Mødedato: 22.01.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Overtagelse af Mosesvinget til offentlig vej

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, at kommunen opklassificerer og overtager en del af den private fællesvej Mosesvinget i Nordvest som offentlig vej.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  
  1. at Københavns Kommune overtager den private fællesvej Mosesvinget fra Hareskovvej/Hillerødmotorvejen til Horsebakken (ca. 800 m).

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Grundejerforeningen GF Utterslevhøj har på grundejernes vegne, med henvisning til § 58 i lov om private fællesveje (privatvejsloven), kontaktet kommunen med ønske om en trafiktælling, der skulle belyse antallet af gennemkørende motorkøretøjer på den private fællesvej Mosesvinget.

Trafiktællingen viser, at den gennemkørende trafik er 73 %. Kommunen er forpligtet til enten at dæmpe trafikken eller at overtage vejen som offentlig vej, når gennemgående trafik er over 50 %.

Løsning

Kommunen har forgæves søgt at nedbringe den gennemkørende trafik, og er derfor i henhold til § 58 forpligtiget til at overtage vejen som offentlig vej, hvis bare en af grundejerne kunne ønske det. Det betyder, at vejen skal overtages med mindre alle 48 grundejere skriver under på, at de ønsker at beholde vejen som privat fælles vej. Mosesvingets placering i vejnettet fremgår af kortet, bilag 1.

Borgerrepræsentationen vedtog den 1. december 2011: ”at Teknik- og Miljøforvaltningen i sin administration af de nye bestemmelser i privatvejsloven om trafiktællinger, færdselsreguleringer og overtagelser af private fælleveje søger at mindske trafikken på de veje, hvor trafiktællinger viser mere end 50 pct. motorkørende gennemgående færdsel ved hjælp af færdselsreguleringer. Kommunen overtager således kun private fællesveje, hvor det undtagelsesvis af hensyn til fremkommeligheden på vejnettet ikke gennem trafikregulering er muligt at nedbringe den motorkørende gennemgående færdsel til under 50 pct.”

Trafiktællingen
Trafiktællingen for Mosesvinget viser i alt 1544 køretøjer på Mosesvinget i tidsrummet kl. 7-19. Af dem var 73 % (1122) gennemkørende og 27 % (422) var lokal ærindekørsel.

Politiet og vejdirektoratet
Forvaltningen har drøftet mulighederne for at nedbringe den gennemkørende trafik med Vejdirektoratet og Københavns Politi.

Vejdirektoratet mener, at en lukning af Mosesvinget er uhensigtsmæssig af hensyn til afviklingen af færdslen til og fra Hillerødmotorvejen.

Forvaltningen har drøftet sagen med politidirektøren. Københavns Politi fastholder dog, at en lukning vil medføre uhensigtsmæssig omvejskørsel og kan af færdselsmæssige årsager ikke give det nødvendige samtykke til en lukning. Se baggrundsnotat, bilag 2.

Høringer hos grundejere og grundejerforening
Efter at mulighederne for en tilstrækkelig dæmpning af trafikken var udtømt, gennemførte forvaltningen med brev en høring af hver enkelt af de tilstødende 48 grundejere og grundejerforeningen på Mosesvinget. I høringen blev grundejerne spurgt, om de ønsker at beholde vejen som den er i dag med status som privat fællesvej og med den tilhørende trafik eller om kommunen, sådan som den er forpligtet til via privatsvejslovens § 58, skal gå videre med en overtagelse af vejen.

Forvaltningen har modtaget svar fra fem grundejere, og ingen af disse udtrykte ønske om at beholde vejen som privat fællesvej. Nogle grundejere har derimod udtrykt, at de i stedet ønsker vejen lukket eller den gennemkørende trafik dæmpet. Da forvaltningen ikke kan gennemføre den ønskede dæmpning af trafikken, skal kommunen overtage vejen. Se høringsnotat, bilag 3.

Konsekvenserne for grundejerne ved overtagelse af vejen
Overtagelsen af vejen medfører ikke i sig selv trafikale ændringer og krav til en ændret udformning af vejen.

Økonomisk er det i almindelighed en fordel for grundejerne, at de private fællesveje opklassificeres til offentlige veje, fordi kommunen overtager drift og vedligeholdelse af vejen. Da grundejerne ikke udnytter vejen til formål, der vil blive berørt af overtagelsen, vurderer forvaltningen, at der ikke kan rejses berettigede krav om erstatning. Københavns Kommune er i kraft af ejerskabet af Utterslev Mose på vejens nordvestlige side selv part i sagen.

Økonomi

Da Privatvejsloven (Lov nr. 1537 af 21/12/2010) påfører kommunerne en række udgifter til ekstra administrativt arbejde og øget vejvedligeholdelse, blev Teknik og Miljøudvalgets ordinære driftsramme tilført en DUT-kompensation. Kompensationen blev indarbejdet i Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsramme i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2012 (6. oktober 2011) (A, B, C, F, I, O og V).

DUT-kompensationen dækker således de øgede udgifter på skønsmæssigt 125.000 kr. pr. år som følge af opklassificeringen af vejstrækningen, hvorfor udgifterne til den samlede drift af vejen findes inden for Teknik og Miljøudvalgets ordinære driftsramme i 2015 og frem.

Normalt sker en vejovertagelse uden erstatning, men vejens ejere kan indbringe spørgsmålet for Taksationskommissionen. Forvaltningen vurderer, at denne sag ikke vil føre til udbetaling af erstatning, jf. afsnittet Løsning.

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationen har truffet beslutning om overtagelse, igangsætter forvaltningen den lovfæstede procedure for overtagelse af vejen med partshøring og klagemulighed i henhold til forvaltningsloven, lov om private fællesveje og lov om offentlige veje.

Overtagelsen kan indbringes overfor Vejdirektoratet, og spørgsmålet om erstatning kan indbringes for Taksationskommissionen.

Hvis grundejerne udnytter klageadgangen, vil forvaltningen udskyde overtagelsen indtil klagebehandlingen er gennemført.




Pernille Andersen                                    /Niels Tørsløv

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommune overtager den private fællesvej Mosesvinget fra Hareskovvej/Hillerødmotorvejen til Horsebakken (ca. 800 m).

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 1. december 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning. 


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. januar 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. januar 2015

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top