Mødedato: 21.09.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Indtægtsbevilling til COPE projekt om lokal grøn omstilling

Se alle bilag

Teknik- og Miljøforvaltningen har ansøgt og modtaget tilsagn om ekstern finansiering til et projekt om lokal grøn omstilling som del af Klima Taskforce indsatsen i Områdefornyelse Hørgården. For at modtage ekstern finansiering skal Borgerrepræsentationen godkende at modtage finansieringen jf. Københavns Kommunes bevillingsregler. Borgerrepræsentationen skal på den baggrund tage stilling til modtagelse af tilskud fra EU's URBACT program til Teknik- og Miljøforvaltningen med projektet ”COPE – Coherent Place Based Green Transition”.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskud fra EU’s URBACT program på 1,4 mio. kr. for at deltage i COPE projektet. Der skal på den baggrund gives en rådighedsbevilling som en indtægts- og udgiftsbevilling på 1,4 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet,
  2. at der frigives en anlægsbevilling både som udgifts- og indtægtsbudget på 1,4 mio. kr. til COPE-projektet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Af Københavns Kommunes Bevillingsregler, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 25. marts 2022, fremgår, at Borgerrepræsentationen skal tage stilling til indtægter til kommunale aktiviteter.

Teknik- og Miljøforvaltningen har fået tilsagn den 31. maj 2023 om tilskud fra EU's URBACT program til at indgå i et projekt, der understøtter Klima Taskforce indsatsen som beskrevet i Københavns Klimaplan KBH2025. Denne indstilling er en standardindstilling i forhold til at overholde bevillingsreglerne for Københavns Kommune. Under løsning beskrives kort det projekt, som indtægtsbevillingen bidrager til at finansiere.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om den tildelte finansiering fra EU’s URBACT program kan modtages og anvendes til projektet ”COPE – Coherent Place Based Green Transition”. 

Løsning

COPE-projektet er et internationalt samarbejde om at styrke lokalt baserede initiativer som del af den grønne omstilling. København varetager den overordnede projektledelse og deltager herudover med en lokal arbejdsgruppe knyttet til Områdefornyelse Hørgården. Projektet bidrager til at styrke Klima Taskforce indsatsen med lokale klimamedarbejdere i områdefornyelserne, som modtog finansiering i Budget 2023 (BR 6. oktober 2022) (B, C, D, I, O, V, Ø og Å).

Den lokale klima-arbejdsgruppe i Områdefornyelse Hørgården, bestående af borgere og andre lokale aktører, vil via projektet få tilført ekspertbistand fra Teknologirådet til at udvikle en plan med konkrete initiativer til grøn omstilling af lokalområdet i bred forstand. Afhængigt af arbejdsgruppens ønsker kan planen fx arbejde med bestyrelsesnetværk ift. god drift af bygninger, planer for opsætning af solceller, bedre affaldssortering og deleøkonomi, begrønning, og muligheder for at skabe lokale grønne jobs for unge. Herudover vil den lokale arbejdsgruppe få mulighed for at udveksle erfaringer med lignende borgergrupper i de syv andre europæiske byer i COPE-netværket. Disse grupper arbejder med lokal grøn omstilling i Vilnius (Litauen), Saint-Quentin (Frankrig), Kavala og Korydallos (Grækenland), Pombal (Portugal), Bristita (Rumænien) og Coruña (Spanien).

Projektet understøtter Klimaplan KBH2025 og bidrager med erfaringer omkring støtte til borgerdrevne klimaindsatser, som kan understøtte udviklingen af en kommende klimaplan. Herudover taler projektet ind i Områdefornyelsernes arbejde under Københavns Kommunes Politik for Udsatte Byområder ved bl.a. at understøtte målene om mere medborgerskab og mere attraktive boliger.

Projektet forventes afsluttet ultimo 2025.

