Endelig vedtagelse af lokalplan "Den Hvide Kødby" med kommuneplantillæg, Vesterbro/Kgs. Enghave
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Den Hvide Kødby med tilhørende kommuneplantillæg og miljørapport. Planerne fastlægger rammer for udviklingen af Den Hvide Kødby, herunder overordnede rammer for nyt skole- og erhvervsbyggeri på 17.000 m2.
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende lokalplan ”Den Hvide Kødby” (bilag 2) med miljørapport (bilag 3).
- at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2) med miljørapport (bilag 3).
(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog den 17. november 2011 ”Strategi for Den Hvide Kødby”. Med budgetaftale 2017 (BR 6. oktober 2016) besluttede samtlige partier at undersøge mulighederne for at etablere en skole med idrætshal i Kødbyen. Der er på denne baggrund udarbejdet lokalplan med kommuneplantillæg og miljørapport. Planforslagene blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 30. november 2017 og har været i høring fra den 7. december 2017 til den 1. februar 2018. Forvaltningerne har modtaget 30 henvendelser, der har givet anledning til ændringsforslag, som beskrevet under Løsning. Væsentlige ændringer har været i supplerende høring fra 28. marts til 16. april 2018. Der er modtaget syv henvendelser i den supplerende høring.
Løsning
Planforslagene (bilag 2) fastlægger rammer for udviklingen af Den Hvide Kødby, herunder overordnede rammer for nyt skole- og erhvervsbyggeri med et etageareal på 17.000 m2. Lokalplanen fastlægger udelukkende overordnede rammer for nybyggeri, og giver ikke umiddelbart mulighed for at bygge en skole. Dette skyldes, at der endnu ikke foreligger et konkretiseret projekt for skolen, hvorfor der ikke kan tilvejebringes tilstrækkeligt kvalificeret materiale til at udarbejde en byggeretsgivende lokalplan for skolen. For at bygge en ny skole skal der udarbejdes et tillæg til lokalplanen. Høringen har givet anledning til, at Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår en række ændringer af lokalplanforslagets redegørelse og bestemmelser, mens der ikke foreslås ændringer af kommuneplantillægget.
Væsentlige forslag til ændringer af lokalplanforslaget
- I redegørelsen suppleres afsnit om miljøforhold med oplysninger om, hvorledes hensynet til risikovirksomheden (maskinstationen) er blevet inddraget efter indsigelse fra erhvervsministeren.
- Efter indsigelse fra bygherre øges størrelsen på skure til affaldssortering fra 10 m2 til 50 m2, og højden øges fra 2,5 m til 3,0 m, så det er muligt at håndtere affald. Endvidere muliggøres en overdækning af rampe ved stofindtagelsesrummet Halmtorvet 17 for at skabe bedre byrum.
- Kategorien ”bebyggelse, der indgår i bevaringsværdig sammenhæng” udtages af bestemmelsen og markering fjernes på tegning nr. 2, s. 39. Udpegningen skaber en unødig kompleksitet i planen med risiko for modstridende hensyn, så det ikke vil være muligt at nedrive bygninger, som er udtjente, uhensigtsmæssige og reelt uden bevaringsværdi. Der er ved udarbejdelsen af lokalplanen taget højde for områdets kulturhistoriske værdier og sammenhænge (ved udpegning af de bevaringsværdige bygninger, belægninger og sigtelinjer). Udpegningen af ”Eksisterende bebyggelse, der indgår i bevaringsværdig sammenhæng”, vurderes således at være uden betydning for bevarelsen af de bærende kulturværdier.
- Bestemmelsen om regnvand udtages. Der stilles ikke længere krav herom, da det er vanskeligt at gennemføre. Dette skyldes, at der i stedet stilles krav til grønne tage, og at de tekniske løsninger er vanskelige.
- Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at der ikke længere stilles krav om, at ny bebyggelse på hjørnet af Skelbækgade og Ingerslevsgade skal bygges helt ud til byggefeltets afgrænsning (randbebyggelse), så der skabes fleksibilitet i udformningen af skolen.
Alle præciseringer og ændringer er beskrevet nærmere i høringsafsnittet nedenfor samt i høringsnotatet (bilag 8) og i skema (bilag 10).
