Udmøntning af anlægsbevilling til udbygning af Amager Fælled Skole
Udvalget skal tage stilling til udmøntning af anlægsbevilling til kapacitetsudvidelse af Amager Fælled Skole med ét spor samt en udvidelse af fritidshjemmet Amagerhylden med 180 pladser, hvoraf 68 udløses af Fremtidens Fritidstilbud og 112 af kapacitetsudvidelsen.
Indstilling
Indstilling om,
- at anlægsbevilling på 106,3 mio. kr. (2018 p/l) udmøntes i årene 2018-2020 til udbygning af Amager Fælled Skole med ét spor samt udbygning af fritidstilbuddet Amagerhylden med 180 pladser.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Problemstilling
I forbindelse med Budget 2016 blev det besluttet at udbygge Amager Fælled Skole med ét spor fra en 3-sporet til en 4-sporet skole samt at udbygge fritidshjemmet tilsvarende. Der blev bevilget midler til øget tilgængelighed, kapacitetsudvidelse og til helhedsrenovering, hvilket muliggør koordinering/samtænkning af de tre opgaver.
Projektet for Amager Fælled Skole startede inden den nuværende proces for anlægssager var fuldt indfaset, hvorfor Børne- og Ungdomsudvalget skal godkende, at de bevilgede anlægsmidler udmøntes.
Løsning
Projektbeskrivelse
Amager Fælled Skole og fritidshjemmet Amagerhyldens bygninger består af fire selvstændige bygninger. De ligger på hjørnet af Sundholmsvej og Amager Fælled Skolevej. Skolen er placeret i de bygninger, der tidligere husede Amagerbro Skole og Sundbyvester Skole (med tilhørende inspektørboliger). Skolerne er blevet sammenlagt til Amager Fælled Skole.
Den nordlige del af skolen, med tilhørende tidligere inspektørbolig, ombygges og renoveres. Denne del af skolen skal fremover huse udskoling, administration, faglokaler til håndværk og design samt billedkunst, lokaler til teknisk ejendomsleder og lærerforberedelse, to gymnastiksale og personalefaciliteter.
Ligeledes ombygges og renoveres den sydlige del af skolen med tilhørende tidligere inspektørbolig. Bygningen skal fremover huse indskoling, mellemtrin, madskole, gymnastiksal, skolebibliotek, faglokaler til fysik og kemi samt til naturfagligt center, lokale til lærerforberedelse og fritidshjemmet Amagerhylden.
Udover ombygninger og renoveringer af de eksisterende bygninger, bliver toiletbygninger i den sydlige del af gårdrummet revet ned. Samtidigt opføres en ny bygning på 800 m², som skal huse et auditorie/konferencerum, musiklokaler og en kælder med vaskeri og depot.
Projektet er udarbejdet i henhold til Funktionsprogram for skoler og KKFO/FH 2016 med enkelte modificeringer grundet den eksisterende bygningsmasse. Eksempelvis er idrætssalene mindre end programmet foreskriver, og det samme gælder klasselokalerne. Byggeudvalget er indforstået hermed.
Udearealer
I Budget 2014 blev 7 mio. kr. bevilget til at udvikle og åbne skolegården. Projektet blev ligeledes støttet af Lokale- og Anlægsfonden og Områdeløft (Teknik- og miljøforvaltningen). Skolegårdsprojektet er gennemført, og udvidelsen af skolen og implementering af Fremtidens Fritidstilbud vil ikke påvirke skolegården.
Brugerinddragelse
I det forberedende arbejde har der været afholdt en række byggeudvalgsmøder, hvor repræsentanter fra skolen, fritidshjemmet samt skolebestyrelsen har deltaget. Desuden er der gennemført fokusgruppemøder med relevante lærere og pædagoger om udvalgte funktioner, fx faglokaler. Skolebestyrelsen og fritidshjemmets bestyrelse har tilkendegivet, at de er glade for at være inddraget i beslutningsprocessen og føler, at de er blevet hørt.
Genhusning
I forbindelse med byggeriets udførelse er der behov for at genhuse både skolen og fritidshjemmet. Genhusningen af skolen vil foregå i en række pavilloner opstillet på matriklen ved Sundholmsvej. Fritidshjemmet vil blive genhuset dels i lejede lokaler på Sundholmsvej og dels i pavillonerne, hvor skolen også er genhuset.
Tidsplan
Byggearbejderne påbegyndes i sommerferien 2018 og ibrugtagning forventes at finde sted ultimo 2020.
Praktikpladser
Det forventes, at der ved udførelsen af projektet kan stilles krav om, at den private leverandør skal beskæftige erhvervsuddannelses-praktikanter. På nuværende tidspunkt skønnes det, at opgaven vil medføre praktikantpladser svarende til 10,5 årsværk. Antal årsværk er opgjort på baggrund af lønudgifternes andel af den samlede entreprisesum.
Økonomi
I budget 2016 blev der afsat 106,3 mio. kr. (2018 p/l) til udbygning af skolen med ét spor, implementering af Fremtidens Fritidstilbud og øget tilgængelighed.
Budgettet er sammensat således:
Tidspunkt for bevilling
|
Beløb (1.000 kr. / 2018 p/l) |
|
Udvidelse med ét spor (inkl. 112 fritidspladser) og Fremtidens Fritidstilbud
|
Budget 2016 |
100.479 |
Øget tilgængelighed
|
Budget 2016 |
5.817 |
Budget i alt
|
|
106.296 |
Videre proces
Efter behandling i Børne- og Ungdomsudvalget fremlægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Tobias Børner Stax /Sti Andreas Garde
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
1. at anlægsbevilling på 106,3 mio. kr. (2018 p/l) udmøntes i årene 2018-2020 til udbygning af Amager Fælled Skole med ét spor samt udbygning af fritidstilbuddet Amagerhylden med 180 pladser.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2018
Indstillingen blev godkendt.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. juni 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. juni 2018
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.