Mødedato: 21.06.2018, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Teknisk service og support for telemedicin på vegne af alle kommuner og regionen i hovedstaden

Se alle bilag
Her fremlægges forslag om, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen varetager den tekniske service og support for telemedicin for de øvrige 28 kommuner i hovedstaden og regionen i forbindelse med udbredelsen af telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gives bemyndigelse til at indgå samarbejdsaftale med de 28 øvrige kommuner og Region Hovedstaden om varetagelse af opgaven vedrørende teknisk service og support af telemedicinsk hjemmemonitorering.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets ramme.

(Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Problemstilling

Som del af den forestående nationale udbredelse af telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom), skal der etableres en fælles løsning for service, support og logistik til understøttelse af det telemedicinske tilbud i hovedstaden.

Kommunerne i hovedstaden peger på, at velfærdsteknologisk service, support og logistik-opgaver er et kommunalt ansvar og har i den forbindelse bedt Københavns Kommune om at undersøge muligheden for, at Københavns Kommune varetager opgaven på vegne af alle kommunerne og Region Hovedstaden.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller derfor, at forvaltningen gives bemyndigelse til indgå aftale om at varetage opgaven vedr. teknisk service og support vegne af de øvrige 28 kommuner og regionen i en periode på tre år.   

Løsning

Baggrund
Kommuner og regioner indgik i 2016 økonomiaftaler med staten om national udbredelse af telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL. Udbredelsen af telemedicinsk hjemmemonitorering understøtter den udvikling i sundhedsvæsenet, hvor flere sundhedsfaglige opgaver flyttes fra hospitalerne og skal løses i kommunerne, tættere på borgeren. Det estimeres, at der er ca. 2.500 borgere med KOL, der er i målgruppen for det telemedicinske tilbud, heraf bor ca. 25 % i Københavns Kommune.

Telemedicinsk hjemmemonitorering er samtidig del af digitaliseringen af sundhedsvæsenet, der giver nye muligheder, eksempelvis øget borgerinddragelse og samarbejde på tværs af sektorer. Håndteringen af velfærdsteknologiske løsninger forventes således at blive en del af den sundhedsfaglige kerneopgave i kommunerne, og understøtter den digitale dannelse af de sundhedsfaglige medarbejdere. Projektet med udrulning af telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL er beskrevet nærmere i bilag 1. Projektets anlæg og drift er finansieret.

Fælles service, support og logistik-løsning i hovedstaden
Som en del af den telemedicinske hjemmemonitorering skal der etableres en løsning for håndtering af service, support og logistik-understøttelse af det telemedicinske tilbud. Service, support og logistik omfatter hele processen fra indkøb og opsætning af tablets og måleudstyr, udbringning og afhentning af teknisk udstyr hos borgeren, samt løbende teknisk service og support af borgere og medarbejdere.

Både Region Hovedstaden og kommunerne peger på, at der bør etableres én fælles løsning for kommuner og regionen i hovedstaden og at opgaven bør placeres i en eksisterende driftsorganisation. Alternativet er, at alle 29 kommuner og regionen skal etablere service, support og logistik lokalt, eller at opgaven udbydes til private aktører. Da volumen af KOL-borgere i de første par år vil være begrænset, er der særligt fra regionen bekymring for, at opgaven ikke løftes professionelt, og at det kan få konsekvenser for det tværsektorielle samarbejde mellem hospitaler og den kommunale hjemmepleje, hvis regionen skal koordinere med 29 kommuner.

Kommunerne i hovedstaden er enige om, at velfærdsteknologisk service, support og logistik er et kommunalt ansvar og har i den forbindelse anmodet Københavns Kommune om løfte opgaven på vegne af de 29 kommuner og regionen. Dels fordi Sundheds- og Omsorgsforvaltningen allerede har en velfungerende og tidssvarende løsning i drift og dels fordi mange af de øvrige kommuner ikke har eksisterende løsninger eller kapaciteten til at løfte opgaven.

