Helhedsplan og anlægsbevilling til etablering af ny specialskole i Valby
Helhedsplan og anlægsbevilling til etablering af ny specialskole i Valby
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 22. april 2004
BR 182/04
Helhedsplan og anlægsbevilling til etablering af ny specialskole i Valby
Helhedsplan og anlægsbevilling til etablering af ny
specialskole i Valby
Indstilling om, at helhedsplanen for en ny specialskole i Valby godkendes, samt at der gives anlægsbevilling på 31,8 mio. kr. til ombygning af Valby Skole og den tilhørende gymnastiksal og "villa" til en specialskole med i alt 96 elever inkl. 78 KKFO pladser og 18 klubpladser for de ældste elever til brug for skolens elever. For de udgifter, der vedrører 2004, anvises for skoledelen dækning for 6,6 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 3.03.3, rådighedsbeløb for undervisning af børn med vidtgående handicaps. For beløbet, der vedrører KKFO-pladserne, anvises der dækning for 3,9 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 3.05.3, rådighedsbeløb for skolefritidsordninger. Endelig anvises der dækning for 0,8 mio. kr., der vedrører fritidsklubdelen, på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 5.16.3, rådighedsbeløb for klubber og andre socialpædagogiske fritidstilbud. De resterende udgifter i alt 20,5 mio. kr. vil blive afholdt inden for den samlede anlægsramme i 2005.
Der tages forbehold for en endelig statslig godkendelse som følge af regeringens indførelse af en godkendelsesordning af nye kommunale bygge- og anlægsarbejder.
(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,
at helhedsplanen for en ny specialskole i Valby godkendes
at der gives anlægsbevilling på 31,8 mio. kr. til ombygning af Valby Skole og den tilhørende gymnastiksal og "villa" til en specialskole med i alt 96 elever inkl. 78 KKFO pladser og 18 klubpladser for de ældste elever til brug for skolens elever. For de udgifter, der vedrører 2004, anvises for skoledelen dækning for 6,6 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 3.03.3, rådighedsbeløb for undervisning af børn med vidtgående handicaps. For beløbet, der vedrører KKFO-pladserne, anvises der dækning for 3,9 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 3.05.3, rådighedsbeløb for skolefritidsordninger. Endelig anvises der dækning for 0,8 mio. kr., der vedrører fritidsklubdelen, på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 5.16.3, rådighedsbeløb for klubber og andre socialpædagogiske fritidstilbud. De resterende udgifter i alt 20,5 mio. kr. vil blive afholdt inden for den samlede anlægsramme i 2005.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at udvalget godkender, at der etableres 2 børnehaveklasser med
tilhørende KKFO-pladser, 18 klubpladser til de ældste klasser og en gruppe til
stærkt udadreagerende elever på den nye specialskole
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 10. marts 2004
Indstillingen blev
godkendt.
Økonomiforvaltningen
indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet der tages forbehold for en endelig statslig godkendelse som følge af Regeringens indførelse af en godkendelsesordning af nye kommunale bygge- og anlægsarbejder."
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. marts 2004
Anbefalet.
RESUME
Som led i Eksempelprojektet blev der i 1999 udarbejdet en skitse for Valby Skoles omdannelse til specialskole for 80 elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser inklusive et fritidstilbud fra 1. – 7. klasse.
Planen om at indrette en specialskole i Valby Skole har været en del af Perspektiv- og Handleplanerne for den vidtgående specialundervisning lige siden. Dette gælder også den seneste plan, der er godkendt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 13. august 2003.
Valby Skole skal i 2004 flytte til en ny og udvidet skole indrettet i "Ovnhallen" og det tilhørende "Maskinhus" på den tidligere porcelænsgrund i det centrale Valby.
Elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser er i øjeblikket organisatorisk samlet i Frejaskolen, der midlertidigt er fordelt på 3 adresser ved Hyltebjerg Skole, Grundtvigskolen og Sjællandsgades Skole. Det er planen, at den nye skole i Valby skal erstatte Frejaskolen.
På udvalgsmødet den 13. august 2003 tiltrådte Uddannelses- og Ungdomsudvalget
Udbygningsoversigt 2004-2007, der er udarbejdet på baggrund af aftalen om udbygning på børneområdet. I udbygningsoversigten er der afsat 8,04 mio. kr. til Valby ny specialskole i 2004 og 5,98 mio. kr. i 2005 (omfatter alene skoledelen).
