Mødedato: 21.08.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om Grøndalsvænge

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at ophæve og aflyse den skødeservitut på andelsforeningen Grøndalsvænge, der lægger en kommunal begrænsning på ejendommenes handelspris, såfremt andelsforeningen anmoder kommunen om aflysning af servitutten, og under forudsætning af
  2. at andelsboligforeningen Grøndalsvænge påtager sig en forpligtelse til at forblive som andelsboligforening i henhold til de gældende vedtægter, hvilket skal tinglyses på ejendommene, og således
  3. at Københavns Kommune skal godkende fremtidige vedtægtsændringer.

(Stillet af Det Konservative Folkeparti og Venstre)

MOTIVERING


I forbindelse med salget af fire grunde til andelsboligforeningen Grøndalsvænge mellem 1915 og 1927 pålagde kommunen foreningen en skødeservitut, der bl.a. regulerer værdiansættelsen og indebærer, at kommunen skal godkende vedtægtsændringer. 

Der har også været tinglyst en tilbagekøbsdeklaration og en tilskudsdeklaration på andelsboligforeningens ejendom. Begge deklarationer har foreningen frikøbt sig af. 

Foreningen har på et tidspunkt efter 1995 ændret værdiansættelsen, således at andelsværdierne pt. er ca. 393 mio. kr. for højt ansat i forhold til deklarationen. Da Københavns Kommune blev opmærksom på dette, blev der rejst krav om, at reglerne i deklarationen følges. 

AB Grøndalsvænge har så efterfølgende over for kommunen rejst krav om, at deklarationen aflyses. 

Skødeservitutten har ikke økonomisk betydning for kommunen, da den alene regulerer forholdet mellem købere og sælgere. Derved adskiller servitutten sig på afgørende vis fra tilskudsdeklarationer, tilbagekøbsdeklarationer og parkeringsdeklarationer, da disse som bekendt har økonomisk betydning for kommunen. Hertil kommer, at deklarationen er unik i kommunen, da det – så vidt forslagsstillerne ved – er den eneste af sin art i kommunen. Aflysning kan derfor efter forslagsstillernes opfattelse ikke med føje give anledning til præcedensvirkninger.

På den baggrund foreslår Det Konservative Folkeparti, at skødeservitutten aflyses. 

En aflysning skal ske på betingelse af, at andelsboligforeningen hindres i at spekulere i at nedlægge sig selv med henblik på at sælge boligerne i fri handel eller foretage andre skridt af samme karakter. Det skal derfor være en betingelse, at fremtidige vedtægtsændringer skal godkendes af kommunen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. august 2014

 

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance begærede afstemning ved navneopråb i henhold til Forretningsordenens § 10, stk. 1, 2. pkt.

 

Afstemning om medlemsforslaget blev således foretaget ved navneopråb.

 

Medlemsforslaget blev forkastet med 31 stemmer imod 23. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: Anna Mee Allerslev (B), Ikram Sarwar (B), Anne Marie Geisler Andersen (B), Tommy Petersen (B), Henrik Nord (B), Andreas Pourkamali (B), Mette Annelie Rasmussen (B), Pia Allerslev (V), Flemming Steen Munch (V), Cecilia Lonning-Skovgaard (V), Karina Rohrberg Jessen (V), Caroline Stage Olsen (V), Jens-Kristian Lütken (V), Michael Jæger Gatten (V), Carl Christian Ebbesen (O), Karin Storgaard (O), Anna Maria Hede Christensen (O), Henrik Svendsen (O), Rasmus Jarlov (C), Jakob Næsager (C), Mette-Katrine Ejby Buch (C), Lars Berg Dueholm (I) og Lilian Parker Kaule (I).

 

Imod stemte: Frank Jensen (A), Lars Weiss (A), Yildiz Akdogan (A), Jesper Christensen (A), Mette Laurberg Jensen (A), Lars Aslan Rasmussen (A), Simon Strange (A), Jakob Hougaard (A), Niels Efterstigaard Bjerrum (A), Taner Yilmaz (A), Rune Dybvad Simonsen (A), Andreas Keil (A), Henrik Appel Esbensen (A), Jonas Bjørn Jensen (A), Jan Andreasen (A), Allan Mylius Thomsen (Ø), Charlotte Lund (Ø), Ninna Hedeager Olsen (Ø), Ulrik Kohl (Ø), Signe Færch (Ø), Gorm Anker Gunnarsen (Ø), Rikke Lauritzen (Ø), Morten Kabell (Ø), Allan Ahmad (Ø), John Andersen (Ø), Anne Mette Omø Carlsen (Ø), Ninna Thomsen (F), Neil Bloem (F), Trine Schaltz (F), Klaus Mygind (F) og Peter Thiele (F).

 

 


Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:

 

”På baggrund af Andelsboligforeningen Grøndalsvænges overtrædelse af skødeservitut, tinglyst af Københavns Kommune i forbindelse med grundsalg til andelsboligforeningen konstaterer og støtter Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF, at Teknik- og Miljøforvaltningen har fremlagt forslag til aftale med andelsboligforeningen. Partierne opfordrer andelsboligforeningen til at indgå en sådan aftale med forvaltningen, idet indholdet i aftalen omfatter en "parantes" om årene mellem 2004 og 2014, således:

-       At skødeservitutten og formålet om billige boliger opretholdes og principperne bag skødeservitutten om ikke at opnå fortjeneste ved salg af grundene - udover hvad der følger af den i 1972 tilladte indregning af forskelsværdien i henhold til den offentlige ejendomsvurdering (bygningsværdien) – således fastholdes efter en model med udgangspunkt i, at:

  1. andelshavere, der har købt bolig mellem 2004 og 7. marts 2014, kan sælge andelen til den pris, de har købt til, dog maksimalt den pris, der kunne forventes forud for kommunens brev af 7. marts 2014; og
  2. andelshavere, der har optaget lån med sikkerhed i andelen i den førnævnte periode, undgår teknisk insolvens og således kan sælge til restgælden pr. 7. marts 2014, dog maksimalt den andelsværdi, der kunne forventes forud for kommunens brev af 7. marts 2014;

-       At parterne afstår fra at anlægge søgsmål mod hinanden om skødeservitutten.”

 

 



Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Venstrefløjens ideologiske kamp for billige boliger i København betyder med denne beslutning, at næsten 400 københavnske familier mister retten til at købe og sælge deres andelsboliger på markedsmæssige vilkår og derved tvinges til en begrænsning på handelsprisen, der kan betyde en økonomisk katastrofe for mange familier. Venstre kan ikke støtte venstrefløjens ideologiske forslag og finder det særdeles bekymrende, at man behandler et stort antal af byens borgere på denne måde.”

 

 

Til top