Mødedato: 20.09.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om en mere respektfuld rygepolitik i Københavns Kommunes forvaltninger

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde et udkast til en revideret rygepolitik for Københavns Kommune, senest vedtaget af Borgerrepræsentationen den 15. december 2016 (bilag 1 og 2), som ikke indeholder mulighed for, at et enigt MED-udvalg/samarbejdsudvalg kan indføre lokalt aftalt røgfri arbejdstid, jf. pkt. 12 i den nuværende rygepolitik, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningens MED-udvalg har benyttet.  

(Stillet af Liberal Alliance og Dansk Folkeparti)

Motivering

Den 1. juli 2018 trådte Sundheds- og Omsorgsforvaltningens nye ”Rygepolitik i Centralforvaltningen” (bilag 3) i kraft. Den medfører, at 300 ansatte i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen nu har ”røgfri arbejdstid” – vel at mærke ikke kun, hvis der arbejdes i en af kommunens bygninger eller på kommunens arealer, men også hjemme i stuen, hvis man arbejder hjemmefra, eller på offentlig vej, hvis man er på vej til et møde eller arrangement. 

Overtrædelse af rygepolitikken sidestilles med overtrædelse af andre politikker og retningslinjer, og manglende overholdelse kan i yderste konsekvens medføre en fyring.

Denne restriktive og indgribende rygepolitik er mulig, fordi Københavns Kommunes overordnede rygepolitik fra 2016 indeholder et pkt. 12, som siger at ”et enigt MED/samarbejdsudvalg [kan] beslutte at indføre en røgfri arbejdsplads, og dermed udelukke rygning og anvendelse af e-cigaretter mv. fra arbejdstids begyndelse til arbejdstids ophør, bortset fra frokostpausen”.

I Liberal Alliance og Dansk Folkeparti mener vi, at det er vigtigt at bremse stigningen i antallet af nye, unge rygere. Rygning koster liv og skaber usund afhængighed. Vi finder det heller ikke acceptabelt, at borgere udsættes for passiv rygning i deres kontakt med kommunen og dens ansatte. Det er indlysende, at fx børn i byens skoler og børnehaver og ældre i kommunens tilbud selvfølgelig ikke skal opleve røg i hverdagen.

Til gengæld finder vi det tilsvarende uacceptabelt, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningens MED-udvalg med den nye rygepolitik søger at fjernstyre voksne mennesker i deres eget hjem eller i det offentlige rum, hvor de ikke generer hverken kolleger eller borgere ved at ryge. 

Vi har i Liberal Alliance og Dansk Folkeparti tiltro til, at de ansatte i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen – og i øvrigt også i kommunens øvrige centralforvaltninger – selv er i stand til at tage vare på egne vaner og egen sundhed. Derfor opfordrer vi med dette medlemsforslag til, at Københavns Kommunes rygepolitik revideres, således at det nuværende punkt 12, som giver de lokale centralforvaltninger en alt for udstrakt mulighed for at blande sig i ansattes adfærd udenfor arbejdspladsen, bortfalder. I stedet skal rygepolitikkens generelle regler fortsat gælde for alle: 

• Der ryges ikke i kommunens lokaler til gene for kolleger og de borgere, som færdes der.

• Der ryges ikke i nærheden af børn og unge.

• Der ryges ansvarligt udendørs.

• Der ryges ikke i borgeres hjem.

• Borgere på plejehjem, døgninstitution eller botilbud bestemmer selv, om der må ryges i deres hjem. Dette gælder også for væresteder for socialt udsatte.

Liberal Alliance og Dansk Folkeparti bemærker, at såfremt forslaget vedtages, vil de øvrige forvaltninger, som måtte have benyttet muligheden i pkt. 12 for lokalt aftalt røgfri arbejdstid, skulle tilpasse dette i overensstemmelse den reviderede rygepolitik. I praksis vil det sige, at man ikke kan forbyde en embedsmand i at ryge hjemme på sin altan i arbejdstiden. 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. september 2018

Medlemsforslaget blev forkastet efter afstemning med 31 imod 22. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, V, C, O og I.

Imod stemte: A, Å, B og F.

Til top