Der er nu udarbejdet en helhedsplan for Valby Skoles omdannelse til specialskole for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser. På baggrund af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning den 13. august 2003 om, at udvalget ønskede en tilbagemelding i begyndelsen af 2004 på hvilke overvejelser, som høringssvarene på §20,2-planen gav anledning til, indeholder helhedsplanen følgende forslag til udvidelser i forhold til skitsen fra 1999.
· Etablering af 2 børnehaveklasser (12 elever) med tilhørende KKFO-pladser
· Tilføjelse af 18 klubpladser til de ældste klasser
· Tilføjelse af en gruppe (4 elever) af stærkt udadreagerende elever
Det er en
forudsætning for udvidelsen, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ud over
den eksisterende skolebygning kan råde over yderligere 2 bygninger, som i dag
er en del af den eksisterende Valby Skole: "Villaen" og den gamle gymnastiksal
på den anden side af Valby Tingsted.
Det er endvidere en forudsætning for udvidelsen, at det samlede anlægsbudget for den nye specialskole i den forbindelse udvides med i alt 8 mio. kr. til i alt 31,8 mio. kr. (inkl. udgifter til KKFO og klubpladser).
Helhedsplanen er udarbejdet i samarbejde med Frejaskolens byggeudvalg og efterfølgende godkendt af skolebestyrelsen. Efterfølgende - i projekteringsfasen - er der af økonomiske hensyn sket et par justeringer af planen. Skolebestyrelsen har accepteret disse justeringer.
På denne baggrund
fremlægges helhedsplanen for Valby ny specialskole til godkendelse af udvalget,
ligesom der søges om en anlægsbevilling på 31,8 mio. kr. til at ombygge Valby
Skole og den tilhørende gymnastiksal og
"villa" til en specialskole med 16 specialklasser (92 elever) og til en
gruppe stærkt udadreagerende elever (4 elever) fra bh. klasse til 10. klasse
med tilhørende fritidstilbud/heldagstilbud (78
KKFO-pladser og 18 fritidsklubpladser).
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
I 1999 - som led i Eksempelprojektet – blev der udarbejdet en skitse for Valby Skoles omdannelse til specialskole for 80 elever med gennemgribende udv iklingsforstyrrelser inklusive et fritidstilbud fra 1. – 7. klasse.
Planen om at indrette en specialskole i Valby Skole har været en del af Perspektiv- og Handleplanerne for den vidtgående specialundervisning lige siden. Dette gælder også den seneste plan, der er godkendt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 13. august 2003.
Valby Skole fungerer i dag som almindelig folkeskole, men skal i oktober 2004 flytte til en ny og udvidet skole i "Ovnhallen" og det tilhørende "Maskinhus" på den tidligere porcelænsgrund i det centrale Valby.
Elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser er en af elevgrupperne inden for den vidtgående specialundervisning. De er typisk normaltbegavede, men har svære kontakt- og kommunikationsvanskeligheder - og diagnosticeres derfor inden for autismespektret. I øjeblikket er elevgruppen organisatorisk samlet i Frejaskolen, der midlertidigt er fordelt på 3 adresser ved Hyltebjerg Skole, Grundtvigskolen og Sjællandsgades Skole.
Fra Frejaskolens side har det været et stort ønske, at der etableres en specialskole, der er indrettet med særlig hensyntagen til et godt læringsmiljø for denne elevgruppe.
I Perspektiv- og Handleplanen for den vidtgående specialundervisning fra maj 2003 forudses det, at Valby Skoles 80 pladser ikke vil være tilstrækkelige. Med baggrund i den aktuelle visitation på området er det vurderingen, at der allerede fra i år vil være behov for midlertidigt at opretholde særlige tilbud på en eller flere af Frejaskolens nuværende afdelinger (eller evt. andre steder), indtil der skaffes mulighed for etablering af endnu en specialskole på området. Der forventes på udvalgsmødet den 31. marts 2004 fremlagt en særskilt indstilling om etablering af en række midlertidige skoletilbud med virkning fra skoleåret 2004/05.
Den fremtidige struktur for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser er derfor endnu ikke afklaret.
På udvalgsmødet den 13. august 2003 tiltrådte Uddannelses- og Ungdomsudvalget
Udbygningsoversigt 2004-2007, der er udarbejdet på baggrund af aftalen om udbygning på børneområdet. I udbygningsoversigten er der afsat 8,04 mio. kr. til Valby ny specialskole i 2004 og 5,98 mio. kr. i 2005 (omfatter alene skoledelen). Alle udgifter til fritidshjem og –klub skal finansieres over demografimodellen.
