Mødedato: 21.06.2018, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan "Ny Islands Brygge Skole", Amager Vest

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Ny Islands Brygge Skole. Planforslaget muliggør opførelse af en udskolingsbygning til Skolen på Islands Brygge med et etageareal på 10.000 m2 på hjørnet af Artillerivej og Drechselsgade.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende lokalplan ”Ny Islands Brygge Skole” (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Lokalplanforslag for udbygning af skolen på Islands Brygge (bilag 2) blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 29. januar 2018 og har været i høring fra den 6. februar 2018 til den 3. april 2018. Forvaltningen har modtaget 36 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag som beskrevet under afsnittet Løsning.

Løsning

Lokalplanen muliggør, at Økonomiforvaltningen som bygherre kan opføre en skole på 10.000 m2. Bebyggelsen er overvejende i fire etager plus en teknikbygning og indhegnede boldbaner. Bygningshøjden er varierende fra 8,5 til 22 meter. Mod nord og øst er bygningen i én etage med sportshal og spiseområde. Der etableres tagterrasser med opholds- og idrætsarealer i tre niveauer samt brede trappeforløb, der ligeledes kan bruges til ophold.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår en mindre ændring af lokalplanforslagets bestemmelser om ydre fremtræden vedrørende to af indgangspartierne og kravene til træbeplantning justeres, idet krav til etablering af to træer på terræn og krav til kummestørrelser til træer på tag udgår. Se forslag til ændringer i bilag 5 og 6.

Borgermøde

På borgermødet den 12. marts 2018 deltog 33 borgere. I drøftelserne på mødet fremkom samme synspunkter, som fremgår under Høring. Hovedsynspunkter på borgermødet drejede sig om parkering, trafiksikkerhed og støjgener. Referat af borgermødet er vedlagt som bilag 7.

Høring
De 36 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Amager Vest Lokaludvalg

Lokaludvalget roste byggeriet og dialog på borgermødet, men har følgende bemærkninger til lokalplanforslaget (bilag 4, henvendelse nr. 12):

  1. Lokaludvalget mener, at parkeringsløsningen ikke er tilstrækkelig.
  2. Det foreslås, at der etableres afsætningspladser i nordgående retning på Artillerivej, og der opfordres samtidig til en revision af trafikafviklingen på Artillerivej. Lokaludvalget mener, at kravet til cykelparkering er for lavt.
  3. Lokaludvalget mener ligeledes, at der bør etableres en springgrav til gymnastik.
  4. Der er bekymring for støjgener, og det foreslås, at der udarbejdes retningslinjer for anvendelse af skolens faciliteter uden for skolens åbningstid.
  5. Der bør etableres en markant beplantning på skolen, både på tagterrasserne og på terræn.

Forvaltningens bemærkninger

Lokaludvalgets synspunkter er sammenfaldende med borgernes henvendelser. Forvaltningen kommenterer samlet nedenfor.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. I 11 af henvendelserne gives udtryk for, at vurderingen af parkeringsbehovet for skolen er langt under det nødvendige. Der er for langt, ca. 1 km, til skolebygningen ved Artillerivej 57, hvor skolens ansatte kan udnytte eksisterende parkeringspladser.
  2. To henvendelser foreslår, at der etableres afsætningspladser i nordgående retning, og der udtrykkes bekymring for trafiksikkerheden i området ved skolen.
  3. Kravet til cykelparkering er for lavt.
  4. Der ønskes flere indendørs idrætsfaciliteter med adgang uden for skolens åbningstid.
  5. Der er bekymring for, at adgangen til skolens friarealer uden for skolens åbningstid vil resultere i støj.

Forvaltningens bemærkninger

Henvendelser vedr. bilparkering (1)

Der er 1 km mellem de to skolebygninger på hhv. Artillerivej 57 og 126. Der findes eksempler på private byggerier i eksisterende by, hvor der også er parkering placeret op til 2 km fra byggeriet.

Det bemærkes endvidere, at Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 7. maj 2018 tog til efterretning, at der udarbejdes budgetnotat til Budget 2019 om at ændre parkeringszonen på Islands Brygge. Hvis parkeringszonen ændres, vil det forventeligt øge mulighederne for parkering i området, fordi færre pendlere vil parkere i området til arbejde. Det kan ikke reguleres i lokalplanen jf. planlovens § 15.

Henvendelser vedr. afsætningspladser, trafiksikkerhed og cykelparkering (2, 3)

Der er foretaget en analyse af sikre skoleveje i forbindelse med lokalplanen. På den baggrund er det aftalt, at bygherre forbedrer krydsningsmulighederne for enden af Drechelsgade og ved Islands Brygge og dækker udgifter hertil. Derudover vedtog Borgerrepræsentationen den 19. april 2018 at frigive anlægsmidler i 2018 til to projekter, som skal understøtte sikre veje til Skolen på Islands Brygge ved at forbedre krydsningerne på Artillerivej ved Axel Heides Gade og Rundholtvej. Det understøtter sikre skoleveje til den nye skole både fra den nordlige og sydlige del af Islands Brygge. Forvaltningen vurderer ikke, at det vil styrke trafiksikkerheden ved skolen, hvis der placeres afsætningspladser i nordgående retning. En situation med afsætning i begge sider af vejen vil samlet skabe en trafikal usikkerhed med biler, der krydser ind og ud på vejen i begge sider.