Den løsning, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil kunne tilbyde de 28 øvrige kommuner og Region Hovedstaden, omfatter teknisk fjern-klargøring af udstyr samt teknisk service og support af sundhedsfaglige medarbejdere. Opgaven omfatter ikke sundhedsrelaterede problemstillinger, men udelukkende teknik. Løsningen forudsætter, at kommunerne og Region Hovedstaden selv indkøber teknisk udstyr til de borgere, som de har monitoreringsansvar for, og har den direkte kontakt med borgerne, i form af first line support og udbringning, afhentning og oplæring af borgeren.

Til forskel fra en privat aktør, der løfter hele service, support og logistikopgaven, forudsætter forvaltningens løsning således, at de sundhedsfaglige medarbejdere i kommunerne uddannes i at håndtere de velfærdsteknologiske løsninger hos borgeren. En væsentlig årsag til, at kommunerne i hovedstaden peger på København som operatør er netop, at løsningen understøtter et kommunalt sigte om, at den digitale opgave på sigt bliver en del af den kommunale kerneopgave og er en del af den sundhedsfaglige kompetenceudvikling og digitale dannelse.

Såfremt det besluttes, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal løfte opgaven, vil det være med drift fra oktober 2019, hvor det telemedicinske tilbud udrulles. Forud vil der være organisatorisk og teknisk forberedelse og pilotafprøvning.

Samarbejdsaftale
Der skal indgås en konkret samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og de 28 kommuner og Region Hovedstaden, som danner grundlag for samarbejdet. Samarbejdsaftalen skal i detaljer beskrive rammerne for den opgave, som Københavns Kommune løfter, herunder:

  1. Beskrivelse af det ansvarsområde og de ydelser, som Københavns Kommune skal levere
  2. Beskrivelse af ansvarsområder og opgaver, som skal løftes lokalt af de deltagende parter
  3. Økonomi og finansieringsprincipper for parternes deltagelse
  4. Organisering og styring
  5. Aftalens tidsperspektiv (tre år med start fra oktober 2019).

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at der afgives bemyndigelse til, at forvaltningen kan indgå samarbejdsaftale med de 28 øvrige kommuner og Region Hovedstaden. Ved indgåelse af samarbejdsaftalen påtager Københavns Kommune sig ikke noget økonomisk eller erstatningsmæssigt ansvar.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, da der allerede er afsat midler til at implementere den tele-KOL i Københavns Kommune - herunder til drift og support.

Der skal laves specificeret økonomisk beregning for opgaven, der fastlægge prisen for de deltagende myndigheder. Her skal hvile-i-sig-selv-princippet være opfyldt, således at der hverken opstår overskud eller underskud som følge af varetagelsen af opgaven. Sagen kræver således ikke omprioritering af økonomi i Københavns Kommune.

Som en del af samarbejdsaftalen skal der fastlægges finansieringsprincipper for en fælles løsning for service, support og logistik, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal varetage på vegne af de deltagende kommuner og regionen. Kommunerne og regionen vil skulle betale for den ydelse, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i så fald leverer, fx i form af et fast beløb der beregnes ud fra kommunestørrelse.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, udarbejdes en samarbejdsaftale, der specifikt beskriver rammerne for den opgave, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal varetage på vegne af de andre kommuner og regionen. Samarbejdsaftalen indgås mellem Københavns Kommune og de 28 øvrige kommuner og Region Hovedstaden i løbet af efteråret 2018.

I løbet af efteråret 2018 færdiggøres det tekniske setup, som skal understøtte den fælles løsning. 

Forvaltningen orienterer Sundheds- og Omsorgsudvalget, når udfaldet af forhandlingerne om samarbejdsaftalen med de 28 øvrige kommuner og Region Hovedstaden foreligger.  

Katja Kayser/

                                       /Mette Harbo

Oversigt over politisk behandling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gives bemyndigelse til at indgå samarbejdsaftale med de 28 øvrige kommuner og Region Hovedstaden om varetagelse af opgaven vedrørende teknisk service og support af telemedicinsk hjemmemonitorering

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 24. maj 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets ramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. juni 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. juni 2018 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top