Mødedato: 22.01.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Etablering af fire fælles gårdhaver på Amager, Østerbro og Nord Vest

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage endelig stilling til forslag om etablering af fælles gårdhaver i henholdsvis Hallandsgadekarréen, Rosendalsgadekarréen, Otto Mallings Gadekarréen og Cityringkarréen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at der til etablering af fælles gårdhave for Hallandsgadekarréen frigives en anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 5 mio. kr. og oppebære statslige indtægter på 2,5 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. Økonomiafsnittet,
  2. at der til etablering af fælles gårdhave for Rosendalsgadekarréen frigives en anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 5,4 mio. kr. og oppebære statslige indtægter på 2,7 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. Økonomiafsnittet,
  3. at der til etablering af fælles gårdhave for Otto Mallings Gadekarréen frigives en anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 3,2 mio. kr. og oppebære statslige indtægter på 1,6 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. Økonomiafsnittet,
  4. at der til etablering af fælles gårdhave for Cityringkarréen frigives en anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 6,8 mio. kr. og oppebære statslige indtægter på 3,4 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg jf. Økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 2. juni 2014 at sende byfornyelsesforslagene i høring. Efter endt høring fremlægger forvaltningen hermed fire forslag om fælles gårdhaver i de nævnte karréer til godkendelse. Karréernes beliggenhed på Amager, Østerbro og Nord Vest fremgår af oversigtskortet vedlagt som bilag 1.

Løsning

For at sikre nuværende og fremtidige københavnernes adgang til rekreative arealer og for at  udnytte byens klimatilforbedrings potentiale optimalt, etablerer Københavns Kommune med støtte fra staten fælles gårdhaver. De indstillede gårdhaver lever op til byfornyelseslovens støttekriterier. Forslag til de fælles gårdhaver fremgår af bilag 2-5. 

Høring
Forvaltningen har modtaget høringssvar fra alle karréer. Som udgangspunkt vil alle forslag  blive indarbejdet i detailprojekteringen i det omfang, det er muligt, i forhold til afstandskrav mv. Høringssvar og forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 6 og 7 – de konkrete temaer for de enkelte karreer er kort ridset op nedenfor. 

Hallandsgadekarréen
Høringssvar: Der er modtaget tre høringssvar, som alle er positive. Svarene omhandler herudover ændringsforslag til indretning af den fælles gårdhave.
Forvaltningens bemærkninger: De foreslåede ændringer til etablering af overdækket cykelparkering vil blive drøftet med beboerne i forbindelse med detailprojekteringen og vurderet i forhold til de økonomiske rammer for forslaget.

Rosendalsgadekarréen
Høringssvar: Der er modtaget få høringssvar, ti i alt ud af 123 mulige svar, og heraf er de seks positive. Svarene omhandler primært ændringsforslag til indretning af den fælles gårdhave, ønske om nedrivning af baghuset Østerbrogade 58, og sår tvivl om der kan gennemføres en fælles gårdhave, når friarealerne ikke er fysisk sammenhængende.
Forvaltningens bemærkninger: Udformning og kapacitet til affald og cykelparkering undersøges og indarbejdes i detailprojektet i det omfang, at afstandskrav mv. kan overholdes. Ændringsforslag vedrørende skybrudssikring, bevaring af eksisterende forhold samt inddragelse af fællesadgangsveje drøftes ligeledes med beboerne i forbindelse med detailprojekteringen. Nedrivning af baghuset Østerbrogade 58 indgår ikke i projektet, da ejeren af ejendommen ikke ønsker en nedrivning. Gårdhaven bindes sammen af passagen i Slagelsegade, hvor alle ejendomme har udgang til.

Otto Mallings Gadekarréen
Høringssvar: Der er modtaget ni høringssvar, som alle er positive. Svarerne indeholder ændringsforslag til indretning af den fælles gårdhave.
Forvaltningens bemærkninger: De foreslåede ændringer om placering af affald, legeareal og bevarelse af et træ indarbejdes i detailprojektet i det omfang, at afstandskrav mv. kan overholdes. Desuden undersøges cykel- og barnevognsparkering nærmere.

Cityringkarréen
Høringssvar: Der er modtaget to høringssvar, hvoraf det ene er positivt og det andet omhandler ændringsforslag til indretning af den fælles gårdhave.
Forvaltningens bemærkninger: Den foreslåede ændring til etablering af mere overdækket cykelparkering vil blive drøftet med beboerne i forbindelse med detailprojekteringen og vurderet i forhold til de økonomiske rammer for forslaget.