Høring
De 30 modtagne henvendelser i høringsperioden og de syv modtagne henvendelser i den supplerende høring vedlægges som bilag 6 og bilag 12. I bilag 8 og bilag 13 er henvendelserne refereret med forvaltningernes bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 11. januar 2018, hvor ca. 20 borgere deltog. Referat af borgermødet er vedlagt (bilag 9). Spørgsmålene på borgermødet handlede overvejende om de samme forhold som i høringssvarene. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.
Høringssvar fra Vesterbro Lokaludvalg (henvendelse 25):
Vesterbro Lokaludvalg tilslutter sig placering af skole, hvis jord-, støj- og luftforurening kan løses. Forurening med dioxin bør undersøges og udvalget er bekymret for forøgede trafikmængder.
Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger:
Forøgede trafikmængder vil ikke påvirke skolebørnene, når de ankommer til skolen om morgenen, da trafikken primært vil blive genereret af kundetrafik til IKEA og Fisketorvet, som ikke har åbent på dette tidspunkt om morgenen. Trafikken forventes at stige minimalt, og stigningen forventes ikke at være mærkbar. Der kører i dag 5.000 biler pr. hverdagsdøgn i Skelbækgade, og dette vil stige til 5.100 som følge af byggerierne langs Kalvebod Brygge. Se også bemærkninger til jord, støj og luftforurening og trafik under borgernes henvendelser.
Høringssvar fra erhvervsministeren, Erhvervsstyrelsen (henvendelse nr. 28):
Planforslagene ses ikke at inddrage hensynet til risikoen for større uheld fra ammoniakanlægget forud for fastlæggelse af bestemmelser for arealanvendelsen i Kødbyen, ligesom det ikke fremgår af planforslagene, at planmyndigheden har hørt risikomyndigheden. Efter dialog med kommunen om rettelser til planforslagenes redegørelse har erhvervsministeren frafaldet indsigelsen.
Forvaltningernes bemærkninger:
Redegørelsen suppleres med oplysninger om, hvorledes planmyndigheden har inddraget hensynet til risikoen, og hvorledes risikomyndigheden har været hørt og inddraget.
Høringssvar fra Københavns Museum (henvendelse 12 og 13):
Argumentet for nedrivning af bevaringsværdige bygninger er spinkelt. Bygninger ved Ingerslevsgade og Skelbækgade er et betydningsfuldt element i kulturmiljøet. Halmtorvet 15 er med til at afgrænse området som kulturminde, og bagbygning har høj bevaringsværdi i SAVE og ikke middel.
Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger:
Bevaringsværdien af en bygning er fastlagt efter SAVE-metoden, som bl.a. sammenfatter arkitektoniske, kulturhistoriske og miljømæssige værdier til en samlet bevaringsværdi på en skala fra 1-9. Karaktererne 1-3 regnes for en høj værdi, 4-6 for middel værdi og 7-9 for lav værdi. Bevaringsværdige bygninger (bevaringsværdi 3) på hjørnet Ingerslevsgade og Skelbækgade kan nedrives, da bygningerne ikke skønnes at have væsentligt betydning for Kødbyen som nationalt industriminde, og da det vurderes, at nybyggeri vil kunne tilføre stedet flere kvaliteter, end der er med den eksisterende bebyggelse. I redegørelsen suppleres med oplysninger om baggrund for nedrivning herunder blandt andet det samfundsmæssige hensyn om at tilvejebringe tilstrækkelig skolekapacitet. Bevaringsværdien af Halmtorvet 15 er fastlagt efter Slots- og Kulturstyrelsens database, der tager udgangspunkt i SAVE og fastlægger den med middel bevaringsværdi (bevaringsværdi 6). I lokalplanen er det allerede fastlagt, at ny bebyggelse skal udformes som randbebyggelse mod Halmtorvet for at afgrænse området som kulturminde.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser:
- Det er uforståeligt at placere en skole i Kødbyen på grund af de mange udfordringer med ammoniak, støj-, luft- og jordforurening herunder forurening med dioxin.
- Bekymring for den øgede trafik fra nybyggerier, skolevejene og afsætning ved skolen.
- Parkeringsforholdene vil blive forringet.
- Byggeriet er for stort og vil tage lys og udsigt samt ødelægge kulturværdierne i Kødbyen.