Cykelparkeringsnormen er fastlagt i overensstemmelse med Kommuneplan 2015. Lokalplanen fastlægger, at der skal etableres cykelparkeringspladser svarende til 0,5 plads pr. studerende/ansat ved undervisningsinstitutioner i området.

Henvendelser vedr. indendørs faciliteter uden for skolens åbningstid (3, 4)

Lokalplanen kan ikke regulere indretningsmæssige forhold i bebyggelsen. Bygherre har oplyst, at idrætshallen bliver både velegnet til pladskrævende aktiviteter som håndbold, basket og floorball, samt mindre pladskrævende aktiviteter som gymnastik og dans. Bygherre er i dialog med en gymnastikorganisation om muligheden for at indarbejde springgrave på andre nye skoler.

Henvendelser vedr. støjgener, boldbure på taget og beplantning (4, 5)

Det er et princip i Kommuneplan 2015, at der skal være offentlig adgang til friarealerne for kommunens skoler og institutioner. Erfaringen fra Skolen i Sydhavnen, som er bygningsmæssigt sammenlignelig med Ny Islands Brygge Skole, er, at der ikke er blevet klaget over støjniveau fra de personer, der har benyttet sig af de tilbudte udearealer. Skolen er højere mod Drechselsgade, og det vil dermed være med til at reducere støjgenerne for naboerne syd for gaden. Der vil imidlertid fra skolen og Teknik- og Miljøforvaltningens side være opmærksomhed på, om der opstår støjproblemer.

Lokalplanen sikrer etablering af træer på Drechselsgade, Artillerivej, ved stiforløbet mod den nordlige afgrænsning af lokalplanområdet og mindst seks træer på skolens tagterrasse. Det har vist sig, at det ikke er muligt at etablere to af træerne på hjørnet af Drechselsgade og Artillerivej, fordi der ligger et teknisk anlæg i jorden.

Alternativ vedrørende bilparkering

Såfremt udvalget ønsker at imødekomme høringssvarerne, som efterspørger flere parkeringspladser for Ny Islands Brygge Skole, kan parkeringsnormen opjusteres. Der er mulighed for i lokalplanen at stille krav om etablering af yderligere seks parkeringspladser i kvarteret. Parkeringspladserne kan etableres i forbindelse med et kommende kommunalt byggeri på Artillerivej 69, som ligger 600 meter fra Ny Islands Brygge Skole. Bygherre er indstillet på denne løsning.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Der er i forbindelse med budgettet for byggeriet af skolen afsat midler til de trafikreguleringer, der ikke er en del af lokalplanen.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Pernille Andersen

/Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan ”Ny Islands Brygge Skole” (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. maj 2018
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At der stilles krav om yderligere 25 parkeringspladser til skolen, og at samtlige pladser etableres på matriklen.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med to stemmer mod ni. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og I.

Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At der etableres afsætningspladser også i nordlig retning.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med to stemmer mod ni. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og I.

Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med ni stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Imod stemte: C og I.

Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

“Vi finder det uhensigtsmæssigt med 1 kilometers afstand til parkeringspladser for skolen. Der findes ingen andre skoler i byen med så dårlige parkeringsforhold. Lærere og forældre ved Islands Brygge Skolen bør ikke stilles dårligere end andre forældre og lærere i byen.”

Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi forventer, at skolen i samarbejde med naboer løser eventuelle støjproblemer.”

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. juni 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 28. maj 2018:

“Vi finder det uhensigtsmæssigt med 1 kilometers afstand til parkeringspladser for skolen. Der findes ingen andre skoler i byen med så dårlige parkeringsforhold. Lærere og forældre ved Islands Brygge Skolen bør ikke stilles dårligere end andre forældre og lærere i byen.”

SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 28. maj 2018:

”Vi forventer, at skolen i samarbejde med naboer løser eventuelle støjproblemer.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. juni 2018

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen:

ÆF1:
”At der stilles krav om yderligere 25 parkeringspladser til skolen, og at samtlige pladser etableres på matriklen.”

ÆF2:

”At der etableres afsætningspladser også i nordlig retning.”

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 45 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, C og I.
Imod stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 45 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, C og I.
Imod stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt med 45 imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.
Imod stemte: V, C og I.

 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

“Vi finder det uhensigtsmæssigt med 1 kilometers afstand til parkeringspladser for skolen. Der findes ingen andre skoler i byen med så dårlige parkeringsforhold. Lærere og forældre ved Islands Brygge Skolen bør ikke stilles dårligere end andre forældre og lærere i byen.”
 

SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Vi forventer, at skolen i samarbejde med naboer løser eventuelle støjproblemer.”

 

Til top