Mødedato: 22.01.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udmøntning af mikrolån 2015-16

Udmøntningen af mikrolån 2015-16 skal godkendes.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 
  1. at udmøntningen af mikrolån i 2015-16 godkendes.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.

(Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)

Problemstilling

I budgetaftalen for 2015 er der afsat 1,2 mio. kr. årligt til drift i 2015-16 til mikrolån. Det fremgår af aftaleteksten, at: ”Parterne er enige om at afsætte midler til mikrolån til borgere i målgruppen arbejdsløse”. Arbejdsløse defineres normalt som forsikrede ledige og jobparate kontanthjælpsmodtagere. 

Ifølge lov om aktiv socialpolitik (LAS) § 65 er det dog kun revalidender, som må modtage mikrolån fra kommunen. Forvaltningen har derfor udarbejdet en indstilling, som tydeliggør de lovgivningsmæssige rammer for arbejdet med mikrolån og fremsætter et forslag til implementering.

Løsning

Definition og målgruppe
Mikrolån er små lån (5.000 – 50.000 kr.), som sætter et mindre antal borgere i stand til at opnå hel eller delvis selvforsørgelse. Samtidigt gives rådgivning i opstart og drift af selvstændig virksomhed. Lånene er rentefri og tilbagebetales i små rater.

Ifølge lov om aktiv socialpolitik (LAS) §65 er det kun revalidender, som må modtage mikrolån fra kommunen:
 
"Kommunen kan give en revalidend støtte i form af tilskud eller rentefrit lån til at etablere selvstændig virksomhed" (LAS § 65). 

Derfor er det ikke muligt for kommunen at udvide målgruppen for mikrolån til arbejdsløse. Målgruppen for mikrolån vil derfor forsat være revalidender i 2015-16.

Borgere, der er berettiget til revalidering efter lov om aktiv socialpolitik kap. 6 har typisk modtaget sygedagpenge eller kontanthjælp, inden de blev berettiget til revalidering og er kendetegnet ved at have en nedsat arbejdsevne grundet psykiske, fysiske eller sociale forhold.

Implementering
Indsatsen vil blive implementeret i Jobcenter København, som vil have følgende opgaver:
  • Tovholderfunktion i forhold til den samlede opgavevaretagelse
  • Udarbejdelse af informationsmateriale
  • Samarbejde med andre kommuner
  • Indgåelse af aftale med Erhvervshuset om forforløb til målgruppen
  • Informationsmøder med interesserede borgere
  • Sagsbehandling i forhold til borgerens ønske om mikrolån
  • Opfølgning når mikrolån bevilges

Borgere i målgruppen for mikrolån vil, inden de modtager et lån, gennemgå et forforløb. Forforløbene skal dels klæde den potentielle mikrolåner på i forhold til driften af en virksomhed, og dels bruges som beslutningsgrundlag til en eventuel bevilling af mikrolån. Der vil således ske en opkvalificering af borgeren i forhold til markedsføring og salg, skat og moms, regnskab og revision. Borgeren vil få udviklet en forretningsplan, og borgerens kompetencer vil blive afklaret. I forbindelse med forforløbet vil det også blive afdækket, om borgeren har de personlige forudsætninger for at kunne påbegynde en virksomhed.

Forventede resultater af indsatsen

I budgetaftalen for 2013 blev der afsat 1,1 mio. kr. årligt til drift og 0,7 mio. kr. årligt til indsats i 2013-14 til mikrolån til revalidender. I perioden 2013-14 har der været meget begrænsede resultater af den hidtidige indsats, idet kun 2 borgere har fået et mikrolån. Resultaterne skal ses i lyset af den meget begrænsede målgruppe for ordningen. Revalidender udgør i forvejen et begrænset antal borgere (593 helårspersoner i perioden jan-sept. 2014), idet revalidering kun skal anvendes som redskab, såfremt ingen andre tilbud i lov om aktiv beskæftigelse er egnede:

”Kommunen giver tilbud om revalidering, når erhvervsrettede aktiviteter efter denne eller anden lovgivning, herunder lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, ikke er tilstrækkelige til, at den pågældende kan klare sig selv” (LAS § 46 stk. 2).

Tilmed skal mikrolån også kun anvendes som redskab i forbindelse med revalidering, såfremt andre redskaber ikke vurderes at være mere egnede til at kunne bringe borgeren tættere på arbejdsmarkedet:
  
"Kommunen kan give en revalidend støtte i form af tilskud eller rentefrit lån til at etablere selvstændig virksomhed, når den pågældende har faglige og forretningsmæssige forudsætninger for at drive virksomheden og denne støtte frem for anden revalidering skønnes at kunne bringe den pågældende i stand til at forsørge sig selv og sin familie”
(LAS § 65). 
 
På baggrund af disse forhold og erfaringer med mikrolån kan forvaltningen ikke på forhånd garantere, at et bestemt antal borgere vil modtage mikrolån, trods de ovenfor iværksatte initiativer.

Økonomi

Midlerne er servicemidler og skal udmøntes til Jobcenter København til formidlings- og sagsbehandlingsaktiviteter samt til undervisning og afklaring af borgerne i forbindelse med forforløbene.

Der er ikke afsat midler til lånene, men lånene vil blive udbetalt af den eksisterende budgetramme, idet det forventede omfang bør kunne finansieres heraf.  

Videre proces

Indstillingen vil blive forelagt Økonomiudvalget den 13. januar og Borgerrepræsentationen den 22. januar 2015.




Birgitte Hansen            Jacob Zeberg Eberholst

Oversigt over politisk behandling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,  
  1. at udmøntningen af mikrolån i 2015-16 godkendes.



Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2014

Der blev begæret afstemning om punktet

For stemte: 8 (A, B, Ø og F).
Imod stemte: 2 (V og C).
Undlod: Ingen.

Indstillingen blev dermed godkendt.

Der var følgende protokolbemærkning fra Ø:

"Ø tager forbehold for et møde i forligskredsen inden ØU-behandling. Ø ønsker at forvaltningen udarbejder en ny udmøntning af indsats for mikrolån, der tager udgangspunkt i positive erfaringer fra den tilsvarende indsats i Aarhus Kommune."



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:    

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. januar 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Kommunen har kunnet give mikrolån til revalidender siden 2013, og på 2 år er der kun givet mikrolån til to borgere. Beskæftigelsesforvaltningen forventer heller ikke succes med ordningen i 2015-2016. Venstre stemmer nej til mikrolån, da der er tale om en virkningsløs, administrativ øvelse.”

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. januar 2015

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag om et nyt 2. at-punkt:

 

”at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder en handleplan om fremme af brugen af mikrolån, til behandling i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget inden udgangen af 1. kvartal 2015”.

 

Det af Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev vedtaget med 39 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: C, I og V.

 

 

Indstillingen blev herefter godkendt med 38 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: C, I og V.

 

 

Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance valgte at tilslutte sig:

 

”Kommunen har kunnet give mikrolån til revalidender siden 2013, og på 2 år er der kun givet mikrolån til to borgere. Beskæftigelsesforvaltningen forventer heller ikke succes med ordningen i 2015-2016. Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance stemmer nej til mikrolån, da der er tale om en virkningsløs, administrativ øvelse.”

 

 

 

Til top