen Half Marathons rute gør det muligt at afholde bilfri søndag på følgende gader i takt med, at løbet afsluttes. Det sker mellem kl. 12 og 15, og gaderne vil så forblive afspærret indtil kl. 20.

    1. Nørrebro: Nørrebrogade inklusiv Dronning Louises Bro (undtaget passage på Jagtvej)

    2. Østerbro: Dag Hammerskjolds Allé og Østerbrogade til Århusgade (undtaget passage ved Lille Triangel) + vestlige spor på Strandboulevarden

    3. Vesterbro: Lille del af Vesterbrogade + del af Enghavevej + del af Ingerslevsgade og Dybbølsbro

En bilfri dag, i flere bydele, på centrale gadestrækninger i København, vil kunne skabe en lokal forankring, da eventen flyttes ud i byen, hvilket skaber potentiale for aktiv deltagelse af lokale københavnere. Dette kan være med til at skabe en lokal debat om, hvordan vi bruger byens rum til handel, transport og ophold. Det vil være muligt at inddrage lokaludvalg, borgere, erhvervsdrivende og kulturinstitutioner i områderne - og der vil være en lang række af interessenter, som vil kunne bidrage med aktiviteter, som understøtter formålet.

Hvis det ønskes, at bilfri søndag skal omfatte flere gader end de omtalte, kan fx Vesterbrogade indtil Hovedbanegården samt et antal mindre sidegader til de store brogader (Nørrebro, Vesterbro, Østerbro) også lukkes af. Ekstra udgifterne til at udvide området vil være ca. 500.000 kr. til afspærring, skiltning og information til borgerne.

Trafikale konsekvenser

Forvaltningen vurderer, at de trafikale konsekvenser, som følge af ovenstående model, vil være begrænsede, idet der er tale om en forlængelse af den allerede eksisterende afspærring. Derudover er der tale om en søndag eftermiddag/aften, hvor der i forvejen er mindre trafik end på andre af ugens dage.

Den foreslåede model giver kun mindre trafikale konsekvenser for Frederiksberg Kommune, der er orienteret om planerne og de trafikale konsekvenser. Frederiksberg Kommune har ikke haft kommentarer hertil.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler ikke, at andre gader end de omtalte, bliver afspærret i forbindelse med en bilfri søndag d. 18. september 2016, da der er store økonomiske omkostninger forbundet herved.

Bilfri Kulturnat

Det er Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at en bilfri kulturnat kun kan gennemføres på forsvarlig vis såfremt, der afsættes midler til afspærring, skiltning samt bemanding og vejledning ved de afspærrede indkørsler til Middelalderbyen. Da der ikke er blevet afsat midler til disse tiltag, anbefaler forvaltningen, at man ikke gennemfører en bilfri kulturnat, da risikoen for, at der vil opstå farlige situationer mellem biler og fodgængere på vejbanen er for stor.

Desuden vil risikoen for utilfredse borgere være stor, hvis forvaltningen ikke kan afsætte midler til en større kommunikationsindsats om afholdelse af bilfri kulturnat.    

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler derfor, at bilfri kulturnat 2016 ikke gennemføres, som Borgerrepræsentationen ellers har vedtaget d. 26. november 2015.

Økonomi

Finansieringen til bilfri søndag er ikke fastlagt, men skal findes efterfølgende fx i forbindelse med halvårsregnskabet, der fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget den 15. august 2016.

Udgifterne til den foreslåede model for bilfri søndag er budgetteret til 400.000 kr.:

  • 200.000 kr. til afspærring og skiltning
  • 100.000 kr. til kommunikation
  • 100.000 kr. til ekstraordinært renhold

Hvis den anbefalede løsning for bilfri kulturnat 2016 godkendes, har det ingen yderligere økonomiske konsekvenser for forvaltningen.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen er allerede i konstruktiv dialog med arrangørerne bag Copenhagen Half Marathon. Teknik- og Miljøforvaltningen vil tage de fornødne skridt til at inddrage de respektive lokaludvalg og andre interessenter, som kan understøtte formålet – samt gå i dialog med de øvrige myndigheder og offentlig transport mv., om den praktiske del af afviklingen, herunder fortsætte dialogen med politiet og Frederiksberg Kommune.

Forvaltningen vil desuden gå i dialog med Movia for at sikre den bedst mulige afvikling af bustrafikken under bilfri søndag. Udvalget vil blive orienteret, medio august, når den endelige plan for bilfri søndag 2016 foreligger.

Beslutningen skal ikke sendes i høring, og kommunen har allerede hjemmel til at gennemføre midlertidig råden over vej ved festdage mv.

Pernille Andersen

                             / Anne-Sofie Degn

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der afholdes bilfri søndag i København den 18. september 2016 på gader, der allerede er afspærret i forbindelse med Copenhagen Half Marathon.
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke igangsætter en delvis bilfri by i forbindelse med kulturnatten 2016.
  3. at der hermed er gjort op med medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti om, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde forslag til bilfri søndag 2016, som blev vedtaget på Borgerrepræsentationens møde den 8. oktober 2015.
  4. at der hermed er gjort op med medlemsforslaget fra Dansk Folkeparti, som blev vedtaget på Borgerrepræsentationens møde d. 26. november 2015 om forsøgsvis afvikling af bilfri kulturnat 2016.

 


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2016

C stillede følgende ændringsforslag:
”At forvaltningen ikke medvirker til bilfri dag, og at der heller ikke anvendes kommunale kroner til bilfri by, dette gælder også forvaltningens medvirken til lokaludvalgenes forsøg på at gøre byen bilfri.”

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.

 

Indstillingen blev godkendt med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C og V.

 

Sagen blev standset af Jakob Næsager (C) jf. kommunestyrelseslovens § 23, og indbringes dermed i sin helhed til afgørelse i Borgerrepræsentationen hurtigst muligt.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. juni 2016

 

Indstillingen blev godkendt med 37 stemmer imod 14. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F og Ø.

Imod stemte: C, I, O og V.

Til top