Politisk handlerum

Såfremt Teknik- og Miljøforvaltningen ikke modtager tilskud fra EU’s URBACT-program, vil det ikke være muligt at gennemføre projektet COPE og dermed tilføre ressourcer til det lokale klimaarbejde i Områdefornyelsen Hørgården.

Projektets tidsplan samt støttens udbetalingstakt er fastsat i bevillingen fra EU og er ikke mulig at ændre. Hvis Københavns Kommune ikke kan igangsætte projektet, vil dette medføre aflysning af det samlede projekt. Dermed vil de øvrige syv byer i netværket heller modtage midler fra EU.

Økonomi

Københavns Kommunes del af projektet udgør 2,21 mio. kr. af en samlet økonomisk ramme på 7,45 mio. kr. Projektet er 60 % finansieret af EU's URBACT-program på netværksniveau med lidt forskellig fordeling mellem parterne, og Københavns Kommune finansierer selv 0,77 mio. kr. i form af medarbejderressourcer. Udbetalingstakten er struktureret efter fælles regler for URBACT-programmet. Der skal ikke betales fondsmoms i forbindelse med projektet. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer ingen afledte driftsudgifter i forbindelse med projektet.

Økonomiudvalget besluttede den 13. juni 2023 at nedjustere anlægsrammen med henblik på at sikre overholdelse af kommunens anlægsmåltal. Teknik- og Miljøudvalget skal den 21. august 2023 behandle indstilling om ”Tredje anlægsoversigt 2023” med håndtering af et reduceret anlægsmåltal. Igangsættelse af EU-projektet forudsætter et anlægsmåltal på 116.000 kr. Forvaltningen vurderer dog, at beløbets størrelse er håndterbart, hvormed anlægsmåltal kan håndteres indenfor Teknik- og Miljøudvalgets ramme. De bevillingsmæssige ændringer i forbindelse med modtagelse af de 1,44 mio. kr. fra COPE-projektet, udbetalt af EU’s URBACT program fremgår af tabellen nedenfor:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Ud-valg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

 

Beløb i 1.000 kr.*

Varig?
ja/nej

 

2023

(2023 p/l)

2024
(2024 p/l)

2025
(2024 p/l)

2026
(2024 p/l)

 

1.

TMU

2000 - Ordinær anlæg

0.25.10.3

I

0

-242

0

-1.194

Nej

 

1.

TMU

2000 - Ordinær anlæg

0.25.10.3

U

116

660

660

0

Nej

 

1.

ØU

Finansposter

8.22.05.5

U

-116

-418

-660

1.194

Nej

 

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

 

 

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter ikke er indikeret med et fortegn. Øgede udgifter er indikeret uden fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Frigivelse af midler til COPE-projektet
Frigivelse af midlerne til COPE-projektet fremgår af tabel 2 nedenfor.

Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling (nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) / Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.* (2023 i 2023 p/l, 2024 og frem i 2024 p/l)

2023

2024

2025

2026

TMU

COPE-projektet (lokal grøn omstilling i Områdefornyelse Hørgården)

2000-Ordinær anlæg

0.25.10.3

U

116

660

660

0

TMU

COPE-projektet (lokal grøn omstilling i Områdefornyelse Hørgården)

2000-Ordinær anlæg

0.25.10.3

I

 

-242

 

-1.194

I alt

-

-

-

 

116

418

660

-1.194

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen URBACT-sekretariatet om, at tilskud modtages og igangsætter projektet med de øvrige parter i projektet.

 

Søren Wille

                                            / Peter Højer

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskud fra EU’s URBACT program på 1,4 mio. kr. for at deltage i COPE projektet. Der skal på den baggrund gives en rådighedsbevilling som en indtægts- og udgiftsbevilling på 1,4 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet,
  2. at der frigives en anlægsbevilling både som udgifts- og indtægtsbudget på 1,4 mio. kr. til COPE-projektet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 28. august 2023

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. september 2023

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. september 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top