Mødedato: 21.11.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan Damhusengens Skole, Vanløse

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Damhusengens Skole.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende lokalplan Damhusengens Skole (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Damhusengens Skole skal udvides. Lokalplanforslaget (bilag 2) blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 17. september 2018 og har været i høring fra den 1. oktober til den 26. november 2018. Forvaltningen har modtaget 19 henvendelser. Høringen har givet anledning til mindre ændringsforslag. I forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets behandling den 17. september 2018 afgav et flertal i udvalget (A, B, F, Ø, Å) en protokolbemærkning om, at partierne ønsker i videst muligt omfang at tilgodese ønsker fra lokalområdet om at reducere antallet af p-pladser. Dette har ligeledes givet anledning til ændringsforslag.

Ændringsforslag om lokalplanens afgrænsning og højder på teknik på tag har været i supplerende høring fra den 4. til 18. september 2019. Forvaltningen har modtaget seks høringssvar, der ikke har givet anledning til ændringsforslag. Lokalplanprocessen har siden januar 2019 været sat i bero grundet planlægningsmæssige overvejelser fra bygherres side.

Løsning

Lokalplanen vil muliggøre et nybyggeri til skole samt daginstitution med et etageareal på i alt ca. 17.500 m2. Byggeriet vil blive opført hovedsageligt i gul tegl og bliver 11-18 meter højt (2-4 etager). Byggeriet er lavest i syd, hvor skolen grænser op til villaer. Mod nord, øst og vest grænser byggeriet op til boligbyggeri i 3-5 etager. Der vil blive bibeholdt et etageareal på ca. 11.700 m2 af det eksisterende skolebyggeri. Ud mod Ålekistevej bliver en offentlig park genopført, da en midlertidig daginstitution fjernes fra denne placering. Projektet er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2 s. 5-10) og i faktaarket (bilag 3).

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

I forlængelse af protokolbemærkningen afgivet den 17. september 2018 foreslår forvaltningen, at parkeringsnormen bliver reduceret fra 1:220 til 1:270. Forvaltningen har revurderet behovet og forventer nu på baggrund af en konkret vurdering og nyeste erfaringstal, at 15 % af samtlige ansatte vil tage bilen på arbejde. Parkeringskravet betyder, at ved fuld udnyttelse af byggemuligheden vil der blive etableret 50 parkeringspladser og 15 afsætningspladser mod tidligere 80 parkeringspladser og 6 afsætningspladser.

Herudover forslår forvaltningen nedenstående ændringer, der imødekommer en række henvendelser i høringsperioden. Derudover foretages mindre ændringer i tekst og på lokalplantegninger. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag7 og 8.

Høringssvar fra høringen

Muligt med lokalplanforslaget

Muligt med ændring af lokalplanforslaget

Bygningshøjde og teknik på tag

Beboere ønsker, at bygningen trækker sig tilbage fra vejen. Bygherres ønsker mere plads til teknik på tag.

 

2 meter teknik på tage. 2 meter tilbagetrækning af teknik.

 

2,5 meter teknik på tag. Teknik trækkes mindst 2,5 meter tilbage. 1,5 meter teknik på tag og trækkes mindst 2 meter tilbage i byggefelt B. 4. etage på byggefelt E trækkes mindst 4 meter tilbage.

Skyggediagrammer

Beboere har stillet spørgsmål vedr. skyggegener i forbindelse med teknik på tag.

Skyggediagrammer og visualiseringer vises uden teknik på tag.

Skyggediagrammer og visualiseringer opdateres med teknik på tag.

Bevaringsværdige træer
Ønske om grønt udtryk.

23 træer fastlægges som bevaringsværdige.

Et i lokalplanforslaget udpeget træ udtages som bevaringsværdigt, syv yderligere træer fastlægges som bevaringsværdige; 29 træer i alt.

Bedstørrelser

Bygherre har ønsker til skolens landskabelige udtryk.

Der stilles krav om bedstørrelser til alle træer, der ønskes plantet.

Der stilles ikke krav om bedstørrelser til træer, som plantes udover de 250 træer, der fastlægges i lokalplanen.

Lokalplanafgrænsning

Beboere m.fl. ønsker cykelsti hele vejen rundt om skolen og parkering langs gaderne

Lokalplanens afgrænsning følger matrikel eller vejkant.

Lokalplanens afgrænsning udvides til midt vej på Hanstholmvej, Hvidbjergvej, Hirtshalsvej og Klitmøllervej, mod Ålekistevej flyttes afgrænsningen ud til fortovskant.