Forvaltningernes bemærkninger:
- Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer på det foreliggende plangrundlag, at det er forsvarligt at placere en skole i Kødbyen. Miljørapporten redegør for, hvorledes udfordringerne kan løses i forhold til trafik, trafik- og virksomhedsstøj, jordforurening, risikovirksomhed og kulturarv, se også Resumé af miljøvurdering, herunder risici forbundet med ammoniakanlægget (bilag 14). Der er ikke dioxin-forurening på grunden. Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af en screening af risikoen ved placering af en skole på naboarealet til ammoniakanlægget vurderet, at den i screeningen skitserede skole kan realiseres under følgende forudsætninger: At der udarbejdes et opdateret sikkerhedsdokument. At der udarbejdes en ny risikovurdering, når det endelige design af skolen er fastlagt, hvor det vurderes, hvordan skolens integrerede afværgeforanstaltninger håndterer risikoen fra ammoniakanlægget. At der bliver foretaget nødvendige ændringer af ammoniakanlægget på baggrund af den fornyede risikovurdering. Mulighederne for at bygge en skole under hensyn til ammoniakanlægget er uddybet i bilag 16. I bilag 17 er beskrevet, hvorledes risikoen kan nedbringes ved at ombygge ammoniakanlægget.
- Forøgede trafikmængde som følge af ny skole forventes ikke at skabe problemer med den trafikale afvikling og fremkommelighed på Skelbækgade. Skolen vil generere flere bløde trafikanter, så krydset mellem Skelbækgade og Kødboderne skal planlægges, så det tager højde for sikker skolevej samt den tunge trafik, der bruger krydset som indgangsvej til fødevarevirksomheder.
- På baggrund høringssvar om parkering er det i supplerende høring foreslået at øge antallet af parkeringspladser fra 30 til 33 til skole og idrætshal. Teknik- og Miljøforvaltningen har efter afslutningen af den supplerende høring revurderet parkeringsbehovet i forbindelse med skolen og foreslår, med udgangspunkt i den meget nære beliggenhed ved Dybbølsbro Station, at fastholde de oprindelige forslåede 30 parkeringspladser.
- Snit for et skitseret bygningsvolumen viser, at højdegrænseplaner overholdes. Skyggediagrammer for marts og juni viser, at der kl. 9 ikke er skygger på boligbebyggelse i Skelbækgade. Kl. 16 vil der være skygger på skole og i Kødbyen.
Alternativ vedrørende bilparkering
Såfremt udvalget ønsker at imødekomme høringssvaret om flere parkeringspladser til skole, kan parkeringsnormen opjusteres til 33 parkeringspladser.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Skøn over genererede antal arbejdspladser samt skatteindtægter i forbindelse med nybyggeri foretages, når byggeretsgivende lokalplanforslag foreligger. Økonomiforvaltningen vil i forhandlingerne om Budget 2019, som del af anlægsbevillingen til skolen, søge om finansiering til afledte økonomiske konsekvenser til at håndtere ammoniakanlæg i området og til at skabe sikker skolevej med afsætningspladser.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen og kommuneplantillægget, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.
Peter Stensgaard Mørch Pernille Andersen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende lokalplan ”Den Hvide Kødby” (bilag 2) med miljørapport (bilag 3).
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, - at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2) med miljørapport (bilag 3).
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. maj 2018
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne finder det vigtigt, at der bygges en skole på Vesterbro. Det er dog en forudsætning for partiernes støtte til en skole i Den Hvide Kødby, at der sker en ombygning af ammoniakanlægget, der løser udfordringerne med det nuværende ammoniakkøleanlægs store kølemiddelfyldning (ammoniak), samt at den forurenede jord fjernes.”
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2) med miljørapport (bilag 3).
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. juni 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Enhedslisten, Alternativet og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 28. maj 2018:
”Partierne finder det vigtigt, at der bygges en skole på Vesterbro. Det er dog en forudsætning for partiernes støtte til en skole i Den Hvide Kødby, at der sker en ombygning af ammoniakanlægget, der løser udfordringerne med det nuværende ammoniakkøleanlægs store kølemiddelfyldning (ammoniak), samt at den forurenede jord fjernes.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. juni 2018
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten, Alternativet og SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Radikale Venstre tilsluttede sig:
”Partierne finder det vigtigt, at der bygges en skole på Vesterbro. Det er dog en forudsætning for partiernes støtte til en skole i Den Hvide Kødby, at der sker en ombygning af ammoniakanlægget, der løser udfordringerne med det nuværende ammoniakkøleanlægs store kølemiddelfyldning (ammoniak), samt at den forurenede jord fjernes.”