Der er nu udarbejdet en helhedsplan for Valby Skoles omdannelse til specialskole for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser. På baggrund af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning den 13. august 2003 om, at udvalget ønskede en tilbagemelding i begyndelsen af 2004 på hvilke overvejelser, som høringssvarene på §20,2-planen gav anledning til, indeholder helhedsplanen følgende forslag til tilføjelser i forhold til 1999-skitsen:
· Tilbudet udvides til også at omfatte 2 børnehaveklasser inkl. KKFO-pladser. Udvalget har ved at godkende helhedsplanen ikke principielt vedtaget, at tilbuddet skal omfatte børnehaveklasser, idet pladserne i stedet kan anvendes til 1. – 10. klasser, hvis det ønskes. Indretningen af børnehaveklasser vil ikke være forskellig fra indretningen af 1.-10. klasser
· Udvidelse med 18 klubpladser til de ældste klasser. I 1999-skitsen var der kun inkluderet KKFO til 7. klassetrin. Af Perspektivplanen for den vidtgående specialundervisning fremgår, at klubtilbuddet skal etableres i Valby Skole, hvis det er muligt og pædagogisk hensigtsmæssigt. Pladserne oprettes som KKFO, da det fremgår af aftalen på fritidshjemsområdet, som blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 11. december 2003, at nye fritidstilbud integreres i skolens virke i form af en KKFO på skoler, der er oprettet efter § 20, stk. 2
· Udvidelse med en gruppe (4 elever) af stærkt udadreagerende elever (kaldet "ressourcegruppen"), der midlertidigt er placeret i en villa ved Grundtvigskolen, jf. Udbygningsoversigten. Da Grundtvigskolen på sigt må forventes at udvikle sig til en 3-sporet skole, skal den stærkt udadreagerende gruppe flyttes til en institution, der er robust (dvs. stor) nok til at kunne rumme denne gruppe af elever, der ofte er voldelige overfor personalet
Udvidelsen af antallet af elever og indpasning af et klubtilbud forudsætter, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen kan disponere over "villaen" og den gamle gymnastiksal på den anden side af Valby Tingsted. Bygningerne er allerede i dag en del af Valby Skole. Gymnastiksalen er bevaringsværdig og er i lokalplanen for området forudsat bevaret.
< o:p>
Som led i finansieringsmodellen vedrørende Eksempelprojektet er det forudsat, at grunden inkl. gymnastiksal på den anden side af Valby Tingsted afhændes med henblik på bebyggelse. Økonomiforvaltningen har godkendt, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fortsat kan disponere over den gamle gymnastiksal og villaen, hvilket imidlertid vil reducere det samlede provenu ved salg af grunden med ca. 2 mio. kr.
Den nøjagtige fastlæggelse af provenutabet vil blive endeligt fastlagt i samarbejde med Økonomiforvaltningen. Det er i den forbindelse en forudsætning for Økonomiforvaltningen, at provenutabet dækkes af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Det forventede provenutab på 2 mio. kr. er derfor medtaget som en del af det samlede anlægsbudget og den samlede anlægsbevilling.
Det samlede budget for
helhedsplanens gennemførelse er 31,8 mio. kr. Det oprindelige budget (i henhold
til 1999-skitsen), der er beregnet i Perspektiv- og Handleplanen for den
vidtgående specialundervisning i 2003, er 23,8 mio. kr. (inkl. udgifter til
KKFO). Merprisen på 8 mio. kr. skyldes, at plangrundlaget er udvidet med 12
skole- og KKFO-pladser, 18 fritidsklubpladser samt et heldagstilbud til 4
stærkt udadreagerende elever.
Det er forvaltningens
vurdering, at det såvel pædagogisk som økonomisk er fordelagtigt at udvide
plangrundlaget med det nævnte antal elever og et klubtilbud – også sammenlignet med, hvad det ville koste at
etablere pladserne på anden vis.
Helhedsplanen er udarbejdet i samarbejde med Frejaskolen og er efterfølgende godkendt af skolens bestyrelse. Efterfølgende - i projekteringsfasen - er der af økonomiske hensyn sket et par justeringer af planen. Etableringen af et depotrum i gymnastiksalen er udgået af planen, ligesom der er fjernet nogle funktioner fra produktionskøkkenet til madordningen. Skolebestyrelsen har accepteret de nævnte justeringer.