Høring

Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden

De 19 modtagne henvendelser i høringsperioden og seks modtagne henvendelser i supplerende høring samt et notat fra bygherre vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 24. oktober 2018, hvor ca. 30 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 6). Hovedsynspunkterne i høringen er anført nedenfor. Lokaludvalgets synspunkter er sammenfaldende med borgernes henvendelser og er derved samlet og kommenterer nedenfor.

Hovedsynspunkter i lokaludvalgets, borgernes og bygherreshenvendelser

  1. 12 henvendelser har bemærkninger omkring trafik. Ni henvendelser beskriver bekymring for, at trafikafviklingen og trafiksikkerheden vil blive forværret med den påtænkte udvidelse af skolen, cykelstier, ensretning, renovation, busholdeplads. Der er en generel bekymring for luftforurening og vejstøj, herunder om støjskærmen vil tilbagekaste vejstøj på Ålekistevej. I fire høringssvar bemærkes det, at der ikke er cykelsti langs hele strækningen på Hirtshalsvej og Klitmøllervej, hvilket det i høringssvarene udtrykkes ønske om kommer, da det vil forbedre forholdene for de bløde trafikanter. I høringssvarene er tre af områdets beboere positive overfor, at der etableres parkeringspladser på skolen til de ansatte. Fire henvendelser fra beboere, skolebestyrelsen og lokaludvalget ønsker antallet af p-pladser reduceret.
  2. 12 henvendelser vedrører disponeringen af bygninger og bygningshøjder. Ni høringssvar udtrykker bekymring for højden af skolebyggeriet mod Klitmøllervej og Hvidbjergvej og mener, at byggeriet vil danne skygge- og indbliksgener i naboejendommene overfor. I tre høringssvar er udtrykt bekymring for skolens planlagte tagterrasse, der vender ud til Hvidbjergvej, og frygter at støj fra terrassen vil være til gene for beboerne overfor. Bygherre ønsker en øget højde på teknik på tag.
  3. Fem henvendelser omhandler udearealer. Bygherre kommenterer på bedstørrelser og bevaringsværdige træer. To henvendelser er bekymrede over, at kantzonerne anvendes til ophold og leg, og at vejen inddrages i skolens område. To høringssvar er kritiske overfor, at der mangler en større samlingsplads på skolen udearealer. I to høringssvar nævnes det, at borgerne er ærgerlige over, at legepladsen langs Hal 1 bliver til cykelparkering.
  4. Fire henvendelser berører andre emner, herunder ønsket om en idrætshal og en strategi for belysning.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Med parkeringspladser til de ansatte og afsætningspladser rundt om skolen forventer forvaltningen, at trafikken til og fra skolen i fremtiden kan foregå på en måde, som vil være mindre kaotisk og påvirke vejene i nærområdet omkring skolen mindre, hvorfor forvaltningen ikke foreslår at omdisponere den foreslåede trafikale struktur. Forvaltningen vurderer på baggrund af en konkret vurdering og erfaringstal, at 15 % af samtlige ansatte vil tage bilen på arbejde, hvilket opfylder Fællesskab Københavns målsætning om, at mindst 75 % skal cykle, gå eller bruge kollektiv trafik. Med en reducering af parkeringspladserne er der muliggjort plads til en cykelsti omkring hele skolen, se bilag 9 og tegning nr. 3 i bilag 8. Forvaltningen har undersøgt forholdene omkring en transparent støjskærm. Det vil ikke give en hørbar forskel for beboerne i forhold til den eksisterende støjafskærmning (+/- 1dB ved boligerne). Trafikafviklingen reguleres ikke i lokalplanen og de foreslåede trafikløsninger begrænser ikke beboernes muligheder for at komme til og fra deres hjem. Der igangsættes ikke tiltag i lokalplanen, der nedbringer luftforurening og vejstøj i området.
  2. Byggeriet medfører forandringer i området og det er uundgåeligt, at sol/skygge- og udsigtsforholdene påvirkes, når der bygges ny skole og daginstitution i op til 4 etager. Mod Hvidbjergvej og Klitmøllervej vil byggeriet kaste skygge på boligerne morgen/formiddag. Bygherre ønsker højden for teknik på tag justeret fra 2,0 til 2,5 meter. Forvaltningen vurderer, at en forhøjelse på 0,5 meter vil give en lille påvirkning af skyggeholdene for naboerne ift. de foreslåede 2,0 meter jf. skyggediagrammerne i bilag 8. Ændringsforslaget har været i supplerende høring, hvor der et modtaget et kritisk høringssvar, jf. nedenfor. Visualiseringer og skyggediagrammer foreslås opdateret i lokalplanen, så de viser byggeriets højde inkl. teknik på tag. Ved Hvidbjergvej placeres en terrasse til et faglokale ud mod vejen, hvor bygningens øverste etage forslås en tilbagetrækning på mindst 4 meter. Dermed minimeres skygge- og indbliksgener. Forvaltningen vurderer derfor, at byggeriet er placeret, så bygningerne skærmer beboerne mod støj fra skolegården og under hensyntagen til områdets bygningshøjder, hvorfor den nuværende disponering fastholdes.
  3. Det har været skolens ønske at få mange nicher i skolegården af hensyn til lydniveauet og for at få skabt forskellige legezoner, så der er ikke én stor samlingsplads. Der er dog en større central plads, hvor alle kan mødes. Kantzonerne anvendes til cykelparkering, ankomst og kortere ophold. Forvaltningen har planlagt efter, at der skabes en zone for liv omkring skolen, men at leg foregår i skolegården. Med et mindre krav til bilparkering kan det i lokalplanforslaget foreslåede cykelparkering langs med Hal 1 flyttes mod Klitmøllervej, så arealet kan forblive legeareal, som det er i dag. Forvaltningen er positive overfor, at yderligere seks træer kan bevares i parken og foreslår, at disse fastlægges som bevaringsværdige. Forvaltningen foreslår for at sikre det landskabelige udtryk, at træer, udover de 250 fastlagte, kan plantes i de fastlagte bede uden krav om forøgede bedstørrelser.
  4. I Budget 2017, vedtaget af en samlet Borgerrepræsentation den 13. september 2016, blev der ikke afsat midler til en ny idrætshal til Damhusengens Skole, der i forvejen har to eksisterende idrætshaller. I lokalplanen er der herudover planlagt to idrætssale. Belysning ved cykelstier og passager skal leve op til gældende standarter, men reguleres ikke i lokalplanen.

