Mødedato: 21.09.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Distriktsændringer for skoleåret 2024/2025 (efter høring)

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget skal træffe beslutning om tre skoledistriktsændringer for skoleåret 2024/2025 efter forslagene har været i høring. Derudover skal der træffes beslutning om en ændring af afstandsgarantien for det fælles skoledistrikt i Ørestad.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at rode 297 og 298 flyttes fra Tagensbo Skole til Grøndalsvænget Skole, rode 282 flyttes fra Grøndalsvænget Skole til Rødkilde Skole, og rode 305 og del af rode 302 flyttes fra Tagensbo Skole til Utterslev Skole,
  2. at rode 169 flyttes fra Oehlenschlægersgades Skole til Gasværksvejens Skole,
  3. at en del af rode 336 flyttes fra Peder Lykke Skolen og 337 fra Skolen på Islands Brygge til den kommende skole i Fælled By,
  4. at afstandsgarantien for det fælles skoledistrikt i Ørestad udvides fra 1,5 km. til 2,0 km.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for
Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Den 26. april 2023 besluttede BUU at sende tre forslag om distriktsændringer gældende fra skoleåret 2024/25 i høring. Derudover blev en udvidelse af afstandsgarantien i det fælles skoledistrikt sendt i høring. Høringen er nu afsluttet, og udvalget skal tage endelig stilling til forslagene.

Løsning

Der er indsendt 22 høringssvar til sagen, jf. bilag 1. Høringssvarene fordeler sig som følger:

  • 20 svar omhandler distriktsændringerne mellem Tagensbo Skole, Grøndalsvænget Skole, Rødkilde Skole og Utterslev Skole
  • 1 svar omhandler distriktsændringen mellem Oehlenschlægersgades Skole og Gasværksvejens Skole
  • 1 svar omhandler det nye skoledistrikt for Skolen i Fælled By og udvidelsen af afstandsgarantien i Ørestad

I nedenstående afsnit opsummeres høringssvar for hvert forslag.

Distriktsændringer mellem Tagensbo Skole, Grøndalsvænget Skole, Rødkilde Skole og Utterslev Skole

Med henblik på, at Tagensbo Skole ikke optager for mange elever, foreslår forvaltningen, at følgende roder flyttes:

  • Rode 297 og 298 flyttes fra Tagensbo Skole til Grøndalsvænget Skole
  • Rode 282 og 288 flyttes fra Grøndalsvænget Skole til Rødkilde Skole
  • Rode 305 og del af rode 302 flyttes fra Tagensbo Skole til Utterslev Skole

Der er modtaget 20 høringssvar vedrørende ændringen. Høringssvarene omhandler overordnet to emner, hvor det ene er distriktsændringen mod Utterslev Skole, og det andet er en bekymring for den sikre skolevej over Borups Allé, når rode 288 flyttes til Rødkilde Skole. 

I forhold til distriktsændringen mod Utterslev Skole, vedrører hovedparten af høringssvarene en tidligere distriktsændring fra 2020, hvor karré 27921, 27925 og 30714B blev flyttet fra Utterslev Skole til Bellahøj Skole. Nu hvor Utterslev Skole igen har plads til at optage flere elever, ønskes det, at karréerne tilknyttes skolen, så skolebørnene ikke skal krydse Hareskovvej, da den ikke opleves som en sikker skolevej.

Det er dog ikke muligt både at tilknytte roderne fra Tagensbo Skole og karréerne fra Bellahøj Skole til Utterslev Skole, da skolen i så fald vil optage for mange elever. Derfor anbefaler forvaltningen, at der holdes fast i løsningen, som har været i høring.

Alternativt skal en anden rode flyttes væk fra Tagensbo Skole, hvis ønsket skal efterkommes. Det kan gøres ved at rykke rode 313 til Lundehusskolen. Det er dog en af roderne med højst socioøkonomi i Tagensbo Skoles distrikt. Ændringen vil derved sænke socioøkonomien for Tagensbo Skole, som i forvejen har en af Københavns laveste socioøkonomiske sammensætninger. Ændringen understøtter dermed ikke det socioøkonomiske princip om en bred elevsammensætning på skolerne. Samtidigt vil den foreslåede ændring ikke leve op til princippet om mindste indgriben, da der vil blive flyttet flere roder, end der er behov for.

