Mødedato: 22.06.2016, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Bysamarbejde mellem København og Beirut

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslag om at etablere et bysamarbejde mellem København og Beirut.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen giver overborgmesteren mandat til at indgå et tidsbegrænset by-samarbejde mellem Beirut og København.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Økonomiudvalget blev på mødet den 12. april 2016 orienteret om et muligt bysamarbejde mellem København og Beirut.

For at afsøge perspektiverne i et formelt samarbejde har Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen efterfølgende foretaget en fact-finding mission til Beirut.
 
Med denne indstilling forelægges resultaterne af fact finding missionen og det indholdsmæssige grundlag for at etablere et bysamarbejde mellem København og Beirut.

Løsning

Resultater fra fact-finding missionen til Beirut
Med henblik på at afdække Beiruts behov for københavnske kompetencer og løsninger og muligheder for gensidig vidensdeling havde Københavns Kommune i begyndelsen af maj en lang række møder med centrale organisationer i Beirut, herunder den nyvalgte borgmester, oppositionsbevægelsen Beirut Medinati, relevante ministerier, EU-ambassaden i Libanon, Verdensbanken, NGO’er, Mærsk, Novo Nordisk, universiteter og Dansk Flygtningehjælp.

Københavns Kommune blev alle steder mødt med stor interesse og begejstring over et potentielt bysamarbejde. Københavns Kommune fik dog også det indtryk, at der kan være langt fra disse umiddelbare ønsker om at ændre på tingenes tilstand i Beirut til at få gjort noget ved dem. Beirut by er tilsyneladende en velhavende by, men store dele af befolkningen efterspørger langsigtede investeringer, som kommer hele befolkningen til gode. Adskillige aktører udtrykte forhåbning om, at København med byens stærke grønne profil og timingen for et bysamarbejde lige efter kommunalvalget i maj vil kunne bevirke, at Beirut bystyre vil gennemføre progressive tiltag.

Det ses som et positivt signal, at den nyvalgte borgmester i Beirut efter besøget har kontaktet Københavns Kommune og understreget sin interesse i bysamarbejdet. Allerede på kort sigt efterlyses et samarbejde med danske kompetencer inden for affaldshåndtering og energiforsyning.

Det bemærkes i øvrigt, at udenrigsminister Kristian Jensen bakker op om Københavns Kommunes initiativ, og at den danske ambassade i Libanon kan se store potentialer i og er stærkt engageret i at understøtte det potentielle bysamarbejde.
 
På baggrund af turen vurderer Økonomiforvaltningen, at der er grundlag for, at Københavns Kommune indgår en samarbejdsaftale om bysamarbejde med Beirut.

Samarbejdsaftale mellem København og Beirut

Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at et bysamarbejde mellem København og Beirut indeholder betragtelige perspektiver i forhold til følgende formål:

  • Via overførsel af know-how fra København til Beirut at bidrage til at forbedre levevilkårene i en by og et land, som er under stort pres af regionens flygtningestrømme.    
  • At bane vejen for danske cleantech-virksomheders adgang til et marked med store behov via politiske relationer de to byer imellem.
  • At dele konkrete erfaringer og best practices vedr. forebyggelse og håndtering af voldelig ekstremisme samt sameksistens mellem forskellige befolkningsgrupper.

Økonomiforvaltningen vurderer, at næste skridt i forhold til at etablere bysamarbejdet med Beirut er, at der udarbejdes en formel samarbejdsaftale, en såkaldt Memorandum of Understanding (MoU). Aftalen vil udgøre den formelle ramme for Københavns Kommunes aktiviteter i området. Københavns Kommune og Beirut Kommune er i dialog om indholdet, som på basis af turen til Beirut har fokus på fire elementer:
  • Waste-to-energy: Beiruts affaldshåndtering er under massivt pres, da byens deponeringsanlæg er overfyldt, og byen ikke har fundet alternative løsninger, men ønsker at anlægge et affaldsbaseret energianlæg
  • E-governance: Beirut by har udtrykt ønske om at lære af Københavns erfaringer med at opbygge en effektiv IT-infrastruktur samt digitaliseringssystemer.
  • Urban planning and public transport: Beirut mangler byrum, som er tilgængelige for alle befolkningsgrupper, samt offentlige transportløsninger, der kan minimere byens massive trængsels- og klimaudfordringer. Københavns Kommunes og danske virksomheders løsninger kan bidrage til at afhjælpe disse problemer.
  • Forebyggelse og håndtering af voldelig ekstremisme: Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil sende en medarbejder fra antiradikaliseringsenheden VINK til Beirut med henblik på at opkvalificere libanesiske aktører i håndtering og tidlig forebyggelse af radikalisering. Libanesiske aktører vil samtidig dele deres erfaringer med tværreligiøst arbejde. Udenrigsministeriet afholder samtlige udgifter hertil.
Det nærmere indhold af MoU’en skal afklares i fortsat dialog med bl.a. de relevante fagforvaltninger, Udenrigsministeriet, danske cleantech-virksomheder samt relevante aktører i Beirut. Økonomiforvaltningen vil arbejde for, at MoU’en indgås for en tidsbegrænset periode på ca. 4 år, og at samarbejdet inden for denne periode har bidraget til at realisere ovennævnte formål.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
 
Økonomiforvaltningen er i dialog med Udenrigsministeriet om finansieringsmuligheder til at dække aktiviteter, der understøtter et København-Beirut bysamarbejde, så som workshops, konferencer og lignende.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender et tidsbegrænset bysamarbejde mellem København og Beirut, vil Økonomiforvaltningen arbejde på, at overborgmesteren og Beiruts borgmester kan underskrive en MoU i efteråret 2016. Parallelt hermed vil Økonomiforvaltningen drøfte med relevante fagforvaltninger, hvordan kommunens ressourcer og kompetencer tages bedst i brug i konkrete projekter i samarbejde med Beirut.

 

Mikkel Hemmingsen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at give overborgmesteren mandat til at indgå et tidsbegrænset by-samarbejde mellem Beirut og København.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. juni 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. juni 2016

 

Indstillingen blev godkendt med 47 stemmer imod 0. 4 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, V og Ø.

Imod stemte: ingen.

Følgende undlod at stemme: O.

Til top