Supplerende høring

Der er modtaget seks henvendelser i den supplerende høring. To henvendelser fra myndigheder har ingen bemærkninger (bilag 4 henvendelse 1A og 2A). Henvendelse nr. 3A omhandler sikker skolevej, hvor det udtrykkes, at der er ringe adgangsveje for cyklister på Bogholder Allé og Jydeholmen. Henvendelse nr. 4A er gensendt fra den offentlige høring, forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 4. Høringssvar fra Vanløse Lokaludvalg henvendelse nr. 5A, ønsker cykelstier hele vejen rundt om skolen og rejser spørgsmål om det giver pladsmangel på gaden og hvorvidt cykelstien er en bestemt retning. Henvendelse 6A er imod at den maksimale højde på teknik på tag øges til 2,5 meter og at lokalplanafgrænsningen flyttes til midt vej, da man mener det vil betyde, at parkeringspladser forsvinder og at udsigten fra indsigers lejlighed forringes. 

Forvaltningens bemærkninger:

I forbindelse med lokalplanen er der udarbejdet en sikker skolevejsanalyse. Med realisering af lokalplanen, vil trafiksikkerheden forbedres omkring trafikafviklingen til skolen. Sikker skolevejsanalysen har desuden en række lokale tiltag udenfor lokalplanområdet. Analysen vil derfor indgå i det videre arbejde med kommunens generelle fokus på at skabe sikre skoleveje. Sti ved Jydeholmen er en del af kommunens cykelprioriteringsplan. Lokalplanen sikrer, at der omkring skolen udlægges areal til cykelstier. Stierne langs med vejene bliver enkeltrettede. Hvis der efterfølgende skal anlægges cykelstier i modsatte side, kræver det udarbejdelse af detailprojekt for at fastlægge, hvordan stien vil kunne etableres, og hvilke arealmæssige konsekvenser det vil kunne få for de tilgrænsende ejendomme. Lokalplanen nedlægger ikke parkeringspladser til beboere i området. Lokalplanen sikrer, at der etableres pladser til parkering til skolen, og parkeringen langs vejene kan foregå på en mere trafiksikker måde. Forvaltningen vurderer, at konsekvenserne af at højden på teknik på tag stiger med 0,5 meter, ikke vil få væsentlig betydning for beboernes udsigt. Teknik på tag skal tilsvarende trækkes yderligere 0,5 meter tilbage fra bygningskant.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Søren Wille                                               /Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Damhusengens Skole (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 28. oktober 2019

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:

”Parkeringsnormen fastholdes på 1:220 m2, så der også er parkeringspladser, når skolen efter skoletid og i weekenderne anvendes til andre formål.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med to stemmer mod ni. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

 

Indstillingen blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. november 2019

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. november 2019

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen:

”Parkeringsnormen fastholdes på 1:220 m2, så der også er parkeringspladser, når skolen efter skoletid og i weekenderne anvendes til andre formål. ”

 

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 39 stemmer imod 13. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, C, O og I.

Imod stemte: A, Ø, Å, B og F

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

Til top