I forhold til rode 288, så er der i høringssvarene bekymring for, at skolebørnene skal krydse over Borups Allé for at komme til Rødkilde Skole. TMF vil derfor gå i dialog med Vejdirektoratet om at styrke trafiksikkerheden omkring overgangen ved Mågevej. Borups Allé er en statsvej og vejdirektoratets område. Det skal nævnes, at elever fra rode 282 i dag krydser den modsatte vej over Borups Allé for at komme til Grøndalsvænget Skole. TMF er derudover ved at udarbejde et budgetnotat til Budget 2024, som skal styrke trafiksikkerheden omkring Hulgårdsvej og Hvidkildevej, som er en del af den naturlige skolevej for eleverne fra rode 282 og 288 til Rødkilde Skole.

Distriktsændring mellem Oehlenschlægersgades Skole og Gasværksvejens Skole

Fra skoleåret 2024/2025 flytter Gasværksvejen Skole til den nye skole i Kødbyen. Skolen i Kødbyen ligger i Oehlenschlægersgade Skoles distrikt, og derfor foreslås det at flytte rode 169, så Skolen i Kødbyen placeres i sit eget skoledistrikt.

Der er modtaget 1 høringssvar vedrørende ændringen. Høringssvaret er fra skolebestyrelsen på Oehlenschlægersgades Skole, som gør opmærksom på, at det forventede antal børn, som foreslås flyttet til Gasværksvejens Skole muligvis vil stige i fremtiden, da der pt. bygges nye lejligheder i rode 169. Skolebestyrelsen skriver, at forslaget vil have betydning for elevantallet på Oehlenschlægersgades Skole og Skolen i Kødbyen. Skolebestyrelsen foreslår i stedet, at en del af området omkring Eskildsgade/Absalonsgade tilknyttes Oehlenschlægersgades Skole.

Forvaltningen anbefaler, at der holdes fast i den foreslåede løsning, som har været i høring, da Gasværksvejens Skole har plads til at optage elever fra rode 169, uden at der skal føres roder tilbage Oehlenschlægersgades Skole.

Skoledistrikt for Skolen i Fælled By og udvidelse af afstandsgaranti i Ørestad

Fra skoleåret 2024/2025 planlægger forvaltningen, at den kommende skole i Fælled By skal i tidlig opstart, da Ørestad forsat er udfordret på kapacitet. Derfor er der behov for, at skolen får oprettet et skoledistrikt, som kan indgå i det fælles skoledistrikt i Ørestad, og som kan lette kapacitetspresset på de øvrige skoler i området. Derudover foreslås en udvidelse af afstandsgarantien for det fælles skoledistrikt, hvilket ligeledes skal lette kapacitetspresset på skolerne.

Det er nødvendigt med den tidlige opstart af Skolen i Fælled By, så skolen kan begynde at optage elever fra det fælles skoledistrikt. Ellers vil de øvrige skoler i Ørestad skulle optage eleverne, hvilket vil betyde, at de skal optage flere klasser end de har kapacitet til.

Der er byggefelter i både rode 337 og rode 336, og derfor skal begge roder flyttes til den kommende skole, så alle børn i Fælled By er tilknyttet den lokale skole.

Der er modtaget 1 høringssvar vedrørende ændringen. Høringssvaret er et samlet svar fra skolebestyrelserne på Kalvebod Fælled Skole, Skolen på Hannemanns Allé og Ørestad Skole. I høringssvaret bakker skolebestyrelserne op om begge forslag. Forvaltningen anbefaler, at den foreslåede ændring gennemføres.