På denne baggrund
fremlægges helhedsplanen for en ny specialskole til brug for Frejaskolen til
godkendelse. Der søges ligeledes om en anlægsbevilling på 31,8 mio. kr. til at
ombygge Valby Skole og den tilhørende
gymnastiksal og "villa" til specialskole med 16 specialklasser (92
elever) fra bh. klasse til 10. klasse med tilhørende
fritidstilbud/heldagstilbud (78
KKFO-pladser og 18 fritidsklubpladser) og til en gruppe stærkt udadreagerende
elever (4 elever).
Alle beløb er opgivet ved
byggeindex 104,4 (forventet middelindex for 2004).
Af hensyn til tidsplanen
og det store kapacitetsbehov på området, er det væsentligt, at ombygningen af
den hidtidige Valby Skole til specialskole kan påbegyndes så snart den
nuværende Valby Skole i oktober 2004 flytter ind i Ovnhallen.
Helhedsplanen
Valby Skole har i sin eksisterende funktion til huse i fire bygninger adskilt af Valby Tingsted. På den ene side af vejen ligger den store hovedskolebygning, mens gymnastiksal, indskolingsafsnit og den tidligere inspektørbolig kaldet villaen ligger på den anden side.
Den foreliggende
helhedsplan genanvender hovedskolen, gymnastiksalen og villaen til en ny
specialskole beliggende på adressen Rughavevej 6-8. Det samlede areal
(hovedskole, villa og gymnastiksal) er 4.017 m2, heraf er hovedskolen på 3.544
m2.
Specialskolens kommende elever er en elevgruppe, der foretrækker at opholde sig i små og overskuelige sammenhænge, hvor det er lettere at fastholde koncentrationen i trygge og velkendte omgivelser. I helhedsplanen udnyttes de eksisterende hovedskillerum og der etableres et stort antal mindre lokaler, modsat praksis på almindelige folkeskoler, hvor man søger at "åbne op".
Den nye specialskole
rummer i helhedsplanen 16 specialklasser (90 elever) og en gruppe stærkt
udadreagerende elever (4 elever) på klassetrinnene fra bh. klasse til 10.
klasse med tilhørende heldagstilbud/fritidstilbud (78 KKFO-pladser og 18 fritidsklubpladser).
Skolens samlede personale vil udgøre 80-90 ansatte.
En specialklasse med tilhørende heldagstilbud/fritidstilbud er opbygget af 1 grupperum, 2 mindre aflastningsrum (birum), 1depot og 1 fælles køkken, der deles med nabogruppen. Fritidshjems- og fritidsklubaktiviteterne foregår således i de samme lokaler, som der undervises i.
Et helhedstilbud for børn med gennemgribende udviklingsforstyrrelser har et meget nært samarbejde lærere og pædagoger samt personale og forældre imellem.
Med helhedsplanen etableres endvidere nye faglokaleområder, gymnastiksal, lærer- og pædagogfaciliteter, administration samt møde- og forberedelsesrum.
Hovedskolen og gymnastiksalen indrettes med fuld tilgængelighed for kørestolsbrugere. Der etableres i den forbindelse et nyt elevatortårn i gården ved hovedindgangen til hovedskolen.
Hovedskolen
Kælderetage
Kælderetagen ombygges til at rumme en tumlesal og fagområderne: Krea, værksted, natur- og teknik, musik og hjemkundskab. Endvidere etableres der en bespisningsordning med køkken i umiddelbar nærhed af elevatoren.
Stueetage
Stueetagen indrettes med 5 specialklasser. Herudover indrettes der personalerum, møderum, garderobefaciliteter til personalet og administration.
1. sal
1. salen indrettes med 6 specialklasser, 2 kontorer, 2 møderum samt personaleforberedelsesrum med garderobe og toiletter.
Tagetage
Tagetagen indrettes til at rumme 2 specialklasser og gruppen af stærkt udadreagerende elever (4-5 elever). Den resterende del af tagetagen indrettes til pædagogisk center, pædagogisk værksted, personaleforberedelse, møderum og 3 fælles kontorer til ergoterapeut, talepædagog, kurator, tillidsrepræsentanter og skolepsykologer. Skolelæge- og sundhedsplejerskefunktion indplaceres ligeledes på tagetagen.
Gymnastiksalen
I det eksisterende omklædningsrum indrettes pige- og drengeomklædning samt et kombineret handicaptoilet og læreromklædningsrum.
Villaen
Der forekommer ikke bygningsmæssige ændringer af villaen udover, at der etableres toilet i det eksisterende baderum på 1. sal. På 1. sal indrettes 2 specialklasser samt et personale- og aflastningsrum. Stueetagen indrettes til 1 specialklasse samt fælles gruppefaciliteter. Hovedparten af de ældste elever placeres i villaen.
