Opdatering af Københavns Kommunes bevillingsregler
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Københavns Kommunes bevillingsregler. Økonomiforvaltningen har i samarbejde med forvaltningerne foretaget en række mindre justeringer og præciseringer.
De overordnede principper for økonomistyringen i kommunen er uændrede.
Indstilling
Indstilling om,
- at de opdaterede bevillingsregler godkendes, jf. bilag 1.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Københavns Kommunes bevillingsregler beskriver reglerne for bevillingsafgivelse. Ved en bevilling forstås en bemyndigelse fra Borgerrepræsentationen til at afholde udgifter eller oppebære indtægter. Økonomiforvaltningen gennemgår jævnligt bevillingsreglerne for at sikre, at de afspejler gældende regler og er relevante for praksis for bevillingsafgivelse. Bevillingsreglerne er senest opdateret med virkning fra 1. januar 2017.
Løsning
Økonomiforvaltningen har i samarbejde med forvaltningerne gennemgået bevillingsreglerne og foretaget en række opdateringer og præciseringer på baggrund af eksisterende praksis. Bemærkninger fra forvaltningerne og Intern Revision er indarbejdet. De overordnede principper for økonomistyringen i kommunen er uændrede. De væsentligste ændringer gennemgås nedenfor.
Tillægsbevillinger i årets løb
Det er præciseret, at nye aktiviteter, som finansieres af råderummet, som hovedregel afsættes i forbindelse med budgetforhandlingerne eller overførselssagen af hensyn til den tværgående prioritering. Formålet med ændringen er at tydeliggøre eksisterende praksis.
Håndtering af merforbrug
Det er præciseret, at forventet merforbrug skal håndteres ved omplaceringer inden for det enkelte udvalgs ramme eller ved optagelse af internt lån. Eventuelle tillægsbevillinger til merforbrug forudsætter, at der tilvejebringes måltal. Det har hidtil ikke fremgået klart af bevillingsreglerne, hvordan forventet merforbrug i løbet af året håndteres.
Anlægsmåltal
Det er tilføjet, at Økonomiudvalget kan fastsætte et anlægsmåltal for de enkelte udvalg for at sikre, at Københavns Kommune bidrager til, at kommunerne samlet set overholder det mellem KL og regeringen aftalte niveau for bruttoanlæg. Tilføjelsen afspejler de principper for styring af bruttoanlæg, som ØU besluttede den 19. februar 2019.
Frigivelse af anlægsmidler (stjernemarkering) i forbindelse med budgetvedtagelsen
Beskrivelsen af principperne for frigivelse af anlægsmidler i forbindelse med budgetvedtagelsen er tilpasset gældende praksis for afsættelse af anlægsmidler i budgetaftalerne. Det fremgår nu af reglerne, at det fulde anlægsbeløb til projekter, der har gennemgået en planlægningsfase og er tilstrækkeligt beskrevet, kan frigives i forbindelse med budgetvedtagelsen.
Interne lån
Det er præciseret, at der som udgangspunkt ikke kan søges om interne lån til videreførelse af bevillinger, der udløber, samt at afdragsprofilen for interne lån som udgangspunkt ikke kan ændres efter regnskabsåret for det år, hvor lånet optages. Formålet med ændringen er at øge budgetsikkerheden i overslagsårene, hvor lånet tilbagebetales ved en nedskrivning af udvalgets rammer.
De opdaterede bevillingsregler er godkendt af forvaltningerne og Intern Revision.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
De opdaterede bevillingsregler træder i kraft 1. januar 2020. Bevillingsreglerne lægges på Økonomiportalen og indarbejdes i publikationen 'Vedtaget budget 2020'.
Søren Tegen Pedersen /Mads Grønvall
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at de opdaterede bevillingsregler godkendes, jf. bilag 1.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. november 2019
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. november 2019
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.