Politisk handlerum

Det kan besluttes ikke at godkende forvaltningens indstillingspunkter. I så fald bliver skolerne presset på deres kapacitet, da skolerne vil optage for mange elever. Det vil betyde, at der skal findes alternative løsninger som midlertidige afhjælpende foranstaltninger eller udvidelser af skoler. Dette gælder dog ikke indstillingens 2. at-punkt, der udelukkende foreslås mhp. at placere Skolen i Kødbyen i sit eget skoledistrikt.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen skal behandles i ØU og BR.

 

Tobias Børner Stax                                     Sti Andreas Garde

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at rode 297 og 298 flyttes fra Tagensbo Skole til Grøndalsvænget Skole, rode 282 og 288 flyttes fra Grøndalsvænget Skole til Rødkilde Skole, og rode 305 og del af rode 302 flyttes fra Tagensbo Skole til Utterslev Skole,
  2. at rode 169 flyttes fra Oehlenschlægersgades Skole til Gasværksvejens Skole,
  3. at en del af rode 336 flyttes fra Peder Lykke Skolen og 337 fra Skolen på Islands Brygge til den kommende skole i Fælled By,
  4. at afstandsgarantien for det fælles skoledistrikt i Ørestad udvides fra 1,5 km. til 2,0 km.

 

 

 

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2023

 

 

I tilknytning til indstillingens 1. at-punkt stillede Det Konservative Folkeparti ændringsforslag om at rode 288 ikke flyttes fra Grøndalsvænget skole til Rødkilde skole.

 

 

Ændringsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 10 medlemmer: A, C, F, V og Ø.

Imod stemte ingen.

1 medlem undlod at stemme: Å.

 

 

Med denne justering blev indstillingens 1. at-punkt herefter godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, C, F og V.

Imod stemte ingen.

4 medlemmer undlod at stemme: Ø og Å.

 

Indstillingens 4. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Ø og Å ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Uagtet beslutningen om skoledistriktsændringen for Fælledby, er vi imod byggeriet i Vejlands Kvarter, som med en betragtelig sandsynlighed heller ikke vil kunne realiseres, pga. de aktuelle retslige forløb om byggeriet. Således er det tvivlsomt, om børn fremadrettet vil gå i skole i Vejlands Kvarter”.

 

 

Socialistisk Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket resten af udvalget tilsluttede sig: ”Vi er opmærksomme på de samlede kapacitetsudfordringer på de berørte skoler og kommer til at følge udviklingen tæt. Dette gælder også rode 279 der er havnet på den forkerte side af Hareskovvej".

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for
Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. september 2023

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkninger fra Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 16. august 2023:

 

”Uagtet beslutningen om skoledistriktsændringen for Fælledby, er vi imod byggeriet i Vejlands Kvarter, som med en betragtelig sandsynlighed heller ikke vil kunne realiseres, pga. de aktuelle retslige forløb om byggeriet. Således er det tvivlsomt, om børn fremadrettet vil gå i skole i Vejlands Kvarter”.

 

”Vi er opmærksomme på de samlede kapacitetsudfordringer på de berørte skoler og kommer til at følge udviklingen tæt. Dette gælder også rode 279 der er havnet på den forkerte side af Hareskovvej".

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. september 2023

Enhedslisten og Alternativet ønskede delt afstemning om 3. at-punkt.

 

3. at-punkt blev godkendt med 37 stemmer imod 0. 18 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, C, F, B, V, I og O.

Imod stemte: Ingen.

Undlod at stemte: Ø og A.

 

De resterende at-punkter blev herefter godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten og Alternativet videreførte denne protokolbemærkning:

”Uagtet beslutningen om skoledistriktsændringen for Fælledby, er vi imod byggeriet i Vejlands Kvarter, som med en betragtelig sandsynlighed heller ikke vil kunne realiseres, pga. de aktuelle retslige forløb om byggeriet. Således er det tvivlsomt, om børn fremadrettet vil gå i skole i Vejlands Kvarter”.

 

Et samlet Børne- og Ungdomsudvalg videreførte følgende protokolbemærkning:

”Vi er opmærksomme på de samlede kapacitetsudfordringer på de berørte skoler og kommer til at følge udviklingen tæt. Dette gælder også rode 279 der er havnet på den forkerte side af Hareskovvej".

Til top