Udearealer
De eksisterende udearealer genanvendes. Vest for hovedskolen etableres motoriske legearealer, gynger og sand/vand legeareal. Ved villaen etableres bålplads.
Trafikforhold
Hovedparten af eleverne bringes til og fra skole i taxa'er og minibusser. De trafikale forhold i Annexstræde og ved Valby Tingsted er meget problematiske, der arbejdes derfor på i samarbejde med Vej & Park (Vejafdelingen) at løse problemerne med afsætning og afhentning af elever morgen og eftermiddag.
Tidsplan
Ombygningen forventes igangsat i midten af oktober 2004, dvs. umiddelbart efter at Valby Skole er flyttet ud. Hvis ombygningen starter planmæssigt, kan Valby ny specialskole tages i brug til skolestart 2005.
Økonomi
De samlede udgifter til at ombygge Valby Skole, den tilhørende gymnastiksal og "villa" til en specialskole med 16 specialklasser (92 elever) fra bh. klasse til 10 klasse med tilhørende fritidstilbud/heldagstilbud (78 KKFO-pladser og 18 fritidsklubpladser) og til en gruppe stærkt udadreagerende elever (4 elever) er 31,8 mio. kr. ved index 104,4. [1]
Udgifterne fordeler sig i 2004 og 2005 på følgende vis:
|
2004 |
2005 |
I alt |
Skoledel |
6,6 |
11,9 |
18,5 |
KKFO-del |
3,9 |
7,0 |
10,9 |
Klub-del |
0,8 |
1,6 |
2,4 |
I alt |
11,3 |
20,5 |
31,8 |
Der anvises dækning for 6,6 mio. kr., der vedrører skoledelen, på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 3.03.3, rådighedsbeløb for undervisning af børn med vidtgående handicaps. For beløbet, der vedrører fritidshjemsdelen, anvises der dækning for 3,9 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 3.05.3, rådighedsbeløb for skolefritidsordninger. Endelig anvises der dækning for 0,8 mio. kr., der vedrører fritidsklubdelen, på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 5.16.3, rådighedsbeløb for klubber og andre socialpædagogiske fritidstilbud.
For den del af udgifterne i alt 20,5 mio. kr., der afholdes i 2005, vil der blive anvist dækning inden for rammerne af det samlede anlægsbudget.
Miljøvurdering
De væsentligste miljøbelastninger i forbindelse med et byggeprojekts gennemførelse vil være knyttet til materialeforbrug og forurening. Projektet indebærer genanvendelse af en eksisterende skole, som i dag fungerer som Valby Skole. Det medfører både en materialebesparelse set i forhold til tilsvarende nybyggeri og mindre byggeaffald. Mange af de mest miljøbelastende materialer i byggeri anvendes dog til installationer og overflader. Her tages der hensyn til gældende regler og der benyttes f.eks. PVC-fri kabler.
Det forventes ikke, at man ved de bygningsmæssige arbejder vil støde på forurenet jord i større omfang. Det skyldes, at udearealerne hovedsageligt er asfaltbelagt og at der ikke ændres på dette i det foreliggende projekt.
Høring
Helhedsplanen er udarbejdet i samarbejde med byggeudvalget og er efterfølgende godkendt af skolebestyrelsen – jf. vedlagte høringssvar dateret den 28. januar 2004. Efterfølgende - i projekteringsfasen - er der af økonomiske hensyn sket et par justeringer af planen. Skolebestyrelsen har accepteret disse justeringer.
Skolebestyrelsen nævner i sin udtalelse, at Frejaskolen har behov for materialer til brug for faglokalerne på skolen. Forvaltningen kan hertil oplyse, at udgifter til inventar og undervisningsmidler til faglokalerne er medtaget i budgettet for etablering af skolen.
Helhedsplanen er fremsendt til Valby Lokaludvalg til orientering.
BILAG VEDLAGT
· Bilag 1: Høringssvar fra skolebestyrelsen, dateret den 18. januar 2004
· Bilag 2: Situationsplan og etageplaner
Peter Rasmussen Jørn Larsen
[1] Beregningen af byggeindekset er officielt
ændret ved at de hidtil kendte indekstal f.eks. 173 ( middelindeks for
2003) nu er ændret til et nyt
indeksudgangspunkt = 100. På den baggrund er middelindekset for 2004 opgjort
til 104,4