Ændring af Forretningsordenen for Borgerrepræsentationen - mulighed for at afholde temamøder
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at der tilføjes efter § 1, stk. 7, i Forretningsorden for Borgerrepræsentationen: ”Stk. 8. Der kan afholdes temamøder om væsentlige emner, der relaterer sig til Københavns Kommune, en eller to gange årligt for Borgerrepræsentationen i forlængelse af ordinære møder i Borgerrepræsentationen. Temamøderne foregår som et lukket punkt under dagsordenen for det pågældende møde.”
(Økonomiforvaltningen)
(2. behandling)
Problemstilling
Løsning
Der afholdes temamøde en eller to gange i løbet af et år i forlængelse af Borgerrepræsentationens ordinære møder. Møderne vil således indgå som en del af det borgerlige ombud med mødepligt for medlemmerne af Borgerrepræsentationen. Det efterstræbes at afholde temamøderne på en mødedato, hvor det ordinære møde ikke forventes at blive af længere varighed. Mødernes indhold skal være fokuseret, fagligt tungt og aktuelt. Således skal emnerne relatere sig til det kommunalpolitiske hverv, som medlemmerne af Borgerrepræsentationen efterfølgende kommer til at beskæftige sig med i politiske behandlinger.
Der kan fx være tale om temamøder, der vedrører Kommuneplanen eller drøftelser af konsekvenserne ved større infrastrukturelle ændringer i byen. Drøftelserne tager udgangspunkt i oplæg fra fagfolk internt i kommunen samt eksterne oplægsholdere med relevant viden om emnet. Herved udbredes en større viden og en større forståelse for aspekterne ved de berørte emner, og der opnås et solidt kendskab til emnerne blandt en bred skare af Borgerrepræsentationens medlemmer.
Temamøderne foregår for lukkede døre som et lukket punkt under dagsordenen for det pågældende møde i Borgerrepræsentationen.
Baggrunden for mødepligt til temamøderne findes i § 9 a, stk. 1, i Lov om kommunernes styrelse:
”Kommunalbestyrelsen kan træffe beslutning om afholdelse af seminarer for kommunalbestyrelsens medlemmer vedrørende kommunens årsbudget eller andre kommunale anliggender af overordnet betydning.” Her gælder de samme forpligtelser med hensyn til mødedeltagelse, som de, der i dag er gældende for andet kommunalpolitisk arbejde.
§ 9 a, stk. 2, muliggør endvidere, at kommunalbestyrelsen tillader, at andre deltager i eller overværer temamøder. Det skal bemærkes, at møderne ikke må være offentlige. Men kommunalbestyrelsen har hjemmel til at tillade, at fx ansatte i kommunen eller særligt sagkyndige deltager i eller overværer drøftelserne. Kommunalbestyrelsen kan også tillade, at andre kommunalpolitikere, herunder stedfortrædere, deltager.
Økonomi
Videre proces
Jf. § 17 i Forretningsorden for Borgerrepræsentationen, skal ændringer af forretningsordenen behandles på to ordinære møder i Borgerrepræsentationen for at træde i kraft. Således forelægges indstillingen også Borgerrepræsentationen på næstkommende møde i august 2014. Herefter træder ændringen i kraft.
Såfremt indstillingen godkendes, står Borgerrepræsentationens Sekretariat for planlægning og afholdelse af temamøderne.Oversigt over politisk behandling
Indstilling om,
- at Borgerrepræsentationen beslutter, at der fremover kan afholdes temamøder for medlemmerne af Borgerrepræsentationen om emner af relevans for Københavns Kommune, hvilket indebærer følgende tilføjelse efter § 1, stk. 7, i Forretningsorden for Borgerrepræsentationen: ”Stk. 8. Der kan afholdes temamøder om væsentlige emner, der relaterer sig til Københavns Kommune, en eller to gange årligt for Borgerrepræsentationen i forlængelse af ordinære møder i Borgerrepræsentationen. Temamøderne foregår som et lukket punkt under dagsordenen for det pågældende møde.”
(Økonomiforvaltningen)
(1. behandling)
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. juni 2014
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Indstillingen blev dermed oversendt til Borgerrepræsentationens 2. behandling på mødet den 21. august 2014.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. august 2014
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.