Økonomi

Efter byfornyelsesloven refunderer staten 50 % af udgifterne. Udgiften til de fire gårdhaver udgør 20,4 mio. kr. Staten refunderer således 10,2 mio. kr.Der er afholdt udgifter til forprojektering på i alt 0,6 mio. kr. på de fire projekter. Budgettet for de fire fælles gårdhaver fordelt på projektstyring, rådgivning m.v. og anlæg fremgår af nedenstående tabel.

Tabel 1: Budget til de fire gårdhaver
  (1.000 kr.) 2013 2014 2015 2016 I alt
Hallandsgade Projektstyring 80 50 15 5 150
Rådgivning m.v. 90 60 65 35 250
Anlæg     4.595 5 4.600
Total 170 110 4.675 45 5.000
Rosendals-gade Projektstyring 25 15 15 5 60
Rådgivning m.v. 30 20 65 35 150
Anlæg     5.185 5 5.190
Total 55 35 5.265 45 5.400
Otto Mallings Gade Projektstyring 30 15 10 5 60
Rådgivning m.v. 35 20 50 25 130
Anlæg     3.005 5 3.010
Total 65 35 3.065 35 3.200
Cityring Projektstyring 25 15 25 15 80
Rådgivning m.v. 30 20 100 75 225
Anlæg     6.480 15 6.495
Total 55 35 6.605 105 6.800
Samlet budget for de fire gårdhaver
345 215 19.610 230 20.400

Anlægsbevillingerne til de fire anlægsprojekter er finansieret af byfornyelsesrammen. Udgifts- og indtægtsbevillingerne er således indarbejdet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3, jf. bilag 8. Ejerne afholder selv driftsudgifterne til de fremtidige gårdhaver.

Videre proces

Ejere og beboerrepræsentanter inddrages i forbindelse med detailprojekteringen. Der tinglyses en servitut på ejendommene om fælles gårdhave og ejernes pligt til at indgå i et fælles gårdlaug, som står for den efterfølgende drift. Gårdhaverne forventes færdige i efteråret 2015.         



Pernille Andersen                                                                  /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Hallandsgadekarréen: Hallandsgade 2-8, Norgesgade 1-7 og Amagerbrogade 34-38 vedtages endeligt, jf. bilag 2.
  2. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Rosendalsgadekarréen: Østerbrogade 56C-E og 60, Slagelsesgade 2-12 og Rosendalsgade 11-15 samt dele af matr. 563 UK vedtages endeligt, jf. bilag 3.
  3. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Otto Mallings Gadekarréen: Otto Mallings Gade 4-12, Lange-Müllers Gade 20-22, Landskronagade 57-67 og Vennemindevej 51-53 vedtages endeligt, jf. bilag 4.
  4. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Cityringkarréen: Ørnevej 2, Nordre Fasanvej 234-252 og Frederikssundsvej 1-3 vedtages endeligt, jf. bilag 5.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

    5.   at der som følge af godkendelse af 1. at-punkt (Hallandsgadekarréen) frigives en
          anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 5 mio. kr. og oppebære 
          statslige indtægter på 2,5 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse 
          anlæg, jf. Økonomiafsnittet.
    6.   at der som følge af godkendelse af 2. at-punkt (Rosendalsgadekarréen) frigives en 
          anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 5,4 mio. kr. og oppebære 
          statslige indtægter på 2,7 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse 
          anlæg, jf. Økonomiafsnittet.
    7.   at der som følge af godkendelse af 3. at-punkt (Otto Mallings Gadekarréen) frigives en 
          anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 3,2 mio. kr. og oppebære 
          statslige indtægter på 1,6 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse 
          anlæg, jf. Økonomiafsnittet.
    8.   at der som følge af godkendelse af 4. at-punkt (Cityringkarréen) frigives en 
          anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 6,8 mio. kr. og oppebære 
          statslige indtægter på 3,4 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse 
          anlæg jf. Økonomiafsnittet.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. november 2014

Indstillingens 1. - 4.-at punkt blev godkendt med 7 stemmer mod 0. 4 undlod at stemme.

- For stemte: A, F og Ø
- I mod stemte: -
- Undlod at stemme: B, C, I og V


Indstillingens 5. - 8.-at punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 0. 4 undlod at stemme.

- For stemte: A, F og Ø
- I mod stemte: -
- Undlod at stemme: B, C, I og V

C, I og V afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi finder, at det som udgangspunkt er en privat udgift at anlægge og drive gårdhaver.”


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. januar 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Venstre og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 24. november 2014:

”Vi finder, at det som udgangspunkt er en privat udgift at anlægge og drive gårdhaver.”

 

 

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. januar 2015

 

Indstillingen blev godkendt med 39 stemmer imod 6. 5 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: V.

Undlod at stemme: C og I.

 

 

 

Til top