Ankestyrelsens rapport om støtte og rådgivning til udsættelsestruede lejere
Indstilling og beslutning
- at Borgerrepræsentationen tager orientering om Ankestyrelsens rapport om støtte og rådgivning til udsættelsestruede lejere til efterretning.
(Socialudvalget)
Problemstilling
Når Ankestyrelsen undersøger et sagsområde, er de deltagende kommuner forpligtet til at fremlægge resultatet af undersøgelsen for kommunalbestyrelsen jf. retssikkerhedslovens § 79a.
Socialforvaltningen har deltaget i Ankestyrelsens undersøgelse om støtte og rådgivning til udsættelsestruede lejere, hvorfor Ankestyrelsens rapport skal behandles i Socialudvalget og Borgerrepræsentationen.
Løsning
Ankestyrelsen har på opfordring fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter gennemført en undersøgelse af, hvorvidt kommunerne opfylder forpligtelser i retssikkerhedslovens § 5a, når de modtager underretninger fra almene boligorganisationer og fogedretten om udsættelsestruede lejere. Ankestyrelsen er blevet bedt om at beskrive de udfordringer og de gode erfaringer, som kommunerne har på området.
Ankestyrelsens undersøgelse er baseret på
1) En spørgeskemaundersøgelse blandt alle landets kommuner.
2) En gennemgang af 42 sager fra 7 udvalgte kommuner (herunder Københavns Kommune).
3) Et interview med 4 kommuner (herunder Københavns Kommune), 5 boligorganisationer og fogedretten.
Retssikkerhedslovens § 5a pålægger kommunens straks at reagere på underretninger om at en borger risikerer udsættelse fra sin bolig.
Hvis der er børn i husstanden, eller kommunen i forvejen har et kendskab til pågældende borger skal kommunen træffe afgørelse om evt. bevilling af hjælp indenfor 14 dage. Øvrige udsættelsestruede lejere skal kommunen straks kontakte og tilbyde råd og vejledning.
Ankestyrelsens resultater
Ankestyrelsens gennemgang af de 42 konkrete sager viser 3 overordnede problemstillinger, som vanskeliggør kommunernes arbejde:
- Kommunen modtager underretning om udsættelse sent i sagsforløbet
- Kommunen mangler oplysninger om børnefamilien eller borgeren
- Kommunen kan ikke komme i kontakt/dialog med børnefamilien eller borgeren.
Ankestyrelsens gennemgang af de konkrete sager og de gennemførte interviews viser, at det er relativt få af de borgere, som kommunen ikke i forvejen har kendskab til, der reagerer på tilbud om rådgivning.
Generelt har kommunerne meldt tilbage, at effekten af tilbud til udsættelsestruede lejere afhænger af målgruppen, og at der ikke findes enkle løsninger. Af relevante indsatser fremhæver Ankestyrelsen:
- Tilbud om administration af lejebetalingen
- Tæt samarbejde mellem kommune og boligorganisationer
- Opsøgende indsats i form af boligsociale medarbejdere eller sociale mentorer
- Forebyggelse af sanktionering efter beskæftigelsesreglerne via boligrådgiveres opsøgende arbejde
Ankestyrelsen har formuleret følgende anbefalinger til kommunerne:
- Der bør foretages løbende ledelsesmæssig opfølgning på om tidsfristerne vedr. udsættelsessager overholdes
- Der bør være en effektiv screening af sager, så kommunen hurtigt får fulgt op på de mest udsatte borgere
- Der bør være en fast procedure for den interne koordinering. Det anbefales f.eks. at lave et særligt team for udsættelsessager
- Der bør iværksættes en procedure, som sikrer at kommunen får kontakt med borgeren, f.eks. bør man overveje at opsøge borgere, der ikke reagerer på 2 skriftlige henvendelser.
Herudover anbefaler Ankestyrelsen generelt:
- At afgørelser på området bør være skriftlige
- At det i lovgivning eller vejledning tydeliggøres, at boligorganisationer lokalt kan indgå aftaler om tidligere varsel om restancer
- At det bør overvejes at etablere hjemmel til udveksling af data eller sikre kommunerne adgang til data, så de kan evaluere egne indsatser effektivt
- At der bør laves en nærmere analyse af den samlede procedure i udsættelsessager på tværs af udlejer, kommune og fogedret.
- At det kan overvejes om der er behov for øget fokus på forebyggende indsats for lejere i private udlejningsejendomme.
Ankestyrelsen har gennemgået 6 konkrete sager fra Københavns Kommune. Ankestyrelsen har i sin gennemgang af konkrete sager generelt ikke taget stilling til lovligheden af afgørelserne, og styrelsen har ikke givet tilbagemelding på de konkrete sager.
Socialforvaltningens Konklusion
Socialforvaltningen mener, at Københavns Kommune lever op til hovedparten af Ankestyrelsens anbefalinger:
- Nedbringelse af antallet af udsættelser er et af Socialudvalgets pejlemærker for perioden 2014-2017, ligesom det også har været en del af det tidligere udvalgs pejlemærke om fattigdom.
- Alle varsler om udsættelser screenes i dag i Modtagelsen i Socialcenter København.
- Der er faste procedurer for samarbejdet i forhold til samarbejdet mellem myndighedscentrene og i forhold til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i forhold til forebyggelse af sanktionering efter beskæftigelsesreglerne.
- Selv om der ikke er et selvstændigt team, der tager sig af udsættelsessager, gøres der et stort arbejde blandt de opsøgende medarbejdere i forhold til at skabe kontakt til de mest udsatte borgere. Af samme grund fremhæver Ankestyrelsen også både boligrådgivere og sociale mentorer, som særligt støtter unge i deres første bolig. Netop disse støtteformer bidrager til et tæt samarbejde mellem kommune og boligorganisationer om forebyggelse af udsættelser.
- Alle afgørelser på området er skriftlige.
Forvaltningen har efter ansøgning til Datatilsynet fået adgang til Domstolsstyrelsens data for udsættelser i 2013 og er i øjeblikket i gang med at analysere disse. Forvaltningen vil inddrage Ankestyrelsens anbefalinger i forbindelse med analysen og evt. afledte forslag om tiltag i forhold til forebyggelse af udsættelser.
De øvrige anbefalinger fra Ankestyrelsen om tilvejebringelse af hjemmel for dataudveksling retter sig mod statsniveau.
Socialforvaltningen ønsker generelt lettere adgang til data til evaluering af indsatser. Socialforvaltningen er enig i behovet for en samlet analyse af reglerne for udsættelser, og i at der kan være behov for regler, der sikrer at kommunen også får adgang til at tilbyde bistand til lejere i privat udlejningsbyggeri før sagen når fogedretten. Ofte er udlejeren ikke villig til at stoppe udsættelsen på så sent et tidspunkt i sagsforløbet, selv om restancen betales.
Økonomi
Videre proces
Ankestyrelsens undersøgelse giver ikke anledning til særlige indsatser i Socialforvaltningen.
Anette Laigaard
/Gitte Bylov Larsen
Oversigt over politisk behandling
- at Borgerrepræsentationen tager orientering om Ankestyrelsens rapport om støtte og rådgivning til udsættelsestruede lejere til efterretning.
Socialudvalgets beslutning i mødet den 17. december 2014
Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen for Socialudvalgets møde d. 17. december 2014.
Indstillingen blev således anbefalet overfor Borgerrepræsentationen.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. januar 2015
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.