Kvalitetsstandard og Indsatskataloger på sundheds- og ældreområdet 2016
Københavns Kommunes serviceniveau på ældreområdet beskrives i den borgerrettede kvalitetsstandard Ældre i København 2016 samt i indsatskatalogerne. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges kvalitetsstandarden og indsatskatalogerne én gang årligt til godkendelse, og kvalitetsstandarden videresendes til Borgerrepræsentationens godkendelse.
Indstilling
Indstilling om,
- at de borgerrettede kvalitetsstandarder Ældre i København 2016 (bilag 1) godkendes.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
(Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Problemstilling
Ved de årlige budgetforhandlinger og -vedtagelser fastsættes den økonomiske ramme for serviceniveauet på ældreområdet. Serviceniveauet udmøntes i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens kvalitetsstandandard Ældre i København, der er målrettet borgerne og giver et overblik over de forskellige tilbud til ældre, såvel visiterede som ikke-visiterede.
Indsatskatalogerne er en konkretisering af det politisk fastsatte serviceniveau, der beskrives i kvalitetsstandarderne, og dermed et arbejdsredskab for medarbejderne i forvaltningen.
Alle tre kataloger revideres årligt.
I forbindelse med revisionen har Ældre i København 2016 været i høring hos Ældrerådet, Ældre Sagen samt i Socialforvaltningen i Københavns Kommune.
Løsning
Ældre i København 2016
De borgerrettede kvalitetsstandarder i Ældre i København 2016 giver et overblik over kommunens samlede tilbud til ældre, både tilbud, som henvender sig til alle ældre og tilbud til særlige målgrupper. Borgeren kan desuden læse, hvordan man søger om de forskellige tilbud, se sagsbehandlingstider, læse om egenbetaling og takster samt muligheder for valg af leverandør. Der er følgende væsentlige ændringer i forhold til sidste års version af Ældre i København:
- Afsnittene ”Hjælp og støtte til praktiske opgaver” og ”Hjælp og støtte til personlig pleje” er revideret i forhold til de nye udrednings- og rehabiliteringsforløb, som er en implementering af den reglerne om rehabilitering i hjemmeplejen (§ 83A). Udrednings- og rehabiliteringsforløb har selvstændigt punkt på dagens dagsorden.
- Der er tilføjet et nyt afsnit, med overskriften ”Tilbud til ældre i samarbejde med frivillige foreninger og organisationer”, som præsenterer nogle af de bydækkende tilbud, som Københavns Kommune har etableret i samarbejde med de frivillige organisationer og foreninger.
- På baggrund af høringssvar fra Ældrerådet er afsnittet om klippekort i hjemmeplejen rettet, så det er enslydende med Socialforvaltningens.
- I afsnit om plejeboliger er der tilføjet en beskrivelse af klippekort på plejecentre samt et afsnit om profilplejecentre.
- Under afsnit om midlertidigt ophold er der tilføjet en beskrivelse af muligheden for i nogle situationer at opholde sig på et midlertidigt ophold, mens man venter på en plejebolig.
Herudover er der foretaget sproglige korrektioner og præciseringer samt mindre opdateringer.
Indsatskatalog for personlig og praktisk hjælp og støtte 2016
Indsatskataloget 2016 indeholder en oversigt over alle indsatser vedrørende træning, personlig pleje og praktisk hjælp, vedligeholdende aktivitetstilbud, midlertidige døgntilbud samt pleje- og ældreboliger. I forhold til de enkelte indsatser beskrives indsatsens indhold, hyppighed samt hvem, der kan modtage indsatsen.
Der er sket følgende væsentlige ændringer i forhold til sidste års version:
- Der er tilføjet en ny indsats, "Udredning- og rehabiliteringsforløb", som led i implementering af den nye lov om rehabilitering i hjemmeplejen (§83A).
- Tilføjet en ny indsats, "Digital understøttelse af træning i hjemmet". Indsatsen har tidligere haft projektstatus, men er i 2015 overgået til drift.
- Tilføjet en ny indsats, "Vedligeholdende aktivitetstilbud i weekenden". Indsatsen skal bruges i et bydækkende projekt, som har opstart 1. marts 2016. Tilbuddet er målrettet borgere, der har brug for sociale relationer, også i weekenden.
- Beskrivelse af muligheden for i nogle situationer at opholde sig på et midlertidigt ophold, mens man venter på en plejebolig.
Herudover er der foretaget sproglige korrektioner og præciseringer samt mindre opdateringer.
Indsatskataloget for hjælpemidler 2016
Indsatskatalog for hjælpemidler, forbrugsgoder og boligindretning indeholder en oversigt over alle de hjælpemidler, forbrugsgoder og boligindretning borgerne kan bevilges i Københavns Kommune. I forhold til de enkelte indsatser beskrives indsatsens indhold, hyppighed samt hvem, der kan modtage indsatsen. Der er sket følgende væsentlige ændringer i forhold til sidste års version:
-
Indsatsen ”Opladning og opbevaring af el-scooter” er tilrettet på baggrund af ændret serviceniveau for opbevaring af el-scootere. Siden juni 2015 har Københavns Kommune som udgangspunkt kun bevilget opbevaring i form af overtræksgarage eller styrpose, og der opsættes således ikke længere skur til opbevaring af el-scootere. Ændringen skyldes ønsket om at opnå en billigere løsning samt en hurtigere og mere effektiv sagsbehandling. Det vurderes ligeledes at denne type opbevaring er ligeså god som opbevaring i skur, og hertil er det lettere for de fleste borgere at håndtere. Der kan der i helt særlige tilfælde stadig bevilges opbevaring i form af skur.
Herudover er der foretaget sproglige korrektioner og præciseringer samt mindre opdateringer.
Høring over Ældre i København 2016
Ældre i København 2016 har været i høring hos Ældrerådet i København, Ældre Sagen samt Socialforvaltningen i København.
Ældrerådet og Ældre Sagen roser i deres høringssvar udkastet til Ældre i København 2016 for at være overskueligt og et godt redskab for ældre og deres pårørende.
På baggrund af høringen fra de to organisationer er der sket præcisering af formuleringer i Ældre i København vedrørende ældrebolig, tryghedsopkald samt klippekort på plejehjem og i hjemmeplejen.
For uddybende beskrivelse af høringssvar og forvaltningens vurdering, se bilag 4.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt udvalget følger indstillingen, sendes Ældre i København 2016 til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse. Efter Borgerrepræsentationens godkendelse af kvalitetsstandarderne færdiggøres standardernes layout med henblik på tryk, offentliggørelse og distribution. De to indsatskataloger offentliggøres samtidig med kvalitetsstandarderne.
Lars Gregersen /Helle Schnedler
Oversigt over politisk behandling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at godkende de borgerrettede kvalitetsstandarder Ældre i København 2016 (bilag 1)
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Indsatskatalog for personlig og praktisk hjælp og støtte 2016 (bilag 2)
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Indsatskatalog for hjælpemidler 2016 (bilag 3).
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 10. december 2015
Indstillingen blev godkendt.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. januar 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. januar 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.