Mødedato: 22.01.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af Socialforvaltningens kvalitetsstandard for hjemmehjælp 2015

Se alle bilag

Den endelige udgave af Socialforvaltningens borgerrettede kvalitetsstandard vedrørende hjemmepleje ”Hjælp i hverdagen” og det tilhørende katalog over hjemmehjælps- og træningsydelser til udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse for 2015 skal godkendes.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at den borgerrettede kvalitetsstandard for 2015 ”Hjælp i hverdagen” samt katalog over ydelser for udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse godkendes.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Kommunalbestyrelsen skal i henhold til servicelovens bekendtgørelse nr. 324 af 26. marts 2013 én gang årligt udarbejde eller godkende en kvalitetsstandard for serviceydelser efter servicelovens §§ 83, 84 og 86.

Udkast til kvalitetsstandard for 2015 har været sendt i ekstern høring hos relevante faglige organisationer og interessenter mv. Der er modtaget 4 høringssvar fra Københavns Kommunes Ældreråd, Handicapråd og Hjemmeplejens brugerråd og ét fra en af kommunens leverandører Madservice a la Carte. Materialet er herefter blevet tilrettet i forhold til de input, der er indkommet under den eksterne høring.

Materialet forelægges nu til Socialudvalgets endelige godkendelse med henblik på, at materialet videresendes til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse.

Løsning

Socialforvaltningen har udarbejdet en borgerrettet kvalitetsstandard for social hjemmehjælp 2015. I kvalitetsstandarden har borgeren mulighed for at læse om mulighederne for at få hjælp i hverdagen, hvis borgeren har et fysisk, psykisk eller socialt problem, der gør det vanskeligt at klare de daglige opgaver.  I kvalitetsstandarden er også beskrevet tilbud om sundhedsfremme og forebyggelse, samværs- og aktivitetstilbud samt træning og ældreboliger i Københavns Kommune.

Socialudvalget godkendte den 17. september 2014 principperne for, hvordan Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal ensrette deres kvalitetsstandard for hjemmepleje for 2015.  På denne baggrund udarbejdede forvaltningerne i fællesskab det endelige materiale til den eksterne høring - for Socialforvaltningens vedkommende udkast til ”Hjælp i hverdagen”.

Ved udarbejdelsen af kvalitetsstandarden er der taget udgangspunkt i de forslag til harmonisering, der blev vedtaget på Socialudvalgets møde den 17. september 2014, således at kvalitetsstandarden er ensartet med den kvalitetsstandard, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder til borgere over 65 år. Det gælder f.eks. princippet om, at forvaltningerne fremadrettet bevilliger Turkøb forud for Indkøbsordning. Det betyder, at borgere med ens behov, uanset hvilken alder de har, og hvilken forvaltning de hører til, vil få ensartede tilbud i forhold til personlig og praktisk hjælp, spisetilbud, vedligeholdende træning og genoptræning. Ensartetheden skal endvidere sikre, at borgerne, når de fylder 65 år, ikke oplever et skift i tilbud og serviceniveau, hvis de overflyttes til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Udgangspunktet er nemlig, at borgere, som modtager hjemmepleje fra Socialforvaltningen, kan overflyttes til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, når de fylder 65 år, hvis den dominerende problemstilling ikke modsiger en flytning. Det betyder, at folkepensionister og andre borgere over 65 år med sygdoms- og aldersbetingede funktionsnedsættelser, inkl. erhvervet hjerneskade, overflyttes til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, mens folkepensionister med svær psykisk sygdom, misbrug og dermed forbundne sociale problemstillinger, og folkepensionister med handicap, hvor der evt. i forvejen er kontakt til tilbud på handicapområdet som udgangspunkt forbliver i Socialforvaltningens regi. 

Socialforvaltningen har i forbindelse med høringen modtaget fire eksterne høringssvar. Høringssvarene har overvejende været positive, herunder også særligt i forhold til, at kvalitetsstandarderne mellem de to forvaltninger bliver enslydende. Høringssvarene har således ikke givet anledning til væsentlige ændringer af kvalitetsstandarden.   

En række forslag til mindre ændringer er dog blevet fulgt, se også bilag 2 for en nærmere gennemgang af de indkomne høringssvar samt Socialforvaltningens bemærkninger hertil. Eksempler på høringssvar og ændringer i relation hertil:

  • Ældrerådets har bl.a. et ønske om at nævne muligheden for borgeren til at medbringe en bisidder ved visitationsbesøget, hvilket er blevet nævnt i kvalitetsstandarden.
  • Handicaprådet finder det positivt, at der sker en harmonisering af serviceniveauet på hjemmehjælp, og at kvalitetsstanderne mellem de to forvaltninger bliver enslydende. En harmonisering af serviceniveauet må dog ikke stille borgerne ringere fremadrettet. Hertil kan siges, at det overordnede formål med at harmonisere de to forvaltningers kvalitetsstandarder netop har været at harmonisere serviceniveauet mellem forvaltningerne, så borgere med ens behov tilbydes det samme serviceniveau og samme kvalitetsniveau i indsatsen.
  • Brugerrådet for Hjemmeplejen finder, at harmoniseringen af kvalitetsstandarderne især er en fordel for borgere, der skal skifte forvaltning ved det fyldte 65. år, således at disse ikke kan imødese serviceændringer ved skiftet. Samtidig ønsker Brugerrådet at fastholde, at målgruppen af borgere med handicap og psykosociale problemer ikke i alle tilfælde efterspørger den samme type hjælp som ældre borgere, og at ønsket om at hjælpe ens i virkeligheden afspejles bedst gennem en hjælp, der er individuelt tilrettelagt. Hertil kan oplyses, at udmålingen af hjemmehjælp altid tager udgangspunkt i en konkret og individuel vurdering af den enkelte borgers behov, uanset borgers alder eller problematikker. Det vil derfor fortsat med udgangspunkt i Københavns Kommunes kvalitetsstandard bero på et skøn, hvilken hjælp der bevilges, og hvordan den mest hensigtsmæssigt tilrettelægges.
  • Københavns Madservice a la Carte har henvendt sig for at fortælle, at priserne for madudbringning ikke var opdateret til 2015-niveau, hvilket nu er blevet tilrettet.

Udkastet er endvidere blevet koordineret med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget har den 11. december 2014 fået forelagt en tilsvarende indstilling vedrørende kvalitetsstandard for hjemmepleje målrettet ældre borgere over 65 år.

Hvis indstillingen godkendes, vil kvalitetsstandarden for 2015 blive forelagt for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse.
 Det vil blive tilstræbt, at de to kvalitetsstandarder forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen samtidig. 

Fremadrettet vil det kun være ændringerne, der sendes i høring, når kvalitetsstandarden sendes i høring. Kvalitetsstandarden vil således blive sendt i høring med gule markeringer af den ændrede tekst.




Anette Laigaard
                                                            /Gitte Bylov Larsen

Oversigt over politisk behandling

 Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
  1. at godkende den borgerrettede kvalitetsstandard for 2015 ”Hjælp i hverdagen” samt katalog over ydelser for udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse.

Socialudvalgets beslutning i mødet den 17. december 2014

Indstillingen blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:    

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. januar 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. januar 2015

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top